Auto si Moto

Senzori de parcare recomandati

By Actualizat in 12 iulie 2019 iulie 12th, 2019 No Comments

Senzorii de parcare sunt foarte importanti pentru experienta de condus a soferilor, acestia ajutand la executarea parcarilor precis si sigur, minimizand riscurile de accident (prin tamponarea cu alte autovehicule) sau de ciocnire cu diferite obstacole. Mai ales pentru soferii incepatori, parcarile in general reprezinta o provocare, chiar daca au obtinut permisul de conducere de ceva timp. Insa si soferii cu experienta se pot lovi de diverse probleme, mai ales daca nu exista suficient loc de parcare.

De ce am tinut cont

Tehnologia incorporata

Senzorii de parcare moderni, sunt cu tehnologie electro-magnetica sau pe baza de ultrasunete. Daca ai nevoie de senzori de parcare eficienti si destul de ieftini, ii poti alege fara probleme pe cei cu ultrasunete. Acestia folosesc principiul eco-locatiei, avand capabilitatea de a emite un val de unde sonore care este mai apoi reflectat de obiectele din zona, fiind astfel interpretat de sistem. Astfel, semnalul acustic al senzorilor poate instiinta soferul despre distanta la care se poate apropia, de obstacolele din jur.

Acest gen de senzor poate fi amplasat cu succes in bara de protectie a masinii (prin gaurirea acesteia), unele modele putand fi chiar lipite pe bara. Dezavantajul ar fi ca ultrasunetele detecteaza cu greutate obiectele mici si foarte mici iar daca suprafata senzorului este murdara, poti avea surpriza ca acestia sa nu mai functioneze.

Daca iti doresti ceva extrem de eficient si care poate functiona fara problemele mentionate mai sus, poti alege senzorul electro-magnetic. Senzorii electro-magnetici functioneza foarte bine, in toate situatiile. In plus, acestia nu necesita gaurirea barei de protectie la montaj, putand fi plasati direct in interior. Inconvenientul principal este ca acesti senzori nu functioneaza cand masina se afla in stationare si au costuri ceva mai mari.

Camera de spate

Camera de spate reprezinta un senzor de parcare in sine, care se poate amplasa pe bara de protectie, pentru masurarea distantei pana la masina urmatoare sau pana la un alt obstacol. Camera de spate poate dispune de propriul ecran (care va fi montat pe bordul autovehiculului) sau poate fi conectata la un ecran deja existent.

Directia de detectie

Directia de detectie poate fi unidirectionala, bidirectionala sau “all around” – de jur imprejur, in functie si de numarul de senzori pe care ii ai la dispozitie, de tipul senzorilor si de pozitionarea acestora. Senzorii normali, unidirectionali sau bidirectionali, nu iti vor fi de prea mare folos la parcarile laterale. Pentru realizarea in siguranta a acestora, vei avea nevoie de senzori electro-magnetici de calitate, cu capabilitate “all around”.

Distanta de detectie

Distanta de detectie determina performanta senzorilor, adica pana la ce distanta sunt acestia capabili sa “simta” obstacolele. Pentru siguranta, recomandam folosirea unor senzori capabili de detectia obstacolelor pe o distanta de minim 2 metri, pentru a avea timp suficient sa franezi sau sa executi alte manevre.

Numarul senzorilor

In ceea ce priveste numarul senzorilor, in general mai mult inseamna mai bine. Daca pachetul pe care il cumperi dispune de mai multi senzori, raza de detectie a acestora va fi mai eficienta. In comert, in momentul de fata, se pot gasi kituri cu 2, cu 4 , 6 sau 8 senzori. Bineinteles, cu cat esti mai experimentat ca sofer, cu atat vei avea nevoie de mai putini senzori.

Top 3 senzori de parcare

 • Senzori Parcare XtremeVision® – senzori de parcare buni si ieftini cu detectie in spate;
 • Senzori de parcare PNI P05 – un kit complet cu camera care detecteaza eficient obstacolele din spate.
 • Sistem senzori de parcare fata-spate cu afisaj digital Directed 9500FR – cei mai buni senzori de parcare inclusi intr-un sistem complet bidirectional.

XtremeVision

Senzori Parcare XtremeVision® cu Display Led Ultra Slim S301

VERIFICA PRETUL EMAG

Daca vrei sa iti parchezi masina fara nicio problema poti folosi cu succes sistemul de parcare Elitek S301 acest sistem fiind dotat cu 4 senzori performanti care ofera siguranta si detecteaza sonor toate obstacolele.

PRO

 • 4 senzori de parcare care ofera siguranta la mers inapoi;
 • Sistemul usor de montat si cu mare precizie;
 • Ocupa putin loc;
 • Are dimensiuni reduse;
 • Este rezistent la intemperii.

CONTRA

 • Nu permite reglarea volumului alarmei.

De ce am ales acest produs?

 • Numar senzori – Cei 4 senzori permit buna acoperire a spatelui masinii si ofera un plus de siguranta la mers inapoi precum si o mare precizie in detectarea obstacolelor.
 • Kit complet – Sistemul contine mai multe elemente – o unitate centrala, 4 senzori, indicatorul luminos de pozitie, alarma, cablu de alimentare, freza de gaurit bara si instructiunile de utilizare.
 • Usor de instalat – Unitatea poate fi montata in portbagaj intr-un loc fara umezeala si displayul poate fi pus cu usurinta pe bord cu ajutorul benzilor duble. Acesta se cupleaza automat la marsarier si senzorii pot fi montati pe bara din spate utilizand freza.

Lucruri bine de stiut

Volumul nu poate fi reglat atunci cand devine deranjant insa nu se aude foarte tare si cei mai multi utilizatori nu reclama intensitatea alarmei.

PNI P05

Senzori de parcare PNI P05

VERIFICA PRETUL EMAG

Acesta este un kit complet care contine si camera de mers inapoi ce transmite la o calitate ridicata imaginile care sunt preluate din spatele masinii catre oglinda heliomata si ajuta astfel orientarea conducatorului in mod eficient printre obstacole.

PRO

 • Kit complet cu camera de mers inapoiș
 • 4 senzori performanti care detecteaza obstacolele;
 • Distanta mare de destectie de pana la 2 m;
 • Semnalizare sonora si vizuala;
 • Oglinda cu afisaj led;
 • Temperatura de functionare intre – 30 si +70 de grade.

CONTRA

 • Firul de conectare este scurt.

De ce am ales acest produs?

 • Camera de marsarier – Kitul contine si camera pentru mers inapoi care transmite eficient imaginile preluate din oglinda heliomata ajutand astfel orientarea perfecta a conducatorului printre diverse obstacole.
 • Numar senzori – Kitul include 4 senzori performanti care detecteaza obstacolele spre care sunt directionati. Cele 4 bucati permit acoperirea optima a zonei din spatele masinii in cazul in care se merge napoi si este eliminat riscul de a lovi o alta masina.
 • Distanta de detectie – Distanta este cuprinsa intre 0.3 si 2 m ceea ce este suficient de mult pentru a evita orice accident nedorit.

Lucruri bine de stiut

Acest kit are firul destul de scurt ceea ce inseamna ca oglinda va fi amplasata jos si poate pune probleme de vizibilitate anumitor persoane. Utilizatorii cu experienta pot sa schimbe firul insa pentru neavizati acest lucru este complicat.

Directed 9500FR

Sistem senzori de parcare fata spate cu afisaj digital Directed 9500FR

VERIFICA PRETUL EMAG

Soferii incepatori vor fi foarte incantati de sistemul acesta cu senzori de parcare in fata si in spate la cel mai bun pret. Kitul ofera posibilitatea de a detecta obstacolele bidirectional si are 4 senzori pentru fata si 4 pentru spate.

PRO

 • Are senzori pentru fata si pentru spate;
 • Parametrii sunt afisati pe un display digital;
 • Are 6 zone pe senzor;
 • Are buton pentru dezactivarea instanta a senzorilor din fata;
 • Raza de actiune este de pana la 2m.

CONTRA

 • Poate fi dificil de instalat fiind un sistem complex insa are toate instructiunile necesare.

De ce am ales acest produs?

 • Detectie bidirectionala – Avand 4 senzori pentru spate si 4 senzori pentru fata acest sistem este perfect pentru incepatori deoarece detecteaza atat obstacolele din fata cat si pe cele din spate ajutand la evitarea accidentelor.
 • Componente – Kitul include un difuzor pentru bord, procesor de date, display cu afisaj digital si buton pentru dezactivarea functiilor senzorilor frontali.
 • Tehnologie utilizata – Tehnologia cu ultrasunete iti garanteaza o raza de actiune care se poate extinde pana la 2m si poate fi repartizata cu usurinta pe 6 zone pentru fiecare senzor. Centrala avertizeaza cu privire la obstacole atat acustic cat si vizual.

Lucruri bine de stiut

Este un sistem dificil de instalat si este un sistem complex dar include totodata si toate instructiunile necesare pentru o instalare usoara. Poate fi pus de asemenea si la service-ul auto.

De ce sa tii tu cont

Componente suplimentare

Acestea pot include senzorii cu camera, piese ce se pot instala wireless sau afisaje in oglinda. Este recomandat sa achizitionezi un kit care sa includa si o mini-camera video, aceasta putand filma zona din spatele automobilului pentru a retransmite mai apoi imaginile, pe oglinda heliomata. Daca esti sofer incepator si ai unele probleme cu parcarile, merita sa investesti intr-un astfel de device.

Ce tip de masina folosesti

In functie de tipul automobilului pe care il conduci, exista automobile care au mai multa nevoie de prezenta unor senzori, decat altele. De exemplu, daca detii un automobil sport cu botul foarte lung, ai putea avea probleme cu parcarea din fata, deci iti vor trebui cat mai multi senzori in acea parte a masinii. Daca in schimb conduci o camioneta fara luneta, vei avea nevoie de o camera video pozitionata pe partea din spate plus cativa senzori.

Fiabilitatea

Un senzor fiabil va fi foarte rezistent la intemperii, la schimbarile bruste de temperatura si va avea o durata de viata mai lunga. Trebuie sa tii cont de faptul ca senzorii vor lua intotdeauna contact cu mediul incojurator-extern si de aceea, acestia trebuie sa fie cat mai rezistenti la schimbarile climatice. Senzorii de calitate trebuie sa reziste la temperaturi cuprinse intre -25 si +35 de grade Celsius.

Intrebari frecvente

Cum se monteaza senzorii de parcare?

Montarea senzorilor se face usor insa pentru a te asigura ca ai facut totul bine iti recomandam sa apelezi la specialisti care sa ii monteze. Chiar si cele mai bune seturi de senzori de parcare implica atentie in timpul parcarii in special pentru ca pot aparea obstacole care sunt invizibile pentur senzori. Pentru inceput trebuie mentionat faptul ca sunt doua locuri in care se monteaza senzorii – pe bara de protectie si in locul in care sunt montati senzorii din dotare. La unele maisni sunt locuri marcate pentru astfel de operatiuni.

Cum functioneaza senzorii de parcare?

Cei mai multi senzori de parcare functioneaza cu ultrasunete. Este vorba de aceeasi tehnologie care se gasesti si in natura si o poti vedea la lilieci, balene sau delfini. Practic senzorul are un receptor sau un emitator si ultrasunetele pornesc din emitator si ajung pana la obstacol unde se intorc la receptor. O unitate de control masoara distanta care este parcursa de fiecare udna si are rolul de a calcula distanta in asa fel incat sa stie cu cea mai mare precizie cand se apropie un obiect strain alertand totodata soferul cu ajutorul sunetului sa displayului.

De ce se strica senzorii de parcare?

De obieci senzorii se strica atunci cand au o calitate indoielnica. Pentru ca nu au o izolatie buna impotriva apei si cand mergem cu masina in spalatorie sau daca sta in ploaie exista riscul ca apa sa ajunga la interior caz in care apa va strica emitatorul sau receptorul facand ca senzorii sa nu mai funcioneze corect si sa nu mai poata detecta obstacolele. Tot ce poti face in aceasta situatie este sa inlocuiesti senzorii stricati.

 

[ratings]
Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply