Skip to main content
Animale

Deparazitare internă și externă pisici – Păreri și Recomandări

24 mai 2023No Comments

Paraziții pot genera probleme de sănătate serioase la pisici, incluzând boala Lyme și citozonoza, și pot cauza leziuni cutanate, simptome precum pierderea în greutate, vărsături și diaree, dar și infecții severe. Există chiar riscul de a afecta sănătatea stăpânilor.

Așadar, aplicarea regulată a tratamentelor de deparazitare internă și externă pentru pisici este esențială pentru protejarea sănătății pisicii și a celor din jur.

Top 5 tratamente de deparazitare pisici

Pastile deparazitare internă pisici Cestal

Cele mai bune pastile pentru deparazitare internă pisici.

Păreri pastile deparazitare internă pisici Cestal

Cestal Cat este un medicament antiparazitar utilizat în deparazitarea internă a pisicilor. Acesta este conceput pentru a trata o varietate de infecții cu viermi, inclusiv viermi rotunzi și viermi plati. Cestal Cat este de obicei bine tolerat de pisici și este ușor de administrat datorită formei de tabletă.

Cestal Cat conține trei ingrediente active principale: praziquantel, care este eficace împotriva infecțiilor cu viermi plati; pyrantel pamoate, care tratează viermii rotunzi; și febantel, care este utilizat pentru a elimina alte tipuri de viermi, inclusiv anumiți viermi cu cârlig.

Administrare Cestal pisici

Pentru a administra Cestal Cat, urmați instrucțiunile furnizate de producător sau recomandările medicului veterinar. De obicei, acesta se administrează în doze unice, bazate pe greutatea corporală a pisicii: o pastilă Cestal Cat la fiecare 4 kg. Astfel, pentru o pisică cu greutatea sub 2 kg se utilizează ½ pastilă, pentru o pisică între 2 – 4 kg se folosește 1 pastilă, iar pentru pisicile cu greutatea între 4 – 8 kg sunt necesare 2 pastile.

Pipeta deparazitare internă și externă Stronghold Plus

Cea mai bună pipetă de deparazitare internă și externă penrtru pisici.

Păreri pipetă deparazitare internă și externă pisici Stronghold Plus

Stronghold Plus este un produs de la Zoetis folosit pentru prevenirea și tratarea infestărilor cu paraziți la pisici. Acest medicament oferă o protecție de spectru larg împotriva unei varietăți de paraziți, incluzând căpușe, purici, viermi rotunzi, viermi cu carlig și alții.

Stronghold Plus este o metodă de deparazitare internă și externă pentru pisici sub formă de picături cu pipetă.

Stronghold Plus conține două ingrediente active – sarolaner și selamectin. Sarolanerul este eficient în tratarea infestărilor cu căpușe și purici, în timp ce selamectina este eficientă împotriva viermilor cu carlig, viermilor inimii și viermilor rotunzi, și previne infestările cu purici prin eliminarea larvelor de purici din mediul înconjurător al pisicii.

Administrare Stronghold Plus pisici

Dozarea se face în funcție de greutatea animalului și produsul se aplică topic, pe pielea animalului, la baza gâtului.

Se scoate pipeta din ambalaj doar înainte de utilizare, se ține vertical și se apasă ferm capacul pentru a perfora sigiliul.

După ce se expune o zonă mică de piele la baza gâtului, în fața omoplaților, se aplică vârful pipetei direct pe piele, fără a masa.

Apasă pipeta ferm de 3-4 ori pentru a elibera tot conținutul în acel loc.

Stronghold Plus acționează eficient, omorând puricii adulți în 24 de ore de la administrare, iar ouăle și larvele devin neviabile, contribuind la deparazitare internă și externă a pisici.

Pastile deparazitare internă Milbemax Cat

Cea mai bună pastilă deparazitare internă pisici.

Păreri pastile deparazitare internă pisici Milbemax Cat

Milbemax Cat este un medicament de deparazitare internă pisici, special creat pentru pisicile mici, larg utilizat pentru a trata infecțiile cu viermi intestinali. Acționează împotriva unui spectru larg de paraziți, inclusiv ascarizi, cestode (tenii) și viermi bici.

Acestă pastilă de deparazitare internă pisici conține două ingrediente active: milbemicină oximă și praziquantel, care sunt eficiente în combaterea diferitelor tipuri de paraziți intestinali.

Administrare Milbemax pisici

Milbemax este disponibil sub formă de comprimate masticabile, ceea ce ușurează administrarea. Doza recomandată variază în funcție de greutatea pisicii, și este detaliată pe ambalajul produsului.

În general, dozajul este după cum urmează: ½ comprimat pentru pisici între 1 și 2 kg, 1 comprimat pentru pisici între 2 și 4 kg și 2 comprimate pentru pisici între 4 și 8 kg. Pentru o eficiență optimă, se administrează alături de hrană sau după masă.

Este important să respecți schema de deparazitare recomandată de medicul veterinar și să administrați Milbemax Cat conform indicațiilor pentru a asigura o protecție eficientă împotriva paraziților intestinali și pentru a menține sănătatea pisicii.

Fiolă deparazitare externă pisici Stronghold

Cea mai bună fiolă de deparazitare externă pentru pisici.

Păreri pipetă deparazitare externă pisici Stronghold

Stronghold, cunoscut și sub numele de Revolution în anumite părți ale lumii, este un produs de deparazitare externă pentru pisici, conceput pentru a proteja împotriva unei game largi de paraziți.

Creat de compania farmaceutică Zoetis, Stronghold de uz extern conține selamectină și oferă protecție împotriva puricilor, a larvelor de purici, a căpușelor, a acarienilor urechii, a anumitor viermi intestinali, a viermilor inimii și a unor specii de nematode.

Pipeta Stronghold este, într-adevăr, unul dintre cele mai eficiente medicamente de deparazitare externă pentru pisici cu o greutate corporală între 2,6 și 7,5 kg.

Pentru a asigura eficacitatea maximă a Stronghold, acesta se aplică direct pe piele, în zona de la baza gâtului pisicii. Dozarea se face în funcție de greutatea pisicii și este esențial să se respecte instrucțiunile de administrare pentru a asigura o protecție completă. Deși este considerat în general sigur, Stronghold ar trebui utilizat doar sub supravegherea unui medic veterinar, care poate identifica nevoile specifice de deparazitare ale animalului de companie.

Rețineți că, în timp ce Stronghold poate elimina și preveni o serie de paraziti, este important să se efectueze controale veterinare regulate pentru a asigura sănătatea și bunăstarea animalului dumneavoastră de companie.

Administrare Stronghold pisici

Dozajul și frecvența administrării Stronghold depind de greutatea pisicii și de recomandările medicului veterinar. Asigurate că respecți instrucțiunile de pe ambalaj și recomandările medicului veterinar pentru a obține cele mai bune rezultate în protejarea pisicii de paraziți.

Pentru administrarea soluției din pipetă, urmează acești pași:

  1. Scoate pipeta din ambalajul protector.
  2. Ține pipeta în poziție verticală și deschide capacul prin răsucire și tragere.
  3. Realizează o cărare în blana animalului pentru a expune pielea.
  4. Aplică soluția din pipetă direct pe piele, golind complet conținutul într-un singur loc.

Zgarda Foresto antiparazitară pisici

Cea mai bună zgardă antipurici pisici.

Zgarda Foresto -Pareri

Zgarda Foresto este un accesoriu care va proteja animalul de companie impotriva parazitilor externi: purici, capuse si paduchi malofagi. Termenul de valabilitate este de 8 luni, timp in care zgarda isi va pastra eficienta.

Zgarda se scoate din ambalaj si se prinde in jurul gatului animalului de companie, suficient de strans incat sa ramana loc pentru doar doua degete. Aplicarea prea larga poate conduce la scaderea eficientei zgarzii, nefacandu-se contactul corespunzator intre aceasta si pielea/blana pisicii.

De ce am tinut cont

Tipul de deparazitare

Putem vorbi despre deparazitare interna si externa la pisici, ambele fiind obligatorii pentru o viata sanatoasa si lipsita de griji.

Deparazitare externa pisici

Parazitii externi se hranesc cu sange si ii pot transmite pisicii anumite boli cu simptome severe: oboseala, febra, pierderea poftei de mancare, afectarea rinichilor, umflaturi etc. Totodata, animalul de companie poate dezvolta o reactie alergica la muscaturi, acest lucru conducand la o posibila boala de piele. Cei mai frecvent intalniti paraziti interni sunt capusele, paduchii si puricii.

Deparazitare interna pisici

Parazitii interni pot fi preluati din mediu (locul de joaca, curte, alte animale etc) sau se pot transmite de la mama la pui, cand pisica este gestanta. Anumite tipuri de paraziti intestinali sunt mai des intalnite: viermi inelati, viermi bici, viermi cu carlig, viermi lati si protozoare.

Desi pisicile adulte nu prezinta intotdeauna simptome evidente ale infestarii cu paraziti interni, pisicile pui vor arata anumite reactii: pierdere in greutate, varsaturi, diaree, lipsa poftei de mancare sau apetit crescut, mucoase palide, abdomen destins etc. In cazurile grave, pot fi dezvoltate afectiuni ale ficatului si plamanilor.

Mod de administrare

Deparazitarea externa

Se poate face prin diferite metode: sampoane, picaturi, pudra antiparazitara, spray, zgarda impotriva parazitilor, pipeta etc. Sampoanele sunt cele mai potrivite pentru calmarea mancarimilor provocate de muscaturile de purici si pot elimina parazitii adulti, dar nu au o putere suficient de mare pentru indepartarea oualor. In plus, nu toate pisicile sunt confortabile cu imbaierea.

Pudra si spray-ul vor fi aplicate mai usor pe blana pisicii, dar animalul de companie poate avea tendinta sa isi linga pielea si unele produse vor determina reactii adverse precum voma si salivat excesiv.

Zgarda de antiparazitare este una dintre cele mai populare metode, dar nu va avea un efect foarte puternic si nu este recomandata in cazul unei infestari masive. Ca metoda alternativa, cu ajutorul pipetei poti aplica cateva picaturi de solutie in spatele capului pisicii si exista chiar anumite tipuri de tratamente care actioneaza si intern.

Deparazitarea interna

Poate fi facuta cu solutii, dar si pe cale orala, cu comprimate masticabile sau pastile de deparazitare interna pentru pisici. Printr-o vizita la medicul veterinar si o analiza a scaunului, poti afla daca animalul de companie este infestat cu paraziti intestinali. In plus, aceasta deparazitare se face si in cazul puilor sau a pisicilor gestante.

Pastilele pentru deparazitare vor fi asezate la baza limbii animalului, iar comprimatele masticabile vor avea gust apetisant si pisica va dori sa le manance.

Varsta

Pentru o deparazitare interna la pisici pui, vei avea nevoie de tratament special deoarece puii nu pot primi produsele destinate adultilor. De obicei, se recomanda deparazitarea inaintea vaccinului care se poate face la 6 saptamani de viata. Prima doza se poate administra dupa aproximativ 2 saptamani, daca medicul veterinar constata ca puii sunt sanatosi si normal dezvoltati. Schema de deparazitare se adapteaza situatiei particulare in care cresc puii. Daca pisica sta doar in interior, prima deparazitare poate fi amanata pana la varsta de 4 saptamani.

Pentru o deparazitare externa la pisici mici, aceasta este recomandata doar in caz de urgenta si cu produse speciale. Pana la varsta de de 7 – 8 saptamani, pisoii sunt protejati de anticorpii maternali. In cazul in care puiul de pisica este inca alaptat de mama, e posibil ca puricii sa fie transmisi de mama, situatie in care si ea va trebui sa urmeze un tratament antiparazitar.

Starea fiziologica

Deoarece deparazitarea pisicilor trebuie sa inceapa inca inainte de nastere, o deparazitare externa si interna la pisici gestante este recomandata. Dupa a treia saptamana de gestatie, pisica trebuie sa fie deparazitata intern pentru a nu infesta puii in perioada intrauterina sau in alaptare.

Pentru pisicile cu o starea fiziologica precara sau pui subdezvoltati, se recomanda consultarea medicului in prealabil, pentru a stabili cea mai potrivita schema de deparazitare.

Efecte secundare deparazitare pisici

  • Anumite tratamente pot avea o concentratie prea puternica pentru unele pisici, in special pentru pui;
  • O deparazitare interna la pisici poate avea efecte secundare: voma, somnolenta, apatie, lipsa apetitului, diaree etc;
  • In cazul solutiilor externe, este indicata evitarea contactului cu ochii;
  • Administrarea de tratament destinat pentru deparazitarea altor tipuri de animale (de exemplu caini) nu este recomandata si poate avea efecte letale.

Intrebari frecvente

Cat costa o deparazitare interna la pisici?

Pretul unei deparazitari interne la pisici poate varia intre 20 lei si 150 lei, in functie de metoda de aplicare (pastile, comprimate masticabile etc), concentraria tratamentului, ingrediente si posibilele efecte adverse.

Care este pretul unei deparazitari interne si externe la pisici ?

Pretul unei deparazitari interne si externe va fi mai ridicat (100 – 200 lei) datorita efectului dublu pe care il va avea tratamentul.

Ce efecte secundare apar la deparazitare interna pisici ?

Efectele adverse care pot aparea in urma deparazitarii sunt: apatie, voma, diaree, somnolenta, apetit scazut etc.

Cat de des se face deparazitarea la pisici?

In functie de metoda de deparazitare, aceasta poate fi efectuata o data la 2 – 3 luni in cazul pipetei, pastilelor sau picaturilor sau o deparazitare externa o data la 7 – 8 luni in cazul utilizarii unei zgarzi.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply