Este cunoscut faptul că consumul moderat de carne are multiple beneficii asupra sănătății organismului uman. Conform statisticilor efectuate, carnea de pui sau găină este cel mai consumat tip de carne, aceasta fiind considerată una dintre sursele principale de proteine. Actualmente, datorită faptului că industria alimentară a revoluționat modul și ritmul de creștere a animalelor, tot mai des auzim despre faptul că puiul din comerț este un aliment nesănătos, chiar unul extrem de toxic, care poate să determine probleme grave de sănătate.
Din acest considerent o parte din persoane refuză să mai consume carne și aleg calea vegetariană, iar alții iau decizia de a deveni mici crescători de găini, scopul lor fiind consumul sau comercializarea. Sistemul de creștere free range permite atât crescătorilor, cât și consumatorilor să aibă parte de carne de pasăre crescută și dezvoltată în mod normal. Un rol extrem de important în creșterea și dezvoltarea păsărilor îl are, cu siguranță, cotețul, acesta fiind locul lor de adăpost. Cotețul influențează direct productivitatea păsărilor ce cresc în el, de aceea etapa alegerii acestuia este una importantă.
Top 5 cele mai bune cotețe pentru pui și găini cu țarc
Coteț pentru găini ouatoare
-
- Destinat creșterii și hrănirii găinilor;
- Fabricat din lemn de calitate superioară;
- Dotat cu cuibar;
- Are acoperiș învelit cu material textil impermeabil;
- Dotat cu plasă din sârmă de fier;
- Are următoarele dimensiuni: 295 x 163 x 170 cm;
- Potrivit pentru colectarea confortabilă a ouălor;
- Ușor de întreținut și curățat.
-
- Lipsesc recipientele hrănitoare și adăpătoare.
De ce am ales acest coteț pentru găini ouătoare
Acest coteț iese în evidență datorită dimensiunilor sale mari, care permit adăpostirea unui număr mare de găini. Un spațiu suficient permite creșterea și dezvoltarea găinilor, dar și determină productivitatea acestora. La baza construcției cotețului pentru găini stă lemnul de pin de calitate superioară, ceea ce înseamnă că acesta va fi rezistent și durabil un șir de ani la rând. Totodată, cotețul este construit din plasă de sârmă de fier, care nu închide accesul aerului proaspăt.
În interiorul cotețului există mai multe zone, cea de plimbare, cea de odihnă și cea destinată cuibarului. Avantajul acestui coteț se referă la faptul că pentru a colecta ouăle din cuibar nu este nevoie de a intra direct în el, ci este suficient să deschizi acoperișul cuibarului din exterior. Ușile cotețului se pot încuia din exterior cu zăvoare, aceasta fiind o măsură necesară împotriva prădătorilor. Ținând cont de zilele ploioase, producătorul cotețului a decis să învelească acoperișul cotețului cu material textil impermeabil.
Coteț de găini plastic
-
- Construit din plastic robust;
- Are o formă dreptunghiulară;
- Dotat cu picioare solide;
- Are următoarele dimensiuni: 140 x 139 x 110 cm;
- Cântărește 22.84 kg;
- Ușor de asamblat;
- Conține tavă detașabilă pentru acumularea murdăriei;
- Echipat cu o perdea de ecranare.
-
- Greutatea maximă suportată este de 50 kg.
De ce am ales acest coteț de găini din plastic
Cotețul de la Ferplast de talie medie reprezintă un adăpost ideal pentru puii de găină. Fiind construit din plastic în proporție de 100%, acest coteț este foarte ușor, cu o greutate de 22,84 kg. Greutatea sa permite o asamblare ușoară și oferă posibilitatea schimbării locului său oricând ne dorim acest lucru. Este de menționat că acest coteț este dotat cu picioare solide, care determină menținerea stabilității acestuia și izolarea sa de sol.
Cotețul are în dotare o scară, care permite găinilor sau puilor săi să iasă în grădină și să se plimbe. Curățarea acestui adăpost pentru păsări este foarte ușoară și rapidă. Acest fapt se datorează tăvii din plastic detașabile în care se acumulează toată murdăria și resturile de alimente. Producătorul acestui coteț a avut grijă ca acoperișul să fie cu deschidere, astfel gospodarii pot, cu ușurință, să colecteze ouăle și să aprovizioneze cu mâncare sau apă păsările.
Țarc pentru păsări
-
- Are o greutate de 24.5 kg;
- Construit din oțel galvanizat;
- Are următoarele dimensiuni: 3x2x1.95m;
- Ușor de asamblat;
- Echipat cu o poartă cu sistem de blocare;
- Pereții laterali sunt din sârmă;
- Acoperiș din polietilenă 100%.
-
- Nu este amenajat cu cuibare.
De ce am ales acest coteț găini din plasă
Acest coteț de culoare argintiu constituie un adăpost spațios și confortabil atât pentru găini, cât și pentru alte animale. Modelul respectiv de coteț este, de cele mai multe ori, ales de către crescătorii de păsări cu scopul de a le comercializa. Țarcul pentru păsări este construit din oțel galvanizat de calitate înaltă, ceea ce înseamnă că va fi durabil și va servi drept adăpost pentru păsări pentru mulți ani.
Acoperișul cotețului este din polietilenă în proporție de 100%. Totodată, este de remarcat că acest acoperiș rezistă razelor UV și apei. În acest fel, păsările, care se adăpostesc în el, sunt protejate de razele solare, ploaie, zăpadă și alte condiții meteorologice nefavorabile. Pereții cotețului sunt din sârmă cu o grosime de 0.7 mm. Aceștia permit circulația liberă a aerului în interiorul cotețului, dar și protejează păsările de prădători. Siguranța păsărilor din interiorul țarcului este determinată de poartă cu un sistem de blocare. Așadar, gospodarii pot sta liniștiți că păsările lor sunt protejate.
Coteț pentru pui de găină
-
- Cântărește 14 kg;
- Are următoarele dimensiuni: 100x65x45cm;
- Construit din oțel;
- Are o formă dreptunghiulară;
- Echipat cu 2 tăvi de acumulare a murdăriei;
- Dotat cu sistem de încălzire cu 1 bec infraroșu;
- Conține o hrănitoare metalică pentru furaj.
-
- Lipsesc piciorușele care mențin cotețul la o anumită înălțime de la sol.
De ce am ales acest coteț pentru pui
Cotețul de formă dreptunghiulară este destinat creșterii puilor de o zi până la maturitate. Este confecționat din plasă sudată galvanizată cu o grosime de 2-2.8 mm și cântărește 14 kg. Cu toate acestea, greutatea maximă pe care o poate suporta este de 150 kg. Acesta permite adăpostirea unui număr de 80 de pui în prima lor fază de creștere. Acest coteț pentru puii de găină este prevăzut cu o hrănitoare metalică pentru dozarea furajului și cu două adăpătoare pentru apă.
Sistemul de încălzire cu 1 bec infraroșu oferă căldura necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală a puilor. Având parte de o căldură constantă, rata mortalității puilor din coteț este redusă la minimum. Cotețul conține o podea adăugătoare, care are rolul de a susține cele două tăvi destinate acumulării murdăriei din întregul coteț. Astfel, interiorul cotețului este mereu un loc curat și uscat, iar misiunea de curățare este efectuată rapid și ușor de către crescători.
Coteț de găini din lemn cu țarc
-
- Construit din lemn;
- Are următoarele dimensiuni: 6 x 1,5 x 2 m;
- Acoperiș rezistent la apă;
- Prevăzut cu poartă cu zăvoare incluse;
- Ușor de asamblat;
- Cadrul format din sârmă de oțel galvanizat;
- Permite supravegherea ușoară a păsărilor.
-
- Nu are în dotare suporturi speciale destinate odihnei păsărilor.
De ce am ales acest coteț găini cu țarc
Acest coteț reprezintă o soluție potrivită pentru crescătorii de păsări domestice, care doresc să le îngrădească de exterior. Fiind fabricat din lemn de pin tratat, cotețul se remarcă prin durabilitatea sa și rezistența la procesul de putrezire, și la alte condiții meteorologice nefavorabile. Pereții acestui coteț sunt prevăzuți cu sârmă din oțel galvanizat și permit supravegherea păsărilor din interiorul lui. Construcția din sârmă, pe lângă faptul că oferă posibilitatea de a monitoriza păsările, permite accesul aerului proaspăt în interiorul adăpostului.
Cotețul pentru găini este utilat cu o poartă cu încuietoare și cu zăvoare incluse. Astfel, având zăvoarele trase, găinile sunt protejate de prădători sau de alt gen de pericol. Acoperișul cotețului pentru găini este realizat din poliester 100%, ceea ce înseamnă că este rezistent la apă. Fiind protejat de ploaie, acest coteț se prezintă a fi un loc spațios și uscat potrivit pentru creșterea, hrănirea, dezvoltarea, dar și odihna păsărilor.
De ce am tinut cont
Dimensiuni
Înainte de a procura un adăpost pentru găini, este necesar să luăm în calcul numărul acestora, dar și dimensiunile necesare pentru ca acestea să crească și să se dezvolte corespunzător. Abordând dimensiunile, putem enumera următoarele cotețe:
- Coteț de talie mică – adăpostul de o asemenea dimensiune este destinat creșterii puilor de găină, celor de o zi, dat fiind faptul că în prima lor fază ei nu au nevoie de un spațiu mare.
- Coteț de talie medie – pentru un astfel de coteț pledează crescătorii care au un număr mai mare de găini în gospodărie în scop de consum.
- Coteț de talie mare – asemenea cotețe sunt răspândite în fermele de păsări, care se ocupă de creșterea și dezvoltarea, apoi de comercializarea lor. Un număr mai mare de găini necesită și un spațiu mai mare pentru creștere. În caz că nu este suficient spațiu, rata mortalității va fi ridicată.
Material
Când vine vorba de alegerea unui anumit coteț pentru păsările din gospodărie, o atenție deosebită o merită materialul de construcție. Cotețele pot fi construite din:
Lemn
Acesta este cel mai indicat material când vine vorba de construcția unui coteț pentru găini. Avantajul lemnului se referă la faptul că acesta oferă căldură în timpul iernii, iar vara mai multă răcoare. Construcțiile din lemn sunt mai rezistente și oferă mai multă protecție față de condițiile meteo nefavorabile.
Plastic
Un coteț realizat din plastic cântărește puțin, de aceea poate fi, cu ușurință, transportat dintr-un loc în altul. Nu este supus riscului de a putrezi. Cotețul din plastic este ușor de curățat. Dezavantajul său se referă la faptul că tinde să absoarbă căldura și frigul, și oferă variații prea mari de temperatură.
Metal
Un coteț construit fie din oțel, fie din aluminiu are o durabilitate înaltă. De obicei, aceste construcții, fiind prevăzute cu plase din oțel, permit circulația liberă a aerului în interiorul adăpostului păsărilor. Ca și în cazul cotețelor din plastic, cele din metal tind să absoarbă atât căldura, cât și frigul.
Accesorii
În cazul achiziționării unui coteț, este important să ne îndreptăm atenția la câteva elemente care ar trebui să fie prezente în viitorul adăpost al găinilor. Principalele elemente ar fi:
- Cuibarul – reprezintă locul unde găinile își depun ouăle. Numărul de cuibare trebuie să fie în corespundere cu numărul de găini. Cuibarele se pot construi câte unul la două găini. Ele trebuie să fie acoperite cu paie și amplasate la 25-50 cm deasupra solului.
- Adăpătoare – constituie recipientul unde este depozitată apa și la care ar trebui să aibă acces, cu ușurință, toate găinile din coteț. Numărul de adăpătoare trebuie să fie în funcție de numărul de găini pe care doriți să le creșteți.
- Hrănitoare – este componenta cotețului în care este depozitată hrana pentru găini. Aceasta răspunde de dozarea furajului necesar pentru hrănirea păsărilor. Hrănitoarea este prevăzută cu sistem de agățare pe exteriorul cotețului.
- Fereastra – pentru ca găinile să fie mai productive, se recomandă ca adăpostul lor să fie prevăzut cu ferestre. Prin intermediul ferestrelor lumina naturală pătrunde în coteț, astfel au parte de suficientă lumină. Totodată, ferestrele asigură ventilația în interiorul cotețului.
- Bec – acesta este necesar pentru crearea iluminării artificiale. Dacă urmează să adăpostiți puii de o zi, este nevoie ca ei să aibă o sursă de lumină, de preferat infraroșie, care să le ofere căldura necesară mai ales pe timp de noapte. În timpul iernii, lumina caldă poate crește numărul de ouă pe care le depun găinile.
- Suport – de regulă, acesta este din lemn și este destinat odihnei păsărilor din adăpost. Dacă numărul de găini este mare, atunci trebuie ca adăpostul lor să fie dotat cu suficiente suporturi, astfel încât fiecare pasăre să aibă loc unde să doarmă.
Intrebari frecvente
Cum alegem locul potrivit pentru amplasarea cotețului?
Primul aspect de care ar trebui să ținem cont înainte de a amplasa cotețul pentru găini este clima. În caz că în regiunea în care vă aflați sunt temperaturi mai scăzute, ar fi bine să amplasați cotețul într-o zonă expusă la lumină. Găinile sunt păsările care preferă lumina și căldura solară. O altă condiție, care ar fi de dorit să fie respectată, este distanța dintre adăpostul găinilor și casa. Distanța ar trebui să fie una optimă, dat fiind faptul că o problemă ar putea deveni mirosul neplăcut. Trebuie să țineți cont de distanța necesară, astfel încât să nu fiți deranjați de zgomotul găinilor.
Cum alegem dimensiunea corectă a cotețului pentru găini?
Atunci când luăm decizia de a procura un coteț, este necesar să avem în vedere numărul de găini care urmează să se adăpostească în el. Dimensiunea cotețului se stabilește în baza numărului de găini pe care dorim să le creștem. În cadrul cotețului, o singură găină are nevoie de un spațiu de aproximativ un metru pătrat necesar pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare. Astfel, în funcție de numărul găinilor, putem calcula și stabili dimensiunea necesară a cotețului. Dacă spațiul din interiorul cotețului nu va fi suficient pentru numărul total de găini, acestea vor fi stresate și mai sensibile la boli.
Ce elemente ar trebui să includă un coteț de găini?
Pe lângă faptul că adăpostul găinilor ar trebui să fie unul solid și ales în funcție de numărul acestora, cotețul trebuie să fie amenajat corespunzător. Există câteva elemente care nu trebuie să lipsească din structura cotețului de păsări. Hrănitoarele și adăpătorile sunt elementele esențiale ale unui coteț. Numărul acestora trebuie să fie în funcție de numărul de găini, astfel încât fiecare pasăre să aibă acces la hrană și apă. Cuibarul reprezintă un alt element care trebuie să fie luat în considerare în procesul de amenajare a cotețului. Un singur cuibar este suficient pentru ca două găini să-și depună ouăle. Prezența ferestrelor joacă, de asemenea, un rol important în amenajarea adăpostului pentru găini. Ele asigură ventilația și permit pătrunderea luminii naturale în interiorul cotețului.
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cel mai bun coteț pentru pui si gaini cu țarc, am folosit informatii din urmatoarele surse: