Skip to main content
Idei de cadouri

Cele mai bune chitare electrice, clasice și acustice

15 februarie 2023No Comments

Chitară este un cordofon, iar sunetul ei este obținut ca urmare a vibrațiilor unei coarde întinse între două puncte. Sunet, care îți poate trezi multă energie, dar și relaxare. Niciun concert de muzică live nu este complet fără ea. Aceasta joacă un rol important în numeroase genuri muzicale. E folosită atât pentru orchestră, trupe, grupuri muzicale, cât și în solo.

Alegerea chitarei este un proces complex, chiar și muzicienii cu experiență, acordă mult timp și atenție acestui aspect. Astfel, alegerea celei mai bune chitare, în special pentru începători, poate fi într-adevăr un test serios. De aceea, pentru ca să nu pierzi energie și timp, depune atenție maximă când alegi chitara potrivită. În primul rând, trebuie să o simți și să o asculți.

De asemenea, să te familiarizezi vizual și tactil cu acest instrument.

Top 5 cele mai bune chitare

Chitara acustică Ibanez

Cea mai bună chitară acustică pentru începători.

De ce am ales chitara acustică Ibanez

Ibanez este un brand japonez de chitară deținut de Hoshino Gakki. A fost prima marcă care a produs în masă chitare cu șapte și opt coarde. Chitara acustică este perfectă pentru începători, pachetele Jam Pack vin echipate pe principiul: „tot de ce ai nevoie pentru a ieși afară și a cânta”.

Chitara face parte dintr-un pachet, în care găsești husă pentru a depozita și transporta instrumentul. De asemenea, deține o husă separată pentru accesorii. Are fața construită din monolith, iar materialul gâtului este din nato. Gâtul chitarei îl poți ajusta, astfel, el nu o să fie niciodată strâmb.

Chitara electro-acustica Fender

Cea mai bună chitară electro-acustica Fender.

De ce am ales chitara electro-acustică Fender

Fender este un producător american, care are cele mai răspândite și populare chitare. Sunetul acestora este unul atât de cunoscut, încât a devenit un semn distinctiv al rockului.

Noua serie Fender CD-60SCE este perfectă pentru chitaristul care într-adevăr se pricepe și care știe exact de ce are nevoie. E una dintre cele mai populare modele de chitară dreadnought, care are acum un preamp Fishman special conceput. Instrumentul are un gât extrem de confortabil cu tastiera din palisandru. Este o chitară cu 20 de taste tip vintage și punte din palisandru. În față are un material de molid, iar în spate unul de mahon.

Chitară clasică SM 498

Cea mai bună chitară clasică.

De ce am ales chitara clasică SM 498

Chitara clasică este reprezentanta principală al familiei de chitare. Sunetul ei este catifelat, nobil și într-adevăr de calitate. E potrivită pentru muzica clasică, flamenco, blues, jazz, bossa nova sud-americană și samba. Cântă roluri solo fără ajutorul unui pick, tot ce trebuie, sunt doar degetele.

Chitara clasică SM 498 este specială pentru persoanele care își doresc un instrument din clasa „avansat”. Această chitară se fabrică doar într-o singură mărime, și anume 4/4. Are scala de 650, fața e din cedru masiv, spatele, eclisa și gâtul sunt din placaj de mahon, iar rozeta e din lemn. Este construită din materiale cu calitate superioară și e fabricată în România. Chitara este recomandată copiilor de peste 12 ani și adulților.

Chitara bass electrică pentru copii

Cea mai bună chitară bass electrică.

De ce am ales chitara bass electrică pentru copii

Chitara bass este un instrument muzical cu coarde ciupite și a fost inventată în anii treizeci. Părțile componente ale acesteia sunt: corpul, gâtul, sistemul de chei și coardele.

Seria Aria Pro II RSB de chitare bass a debutat original abia în anii 80, de atunci, numeroase modele au fost lansate în familia RSB. Acest model se caracterizează prin design, construcție modernă, sunet variabil și accesibilitate.

RSB 618/5 este o chitară bass cu corp solid, control simplu de ton și doze single-coil în stil jazz bass. Are 24F de tase, lățimea la pragus e de 45mm și mai are cinci corzi cu corp solid. Gâtul este în mod tradițional, unul de arțar. Blocul de tonuri la chitară este reprezentat de butoanele: volume, balancer și tone.

Chitară electrică copii Aria Pro II RSB-618/5

Cea mai bună chitară electrică pentru copii.

De ce am ales chitara electrică pentru copii

Chitara electrică poate fi folosită doar amplificată, adică, ai nevoie de un amplificator. Datorită căruia, sunetul se va auzi mult mai bine și mai puternic. Modelul ST este cel mai răspândit și mai cunoscut model de chitară electrică. De aceea, o putem numi: cea mai bună chitară electrică pentru copii. Este de culoare albastră cu Amplificator de 15W și pene.

Are un corp din lemn extrem de lustruit, cu șase corzi de oțel și 22 de taste. Amplificatorul chitarei are egalizator cu două benzi, atât înalte, cât și medii. Totodată este o chitară electrică cu mărimea de ¾. Livrarea acestui produs va conține: chitara electrică, 1 cablu, 3 pene, o curea/ham, o husă chitară transport, un amplificator.

Despre chitară

Chitara este un instrument foarte vechi și nobil, a cărui istorie poate fi urmărită de peste 4.000 de ani. Spania medievală este locul în care istoria chitarelor a început să prindă contur. Orice chitară poate produce cele mai impresionante sunete. Cu ajutorul acestui instrument poți înregistra melodii de orice gen.

Tipuri

Este important să cunoști că sunt mai multe tipuri de chitare, iar fiecare chitară este diferită, cu sunete mai puternice sau mai puțin puternice. De asemenea, chitarele pot avea și forme diferite în dependență de fiecare tip în parte. Astfel, atunci când te gândești să achiziționezi cea mai bună chitară, ține cont de aspectele fiecărui tip:

Acustică

Chitara acustică de obicei este fabricată din lemn și e mereu universală, cu un design destul de simplu și elegant. Acest tip de instrument emană un sunet estetic, datorită vibrațiilor pe care le are. De aceea un rol important în crearea sunetului este corpul instrumentului. Acest tip de chitară poate avea mai multe modele. Acestea pot fi:

  • Dreadnought – este un tip de chitară acustică, care e cel mai des întâlnită. Oferă un sunet echilibrat;
  • Parlor – este o chitară micuță cu un sunet destul de tăios și subțire. Griff-ul ei este lat, iar acest aspect o face să fie perfectă metodei „fingerstyle”;
  • Folk – are corpul identic unei chitare „Dreadnought”. Este potrivită pentru tehnica de ciupire a corzilor. Și e o chitară ușoară cu un griff mai lat;
  • Jumbo – are un corp mare și bombat. Scoate în față bass-ul, pe fondul unui sunet profund și puternic.

Clasică

Astăzi, chitara clasică modernă este denumită în mod chitarist “chitara spaniolă”, deoarece este stabilită din desenele lui Antonio Torres Jurado, spirite spaniole din secolul al XIX-lea.

Un instrument muzical cu coarde smulse din registre de bas, tenor și soprană. Este folosită ca instrument de însoțire, solo, dar și ansamblu. Chitara are mari posibilități artistice și o mare varietate de timbre. De obicei, se cântă fără microfon sau amplificatoare. Chitara clasică are și o serie de componente. Acestea sunt:

  • Sunetul – este amplificat doar de corpul de lemn al chitarei;
  • Lemnul – pentru corpul unei chitare clasice este folosit lemnul de trandafir sau mahon. Pentru spate și laterale, se folosește lemnul molid;
  • Gâtul – este mai larg, ceea ce, pe de o parte, face mai ușoară apăsarea notei dorite, dar, pe de altă parte, necesită mai mult efort atunci când cânți;
  • Freta – chitarele clasice au doar 12 frete între cap și corpul chitarei, celelalte însă, au 14 frete.

Electrică

Acest instrument a devenit piatra de temelie a multor genuri muzicale moderne, cum ar fi: Jazz, Rock și Pop. Chitara electrică trebuie să fie alimentată de amplificator, cu ajutorul acestuia, se va crea un sunet metalic. Corzile ei sunt de obicei mai subțiri decât la chitara acustică, astfel, se permite un control mult mai precis asupra sunetului.

Bass

Chitara bas este unul dintre elementele secțiunii ritmice a unui ansamblu sau a unei orchestre pop. Fără ea, sunetul ansamblului va fi slab și incomplet. În exterior, arată ca o chitară electrică cu o scală alungită și corzi mai groase.

Componente

Dacă să facem o generalizare, atunci există două tipuri diferite de chitare: acustică și electrică. Diferența dintre aceste două e că, cea acustică are o cutie de rezonanță și nu are nevoie de un amplificator. Însă, cea electrică, pentru a fi auzită trebuie să aibă un amplificator. Unele părți componente se găsesc atât la chitara acustică, cât și la cea electrică. Acestea sunt: capul, cheile pentru acordare, pragul sau pragusul, gâtul, griful, tastele, corpul, aparatoarele și calusul sau puntea.

Totuși unele părți componente sunt specifice fiecărei chitare în parte. Acestea sunt:

  • Componentele chitarei acustice – orificiul pentru sunet și suportul pentru pinii care prind corzile.
  • Componentele chitarei electrice – dozele, butoanele de control pentru sunet, jack-ul de ieșire și dispozitivul mecanic pentru tremolo.

Sunet

Sunetul unei chitare este vibrația din corpul ei. Iar pentru a obține un sunet melancolic, frumos și puternic, trebuie să știi să-l extragi corect. Adevărul este că 95% din sunet depinde doar de ceea ce face chitaristul, totul începe cu mâinile lui. De el depinde în ce unghi, cu ce impuls și traiectoria în care atacă șirul strâns. Astfel, se afectează dinamismul, ritmul, sincronizarea și puritatea producției sonore. Sunetul are mai multe proprietăți, acestea sunt:

  • Înălţimea – depinde de frecvența vibrațiilor sursei de sunet;
  • Durata – depinde de durata vibrației sursei sonore;
  • Volumul sonor – este puterea sunetului;
  • Timbrul – este culoarea sunetului;
  • Tebrul – care se formează datorită tonurilor.

Forma corpului

Chitara este un instrument cu corzi ciupite, format dintr-un gât lung delimitat cu ajutorul tastelor metalice și un corp numit cutie de rezonanță. Chitara poate avea următoarele dimensiuni:

  • Chitară normală – pentru adulți;
  • Chitară mijlocie;
  • Chitară mică – pentru copii.

Corpul chitarei este confecționat din lemn. Instalația electrică se află în interiorul corpului, iar butoanele de reglaj sunt în afară. Corpul chitarei este format dintr-un vârf și un spate, care sunt tăiate într-o formă asemănătoare cu cifra opt. Acestea sunt interconectate de pereții chitarei prin așa-numitele scoici. Părțile esențiale din construcția unei chitare sunt:

  • Capul – este situat la extremitatea depărtată de instrumentist. Este dotat cu chei muzicale care prin rotire măresc, respectiv micșorează tensiunea aplicată corzilor elastice;
  • Tastiera – sau griful este o bucată de lemn ce reprezintă partea de sus a gâtului;
  • Corpul – poate avea o diversitate de forme, datorită faptului că nu trebuie să mai îndeplinească rolul de amplificator al vibrației.

Material

Timp de secole, de la apariția chitarei, lemnul a rămas principalul material pentru fabricarea sa. Din ce lemn este ales instrumentul, depinde de ce fel de muzică vei cânta. Pentru că fiecare instrument realizat dintr-un anumit lemn are calități sonore diferite. Iată principalele tipuri de lemn și efectul lor asupra sunetului:

  • Arinul – este cea mai răspândită și mai ușoară specie de lemn;
  • Cenușa – este un material ușor și durabil. Are un sunet foarte clar;
  • Tei – lemnul este moale și ușor de stors, de aceea chitarele din acest material sunt acoperite cu lac dur;
  • Plopul – este cel mai ieftin material. Are un sunet clar la frecvența medie;
  • Mahonul – este un lemn dur și durabil. Rezonează perfect, acoperă un spectru sonor larg – de la cel mai jos și puternic până la cel mai sus și puternic;
  • Nucul – este un copac foarte greu. Sună grozav în gama medie;
  • Corina – are o culoare și un model extraordinar și un sunet curat;
  • Lemnul de trandafir – este unul dintre cei mai grei copaci. Are o rezonanță excelentă și un sunet profund;
  • Wenge – lemn dur și rezistent la solicitări mecanice. Sună grozav în gama înaltă și medie.

Intrebari frecvente

Cum acordezi chitara?

Una dintre cele mai simple metode de a acorda chitara este cu ajutorul unui diapazon. Acesta e dispozitivul care emite un singur sunet și care corespunde notei A cu o frecvență de 440Hz. Deci, trebuie să începi cu:

  1. Trage sau slăbește șirul cu ajutorul știfturilor de acordare, astfel obții sunetul la unison al diapazonului și al 5-lea fret al primului șir;
  2. Acordă al doilea șir: al 5-lea fret al celui de-al doilea șir ar trebui să sune la unison cu primul șir deschis;
  3. Al patrulea fret de 3 corzi ar trebui să sune la unison cu al doilea cor deschis;
  4. Al 5-lea fret al celui de-al 4-lea șir trebuie să aibă aceeași înălțime ca al 3-lea șir deschis;
  5. Acordă al 5-lea fret al celei de-a 5-a coarde la unison cu cel de-al 4-lea șir neclampat;
  6. În cele din urmă, al șaselea șir de la al 5-lea fret ar trebui să sune la unison cu al cincilea deschis.
  7. Dacă nu reușești încearcă din nou, după 3-5 încercări deja te vei orienta mai bine.

Ce chitară e bună pentru începători?

Cea mai bună chitară pentru începători este cea cu care îți va fi ușor să cânți, dar și care va fi comodă pentru tine. Deoarece fiecare chitară variază de la o persoană la alta, datorită formei și dimensiunii corpului, înălțimii, grosimii degetelor, dimensiunii mâinilor, posturii, gusturilor muzicale, înălțimii tale și de ce nu spațiului de acasă. Ține minte: o singură dimensiune nu se potrivește tuturor. Una dintre cele mai bune chitare pentru începători poate fi, chitara acustică cu coarde de oțel. Este mult mai ușor să faci o chitară acustică să sune bine decât o chitară electrică.

În esență, o chitară acustică este doar o bucată de lemn cu o gaură în mijloc și are doar un singur ton. În schimb, tonul unei chitare electrice are zeci de variabile: tonuri, canale, amplificatoare și nu doar.

Din ce este compusă o chitară?

Începând de sus chitara este compusă din: cap, gât și corp. Pe cap sunt montate mecanismele de strângere, cheile de acordare și produsul. Pe gât se află griful chitarei, iar pe partea de jos e un butuc pe care se sprijină gâtul. Corpul cuprinde: spatele, partea laterală este numită eclisa și partea din față se numește tablă de rezonanță, pe ea se găsesc: rozeta, calusul pe care sunt suspendate cele 6 corzi și cordarul, care este fixat la baza cutiei de rezonanță.

Cât costă o chitară ?

Prețurile la chitare sunt diverse. Vei găsi opțiuni destul de îndrăznețe, cu un preț mare, dar și prețuri accesibile pentru toți. Cea mai scumpă chitară poate fi în jur de 16 000 de lei, iar cel mai redus preț e în jur de 100 de lei.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply