Skip to main content
Auto si Moto

Cele mai bune baterii auto

15 februarie 2023No Comments

Bateriile auto sunt elemente foarte importante pentru buna functionare a automobilului tau. Nu este recomandat sa astepti sa ramai fara baterie, pentru a fi nevoit sa o schimbi. Poti avea neplacerea de a nu-ti mai putea porni masina, iar acest lucru se poate intampla exact atunci cand ai mai mare nevoie de automobil.

Top cele mai bune baterii auto

Baterie auto Bosch S5 63Ah

Cele mai bune baterii auto potrivite pentru masinile care functioneaza pe benzina, dar cu un curent de pornire prea mic pentru motorina.

Păreri despre bateria auto Bosch S5

Aceasta baterie auto Bosch are inaltimea de 19 cm si dimensiunile 242 x 175 x 190 mm si este potrivita pentru persoanele care au nevoie de o baterie auto buna la un pret mic.
Capacitate – Bosch S5 are capacitatea de 63 Ah si indica o fiabilitate foarte buna si o mare compatibilitate cu masinile de ultima generatie care au consumatori suplimentari.
Materiale – Bateria auto contine si aliaj de argint care va optima fluxul de curent electric conform cu tensiunea de 12 V si ii da o durata de viata mai ridicata decat a altor piese similare.
Prezinta maner – Bateria are maner ceea ce ajuta la transportarea usoara si depozitarea facila.

Baterie auto Varta Silver Dynamic 100 AH

Cele mai bune baterii auto cu performante ridicate de pornire la rece.

Pareri baterie atuo Varta Silver

Bateria auto Varta Silver 100AH este destinata autovehiculelor cu cerinte de alimentare extrem de ridicate (inclusiv 4 x 4) si are o putere de pornire la rece de pana la 122%. Bateria se va reincarca rapid si prezinta durabilitate in timp. In plus, capacele kamina cu arestor de flacara permit evacuarea gazelor si protejeaza bateria impotriva patrunderii flacarii in interior. Dimensiunile bateriei sunt 353 x 175 x 190 cm si greutatea atinge 21.71 kg.

Baterie auto Tudor High-Tech 77 AH TA770

Cele mai bune baterii auto pentru diesel si pentru motoarele mari de 1.7 – 2.2 litri care va rezista bine sezoanelor reci si drumurilor intense.

Pareri baterie auto Tudor High-Tech 77 AH TA770

Capacitate – Aceasta baterie auto este potrivita pentru masini puternice cu motor diesel si poate functiona perfect inclusiv cu motoare de 1.7 – 2.2 litri.
Curent de pornire – Aceasta baterie are un curent de pornire de 760 A si amperajul de 77 Ah si acest lucru ii confera siguranta indiferent de conditiile meteo.
Tehnologie Carbon boost – Aceasta tehnologie permite ca bateria sa se incarce cu aproape 50% mai repede decat in cazul altor modele asemanatoare.

Yuasa 12V 75Ah

Cea mai buna baterie auto cu acid compatibila atat cu masinile pe motorina cat si cu cele pe benzina care va rezista foarte bine iarna si care diminueaza pierderile prin constructia ergonomica.

Pareri baterie auto Yuasa 12V 75Ah

Compatibilitate – Aceasta baterie auto este potrivita atat pentru motoare pe benzina cat si pentru cele pe motorina. Bateria are curentul de pornire de 650 A si amperajul de 75 Ah. Poate fi utilizata pentru 30000 de porniri si face fata iernilor.
Tip – Aceasta baterie este cu acid, acesta fiind usor si simplu de procurat insa nu se mentioneaza daca are sau nu nevoie de intretinere.
Siguranta – Scurgerile de lichid sunt evitate cu ajutorul unui capac dublu inchis care asigura o buna siguranta in legatura cu asta pentru ca pierderile sunt diminuate cu 30 %.

De ce am tinut cont

Compatibilitatea cu automobilul tau

Cele mai importante caracteristici pe care le determina functionarea unei anumite baterii pe automobilul tau, sunt de obicei specificate in cartea tehnica a masinii (manualul de la producator), acesta aratand amperajul si dimensiunile bateriilor care se potrivesc. Aceste instructiuni ar trebui respectate cu strictete, orice abatere ducand la incompatibilitatea cu masina ta.
De asemenea, trebuie sa tii cont si de faptul ca, in climatul nostru temperat, iernile nu sunt foarte prietenoase cu acest gen de acumulatori si pot fi destul de friguroase, iar verile pot avea zile cu adevarat caniculare. Aceste aspecte climatice determina deteriorarea rapida a acumulatorilor, prin coroziune. De aceea, este bine sa analizezi daca acumulatorul pe care doresti sa-l cumperi are autodescarcare cu efect redus si daca are un consum diminuat de apa si electroliti.

Dimensiuni

Indiferent daca stii deja dimensiunile acumulatorului, din manualul automobilului tau sau de la vechea baterie, acestea vor trebui respectate si in continuare, cu strictete.

In ceea ce priveste inaltimea, in Europa exista 2 dimensiuni standard: de 190mm si de 175mm. Nu ar trebui niciodata sa alegi o inaltime mai mare (daca prin absurd gasesti un astfel de acumulator), pentru ca bateria nu-ti va incapea in lacasul specific, de la interiorul automobilului. La fel sta treaba si cu celelalte dimensiuni, care vor trebui respectate intocmai.

Tipologie

Exista in general doua categorii principale de acumulatori auto: cei cu acid (si placi din plumb) si variantele alkaline.

  • Bateriile auto alkaline se gasesc mai rar.
  • Bateriile auto cu acid inca cei mai populari pe piata. La randul lor, bateriile sau acumulatorii cu acid, se impart si ele in doua subcategorii: cele care necesita o mentenanta periodica (fiind necesar a fi umplute cu lichid electrolitic) si cele care nu au nevoie de o astfel de mentenanta (fiind umplute cu electrolit gelificat).

Logic, recomandarea noastra ar fi sa cautati intotdeauna baterii ce nu au nevoie de mentenanta, in caz contrar trebuind sa verifici periodic cantitatea de lichid disponibil si sa inlocuiesti/adaugi lichid, dupa caz. Lichidul electrolitic sau electrolitul este de fapt o solutie de acid sulfuric – H2SO4 + apa. Aceasta solutie se prepara extern si se toarna in interiorul acumulatorului.

Cat de noua este bateria

Deoarece acumulatorii auto isi pierd eficienta in timp, este recomandat sa-ti cumperi o baterie cat mai noua, atunci cand doresti s-o schimbi pe cea veche. Pentru a stii ce cumperi, ar fi foarte usor sa cunosti dinainte codurile unor astfel de produse, care sunt standard si care iti permit astfel sa afli foarte usor, data la care au fost produse.

De exemplu, daca observi codul A/7 pe un anumit acumulator, inseamna ca acesta a fost produs in Ianuarie 2017. C/8 inseamna ca a fost produs in Martie 2018 si asa mai departe. Totusi, nu toti producatorii de acumulatori folosesc un astfel de cod, iar in acest caz va trebui sa cauti data la care a fost fabricat, verificand in amanunt toate etichetele prezente pe acumulator.

Capacitatea

Fiecare acumulator auto are o anumita capacitate de stocare a energiei, aceasta fiind aleasa de capabilitatile alternatorului automobilului pe care il detii.

Valoarea capacitatii este de obicei inscrisa in manualul automobilului, fiind masurata/inregistrata in Ah – amperaj ora sau amperi per ora. Este recomandat sa nu alegi niciodata o baterie auto cu o capacitate mai scazuta decat a celei pe care ai folosit-o inainte, pentru ca aceasta nu va fi capabila sa furnizeze suficient curent electric.

Valoarea poate fi depasita insa, cu procente intre 10 si 30%, intre aceste limite ne-existand nici un fel de probleme.

Curentul de pornire la rece

Acest factor poate varia de la un anumit model la un altul si este in general determinat de doua aspecte: de capacitatea cilindrica a motorului automobilului si de tipul de combustibil consumat de acesta.

Daca detii o masina care consuma motorina (cu motor diesel), ai in general nevoie de un curent de pornire mult mai puternic, decat in cazul unui motor pe benzina. Daca motorul tau este unul pe motorina, bateria trebuie sa livreze cel putin 750 de amperi, iar daca este pe benzina se poate descurca si cu amperaje cuprinse pe o plaja intre 390 si 580 amperi, de asemenea in raport cu cilindreea motorului.

Intrebari frecvente

Ce este polaritatea unei baterii auto?

Polaritatea este cea care indica pozitia bornelor si poti alege intre pozitiv dreapta si pozitiv stanga. Pozitiv dreapta este polaritatea normala pentru ca toate bornele bateriilor auto de la furnizori din Europa, inclusiv pentru bateriile produse in Romania vin configurate asa. Vei vedea ca plus este pusa in zona din dreapta si atunci trebuie sa respecti aceasta configuratie si in cazul viitorului acumulator. Daca ai piesele de provenienta japoneza atunci vei folosi borne de tipul stanga pozitiv, dar sunt mici sansele de a ajunge in astfel de situatii.

Cum pot intretine bateria auto?

Atunci cand nu vrei sa investesti in piese auto mai mult iti recomandam sa ai grija constant de starea lor. Doar asa poti sa le prelungesti durata de utilizare. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face este sa verifici de cateva ori pe luna tensiunea din baterie si daca valoarea pe care o inregistrezi este mai mica de 12.5 V bateria trebuie sa pusa pe redresor timp de 2 sau 3 ore si apoi poti utiliza un voltmetru pentru a masura cat de incarcata este bateria. Este foarte important sa faci asta cand circuli des sau iarna pentru a evita inghetarea motorului.

Cum incarc bateria auto?

Pentru a incarca bateria auto trebuie sa conectezi borna + la iesirea + sai borna – la iesirea – a sursei de curent apoi redresorul poate fi introdus in priza. Cand bateria este complet incarcata opreste redresorul mai intai.

In timpul procesului de alimentare este necesar sa exista o ventilatie corespunzatoare pentru ca gazele detasate pot exploda.

De asemenea trebuie sa porti ochelari de protectie si sa iti acoperi fata si mainile corespunzator.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply