Skip to main content
Auto si Moto

Cele mai bune scutere și mopede

15 februarie 20232 Comments

Timpul petrecut în trafic reprezintă o mare pierdere pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele cu un stil de viață activ. De obicei, acestea sunt nevoite să străbată întreg orașul pentru a participa la o întâlnire sau un eveniment. Astfel, deplasarea cu mașina sau autobuzul nu este cea mai inspirată alegere când vine vorba de un mijloc de transport rapid.

Tocmai din cauza acestor situații, a fost nevoie de alternative astfel încât oamenii să ajungă în timp util la destinație, cu un minim efort și fără investiții prea mari. Așa au apărut pe străzile orașelor tot mai multe scutere și mopede care s-au dovedit o variantă mult mai eficientă de deplasare. Având la dispoziție o varietate largă de modele, poți opta pentru un scuter acoperit, scuter pe 3 roți și cabină, scuter pe 4 roți, scuter cu pedale sau un scuter chinezesc.

În funcție de preferințe și nevoi, poți alege un model de scuter fără permis de conducere, adică pentru care nu este nevoie să dai examen. Totodată, există modele pentru care ai nevoie de categoria AM (mopede) sau A (motociclete) pentru a le putea folosi. Însă, dacă deja conduci o mașină, poți opta pentru varianta de scuter care poate fi condus cu categoria B.

Top 10 cele mai bune scutere și mopede

Scuter electric Harley 1500 W

Cel mai bun scuter electric.

Păreri scuter electric Harley 1500W

Acest moped electric Harley este o adevărată perlă pentru iubitorii de astfel de transporturi. Designul atrăgător nu va lăsa pe nimeni indiferent, pentru că este o combinație între o trotinetă și scuter. Transportul este electric, iar puterea motorului este mare de 1500 W. Acesta permite utilizarea sa fără a necesita permis sau înmatriculare, dar doar cu condiția să se limiteze la 25 km/h. Pentru a încărca mopedul este nevoie de 5 h, iar greutatea maximă suportată este de 150 kg.

De asemenea, acest scooter este dotat cu un LED care indică bateria rămasă, astfel nu vei fi scutit de riscul de a rămâne ,,pe drumuri”.

Scuter Keeway Zahara de 49cc

Cel mai bun scuter de 49 cc.

Păreri scuter Keeway Zahara de 49cc

Designul atrăgător al acestui vehicul te trimite cu gândul la elegantele viespe italiene, care în prezent sunt unele dintre cele mai apreciate. Producătorii au avut grijă ca pe lângă funcționalitățile tehnice, Keeway Zahara să fie și frumos, astfel au optat pentru un albastru senin, pe care l-au combinat cu maroniul scaunului.

Este compact și elegant, de tip 4T și cu o capacitate cilindrică de 49 cc. Acest vehicul poate fi condus de orice persoană care are categoria AM, A sau B. Pentru a putea achiziționa acest transport este nevoie să prezentați un Certificat de Conformitate, pentru a putea emite cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Scuter benzină Kymco Agility de 50cc

Cel mai bun scuter 50cc.

Păreri scuter de 50cc Kymco Agility

Modelul Kymco Agility este potrivit pentru persoanele care vor să se miște rapid și eficient dintr-un punct în altul. Puterea acestui vehicul și eficiența combustibilului sunt direct influențate de capacitatea cilindrică a motorului de 50cc. Acesta se alimentează cu benzină, prin sistemul de tip injecție, iar capacitatea rezervorului este de 5l. Cu viteza maximă de 45 km/h te poți deplasa cu ușurință până la muncă, casă sau alte locații. Datorită dimensiunilor sale minime, te poți furișa cu ușurință printre mașini, astfel vei fi scutit de unele ambuteiaje.

Vehiculul este în special dedicat profesioniștilor, datorită designului sport, standard și a fiabilității.

Scuter Kymco Agility Carry 125cc

Cel mai bun scuter de 125.

Păreri scuter Kymco Agility Carry de 125cc

Acest scuter este fabricat de renumita companie taiwaneză Kymco, producătoare de scutere încă din anul 1970. Este al 4-lea cel mai mare producător de scutere din lume, fabricând scutere de cea mai înaltă calitate și fiabile. Acest model de la Kymco, Agility Carry, este un scuter dedicat profesioniștilor, având o putere maximă de 9.8cp. Scuterul are un sistem de alimentare cu benzină, iar rezervorul are 6l. Este electric și este dotat cu sistem de iluminat de 12V. Prețul acestui moped benzină este mare, însă își merită în totalitate banii, datorită funcționalităților de care dispune și pe care le îndeplinește cu brio.

Scuter electric fără permis de conducere RDB Sulina

Cel mai bun moped fără permis.

Pareri scuter RDB Sulina

Acest scuter, fabricat de marca RDB, poate fi utilizat fără a dispune de un permis de conducere, deoarece viteza maximă pe care o poate atinge este de 25 km/h. Modelul RDB Sulina este din 2021, este confortabil și ușor de manevrat chiar de cei mai neexperimentați șoferi. Acesta vine cu un coș de depozitare, care este situat sub scaun și este foarte confortabil mai ales pentru cumpărături sau instrumente. Vehiculul vine la pachet cu două chei, cu telecomandă și cu alarmă. Nivelul de încărcare a acumulatorului este indicat printr-un afișaj LED, iar autonomia acumulatorului este până la 45-55 de km.

Scuter electric pentru copii Vespa

Cel mai bun scuter electric pentru copii.

Păreri scuter electric pentru copii Vespa

Vespa este unul dintre primele branduri producătoare de scutere din lume, din anul 1947. Probabil nu există nicio persoană pasionată de astfel de vehicule, care să nu cunoască această marcă Vespa. Modelul prezentat este special conceput pentru copii, fete sau băieți, începând cu vârsta de 3 ani. Acest moped electric dezvoltă mai multe abilități la copii, spre exemplu: coordonarea, orientarea, simțul vizual, atenția și echilibrul, ceea ce-l fac un cadou extraordinar.

De asemenea, acest scuter poate fi utilizat de copiii dumneavoastră fără asistență sau sprijin. Este un transport fabricat din plastic, ceea ce-l face ușor și inofensiv. Dotarea cu lumini, sunete, muzică și claxon, face fiecare experiență a copilului distractivă.

Scuter electric cu 3 roți ST-05

Cel mai bun scuter electric cu 3 roți.

Păreri scuter electric ST-05

Acest scuter electric cu 3 roți este un model perfect pentru persoanele care trăiesc departe de magazinele mari. Datorită celor două coșuri, din față și din spate, produsele pot fi cu ușurință transportate de la magazin până acasă. Cu ajutorul celor 3 roți menține foarte bine echilibrul, iar greutatea maximă pe care o suportă este de 200 kg. Acesta se încarcă în aproximativ 4-6 h, iar autonomia bateriei este de 50 km. Nu sunt necesare costuri foarte mari pentru exploatarea acestui vehicul, ceea ce-i atribuie un avantaj în plus. De asemenea, are loc pentru două persoane, însă nu trebuie de depășim greutatea maximă suportabilă.

Scuter electric Z-Tech 250W

Cel mai bun scuter electric cu viteza de 25 km/h.

Păreri scuter electric Z-Tech

Acest scuter electric 250cc de la Z-Tech este un model potrivit pentru persoanele care au nevoie de un astfel de vehicul, însă nu vor să se cheltuie prea mult. Prețul transportului este mic, însă îndeplinește toate funcționalitățile necesare. Pentru utilizarea acestui vehicul nu este necesar permisul de conducere, deoarece viteza maximă de care dispune este de până la 25 km/h.

De asemenea, este un scuter standard, simplu și ușor de manevrat, cu o autonomie maximă de până la 45 km. Greutatea maximă pe care o suportă este de 130 kg, iar greutatea lui proprie este de 62 kg.

De ce am tinut cont

Tip

Pentru a alege cel mai potrivit tip de scooter, trebuie să stabilești pentru ce ai nevoie de un astfel de mijloc de transport. Pe piață s-au lansat diferite modele care să se plieze pe nevoile fiecărei persoane.

 • Bicicletă electrică tip scuter: nu necesită permis, nu depășește 25km/h;
 • Scuter acoperit: cu acoperiș detașabil sau cu cabină, sunt potrivite pentru vremea ploioasă sau pentru sezonul mai răcoros;
 • Scuter autobalansabil: aici se încadrează hoverboardul sau o varianta asemănătoare care are și șa. Sunt vehicule electrice care permit virarea folosind balansarea picioarelor.
 • Scuter cu 3 roți: sunt mai stabile pe drumuri cu denivelări și sunt potrivite pentru persoanele începătoare deoarece oferă mai multă siguranță;
 • Scuter cu pedale: are atât motor, cât și pedale, astfel încât oferă ocazia să alegi modul în care dorești să o conduci;
 • Scuter electric: sunt foarte ușor de întreținut, însă durează între 6 și 8 ore pentru a se încărca complet;
 • Moto scuter: de obicei poate fi folosit pentru transporturi mici de mărfuri.

Permis

Există scutere care se pot conduce fără permis sau care pot fi conduse cu categoria B, astfel că nu va mai fi nevoie să dai un alt atestat de scuter. În categoria vehiculelor pentru care nu ai nevoie de permis intră orice scuter sau moped care nu depășește viteza de 25km/h. Dacă vehiculul depășește această viteză, atunci ai nevoie de un permis pentru scuter.

 • Categoria A: motocicletă cu sau fără ataș și triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw;
 • Categoria A1: motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw şi cu raport putere/greutate de cel mult 0,1 Kw/kg;
 • Categoria A2: motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale;
 • Categoria AM: moped – vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h.
 • Scuter categoria B: autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
 • Scutere fără permis: vehicul care nu depășesc viteza de 25 km/h.

Accesorii

În cazul în care plănuiești să-ți achiziționezi un scuter, trebuie să adaugi la costurile finale și accesoriile de care ai nevoie. Printre principalele accesorii se numără casca pentru scuter de protecție sau cutia portbagaj (portbagaj scuter) unde poți depozita diverse obiecte.

Dacă optezi pentru un scuter electric s-ar putea să ai nevoie de o baterie scuter în plus pentru a o putea înlocui în caz că se termină în timp ce te deplasezi. La fel de important precum bateria este și acumulatorul de scuter electric care trebuie să fie original, nu o copie sau un înlocuitor. Un acumulator scuter fake, sau contrafăcut poate afecta grav sistemul electric al scuterului.

Pe lângă aceste accesorii, trebuie să țineți cont și de faptul că s-ar putea să fie nevoie să înlocuiți cu timpul anumite piese de scuter sau chiar roțile acestuia.

Brand

Pe piață se găsesc o varietate largă de scutere de la diverse branduri care garantează fie o un design mai plăcut, fie o calitate a componentelor mai bună. Câteva branduri cunoscute pentru producție de mașini se bucură de popularitate și în rândul scuterelor. Astfel, multe persoane aleg să achiziționeze un scuter Suzuki, Honda, Peugeot, sau chiar un scuter BMW, orientându-se după calitatea mașinilor produse de aceste branduri.

Pe de altă parte, există și firme specializate doar în acest tip de mijloace de transport. Cele mai întâlnite sunt scuterul Kymco sau Keeway, dar mai sunt și persoane care preferă un scuter Garelli, Piaggio ori Yamaha, deoarece au o reputație istorică.

Intrebari frecvente

Ce este un moped?

Un moped este asemănător unei biciclete, dar cu motor. Unele modele au încorporate și pedale, pentru a putea fi folosite și ca bicicletă, altele au doar motor. Termenul de moped a fost atribuit în 1977 de către Convenția de la Viena privind traficul rutier. Atunci s-a decis că orice vehicul cu 2 sau 3 roți care este dotat cu un motor cu ardere internă de maximum 50cc se încadrează ca moped. Ulterior, au apărut și mopede cu motor electric.

Printre principalele caracteristici diferențiatoare ale unui moped față de alte vehicule se numără viteza maximă pe care o poate atinge. Aceasta nu poate fi mai mare de 25 km/h, sau în unele cazuri, de 45 km/h. Orice depășește această viteză, intră în categoria scuterelor, acestea fiind mai puternice și mai pretențioase din punct de vedere al întreținerii, dar și al documentelor.

Pe scurt, orice vehicul ce nu depășește viteza de 45 km/h se încadrează în acest moment ca moped.

De la ce vârstă poți să conduci un scuter?

Scuterele pot fi conduse începând cu vârsta de 16 ani și doar dacă deții minim categoria AM pe carnetul de conducere.

Pentru a obține acest permis ai nevoie de cazier judiciar, test psihologic, fișa medicală și o poză tip buletin. Pentru proba practică din poligonul special amenajat, vei mai avea nevoie de fişa de şcolarizare de la școala de șoferi şi chitanţele care fac dovada achitării integrale a taxelor de şcolarizare.

Ce acte sunt necesare pentru înmatricularea scuterelor?

 • ITP scuter: este obligatoriu pentru orice vehicul care circulă pe drumurile publice;
 • RCA scuter: necesar pentru răspundere civila în caz de pagube produse prin accidente de circulație;
 • Înregistrare la primărie: pentru eliberarea numerelor galbene și a talonului.

Pentru a putea înregistra/înmatricula un scuter aveți nevoie de factură fiscală, certificatul de garanție și certificatul de conformitate european (COC) sau cartea de identitate a vehiculului (CIV). Dacă însă, aveți doar COC-ul, trebuie să mergeți cu scuterul la R.A.R pentru a obține CIV-ul care este necesar pentru asigurarea RCA. După ce ați parcurs acești pași, trebuie să înscrieți scuterul la primărie.

Actele necesare pentru înmatricularea unui scuter la primărie diferă de la o primărie la alta, de aceea trebuie să verificați ce acte aveți nevoie pe site-ul primăriei de care aparțineți. Orientativ, principalele documente de înmatriculare scuter sunt următoarele:

 • Carte de identitate a proprietarului;
 • Cartea auto a vehiculului;
 • Contract sau factură fiscalizată de la registrul de Taxe si Impozite;
 • Copie după RCA-ul scuterului;
 • Copie după folia de ITP primita de la RAR;
 • Copie după Inspecția Tehnica Periodica;
 • Formularul pentru a înregistra scuterul.

Câte kg are un scuter?

Scuterele prezentate în articol cântăresc între 65 și 123 de kg, însă există variante mai grele sau mai ușoare, în funcție de brand și de tipul scuterului.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Join the discussion 2 Comments

 • Alexandru spune:

  Sunteți praf!!!
  Voi faceți comparație la scutere electrice și ați băgat în discuție și scutere cu motor pe benzină
  Bleahhhhh

  • Gardianul spune:

   Titlul articolului este : cele mai bune scutere și mopede. NICIDECUM cele mai bune scutere electrice ca sa vorbim doar de scutere electrice. Am adăugat în top ul nostru diferite modele. Urmează sa facem articole individuale pentru fiecare tip de scuter( electric, benzina, copii, 3 roti, etc.)
   Multumim

Leave a Reply