Auto si Moto

Top 3 invertoare auto bune

By Actualizat in 28 septembrie 2021 septembrie 28th, 2021 No Comments

Te-ai intrebat vreodata cum iti vei alimenta cu energie toate dispozitivele pe care le-ai putea lua dupa tine, atunci cand te afli pe drum cu masina? De exemplu, daca esti posesorul unui router portabil, familia ta il poate folosi pentru a se conecta la Internet, folosind retelele 3G sau 4G, fara a epuiza bateria laptop-ului. Sau, poti la fel de bine sa ai nevoie de incarcarea rapida a altor dispozitive, cum ar fi smartphone-urile. Pentru a face asta, ai nevoie de un invertor auto.

De ce am tinut cont

Mod de functionare

Daca esti unul dintre cei care cunosc cat de cat principiile de constructie ale unui autovehicul, stii ca acesta isi bazeaza consumul de energie pe un acumulator auto. Pentru masinile de dimensiuni mai mici, bateria livreaza o tensiune de 12v, in timp ce pentru cele de dimensiuni mari, acumulatorii pot livra pana la 24V. Totusi, ceva nu se potriveste in aceasta explicatie, asta pentru ca stim tensiunea de alimentare a fiecarui device electronic: 220v-230v. Ei bine, aici intervine invertorul auto. Acesta se poate conecta la priza brichetei automobilului si are functia de amplificare pentru cantitatea de curent livrata de bateria masinii. Curentul este transformat astfel, din curent direct in curent alternativ si prin urmare, iti va permite conectarea dispozitivelor electronice standard. Este recomandat ca invertoarele sa fie folosite numai atunci cand autovehiculul se afla in miscare, deoarece atunci cand masina este oprita, bateria va fi epuizata si nu va putea fi incarcata simultan de catre alternator.

Care sunt criteriile de selectie

Compatibilitatea – acest criteriu stabileste potrivirea dintre un anumit tip de invertor si acumulatorul masinii, in functie de voltajele livrate si de siguranta. Sigurantele sunt construite pentru a suporta diferite intensitati ale curentului electric, intensitati ce se masoara in Amperi. In functie de amperajul de intrare al dispozitivelor ce vor fi conectate (prin invertor) la bateria masinii, trebuie sa ai in vedere valorile maxime suportate, de catre masina ta. De exemplu, poti fi tentat sa cumperi un invertor cu o putere cat mai mare (3000 de watti). Puterea redata in watti se calculeaza prin inmultirea voltajului (masurat in volti) cu intensitatea (masurata in amperi). Asa cum am spus si mai sus, voltajele suportate sunt de 12 sau 24v. Astfel, trebuie sa te asiguri ca si inventorul suporta astfel de voltaje.

Puterea

Puterea se masoara in watti (pentru fieceare device electronic sau electric) si este o caracteristica importanta a unui invertor auto. De exemplu, poti achizitiona un invertor cotat cu o putere de 160w, care, daca va fi nevoit sa alimenteze un laptop ce nu dispune de acumulator, va trebui sa livreze doar 70 sau 80 de watii. Daca doar incarca o baterie a unui laptop sau a unei tablete, puterea necesara va fi si mai mica (intre 40 si 60w).

Top 3 invertoare

 • Invertor de tesiune Albrecht INV – cel mai bun invertor de tensiune auto pentru toate tipurile de autovehicule;
 • Invertor de tensiune Well – cel mai bun invertor pentru masinile mici, dotat cu port USB si priza normala si foarte bine securizat.
 • Albrecht A301 M – cel mai bun invertor auto pentru masini mari, dotat cu o singura priza si sisteme de siguranta.

Albrecht INV

Invertor de tesiune Albrecht INV

Acest invertor auto este perfect pentru utilizarea unui laptop in masina. Acest produs este foarte popular si are un rating bun in magazinel online, avand caracteristici tehnice optime pentru folosirea sa in masina.

PRO

 • Functioneaza cu curent alternativ de 15 V la intrare si este compatibil cu o gama mare de baterii;
 • Scoate o putere de 150 W, suficient de mare pentru a asigura alimentarea laptopurilor, incarcatoarelor si lazilor frigorifice pentru masina;
 • Are toate sistemele pentru siguranta ideale pentru utilizarea in masina;
 • Vine cu protectie la supratensiune si suprasarcina;
 • Are un buton de pornit oprit care asigura economie de energie.

CONTRA

 • Nu are port USB.

De ce am ales acest invertor?

 • Compatibilitate – Produsul are o tensiune de intrare acceptata cuprinsa intre 10 si 15 V in curent continuu modelul fiind compatibil cu bateriile auto de 12V. Pentru iesire ofera 220 V necesari pentru alimentarea unei game mari de dispozitive.
 • Mod de functionare – Undele sinusoiidale modificate fac ca acest invertor sa lucreze in conditii perfecte cu laptopurile, lampile de iluminare si ventilatoarele. De asemenea, accepta si radiuri, incarcatoare, combine frigorifice si chiar poate alimenta si un TV LCD.
 • Materiale – Aparatul este facut din aluminiu si este realizat din materiale de cea mai buna calitate. Vine echipat cu sigurante fuzibile si face fata cu usurinta chiar si solicitarilor intense. Poate sa alimenteze dispozitivele pe rand deoarece are doar o priza.

Lucruri bine de stiut

Acest dispozitiv nu are priza USB ceea ce inseamna ca pentru conectarea dispozitivelor cu USB va fi necesar un adaptor pentru conectarea la unica priza existenta.

Well

Invertor de tensiune Well 600W 12V USB

Acest invertor de tensiune este perfect pentru drumuri lungi sau pentru vacante alaturi de copii. De asemenea se va dovedi util si in deplasari cand faci multa munca de teren. Vei putea alimenta mai multe aparate utile in cel mai simplu mod.

PRO

 • Este un invertor destinat autoturismelor mici cu o tensiune de iesire de 12V;
 • In afata de priza ofera conexiune UBS pentru incarcarea dispozitivelor;
 • Puterea este de 600 W si este indeajuns de mare pentru a fi alimentate doua dispozitive in acelasi timp;
 • Are mai multe protectii care asigura o durata lunga de viata aparatului.

CONTRA

 • Pretul este putin mai mare fata de alte produse.

De ce am ales acest invertor?

 • Mod de functionare – Acest aparat iti ofera posibilitatea de a alimenta dispozitive atat la priza cat si la portul USB. Tensiunea de intrare de la bateria masinii este transformata intr-o tensiune de iesire de 230 V cu 50 GHz la priza si 5V pentru USB.
 • Putere – Puterea pe care acest infertor o ofera este de 600 W astfel incat cele doua dispozitive alimentate simultan ar trebui sa aiba puterea totala sub aceasta putere a aparatului.
 • Siguranta – Aparatul are un buton de pornire si oprire pozitionat in fata care iti ofera acces facil si opreste invertorul atata timp cat masina este in functionare. Aparatul vine si cu protectie la scurt circuit, temperatura mare sau polaritate inversa.

Lucruri bine de stiut

Pretul poate fi putin mai mare fata de alte aparate similare insa este caracteristic unui produs durabil, de cea mai buna calitate.

Albrecht A301 M

Invertor de tensiune Albrecht A301 M 400W 24V

Pentru soferii profesionisti care conduc masini mari, cum sunt tirurile, camioanele si autobuzele, acest invertor se va dovedi alegerea optima asigurand curentul necesar pentru electrocasnice puternice.

PRO

 • Este un invertor pentru masini mari cum sunt camioanele, autobuzele sau tirurile;
 • Are un ventilator cu pornire automata care functioneaza in momentul in care temperatura este mai mare de 40 de grade;
 • Ledurile colorate arata starea in care se afla invertorul;
 • Are sisteme de siguranta si de alerta pentru evitarea situatiilor neplacute.

CONTRA

 • Are o singura priza de alimentare.

De ce am ales acest invertor?

 • Mod de functionare – Acest invertor este special proiectat pentru a transofrma tensiunea furnizata de baterii de 24 V in tensiune de 220 V curent alternativ.
 • Consum – Acest dispozitiv ofera si posibilitatea unui consum de 400 W insa are doar o singura priza si poti alimenta mai multe dispozitive doar daca folosesti un prelungilor.
 • Materiale constructive – Carcasa este confectionata din aluminiu iar aparatul este echipat cu un ventilator care ajuta la racirea eficienta pentru a functiona in permanenta. Ventilatorul porneste in mod automat in cazul in care temperatura interioara este mai mare de 40 de grade Celsius.

Lucruri bine de stiut

Acest invertor are doar o priza de alimentare, insa poti alimenta la el mai multe electronice utilizand un prelungitor cu mai multe intrari, pe care il poti cumpara din orice magazin de electrice.

De ce sa tii tu cont

Sistemul de functionare

In functie de sistemul de functionare, putem deosebi doua categorii principale de invertoare auto: cele sinusoidale pure si cele cu unda sinusoidala modificata. Prima varianta de invertoare, functioneaza intr-un mediu cu intensitati electrice mari, la valori de 50hz. Device-urile din aceasta categorie sunt in general mai ieftine, dar necesita mentenanta si verificari periodice. De asemenea, se pot strica mai usor. Invertoarele ce folosesc unda sinusoidala modificata, pot alimenta o intreaga gama de dispozitive electronice, fara perturbatii de natura radio. Acest gen de invertor poate alimenta fara probleme si in siguranta toate device-urile din categoria laptop, tablete, aparate foto, telefoane mobile sau chiar si televizoare sau frigidere portabile.

Numarul de porturi

In functie de numarul de prize sau porturi, putem achizitiona invertoare simple sau compexe. Cele mai simple au in general o singura priza, de la care se poate alimenta un dizpozitiv. Cele mai complexe dispun de mai multe porturi sau prize, care livreaza o putere de incarcare mai mare si sunt dotate cu mai multe sigurante. Un invertor de foarte buna calitate, va fi dotat si cu alt gen de porturi, cum ar fi cele USB de exemplu.

Functiile de siguranta

Siguranta unui invertor este foarte importanta. Acesta trebuie sa fie dotat cu buton de pornire si oprire (pentru a evita consumul inutil de energie, atunci cand nu ai nevoie de el), trebuie sa detina protectii certificate la scurt circuit si/sau supra-voltaj, trebuie sa fie racit in mod activ (printr-un ventilator/cooler intern) si trebuie sa poata fi oprit in mod automat, daca este supra-solicitat termic.

Intrebari frecvente

Care este cea mai importanta piesa a invertorului auto?

Corpul aparatului este cea mai importanta piesa regasita intr-un invertor auto si este formata dintr-un sistem de circuite si fire care vor asigura transformarea curentului continuu in curent alternativ. In mod practic este vorba despre un transformator. In general pentru a fi evitat fenomenul de supraincalzire excesiva exista si un ventilator de dimensiuni mici integrat cu rolul de a oferi racirea continua.

De ce priza am nevoie pentru ca invertorul sa functioneze?

Priza este partea unde va fi mufat stecherul sursei careia ii este furnizata energia electrica. Aceasta este mufa de iesire pentru curentul alternativ si are o valoare de aproximativ 220 V curent alternativ. Cu ajutorul acestei componente este asigurata alimentarea si functionarea corespunzaatoare a dispozitivului care a fost conectat, in unele cazuri forma fiind diferita. Conectorul de la bricheta este componenta de intrare si asigura alimentarea aparatului de la baterie.

Am nevoie de cabluri speciale pentru un invertor auto?

Cablurile speciale sunt dispozitivele care se gasesc de foarte multe ori in configuratia invertoarelor si care au un nivel mare de solicitare a curentului electric. Cu ajutorul cablurilor speciale facute din materiale foarte rezistente, cablarea se va face direct de la bornele bateriei masinii ceea ce va duce in cele mai multe cazuri la eliminarea riscului aparitiei solicitarilor. Printre cele mai multe cazuri cand pot aparea astfel de probleme se numara momentul in care apare scurtcircuitul. Cablurile vin in general la pachet cu invertorul.

 

[ratings]
Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply