Skip to main content
Animale

Cele mai bune custi de transport caini

15 februarie 2023No Comments

Cusca de transport pentru caine este considerata de catre Asociatia Medicala Veterinara Americana(AVMA) cea mai sigura modalitate de calatorie cu masina in cazul animalelor de companie, dar este important sa luam in considerare anumite aspecte: dimensiune, ventilatie, rezistenta materialelor etc. Cusca devine o necesitate si in momentele in care au loc zboruri cu avionul, iar transportul trebuie sa fie confortabil pentru patruped.

Top 5 custi de transportat caini

Geanta transport caini de talie mica

Cea mai buna geanta transport caine talie mica.

De ce am ales geanta de transport caini

Geanta de lux pentru transportat caini de talie mica vine cu un design modern, fiind in acelasi timp deosebit de confortabila pentru animalul de companie. Peretii transportorului sunt dintr-un material rezistent, usor de curatat si prezinta fermoare pe toate laturile, iar in acest mod, geanta se poate deschide complet. Ventilatia este ideala prin intermediul orificiilor de aerisire pe doi pereti si pe tavan. In interior, geanta contine un covoras moale si detasabil, astfel fiind simplu de intretinut. Are doua tipuri de manere: unul scurt si unul pentru umar. Dimensiunile sunt 46x29x34 cm.

Cusca transport Atlas 50

Cea mai buna cusca transport caine talie mica.

De ce am ales cusca Altas 50

Cusca de transport Atlas reprezinta varianta clasica a transportoarelor pentru caini si este ideala pentru a fi utilizata pe timpul zborului. Datorita manerului fix si design-ului compact, este practica si usor de purtat in masina, tren, vapor sau avion. Vine cu o usa solida de plastic acoperita cu otel, fiind robusta datorita sistemului de prindere cu cleme laterale si avand de asemenea grile de ventilatie in pereti pentru asigurarea unei aerisiri optime. Totodata, are pernita lavabila si un bol pentru hrane incluse. Dimensiunile sunt 80×55.5×58 cm.

Cusca de transport caini talie mare Sukudo 7

Cea mai buna cusca transport caine talie mare.

De ce am ales cusca Sukudo 7

Cusca de transport Sukudo 7 este destinata cainilor de talie mare, se asambleaza rapid si simplu, prezinta multe orificii de aerisire pe toata partea superioara a peretilor laterali, iar usa poate fi detasata si este realizata din plasa de metal, ramanand blocata in timpul calatoriei. Dimensiunile transportorului sunt 105x73x76 cm, iar greutatea suportata este de 45 kg.

Cusca de transport caini de talie medie Atlas 100 auto

Cea mai buna cusca transport caine talie medie.

De ce am ales cusca Atlas 100

Cusca Atlas 100 este ideala pentru transportul auto al cainilor de talie medie deoarece este robusta, usoara si foarte confortabila pentru animale. A fost special creata pentru a fi amplasata in partea din spate a masinii. Peretii laterali si acoperisul includ grilaje largi de ventilatie si cusca contine si o placa de drenaj a murdariei pentru a asigura un mediu uscat animalului de companie pe toata durata calatoriei. Prezinta doua manere plasate pe lateralul transportorului si are compartimente pentru depozitare. Se potriveste perfect in portbagajul masinilor de tip hachback. Dimensiunile sunt 100x60x66 cm.

Cusca de transport caini Croci Vagabond XXL

Cea mai buna cusca transport caine talie XXL de avion dupa recomandarile IATA.

De ce am ales cusca XXL Croci Vagabond

Cusca de transport Croci Vagabond XXL pentru caini de talie mare este construita in conformitate cu reglementarile IATA, are doua castroane incluse pentru hrana si apa, incuietori sigure cu locas pentru sigilare, iar datorita rotilor, poate fi manevrata usor si rapid. Dimensiunile sunt 100x67x75 cm fara a lua in calcul rotile. Deschiderea este frontala, iar materialul este din plastic. Prezinta orificii de aerisire pe cei 4 pereti laterali si grilaj din metal.

De ce am tinut cont

Dimensiuni

Dimensiunea custii este un aspect demn de luat in considerare deoarece folosind un transportor prea mare, apare riscul ca animalul de companie sa alunece dintr-o parte in alta, iar cu un spatiu prea mic, acesta nu se va putea misca suficient.

Pentru a determina dimensiunea potrivita, se masoara inaltimea si lungimea cainelui, dar si greutatea. In general, custile sunt clasificate in functie de talie: mini sau pitica(Chihuahua, Bichon Maltez), mica(Ciobanesc de Shetland, Border Collie), medie(Labrador Retriever, Brac german), mare(Dog german, Saint-Bernard) si extra. Talia se stabileste masurand inaltimea de la sol pana la greaban(partea proeminenta a corpului situata intre ceafa si spate).

Pentru un caine cu o greutate de 10-12 kg, o lungime a transportorului de aproximativ 60-70 cm ar putea fi suficienta, dar acest lucru poate varia si in functie de inaltimea si lungimea patrupedului. Pe eticheta este necesar sa fie specificate limitele de dimensiuni si greutate, iar daca animalul de companie este intre doua marimi, se recomanda alegerea dimensiunii mai mari de cusca.

Material

Custile de transport clasice sunt din plastic rigid, dar in prezent exista si optiuni din lemn, metal sau panza. Daca este din metal(sarma), va fi mai rezistenta la socuri si mai durabila in timp. Unele modele se pot plia sau mari in functie de necesitati, dar in general, custile pliabile nu sunt acceptate in avion.

Custile din plastic sunt cele mai utilizate in timpul zborului, sunt accesibile financiar si usoare, dar este important ca materialul sa fie suficient de solid incat sa sustina si o greutate mai ridicata in cazul in care cainele este de talie mare. Variantele textile sunt comode pentru animale si pot veni cu bretele sau maner de umar, dar pot necesita efort fizic suplimentar din partea proprietarului.

Ventilarea

Este necesar ca spatiul interior sa fie foarte bine ventilat pentru a oferi confort si a nu pune in pericol sanatatea cainelui. In custile cu insuficiente fante de aerisire, apare pericolul supraincalzirii si animalul ar putea sa aiba probleme cu respiratia. Transportoarele pe distante scurte, pot avea orificiile de ventilatie pe doi pereti laterali, dar pentru calatoriile lungi, toti cei patru pereti trebuie sa aiba fante de aerisire. Exista si custi cu ventilatie suplimentara in tavan.

Stil

In functie de modalitatea in care pot fi tinute sau purtate, sunt prezente custi de transport cu o singura mana, pe o parte(sided carriers), de tip rucsac in fata(front packs) sau in spate(backpacks), dar si modele cu roti.

Custile de transport pe o parte sunt varianta traditionala si pot fi din material moale(panza) sau dur(plastic, metal, lemn etc). Cele din material moale sunt foarte populare pentru cainii de talie mica sau medie deoarece sunt usoare si simplu de curatat, dar nu sunt recomandate in cazul cainilor de talie mare.

Gentile de transport de tip rucsac au bretele cu care pot fi purtate pe umeri, fiind deosebit de practice pentru pui sau cainii de dimensiuni reduse. Pot fi spalate in masina de spalat haine si au fermoare pentru un plus de siguranta. Unele modele au si gauri pentru labute.

Custile cu roti sunt ideale pentru cainii de talie mare sau transport indelungat deoarece efortul fizic se diminueaza considerabil. Sunt potrivite pentru locurile cu sol drept, fara teren accidentat sau multe denivelari(orase, aeroport etc).

Cusca transport caine avion

In cazul zborului cu avionul, cusca sau geanta de transportat animale trebuie sa fie in conformitate cu reglementarile Asociatiei Internationale a Transportorilor Aerieni(IATA), dar se iau in considerare si particularitatile fiecarei agentii aeriene.

Cainii de dimensiuni mici pot fi acceptati in cabina avionului alaturi de proprietari cu anumite conditii, dar cainii de talie mare vor calatori in cala.

Cerintele IATA pentru zborul animalelor de companie sunt:

  • Maxim doi caini pot fi transportati simultan in aceeasi cusca, trebuie sa aiba cel mult 14 kg fiecare, sa fie din aceeasi rasa si sa se tolereze unul pe celalalt.
  • Podeaua nu poate sa permita scurgerea posibilelor lichide si se recomanda acoperirea ei cu materiale absorbante(covorase, hartie etc).
  • Manerul trebuie sa aiba amplasarea pe lungime si usa de acces(din plastic rigid sau plasa metalica) trebuie sa fie dotata cu un sistem de inchidere sigur si un arc de siguranta.
  • Prezenta fantelor de ventilatie in acoperis este permisa daca acest lucru nu influenteaza rezistenta structurii custii.
  • Recipientele cu apa si mancare sunt obligatorii, se pun pe fata interna a usii cu posibilitatea reumplerii lor din exterior.
  • Eticheta cu ”Animale Vii”(cu litere de minim 2.5 cm) este necesara, iar pe un al doilea autocolant se scrie cand a fost hranit si hidratat ultima data patrupedul, numele acestuia si informatiile de identificare ale stapanului.
  • Este important ca spatiul interior al custii sa fie suficient de mare pentru a permite cainelui sa stea in picioare(sa nu atinga cu capul tavanul), sa se roteasca fara probleme si sa fie confortabil cand sta pe podea.
  • Ventilatia trebuie sa fie facuta corespunzator cu minim 2 pereti laterali ventilati pentru zborurile interne si 4 pereti laterali cu orificii de aerisire pentru zborurile internationale. Fantele vor fi amplasate in partea superioara, deschiderile este necesar sa fie de minim 2.5 cm si suprafata totala ventilata sa fie 16% din totalul celor 4 pereti.
  • In cazul transportoarelor pe roti, cele mai multe companii aeriene cer ca rotile sa fie inlaturate sau blocate.
  • Materialul custii trebuie sa fie rezistent(plastic tare, plasa metalica sudata, lemn masiv etc) pentru a proteja animalul de posibile socuri mecanice.

Accesorii suplimentare

Pentru un plus de confort, cusca poate detine anumite accesorii care sa ajute cainele sa ramana calm si sa se simta in siguranta:

  • Captuseala interioara este bine-venita mai ales in sezonul rece.
  • Recipientele detasabile pentru mancare sau apa pot fi utile in calatoriile lungi si in zilele calde de vara.
  • Jucariile speciale pentru cusca pot scadea anxietatea animalului de companie, dar este important sa nu fie jucarii care il pot rani in timpul miscarilor de pe drum.
  • Eticheta exterioara care sa specifice ca in interiorul custii se afla un animal viu si datele de identificare ale acestuia este de asemenea importanta.

Intrebari frecvente

Cum pot calatori cu cainele in avion?

Cainii pot calatori in avion in functie de cateva conditii stabilite de companiile aeriene si IATA(Asociatiei Internationale a Transportorilor Aerieni). In primul rand, compania aeriana trebuie contactata pentru a afla daca accepta animale la bord si a rezerva un loc pentru caine deoarece acestea sunt limitate.

Anumite rase de caini(Pekinese, Bulldogs, Pugs etc) nu sunt potrivite pentru a zbura cu avionul, in special in sezonul rece, deoarece pot avea dificultati in reglarea temperaturii corpului. Exista reguli diferite pentru zborurile scurte(interne) si cele lungi(internationale).

Animalele de companie, cu exceptia celor de serviciu, vor sta pe toata durata zborului in cusca. In functie de dimensiunile cainelui, acesta poate calatori cu proprietarul(in cabina) sau la bagaje(cargo). Exista indicatii stricte legate de cusca in care va sta cainele, dar si de varsta la care un animal poate calatori in functie de compania aeriana. In majoritatea cazurilor, se cer certificate recente de sanatate si vaccinuri.

Cum aleg o cusca de transportat pentru caine?

Poti alege o cusca pentru caine in functie de mijlocul de transport care va fi utilizat(masina, avion, tren, vapor etc), dimensiunile animalului de companie(talie mica, medie, mare etc), design, material(panza, plastic, lemn, metal etc), orificii de ventilatie si posibile accesorii suplimentare(roti, recipiente, compartimente de depozitare, covorase pentru confort etc).

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply