Un compresor de aer este un device foarte util in diferite situatii, fie ca il folosesti pe langa casa, in garajul personal sau chiar intr-un mic atelier. Compresorul te poate ajuta sa-ti umfli o roata dezumflata, o saltea pneumatica sau sa vopsesti diferite obiecte. Daca te-ai saturat sa apelezi de fiecare data la serviciile unei benzinarii, pentru a-ti umfla rotile de la masina, iti poti cumpara propriul compresor portabil, de dimensiuni mici, pe care il poti folosi oricand in gospodarie.
Top 3 cele mai bune compresoare aer
Compresor aer 50l Steinhaus PRO-COM50 cu ulei
-
- Poate genera pana la 8 bari presiune si este potrivit pentru toate nevoile casnice;
- Debit de 180 l/min si este utilizabil atat pentru a corecta presiunea cat si pentru a crea jucarii gonflabile si pistoale de vopsit;
- Insotit de un mare numar de duze cu care se va adapta la orice sarcina;
- Portabil și compact.
-
- Utilizatorii specifica si faptul ca timpul de 15 minute de functionare nu este suficient.
Compresor are 50l Strinhaus – Păreri
Iti prezentam un compresor de aer electric care are o putere de 1100 W si este capabil sa se adapteze la toate sarcinile pentru care va fi folosit.
- Presiune – Acest compresor produce 8 bari ceea ce inseamna ca este suficient de util pentru uz casnic dar si pentru umflarea cauciucurilor sau pentru a fi folosit in combinatie cu pistoale de lipit si cu aerografe.
- Debit – Debitul pe care acest aparat il produce este de 180 l pe minut si functionarea nu va fi continua ci necesita racirea pentru 8.5 minute o data la 15 minute.
- Accesorii – Pachetul include si o cutie din plastic care are rolul de protectie si depozitare, duze si adaptori confectionati din plastic, un furtun de aer de 3 m si un pistol umflat cu manometru.
Compresor aer profesional Stanley DN200 fara ulei
-
- Este un compresor aer ieftin și bun;
- Portabilitate extinsa;
- Are dimensiuni restranse;
- Ofera valori mari ajungand pana la 8 bari si este capabil sa alimenteze anumite unelte din gama pneumatica;
- Eficient si rapid si are o putere de 1.5 CP;
- Debitul este de 180 l/min.
-
- In momentul functionarii poate fi zgomotos si produce sunete cu o intensitate de 97 dB;
- Rezervorul sau are un volum restrans de stocare de doar 6 l dar este suficient pentru sarcinile pentru care a fost proiectat.
Compresor aer Stanley DN200 -Păreri
Acest compresor de aer este o piesa extrem de utila pentru persoanele care isi doresc modele usoare si protabile si nu au in plan intrebuintarea lor pentru utilizarea la domiciliu.
- Portabilitate – Acest compresor cantareste doar 9 kg ceea ce il face perfect pentru a fi mutat. Are dimensiuni mici de 355 x 315 x 370 mm si este echipat cu manere ergonomice pentru transport.
- Capabilitati tehnice – Rata de compresie este de 180 l de aer pe minut si are o presiune maxima de 8 bari acestia fiind indicatori buni pentru un model care nu apartine gamei profesionale.
- Accesorii – Acest compresor este echipat cu manometru pentru a permite reglarea corecta a presiunii inainte de utilizare.
Compresor aer 200l Airmaster CT4/470/200
-
- Are butelie de 200 l care te ajuta sa lucrezi constant pentru mai multe activitati
- Produce o presiune de maxim 9 bari suficienta pentru mai multe unelte pneumatice
- Este electric si nu necesita combustibil nefiind nici foarte zgomotos
- Produce un debit de pana la 471 l pe minut suficient pentru scule semi profesionale si umflarea pneurilor.
-
- Produsul este voluminos si greu. Nu este recomandat persoanelor care cauta un produs usor de mutat insa este perfect pentru activitatile din vulcanizari sau service-uri si tinichigerii unde compresorul are pozitie fixa in cele mai multe situatii.
Compresor aer Airmaster profesional -Păreri
Acest compresor profesional cu ulei este echipat cu motor monofazat cu doua pistoane. Poate produce o presiune maxima de 9 bari si un debit de 471 litri de aer pe minut.
- Categorie – Acest produs este profesional si este echipat cu un motor monofazat. Are doua pistoane si poate produce presiunea maxima de 9 bari. Debitul maxim de aer este de 471 litri pe minut.
- Versatilitate – Acest produs poate fi folosit pentru activitatile specifice unei vulcanizari, dar si pentru actionarea sculelor pneumatice sau a pistoalelor se sablat si de vopsit.
- Butelie mare – Acest aparat are o butelie de 200 de litri ceea ce il face potrivit pentru activitatile complexe realizate de specialisti.
De ce am tinut cont
Tipul dispozitivului
Compresoarele de aer se impart in 3 mari categorii: cu piston, cu diafragma sau rotative. Utilizatorii care isi doresc un compresor conventional, pentru uz caznic, pot folosi un compresor cu piston. Acesta include in general un motor puternic si un rezervor cu capacitate destul de mare, capabilitati care-i confera o performanta excelenta si permit compresia unor cantitati suficiente de aer, obtinandu-se presiuni ridicate la pompare. Daca ai nevoie de un compresor capabil sa comprime gaze in stare pura, cum ar fi heliul, hidrogenul sau oxigenul, cel mai potrivit ar fi un compresor cu diafragma, acesta utilizand o membrana in locul unui piston. Pentru aplicatii industriale, acolo unde este nevoie de putere mare, se folosesc compresoarele rotative care pot fi la randul lor cu surub, cu rotor sau cu angrenaje.
Tipul pompei
Pompele compresoarelor de aer pot fi cu ulei sau fara. Daca iti doresti un compresor ieftin dar eficient si silentios, cel mai recomandat este unul cu pompa de ulei. Mentenanta este mai importanta in cazul unui astfel de model, dar investitia initiala este mai mica. Daca in schimb preferi sa cheltuiesti mai mult pe un dispozitiv care sa nu necesite mentenanta, poti achizitiona unul cu pompa fara ulei. Acesta va fi insa ceva mai zgomotos, dar va avea un randament mai bun, iar cheltuielile se vor amortiza in timp.
Capacitatile tehnice
Din punct de vedere tehnic si al performantei, sunt importante de luat in calcul cantitatile de aer comprimate (sau debitele), precum si valorile presiunii la care se face compresia. Daca iti cumperi compresorul pentru a-ti umfla anvelopele de la masina sau pentru functia de aerograf (de vopsire), atunci nu vei avea nevoie de o presiune foarte mare. Pentru acest lucru vei avea nevoie de unul cu capacitate de 50-150 de litri comprimati si o presiune in jurul a 6 bar (atmosfere). Daca doresti sa folosesti anumite unelte pneumatice, vei avea nevoie de 250-300 de l de aer si presiuni intre 10 si 12 bar. Daca vorbim de scara industriala, compresoarele din aceasta sfera sunt de minim 350 l si sunt capabile de presiuni de peste 12 bar.
Puterea
Puterea livrata de un compresor se masoara in CP (cai putere) sau in W (watti), majoritatea compresoarelor fiind alimentate cu carburant si avand motoare cu ardere interna. Cele pentru uz caznic pot folosi si curent electric. Toate modele pe ardere interna care au puteri mai mari de 6 cp, sunt destinate uzului industrial. Cele mai mici, folosite la domiciliu sau in benzinarii, nu depasesc 5 cp.
Portabilitatea
Daca iti cumperi un compresor pentru a-l folosi in gospodarie, atunci te va interesa foarte mult portabilitatea acestuia. Daca nu ii vei schimba locul (de exemplu il vei folosi in garaj) atunci poti cumpara si unul ceva mai greu, pentru ca nu vei avea nevoie sa-l muti dintr-un loc in altul. Cele mai mici compresoare si deci si foarte portabile, pot avea sub 10 kg. Aceste compresoare pot fi depozitate chiar si intr-o debara de mici dimensiuni, fara sa ocupe spatiu vital, in mod inutil.
Functionalitate
Un compersor cat mai functional, va dispune de reglaje de presiune in trepte si va fi insotit de diverse accesorii, ce iti vor usura folosirea acestuia. De exemplu, daca alegi un compresor mai greu, pe care stii ca nu il vei muta, vei avea nevoie de un furtun special, pentru a transporta aerul la destinatia dorita. Daca vrei sa vopsesti diferite piese de mobilier sau alte obiecte de langa casa, vei avea nevoie de un pistol pentru vopsea, care sa fie perfect compatibil cu compresorul tau.
Firma producatoare
Cele mai bune compresoare (care sunt in acelasi timp si destul de ieftine), pot fi achizitionate cu incredere de la branduri precum Stanley, Makita, Fini sau Airmaster. Produsele acestor firme sunt apreciate foarte mult, mai ales pe piata din Romania.
Intrebari frecvente
Ce ulei se pune la un compresor de aer?
Aceste informatii se afla pe eticheta dispozitivului si in manualul furnizorului. Specialistii spun ca este cazul sa te feresti de uleiul universal identificat cu ajutorul indicatorului PAO. In schimb, unele dintre cele mai apreciate sortimente de ulei sunt PAG. Aceste uleiuri au vascozitate diferita si formeaza o pelicula subtire iar asa se evita blocarea aparatului.
Cum pun in functiune compresorul?
Pentru inceput va trebui sa analizezi cu atentie obiectul si sa verifici daca nu a suferit deteriorari in timpul transportului. Cablul pentru alimentare trebuie sa fie complet izolat si montat de electricieni o regula valabila pentru toate produsele comercializate fara fir si fara stecher. Dupa ce aparatul este legat la reteaua electrica si sunt montate accesoriile cu care urmeaza a fi folosit se poate activa si switch-ul pentru aer in pozitia pornit oprit. Nu sunt necesare alte modificari in cazul in care manualul nu recomanda. Supapa va fi calibrata in general din fabrica pentru a nu fi nevoie de ajustari suplimentare. Nu ai de ce sa faci alte tipuri de reglaje decat daca iti permit cunostintele asupra aparatului.
Procedee necesare si mentenanta
Minim o data pe saptamana se scoate inelul de eliberare a aerului si evacuarea se va face la finalul utilizarii. La fiecare 50 de ore de functionare este recomandat sa scoti uleiul si sa pui in locul lui cantitatea recomandata pana la marcaj si in concordanta cu mentiunile producatorului. La aproximativ 100 de ore de utilizare este necesar ca filtrul sa fie curatat. Filtrul de aer ar trebui sa fie inlocuit in momentul in care este murdar. Lichidul lubrifiant este inlocuit la 12 luni de folosire sau la 500 de ore de lucru.