Skip to main content
Auto si Moto

Top 5 invertoare auto bune

15 februarie 2023No Comments

Te-ai întrebat vreodată cum îți vei alimenta cu energie toate dispozitivele pe care le-ai putea lua după tine, atunci când te afli pe drum cu mașina? De exemplu, dacă ești posesorul unui router portabil, familia ta îl poate folosi pentru a se conecta la Internet, folosind rețelele 3G sau 4G, fără a epuiza bateria laptop-ului. Sau, poate la fel de bine să ai nevoie de încărcarea rapidă a altor dispozitive, cum ar fi smartphone-urile. Pentru a face asta, ai nevoie de un invertor auto.
Un invertor profesional oferă multiple ieșiri pentru dispozitivele de care ai cel mai mult nevoie: telefon mobil, laptop. Punctul de alimentare a acestui aparat este mufa pentru brichetă, prezentă în mijlocul de transport.

Top 5 cele mai bune invertoare auto

Invertor tensiune auto 12V, 600W

Cel mai bun invertor de tensiune auto de 12V.

De ce am ales acest invertor auto

Acest invertor de tensiune este perfect pentru drumuri lungi sau pentru vacanțe alături de copii. De asemenea, se dovedește util și în deplasări când faci multă muncă de teren. Vei putea alimenta mai multe aparate utile în cel mai simplu mod.
Aparatul îți oferă posibilitatea de a alimenta dispozitive atât la priza, cât și la portul USB. Tensiunea de intrare de la bateria mașinii este transformată într-o tensiune de ieșire de 230 V cu 50 GHz la priza si 5V pentru USB.
Puterea pe care acest invertor o oferă este de 600 W, astfel încât cele două dispozitive alimentate simultan ar trebui să aibă puterea totală sub această putere a aparatului.
Are un buton de pornire și oprire poziționat în față, care îți oferă acces facil și oprește invertorul atâta timp cât mașina este în funcționare. Aparatul vine și cu protecție la scurtcircuit, temperatura mare sau polaritate inversă.

Invertor tensiune auto 12V 1000W

Cel mai bun invertor curent auto 1000W.

De ce am ales acest invertor auto 1000W

Dacă obișnuiți să petreceți mult timp pe drum, cu mașina, atunci cu siguranță aveți nevoie de GPS sau muzică pentru a rămâne concentrați, iar pasagerii relaxați. Pentru a nu rămâne fără baterie la telefon sau laptop, aveți nevoie de un invertor eficient și ergonomic.
Acest invertor are o putere continuă de 1000W și o putere maximă de până la 2000W, care vă va permite să vă încărcați cele mai necesare dispozitive. Este mai silențios în comparație cu alte aparate, astfel nu vă va deranja. De asemenea, în cazul în care priza este deja utilizată, acest invertor oferă un conector de ieșire USB, în care poate fi introdus cablul de la telefon.
Datorită manualului de utilizare, inclus în pachet, veți găsi răspuns la orice neclaritate, fie cele ce țin de instalare sau utilizare.

Invertor auto 12V-220V 3000W

Cel mai bun invertor auto 3000V.

De ce am ales acest invertor auto de 3000W

Invertorul auto de la 12V, până la 24V are o putere mare, de 3000W. Poate fi utilizat cu încredere pentru alimentarea frigiderului, bormașinii, televizorului, mixerului, imprimantei etc.
Acest model are o carcasă din aluminiu-magneziu, care îl face rezistent în timp și foarte ușor. Este dotat cu 8 tipuri de protecție, necesare funcționării calitative, printre care: protecție la suprasarcină, protecție la tensiune înaltă/scăzută, la temperaturi ridicate, protecție la scurtcircuit, la supracurenți etc.
Pe lângă vehicule precum mașină, rulotă, autorulotă, acest aparat poate fi utilizat și pentru panourile solare, ceea ce-l face multifuncțional.

Invertor auto 24V 4000W

Cel mai bun invertor auto pentru camion.

De ce am ales acest invertor auto 4000W

Acest model de invertor va fi apreciat de șoferii vehiculelor mari, tir, camion, autocar, datărită puteri mari de ieșire – 4000W. De asemenea, majoritatea utilizatorilor care au testat invertorul pe frigidere, mixere, hidrofor, ladă frigorifică, mașină de spălat rufe/vase au rămas satisfăcuți de calitatea și eficiența aparatului.
Cu acest invertor nu trebuit să vă mai fie frică de scurtcircuit sau supraîncălzire, pentru că aparatul este dotat cu 8 tipuri inteligente de protecție, care oferă siguranță atât dispozitivelor, cât și persoanelor care se află în apropiere.
Invertorul conține un singur conector de ieșire de 220V, iar priza fiind universală, cu trei găuri, poate fi utilizată la majoritatea dispozitivelor.

Invertor profesional auto 5000W

Cel mai bun invertor profesional 5000W.

De ce am ales acest invertor auto 5000W

Acest invertor auto este profesional și foarte puternic, 5000W, ceea ce-i permite să fie utilizat de la unele dintre cele mai mici dispozitive, precum baterie auto, calculator, la unele dintre cele mai mari, precum panourile solare sau mori pentru energie eoliană.
Pe spatele dispozitivului este montat un un răcitor, care realizează o răcire constantă a aparatului. Atunci când invertorul simte că puterea de încărcare maximă este depășită, produce un sunet specific.
Este dotat cu o protecție termică fiabilă care funcționează la temperaturi de 45 grade Celsius.

De ce am tinut cont

Mod de funcționare

Dacă ești unul dintre cei care cunosc cât de cât principiile de construcție ale unui autovehicul, știi că acesta își bazează consumul de energie pe un acumulator auto.
Pentru mașinile de dimensiuni mai mici, bateria livrează o tensiune de 12v, în timp ce pentru cele de dimensiuni mari, acumulatorii pot livra până la 24V. Totuși, ceva nu se potrivește în această explicație, asta pentru că știm tensiunea de alimentare a fiecărui device electronic: 220v-230v. Ei bine, aici intervine invertorul auto. Acesta se poate conecta la priza brichetei automobilului și are funcția de amplificare pentru cantitatea de curent livrată de bateria mașinii.
Curentul este transformat astfel, din curent direct în curent alternativ și prin urmare, îți va permite conectarea dispozitivelor electronice standard. Este recomandat ca invertoarele să fie folosite numai atunci când autovehiculul se află în mișcare, deoarece atunci când mașina este oprită, bateria va fi epuizată și nu va putea fi încărcată simultan de către alternator.

Criteriile de selecție

Compatibilitatea

Acest criteriu stabilește potrivirea dintre un anumit tip de invertor și acumulatorul mașinii, în funcție de voltajele livrate și de siguranță. Siguranțele sunt construite pentru a suporta diferite intensități ale curentului electric, intensități ce se măsoară în Amperi.
În funcție de amperajul de intrare al dispozitivelor ce vor fi conectate (prin invertor) la bateria mașinii, trebuie să ai în vedere valorile maxime suportate, de către mașina ta. De exemplu, poți fi tentat să cumperi un invertor cu o putere cât mai mare (3000 de watti). Puterea redata în watti se calculează prin înmulțirea voltajului (măsurat în volti) cu intensitatea (măsurată în amperi). Așa cum am spus și mai sus, voltajele suportate sunt de 12v sau 24v. Astfel, trebuie sa te asiguri ca și inventorul suporta astfel de voltaje.

Putere

Puterea se măsoara în watti (pentru fieceare device electronic sau electric) și este o caracteristică importantă a unui invertor auto. De exemplu, poți achiziționa un invertor cotat cu o putere de 160W, care, dacă va fi nevoit sa alimenteze un laptop ce nu dispune de acumulator, va trebui să livreze doar 70 sau 80 de watti. Iar, dacă doar încarcă o baterie a unui laptop sau a unei tablete, puterea necesară va fi și mai mică (între 40 și 60w).

Sistemul de funcționare

În funcție de sistemul de funcționare, putem deosebi două categorii principale de invertoare auto:

Sinusoidale pure

Acestea funcționează într-un mediu cu intensități electrice mari, la valori de 50hz. Invertoarele din această categorie sunt în general mai ieftine, dar necesită mentenanță și verificări periodice. De asemenea, se pot strica mai ușor.

Sinusoidală modificată

Invertoarele ce folosesc undă sinusoidala modificată, pot alimenta o întreaga gamă de dispozitive electronice, fără perturbații de natura radio. Acest gen de invertor auto poate alimenta fără probleme și în siguranța toate device-urile din categoria laptop, tablete, aparate foto, telefoane mobile sau, chiar și, televizoare sau frigidere portabile.

Numărul de porturi

În funcție de numărul de prize sau porturi, putem achiziționa invertoare:

  • Simple – acestea au în general o singură priză, de la care se poate alimenta un dispozitiv.
  • Complexe – acestea dispun de mai multe porturi sau prize, care livrează o putere de încărcare mai mare și sunt dotate cu mai multe siguranțe. Un invertor auto de foarte bună calitate, va fi dotat și cu alt gen de porturi, cum ar fi cele USB de exemplu.

Funcțiile de siguranță

Siguranța unui invertor auto este foarte importantă. Acesta trebuie să fie dotat cu buton de pornire și oprire (pentru a evita consumul inutil de energie, atunci când nu ai nevoie de el), trebuie să dețină protecții certificate la scurtcircuit și/sau supravoltaj, trebuie să fie răcit în mod activ (printr-un ventilator/cooler intern) și trebuie să poată fi oprit în mod automat, dacă este suprasolicitat termic.

Intrebari frecvente

Care este cea mai importantă piesă a invertorului auto?

Corpul aparatului este cea mai importantă piesă regăsită într-un invertor auto și este formată dintr-un sistem de circuite și fire care vor asigura transformarea curentului continuu în curent alternativ.
În mod practic este vorba despre un transformator. În general, pentru a fi evitat fenomenul de supraîncălzire excesivă există și un ventilator de dimensiuni mici integrat cu rolul de a oferi răcirea continuă.

De ce priză am nevoie pentru ca invertorul să funcționeze?

Priza este partea unde va fi mufat stecherul sursei căreia îi este furnizată energia electrică. Aceasta este mufa de ieșire pentru curentul alternativ și are o valoare de aproximativ 220 V curent alternativ. Cu ajutorul acestei componente este asigurată alimentarea și funcționarea corespunzătoare a dispozitivului care a fost conectat, în unele cazuri forma fiind diferită. Conectorul de la brichetă este componenta de intrare și asigura alimentarea invertorului auto de la baterie.

Am nevoie de cabluri speciale pentru un invertor auto?

Cablurile speciale sunt dispozitivele care se găsesc de foarte multe ori în configurația invertoarelor și care au un nivel mare de solicitare a curentului electric.
Cu ajutorul cablurilor speciale făcute din materiale foarte rezistente, cablarea se va face direct de la bornele bateriei mașinii ceea ce va duce, în cele mai multe cazuri, la eliminarea riscului apariției solicitărilor. Printre cele mai multe cazuri când pot apărea astfel de probleme se numără momentul în care apare scurtcircuitul. Cablurile vin în general la pachet cu invertorul.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply