Skip to main content
Auto si Moto

Cele mai bune detectoare de radar

15 februarie 2023One Comment

Detectorul radar este acel device care iti permite sa afli din timp, daca in fata automobilului tau, pe traseu, se afla un radar al politiei, care depisteaza viteza de deplasare a autovehiculelor. Daca esti un sofer care merge mult in afara orasului si crezi ca poti beneficia de avantajele unui astfel de produs, iti putem spune ca exista o multitudine de modele pe piata, fiecare folosind tehnologii mai mult sau mai putin performante.

Top 3 detectoare radar

Detector radar auto Whistler GT-438Xi

Cel mai bun detector de radar eficient la un pret foarte bun.

De ce am ales Whistler GT-438XI

Atunci cand vrei sa ai in masina un detector de radar adaptabil si foarte performant recomandarea noastra merge spre acest model care are senzori FDS si TFSR integrati pentru a distinge in mod automat alertele false din sistem si pentru monitorizarea si evitarea coliziunilor.

Sistemul anti radar poate detecta unele radio din benzi X, K si Ka dar si de tipul laser si VG-2 fiind foarte util pentru a identifica radarele normale dar si pentru semnalizarea prezentiei pistoalelor laser mai noi.
Dispozitivul radar include si GPS perfect pentru monitorizarea zonelor cu semnal fals si cu radare care se identifica frecvent. De asemenea ai posibilitatea de a regla volumul si luminozitatea.

Detector radar pentru noile radare Whistler PRO-93GXi

Cel mai bun detector de radar care iti permite setarea a doua moduri de utilizare in functie de specificul calatoriei.

De ce am ales Whistler PRO-93GXI

Detectorul Whistler PRO-93GXI are un set de functii complexe care te ajuta in toate calatoriile si este un model eficient care se va dovedi util atat pentru a detecta radarele cat si pentru a te mentine foarte atent la viteza.
Acest detector de radar poate prinde semnale din benzile X, K si Ka ingusta si extinsa, laser, POP si VG 2 acoperind toate frecventele folosite de radarele de la noi din tara.
Dispozitivul antiradar poate seta distanta de acoperire prin activarea celor doua module disponibile : City – distante mici unde alarmele false sunt foarte dese si Highway – distante mari unde sunt mai putine alarme false si obstacole.
Acest dispozitiv nu are si modul auto care stabileste in mod automat distantele de detectie insa are suficiente functii si cu ajutorul celor doua moduri de functionare este perfect pentru deplasarea pe orice distanta.

Se instaleaza usor si poate fi conectat la bricheta masinii. Se amplaseaza pe bord sau in orice loc convenabil si datorita ecranului led ofera o una vizibilitate.

Detector de radar Genevo ONE M

Cel mai performant detector radar.

De ce am ales Genevo ONE M

Acest detector de radar permite o performanta ridicata si are un nivel de detectare suplimentar pentru o buna avertizare impotriva radarelor.
Genevo ONE M este un detector de radar cu o tehnologie conceputa pentru radarele din Europa, avand dimensiuni reduse si o culoare care nu iese in evidenta. In aceleasi timp, aparatul include un mod special (Legalization mode) prin care afiseaza doar viteza, astfel neatragand atentia.
Detectorul de radar permite redarea de avertizari sonore si semnale luminoase. In plus, ecranul OLED va oferi informatii importante despre radarele din trafic.

De ce am tinut cont

Tehnologie

Tehnologia de care dispune un detector de radar, trebuie sa fie legal acceptata. Incepand cu 1 Decembrie 2006, aceste device-uri au devenit perfect legale, prin lege. Totusi, trebuie sa cunoasteti diferentele dintre aceste device-uri si un aparat antiradar. Aparatele anti-radar au capabilitatea de a bruia efectiv radarele politiei si de aceea, sunt considerate ilegale. In schimb, receptorul radar este cosiderat opusul unui transmitator (care bruiaza), acesta preluand undele electromagnetice cu ajutorul unei antene, pentru a le transforma mai apoi in semnal electric.

O statie radio (radio detection and ranging), poate emite unde radio si poate citi ecoul acestora, in momentul cand aceste unde intalnesc un obstacol. Cu ajutorul unor calcule simple, se poate cunoaste astfel, distanta pana la obiect.

Asadar, device-urile detectoare de radar pot depista statiile de monitorizare de pe traseu si pot alerta soferul despre prezenta acestora. Veti avea nevoie de un dispozitiv care sa aiba functia de detectie POP (detectia semnalului de calibrare), astfel incat acesta sa poata reactiona, in timp ce radarul calculeaza tinta. Chiar daca (probabil) nu vei avea timp sa franezi, exista toate sansele sa poti evita amenda, mai ales daca nu te afli in capatul coloanei.

Benzile de detectie

Benzile de detectie se refera la acele frecvente pe care se propaga undele radio. Cand se propaga, acestea acopera diferite distante, pe raza benzii in cauza. In domeniul rutier, se utilizeaza 4 benzi importante: K, X, Ka si Ku. Prima banda este cea mai veche, cea mai folosita si in acelasi timp cel mai usor de detectat. Noile statii radar insa, functioneaza in banda Ka, cu frecvente intre 33.4 si 36 ghz, iar aceasta nu va putea fi citita de catre detectoarele vechi.Trebuie sa te asiguri ca dispozitivul de radar pe care doresti sa-l cumperi, poate detecta si banda Ka.

Distantele de detectie

In functie de frecventele pe care le pot utiliza anumite benzi, depistarea aparatului radar se va face de catre detector de radar, la distante mai mari sau mai mici. De exemplu, majoritatea detectoarelor prezente pe piata din Romania, au o limita de detectie de maxim 1.6 km, radarele mai noi putand calibra viteza automobilului dincolo de aceasta distanta, astfel incat, chiar daca detectorul tau va fi capabil sa le detecteze, va fi prea tarziu si vei primi amenda. De aceea, trebuie sa cauti un model cu raza de detectie cat mai mare, pentru a fi mereu in siguranta.

Functionalitate

Un detector de radar eficient, va dispune de functionalitati diverse. Cele mai importante dintr acestea sunt:

    • functia AccuSweep- este prezenta numai pe modelele foarte performante, permitand scanare calibrata pe un singur segment al benzii Ka (de exemplu)
    • ecranele alfa-numerice -daca vrei sa ai rezultate foarte bune, trebuie sa ai un device cu display alfa numeric, ce poata afisa diferite combinatii de litere si cifre sau, in unele cazuri, chiar si pictograme sau forme.
    • capabilitatile de avertizare sonora/vocala.

In general, detectoarele radar de ultima generatie, sunt prevazute cu aceste functii, avand un ecran led, ce poate afisa mesaje de alerta.

Brand

Brandul, in cazul detectoarelor radar, este foarte important. Acesta reflecta fiabilitatea si calitatea generala a dispozitivelor, precum si tehnologia de care acestea dispun. Liderul mondial in momentul de fata este considerat Beltronics, fiind singurul producator de device-uri cu functie AccuSweep. Detectoare foarte bune insa, sunt si cele de la Escort, Cobra sau Whistler, acesti producatori lansand recent device-uri de ultima generatie, care pot detecta cu succes statiile radar de productie recenta.

Pret

Ca in multe alte cazuri si in cazul detectoarelor radar auto, cu cat este mai mare pretul unui dispozitiv, cu atat mai capabil va fi aparatul. Exista foarte putine exceptii de la aceasta regula, iar acestea sunt numai de la branduri deja consacrate in domeniu, pe aceste segmente de piata. Trebuie sa te asiguri ca achizitionezi un device de productie recenta (nu ceva foarte vechi), care sa fie capabil de detectia statiilor radar aflate in uz.

Intrebari frecvente

Cum se monteaza un detector radar?

Pentru ca detectorul de radar sa functioneze in parametri optimi trebuie sa pui dispozitivul in pozitie orizontala si de fiecare data astfel incat acesta sa fie aliniat in directia drumului. Cu siguranta vei vedea ca cele mai multe modele au sistem de ventuze in asa fel incat sa se poata prinde pe parbriz. Atasarea se face cu o clema care poate sa fie din plastic sau din metal.

Cum pot filtra alarmele false?

Filtrarea alarmelor flase este cea mai mare problema pe care o au soferii care au cumparat un detector de radar pentru ca toti ne dorim riscuri minime de amenzi dar si sa ajungem in cel mai scurt timp la locul in care calatorim in momentul in care traficul este intens. De aceea tot ce trebuie sa faci este sa iti cumperi un detector care are functia smart filtering.

Cum poate fi detectat radarul la timp?

Chiar daca stii deja, mentionam ca radarele sunt puse in general in zone periculoase pentru trafic in care se inregistreaza multe accidente si aceasta informatie totusi nu este suficienta pentru a incetini, motiv pentru care ar trebui sa ai o distanta adecvata cat mai mare de detectie si aceasta se numeste de fapt distanta de prindere x6. Daca exista aceasta distanta garanta de aparat atunci poti primi avertizarea in timpul util inainte de a ajunge la radarul politie si vei avea timp pentru a reduce viteza sigur si pentru a vedea zona din jur localizand radarul. Daca cistanta este mica atunci este posibil ca radarul sa te prinda.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Join the discussion One Comment

Leave a Reply