Auto si Moto

Top 3 cele mai bune statii radio

By Actualizat in 28 septembrie 2021 septembrie 28th, 2021 3 Comments

Statiile radio sunt de mai multe tipuri, fiind utile pentru angajatii din centrele comerciale, personalului din domeniul paza si securitate, dar si soferilor care fac periodic curse pe distante lungi. Iti recomandam cele mai bune statii radio pe care le poti cumpara pentru a optimiza procesul de comunicare pe diverse arii, dar si un ghid care sa te ajute sa intelegi principalele caracteristici de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi statia radio.

De ce am tinut cont

Tipul de statie radio

Aceasta caracteristica este relevanta pentru aplicabilitatea statiei si exista: statii radio auto sau CB si statii portabile sau walkie talkie. Statiile auto sunt o solutie optima care te ajuta sa eviti amenzile nedorite si evenimentele nedorite, in timp ce statiile walkie talkie sunt perfecte pentru comunicarea intre angajati, pentru personalul de paza, sau chiar in expeditii pentru a optimiza comunicarea cu membrii grupului.

Raza de actiune

Parametrul acesta indica distanta pana la care statia poate trimite sau receptiona mesaje cu ajutorul undelor radio. Statiile CB sunt echipate cu antene de transmisie eficiente pentru a receptiona semnalul de la distante mari. Suprafata pe care o statie o poate acoperi este cuprinsa intre 5 si 15 km si poate fi marita cu ajutorul unei antene mai bune. Cea mai buna solutie este reprezentata de statiile care au o putere de transmisie de minim 10 km, care in general vine accesorizata cu o antena de minim 1.3 m.

Caracteristici tehnice

Numarul de canale, frecventa si benzile acoperite sunt parametri importanti. Pentru statiile auto se aleg frecventele joase deoarece au o raza de actionare mai mare iar calatoriile in afara orasului nu implica bariere fizice care sa aiba potentialul de a opri astfel de transmisii. Cele mai folosite frecvente sunt de 26 -27 MHz si sunt folosite de cele mai multe ori de soferii de tir care ofera informatii legate de punctele de control radar, limitarile existente pe traseu sau chiar despre starea drumului si accidentele intalnite. In cazul statiilor portabile se aleg frecventele inalte de maxim 512 MHz deoarece acestea sunt folosite mai bine in oras, loc in care undele radio vor trebui sa depaseasca mai multe bariere.

Top 3 statii radio

Cobra AM245

word image 228

Un astfel de set de statii radio Cobra este perfect pentru calatoriile cu familia sau prietenii, fiind ideale chiar si pentru plimbari si cumparaturi in centre comerciale mari, ajutand utilizatorii sa comunice eficient, sa isi distribuie corect sarcinile si chiar sa stabileasca puncte de intalnire si sa pastreze tot timpul legatura in cel mai simplu mod.

PRO
Statia are amplificator de semnal si functie pentru autofiltrare care elimina transmisiile de calitate slaba si bruiajele;
Realizeaza eficient comunicarea la distanta fara sa implice costuri;
Setul este perfect pentru excursii cu prietenii si drumetii in familie;
Ajuta in mod eficient la comunicarea in timp real.
CONTRA
Cele doua dispozitive au raza de actiune mica, de 5 km, ceea ce le face mai greu de utilizat in scopuri de paza si securitate sau pe suprafete foarte extinse.

De ce am ales acest produs

Acest set de statii radio de emisie receptie este produs de brandul Cobra, acesta fiind recunoscut si recomandat in special in SUA unde genul acesta de produse sunt mult mai folosite. Acest set este cel mai bun exemplu de pret mic pentru o calitate superioara a materialelor si a componentelor folosite, detaliu caracteristic tuturor dispozitivelor Cobra. Se diferentiaza prin dimensiunile compacte si prin componentele fiabile.

Alan Midland M ZERO 4W FM

word image 229

PRO
Comunicarea se realizeaza pe 40 de canale;
Dimensiunile sunt compacte si statia este robusta ceea ce o face sa reziste bine in toate conditiile;
Poate modula semnal FM pentru ca statia sa fie folosita in tara noastra, dar si AM pentru a fi folosita cu succes in UE;
Are o mufa speciala pentru difuzor extern.
CONTRA
Statia are dimensiuni mari si o greutate de aproximativ 1 kg motiv pentru care se va incadra mai greu in masinile de dimensiuni mici, insa utilizarea sa nu este imposibila deoarece poate fi amplasata cu usurinta intre scaunele din fata.

De ce am ales acest produs

Statia Midland este unul dintre cele mai apreciate modele utilizate de conducatorii auto profesionisti, permitand cu succes folosirea in orice conditii, atat in Romania cat si in restul europei datorita celor doua frecvente acceptate. In plus, datorita faptului ca este robusta, si produsa din materiale de cea mai buna calitate, aceasta statie radio CB va rezista utilizarii intense fara probleme fiind una dintre cele mai bune solutii pentru persoanele care conduc foarte mult.

President Herry Classic ASC

word image 230

PRO
Semnalele pot fi codate;
Comunicarea este realizata pe 40 de canale;
Statia are un display LCD unde utilizatorii pot sa citeasca informatiile de care au nevoie pentru a folosi corespunzator dispozitivul;
Permite programarea canalelor;
Emite semnale FM pentru utilizarea pe suprafata tarii noastre, dar si semnale AM pentru utilizarea in restul Europei.
CONTRA
Antena foarte lunga pune probleme autoturismelor de dimensiuni mari pentru ca ele trebuie sa respecte limitele de inaltime pentru a putea trece usor pe sub poduri, prin tuneluri sau constructii similare, insa exista posibilitatera de a fi amplasata astfel incat sa nu incurce condusul in siguranta.

De ce am ales acest produs

Aceasta statie este exemplul perfect de produs profesional, recomandat atat pentru profesionisti cat si pentru conducatorii de vehicule mici. Posibilitatea de a coda canalele permite inclusiv discutiile private in momentul in care se calatoreste in grupuri astfel incat comunicarea sa nu fie perturbata de ceilalti participanti la trafic. Statia se distinge prin materiale de calitate si durabilitate in conditii de utilizare intensa.

De ce sa tii tu cont

Dimensiunea

Cele mai multe masini nu au un spatiu foarte mare pentru ca aceste accesorii sa fie montate usor si de aceea, este important ca inainte sa cumperi o statie auto CB sa determini exact locul in care va fi montata. Statiile propuse de noi au dimensiuni rezonabile pentru orice masina. Statia se va monta in zonele in care ofera cea mai buna vizibilitate si acces facil la comenzi fara sa incomodeze condusul sau alte comenzi de care soferul are nevoie. Pentru a fixa statia in spatiul desemnat se poate folosi un suport special pentru respectiva statie astfel incat sa stea fixa si sa nu se miste la franari si viraje.

Alimentarea

De obicei statiile auto CB au nevoie de o tensiune de 12 V curent continuu in timp ce statiile walkie talkie folosesc acumulatori sau baterii clasice. Pentru masini tensiunea de alimentare este cea de 12 V si in cazul acesta nu este nevoie de statie de voltaj dual. Instalarea recomandata se face direct la bateria masinii insa exista si posibilitatea de a fi conectata cu ajutorul unui dispozitiv care se conecteaza la bricheta.

Functii

 • Functia PA – transforma statia in megafon. Cu ajutorul unui dispozitiv extern se transmit de la microfon mesaje pentru exteriorul masinii;
 • Ecou – transmiterea cu ecou;
 • Roger Beep – in momentul in care se termina convorbirea se aude un beep, acesta facand diferenta intre intreruperea accidentala a receptiei si finalul conversatiei;
 • MC Gain – controlul amplificarii pentru microfon care ofera utilizatorului posibilitatea de a transmite mesaje de la distanta fara sa apropie microfonul de gura;
 • Talk to back – este o functie reglabila care ajuta utilizatorul sa auda in statie ceea ce vorbeste la microfon si este utila mai ales persoanelor care vor sa testeze daca microfonul functioneaza sau nu.

Comenzi pe microfon

Unele microfoane au butoane acestea fiind utile pentru a accesa rapid functiile cum ar fi inclusiv blocarea, schimbarea canalelor, activarea ASC si blocarea tastelor. O astfel de functie se poate dovedi utila mai ales atunci cand se impun comenzi rapide fara a implica apasarea butoanelor existente pe statie.

Intrebari frecvente

Ce implica din punct de vedere legal statiile radio?

Statiile radio pot fi folosite cu singura mentiune ca trebuie sa respecte parametrii stabiliti legal, prin care puterea de emisie maxima acceptata este de 4 W FM si 1 W AM si 40 de canale. Prin actualizarea legislatiei este permis sa se foloseasca o putere de 4 W AM. Folosirea de statii cu putere mai mare va fi facuta pe raspunderea posesorului, deoarece in prezent autoritatile pot verifica inclusiv statiile de emisie receptie si puterea acestora avand posibilitatea de a sanctiona posesorul.

Care este lungimea optima a cablului pentru antena?

Daca este utilizat cablul de antena existent in pachet, care are de cele mai multe ori lungimea de 6 m vei avea cablu in exces in autoturism. Excesul de cablu se amplaseaza sub bord sau sub covorase. Nu pune cablul in exces incolacit intr-un loc pentru ca vei decalibra antena si vei creste SWR-ul peste limita normala.

Se poate vopsi antena pentru a semana cu masina?

Antena poate fi vopsita cu o singura conditie: pentru a nu afecta conductivitatea electrica nu se folosesc vopsele care au un nivel mare de zinc sau particule metalice care genereaza culoarea vopselei. Exista vopsele speciale pentru elemente de plastic care pot fi comandate in culoarea autoturismului. Pentru a se obtine o culoare cat mai similara cu cea a vehiculului se recomanda utilizarea unei antene albe pentru ca alta culoare va modifica nuanta obtinuta in final. Tine cont de faptul ca vopsirea bobinei are potentialul de a influenta conductivitatea electrica pe care antena o are.

Antena functioneaza doar AM sau doar FM, care este cauza?”] Aceasta problema poate sa tina doar statie si nu de antena. Antena nu va fi incluentata de tipul de semnal receptionat si nu are capacitatea de a face diferenta intre aceste doua semnale. Este important sa verifici cu atentie receptia, transmisia, etajul audio al statiei si alti parametrii similari conform manualului oferit de producator.

Statiile Walkie Talkie pot fi folosite si de soferi?

Pot fi folosite, dar nu sunt recomandate. Modelele walkie talkie sunt foarte limitate in ceea ce priveste distanta pe care pot receptiona semnale. Chiar daca par mai comode si nu implica montarea si demontarea antenei, aceste statii vor receptiona pe o raza de 3 km in orase si maxim 10 km in exteriorul oraselor in timp ce cu o statie CB normala se poate receptiona semnal chiar si de la 30 de km.

 

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Join the discussion 3 Comments

 • Moldovanu Cristian spune:

  Cu tot respectul, analiza dumneavoastra este gresita fundamental. Ati inclus in analiza statiile de radio Motorola, care, atentie, nu sunt produse in gama de frecvente CB.
  In plus, la sectiunea top 3 statii portabile, 2 dintre ele sunt de fapt statii auto.

  • Gardianul spune:

   Va multumim si apreciem comentariul dumneavoastra.
   Articolul a fost rescris intr-un mod mai compact si contine informatii mult mai corecte.

   Cu stima si respect,
   Echipa Gardianul

 • alex spune:

  Cu tot respectul tot statia mea auto AVANTI e mai buna

Leave a Reply