Puțini proprietari de automobile realizează cât de importante sunt anvelopele pentru buna funcționare a automobilului, dar și pentru siguranța pasagerilor. Dacă folosești anvelope foarte uzate sau care pur și simplu nu au o calitate adecvata, poți pune foarte ușor în pericol siguranța ocupanților mașinii, cât și pe cea a celorlalți participanți la trafic, fie șoferi sau pietoni.
Cele mai bune anvelope trebuie să fie realizate conform tuturor standardelor de siguranță, trebuie să fie realizate din materiale calitative și potrivite pentru fiecare sezon.
Top 3 anvelope bune
Cauciucuri de vara Nexen
-
- Ideale pentru economie de combustibil;
- Dă dovadă de rezistență în cazul vitezelor mari;
- Se comportă bine la frânare chiar și atunci când carosabilul este umed și este inclusă în clasa B;
- Asigură confortul în timpul călătoriei;
- Nivelul de zgomot este redus.
-
- Consumul este încadrat în clasa C deci este mediu.
Anvelope de vară Nexen -Păreri
Aceste anvelope se potrivesc foarte bine vehiculelor destinate turismului și au un indice de viteza de 190 km/h și de sarcina de 88, deci poate suporta până la 580 kg în momentul rulării.
Indicele de viteza este T = 190 km/h în timp ce indicele de sarcină este 88. Aceste anvelope poate suporta o greutate de maxim 580 kg în timpul rulării.
Un avantaj principal al acestei anvelope este modul în care rulează pe asfalt uscat, dar și pe asfalt umed pentru ca are o capacitate de franare buna, înscrisă în clasa B.
Au un nivel redus de zgomot de doar 67 dB, în toate regimurile de exploatare. Anvelopele sunt incluse în clasa de eficienta C în ceea ce privește economia de combustibil, ceea ce înseamnă că va contribui la obținerea unui consum mediu și nu va asigura economii considerabile.
Cauciucuri all season Michelin
-
- Dimensiuni XL;
- Preț accesibil;
- Produse de un brand renumit;
- Se pot folosi atât iarna, cât și vara;
- Suportă o greutate mare și are indice de rezistenta de 95;
- Se pot monta eficient pe mașini de tipul turism cu gabarit mediu sau mare;
- Nu produc zgomot în exces în momentul franarii.
-
- Pentru drumurile din România, indicele de viteza V este considerat un capriciu costisitor.
Anvelope all season Michelin -Păreri
Aceste anvelope sunt oferite de unul dintre cei mai mari producători de pe piață și te asigură că vei circula în siguranță în orice anotimp cu mașina personală. Au indicele de viteza V și garantează un comportament perfect, chiar și la viteze de peste 210 km/h.
Aceste anvelope garantează longevitate sporită, având suprafața cu porțiuni tesite și lamele performante care pot oferi cea mai bună aderentă, dar și o rezistență mai bună. Indicele de rezistentă este cotat cu 95 ceea ce înseamnă că anvelopele sunt bune și pentru vehicule mari.
Sunt făcute pentru a avea un comportament optim indiferent de sezon. Materialul este conceput dintr-un amestec special și forma V a striatiilor sunt elementele care se comportă perfect pe orice carosabil. Asigură siguranța și performanțe bune în zăpadă și tracțiunea corespunzătoare pe drum uscat.
Cauciucuri de iarnă Continental
-
- Fabricate de brandul Continental;
- Indice de viteză H;
- Indicele de sarcină de 97;
- Indicele de consum este C;
- Își păstrează proprietățile la temperaturi scăzute.
-
- Prețul este mai mare în comparație cu alte anvelope.
Anvelope de iarnă Continental -Păreri
Anvelopele sunt fabricate de către brandul Continental, conform tuturor standardelor europene. Acestea sunt confecționate dintr-un cauciuc moale și are capacitatea de a-și păstra proprietățile chiar și când temperaturile sunt scăzute.
Profilele acestora dispersează foarte bine, dacă drumul este umed, de asemenea oferă aderență pe zăpadă sau noroi. Trenul de rulare nu permite patinarea roților pe gheață.
Indicele de viteză pentru aceste anvelope este H, pentru a permite rularea cu 210 km/h în siguranță. Încărcarea maximă pe care o permit roțile este de 730 kg pe fiecare roată. Clasa de consum de carburant are indicele C.
De ce am tinut cont
Sezon
Cauciucuri de vară
Au un comportament perfect pe asfalt uscat sau umed, însă nu se recomandă pe carosabilul acoperit cu gheață sau cu zăpadă. Sunt proiectate pentru a rezista la temperaturi mari în timpul verii, însă iarna vor fi rigide. Rigiditatea scade aderența și afectează foarte mult gradul de manevrabilitate al mașinii.
Cauciucuri de iarna
Sunt făcute din cauciucuri mai moi, care își mențin proprietățile la temperaturi scăzute. Garantează pe timpul iernii tracțiunea și aderenta în condiții meteo grele și la temperaturi scăzute. Au profilele concepute pentru a dispersa în mod eficient apa în momentul în care rulează pe carosabil umed și asigură aderența pe noroi sau pe zăpadă.
Profilul anvelopelor împiedică patinarea roților în contact cu straturile de gheață sau capada, însă atunci când sunt rulate pe carosabil uscat crește uzura și zgomotul produs este mai mare.
Cauciucuri all season
Acestea combină calitățile anvelopelor de vară și ale celor de iarnă și sunt avantajoase pentru că nu mai trebuie să faci schimbul între sezoane, însă noi îți recomandăm să folosești câte un set pentru fiecare sezon.
Diametru
Diametrul anvelopelor trebuie să fie egal cu diametrul jantelor pe care aceste cauciucuri se montează. În cazul în care ai aflat deja dimensiunile anvelopelor omologate din cartea tehnică, însă nu știi ce diametru au jantele poți citi asta pe flancul anvelopelor. Dacă în cartea tehnică îți spune că trebuie să ai anvelope 195/65R15 si 205/55R16 și nu știi ce diametru ar trebui să aibă jantele, poți merge la mașină pentru a citi dimensiunile de pe marginea anvelopelor deja montate. Dacă scrie 195/65R15 atunci ele au diametrul de 15 inch și nu poți să pui pe ele celelalte anvelope din carte fără să cumperi și un set de jante potrivite.
Indici
Indice de sarcină
Indicele de sarcină sau indicele de încărcare este simbolizat printr-un număr de două sau chiar de trei cifre și indică masa maximă în kg pe care o poate susține anvelopa în momentul în care este umflata la presiunea potrivită.
Poți pune pe mașină anvelope cu indici de încărcare mai mici decât cei care sunt omologați, însă este obligatoriu să nu depășească sarcina permisă. De asemenea, se pot monta anvelope cu indice de sarcina superior celor omologate.
Anvelopele care au indice superior de sarcină se numesc anvelope ranforsate. O anvelopa ranforsată are carcasa mult mai rezistentă comparativ cu pneul de dimensiuni normale.
Indice de viteza
Indicele de viteză este simbolizat cu litere și indică viteza maximă pe care anvelopa o permite. În România nu există mențiuni cu privire la indicele de viteză maximă și poți alege anvelopele fără să ții cont de indicele care a fost omologat, însă nu trebuie sa depășești viteza legală și nici pe cea maxim admisă de pneu.
Nivelul de zgomot
Anvelopele contribuie și la nivelul de zgomot care a fost produs de mașină. Cu cât acest nivel este mai mic cu atât și impactul va fi mai mic conform cu normele legislative.
- Nivelul 1 – anvelopa produce un zgomot cu minim 3 dB mai puțin decât normele UE;
- Nivelul 2 – anvelopa produce un nivel de zgomot între limita UE și până la 3 dB sunt aceasta;
- Nivelul 3 – anvelopa produce un zgomot mai mare decât cel admis în UE.
Dotări
Economie de carburant
Economia de carburant a anvelopei se traduce prin grad de rezistență la rulare și este reprezentată în general de o scara colorata de la A la G. În clasa A se găsesc anvelopele care avand rezistență scăzută de rulare oferă un consum mult mai mic și o emisie de gaze mai mica. G este notat cu roșu și este clasa care are cea mai mica eficienta la consum de carburant.
Frânarea pe carosabil umed
Acest aspect este definit drept capacitatea anvelopei de a frâna pe carosabilul umed sau pe un strat de apă cuprins între 0.5 si 1.5 mm la o temperatură cuprinsă între 2 și 20 grade în cazul anvelopelor de iarnă și pentru o temperatură între 5 și 35 de grade pentru anvelopele de vară.
Frânarea pe carosabilul umed este cotată cu o scara de la A la G, iar în clasa A sunt găsite cele mai bune performanțe în sensul acesta.
Intrebari frecvente
Anvelopele sunt uzate, când trebuie înlocuite?
Uzura anvelopelor este forma unei mici umflături amplasate pe fundul șanțurilor din profilul anvelopei. În momentul în care înălțimea benzii de rulare ajunge la nivelul umflăturilor, adică la 1.6 mm grosime, anvelopa trebuie să fie schimbată pentru a atinge limita legală de folosire și trebuie să fie înlocuită. Dacă mergi cu anvelopele sub această limită comiți o infracțiune.
Cat de periculos este sa merg cu anvelopele uzate?
Utilizatorii trebuie să își adapteze viteza și modul de a conduce la condițiile de drum mai ales pe carosabil umed. Pentru asta în cazul în care conducătorul auto estimează că performanțele cauciucului său nu sunt adaptate la stilul său de a conduce, atunci va trebui, pentru siguranța proprie, să înlocuiască anvelopele înainte de a ajunge la limita legală de uzură.
În cazul anvelopelor de iarnă grosimea minimă este de 4 mm și pentru a avea o bună aderenta în condiții de frânare sau de mișcare, este recomandat să înlocuiești anvelopele atunci când uzura a atins acești martori.
Care sunt situațiile în care trebuie sa înlocuiesc anvelopele?
Uzura anvelopelor nu este singurul motiv care impune ca anvelopa să fie înlocuită și la fel de bine e posibil să fie necesar să înlocuiești în următoarele situații anvelopele:
- După o pana, daca anvelopa este deteriorată și nu poate fi reparată;
- Dacă vezi că anvelopele nu sunt conforme cu recomandările mașinii;
- Dacă anvelopa are uzuri locale anormale sau apar semnele de îmbătrânire a cauciucurilor;
- Daca anvelopa are tăieturi sau deformări care pot să afecteze modul în care conduci sau iți pot pune în pericol siguranța.