Coniacul este o bautura alcoolica tare, pretioasa si nobila, care se bucura de faima in intreaga lume. Originile sale se ascund in sud-estul Frantei, intr-o regiune cu acelasi nume – Cognac. Este raspandit si apreciat gratie istoriei, culturii, gustului rafinat, culorii accentuate si aromelor intense.
Coniacul este maturat in butoaiele de stejar, datorita acestuia obtine aromele stridente de vanilie si culoarea chihlimbarului. In diferite colturi ale lumii poarta denumiri diferite, spre exemplu: brandy este denumirea internationala de comercializare, in Grecia este numit metaxa, in Armenia – arbun, bulgarii il numesc plisca. Gradele de alcool ale acestei bauturi variaza intre 30 – 50 %.
Top 10 cele mai bune coniacuri
Coniac Vinars Brancoveanu XO, 40%, 0.7L
-
- Produs în România;
- A castigat medalia de aur într-un concurs din Franța;
- Arome : vanilie, caramel si migdale.
-
- Pentru unii utilizatori pretul este mare.
De ce am ales Vinars Brancoveanu XO
Brancoveanu este un coniac romanesc, considerat unul dintre cel mai bun din țară. Este perfect pentru mesele de sarbatoare si se potriveste foarte bine cu bucatele traditionale romanesti.
Vita-de-vie, precum Feteasca Regala, din care ulterior, prin distilare, se obtine coniacul, este crescuta în mediul și clima cea mai prielnica pentru dobandirea unei roade bogate si calitative. Invechirea se realizeaza in butoaie de stejar pe o perioada de 7 ani in zona Carpatilor. Imbina in compozitia sa aromele intense de lemn, vanilie, caramel și citrice.
Gustul coniacului X.O. este caracterizat de nuante placute de caramel si migdale, iar coniacului V.S.O.P ii este specific gustul de mere uscate, lemn de stejar si caramel dulce.
Cognac Hennessy VS, 40%, 0.7L
-
- Produs in Franta;
- Este cel mai mare si cel mai prestigios brand din lume de bauturi spirtoase premium;
- A fost băutura favorită a liderul Coreei de Nord, Kim Jong-il.
-
- Unul dintre cele mai scumpe cognacuri din lume.
De ce am ales Hennessy VS
Hennessy este un coniac prestigios, originar din Franța, cu distileria situata in regiunea Cognac. Este considerat cel mai bun cognac frantunzesc gratie gustului sau savuros, care este creat prin combinatia a 40 de tipuri de distilate. Printre cele mai intense gusturi se regasesc: mierea, migdalele, alunele, condimentele.
Aromele acestuia se raspandesc de indata ce deschideti dopul sticlei, iar cand turnati lichidul in pahar un sortiment extraordinar de miresme va acapareaza simturile. Printre cele mai amplificate arome se gaseste stejarul si nucul, apoi cateva note dulci de vanilie, fructe, flori si scortisoara.
Pentru a ajunge unul dintre cele mai cunoscute branduri de coniac din lume, Hennessy selecteaza vita-de-vie din cele mai raspandite patru regiuni: Petit Champagne, Grande Champagne, Fins Bois si Borderies, astfel oferind si diversitate aromelor.
Cognac Brandy Ararat, 10 ani, 0.7L
-
- Conform specialistilor ocupa locul de varf dupa calitate in randurile bauturilor de prima clasa;
- La nivel international a castigat peste 50 de medalii de aur;
- Majoritatea recenziilor de pe internet sunt bune și foarte bune.
-
- Produsul este deseori falsificat.
De ce am ales Brandy Ararat
Ararat este un brandy armenesc, fabricarea caruia a inceput din orasul Yerevan. Bautura se obtine exclusiv din soiurile de struguri existente in Nagorno-Karabah si Armenia, acest aspect ii confera unicitatea gustului, culorii si aromelor. Conform legii initiate de guvernul tarii, brandy-ul armenesc trebuie sa se diferentieze de brandy-ul clasic si se pare ca le reuseste foarte bine.
In primul rand, clasificarea bauturilor este diferita de cea specifica tipului frantuzesc, aici avem:
”Ani”- varsta imbatranirii bauturii este de 6 ani. Gustul sau este bogat, cu note intense de portocale, condimente, smochine si migdale.
”Otborny” – varsta imbatranirii este de 7 ani. Gustul sau este descris de nuante fine de migdale, condimente si caramel, oferindu-i o savoare lunga si placuta.
”Akhtamar” – perioada de imbatranire este de 10 ani. De obicei este un amestec de 12 tipuri de coniac. Cel mai bine se simte tenta prunelor uscate, in combinatie cu nuca si ceara de albine.
”Vaspurakan” – 15 ani de imbatranire. Boabele de cafea din compozitia coniacului ii ofera note aromate mai accentuate si un gust putin spre amar, insa datorita fructelor caucaziene uscate devine echilibrat.
”Nairi” – perioada de imbatranire este de 20 de ani. Trasaturile placute ale mierelor proaspete, nucilor de pin, condimentelor s-au imbinat armonios in gustul desavarsit si complex al acestui coniac vechi.
In al doilea rand, este un brandy cu contururi aromatice puternice de mere proaspete, caramel, struguri si foarte putina scortisoara, aproape nu se simt trasaturile spirtoase.
Cognac Martell VS, 40%, 0.7L
-
- Produs in Franta;
- Una dintre cele mai vechi marci producatore de cognac;
- Unul dintre cel mai celebru si solicitat cognac din lume, care se numara printre lista celor mai bune 4 branduri de cognac.
-
- Unii utilizatori sustin ca este putin dulce.
De ce am ales Martell VS
Din cele mai bune patru zone din Franta, Les Borderies, Fins Bois, Grande Champagne si Petite Champagne este obtinut prestigiosul si legendarul Martell. Invechirea coniacului se realizeaza in cele mai bune butoaie din lemn de stejar, intr-o perioada necesara de timp, printr-o tratare complexa si traditionala.
Martell este o bautura perfecta pentru cocktail-uri, datorita gustului sau fin care combina note dulci de fructe, nuantele vinului alb, o mica picatura de vanilie si desigur ca impreuna cu urmele lemnoase ale stejarului. Toata aceasta combinatie reflecta gustul divin specific frantuzesc, un fel de compot din stafide. Postgustul poate fi usor amarui. Cele mai distinse arome sunt cele florale, de trandafir, de pere coapte, lamaie, fructe uscate, aceste tonuri se obtin de obicei din regiunea Cognac.
Coniac Vinars Miorita X.O. 18 ani, 40%, 0.7l
-
- Timpul de imbatranire este de 18 ani;
- Recenzii bune si foarte bune din partea specialistilor;
- A catigat peste 400 de medalii la concursurile nationale si internationale.
-
- Pentru unii consumatori se simte un pic alchoolul.
De ce am ales Vinars Miorita
Acest coniac romanesc Miorita este fabricat de catre Vincon Romania – cel mai mare producator de vinarsuri si vinuri din tara. Timpul de imbatranire si maturare a coniacurilor Miorita este de 12, 18, 25, 30 obtinute prin distilarea vinurilor albe, din struguri precum: Feteasca Regala, Aligote, Plavaie.
Instant veti simti arome persistente de fructe uscate, condimente, note lemnoase, ciocolata calda, nuci pecan si nuante masculine de tutun. Notele stridente sunt vanilia, cuisoarele, cacao, scortisoara, cafeaua toate acestea confera un moment de degustare unic. Postgust mediu spre scurt.
Coniac Vincon Jad, XO
-
- Premii importante la nivel national si international;
- Unul dintre cele mai de calitate coniacuri din Romania.
-
- Nu se potriveste cu bucate, de preferat este sa fie savurat separat.
De ce am ales Jad XO
Jad este un coniac fabricat de catre Vincon Romania, cu originile in Podgoriile Odobesti si Panciu. Soiurile de struguri utilizate pentru obtinerea coniacului sunt: Aligote si Feteasca Regala. Cognacul este produs prin dubla distilare, la foc direct, in instalatii de cupru. Maturarea si invechirea se realizeaza in butoaiele de stejar, in crama Paradis – una dintre cele mai apreciate si cunoscute crame din tara.
Gustul sau unic este redat de ciocolata, tabac, piper, nuci verzi si citrice. Mireasma de caramel, curmale, stafide si cuisoare il fac exceptional si irezistibil. Nu este recomandat sa fie degustat cu bucate, ci mai degraba sa fie savurat ca un cocktail.
Coniac Metaxa 12 stele, 40% 0.7L
-
- Coniac grecesc de o calitate superioara;
- Pentru fabricare utilizeaza cele mai bune butoaie din lemn de stejar, Limousin;
- Are o vechime de 12 ani;
- Alcoolul etilic se simte foarte puțin;
- Țara de origine Grecia.
-
- Pentru unii utilizatorii gustul este prea parfumat.
De ce am ales Metaxa 12 stele
Foarte putini cunosc insa ca Metaxa este un pic mai diferit decat un cognac obisnuit. Intr-adevar pentru producere se utilizeaza aceleasi metode ca si la cognac, insa ulterior, dupa imbatranire, distilatul este amestecat cu un vin Muscat si i se mai adauga unele ierburi secrete. Metaxa este un produs grecesc, ce poarta intregul stil al tarii sale. Vita-de-vie din care se produce celebrul Metaxa este crescuta sub soarele aprins al Greciei, unde isi construieste spiritul, aromele si gustul.
Este remarcat pentru gustul sau concentrat de fructe uscate, cu tente foarte slabe de alcool, foarte moale, cu note de condimente si coji de portocale. Aromele va cuceresc simturile olfactive printr-un parfum neted de cafea, de ciocolată și se simte mirosul lemnos al stejarului Limousin. Ingredientele sale unice, precum soiul de struguri Muscat, il fac deosibit fata de toate tipurile de bauturi, practic nu-l poti include in vreo categorie anume.
Cognac Remy Martin VSOP, 40%, 0.7l
-
- Este unul dintre cei mai mari producatori de cognac, cu sediul in orasul Cognac;
- Se numara printre cele mai prestigioase si nobile 4 cognacuri;
- Produs originar din Franta, care produce coniacul doar in doua zone principale: Petite si Grande Champagne.
-
- Se enumera in lista celor mai scumpe coniacuri.
De ce am ales Remy Martin VSOP
Coniacul Remy Martin este un produs legendar, a carei istorie dateaza din secolul XVII, numit in cinstea tanarului care vindea cognac cu numele sau, Remy Martin. Aceasta sticla ascunde nu doar un simplu lichid, ci o istorie frantuzeasca intreaga. De-a lungul a trei secole, brandul urmareste pasii de fabricare a stramosilor, cu tehnologii moderne ascunse in pivnitile Frantei.
Este un cognac care-si merita celebritate, datorita aromelor pregnante de smochine, stafide, cacao si nuci. Gustul este dur si foarte accentuat, se simt notele de alune de padure, scortisoara. Poate fi savurat separat sau intr-un cocktail.
Cognac Courvoisier VSOP, 40%, 0.7l
-
- Se numara printre cele mai faimoase patru branduri de coniac din lume, alaturi de Hennessy, Martell, Remy Martin;
- A fost bautura preferata a lui Napoleon Bonaparte si mai este numit ,,Coniacul lui Napoleon”;
- Este considerata o bautura alcoolica de lux.
-
- Se gaseste pe lista celor mai scumpe bauturi alcoolice tari.
De ce am ales Courvoisier VSOP
Courvoisier este un cognac recunoscut și apreciat în întreaga lume. Rafinamentul si finetea acestuia se simte inca de la primele inghitituri și usor iti dai seama ca este preparat in conditii speciale.
Aromele acestuia sunt diverse de la notele accentuate de stejar, pana la o mireasma fina de piersici și migdale care se raspandesc instant in camera. Se mai pot simti note intense de stafide, note florale, nuante tipatoare de struguri si fructe. Gustul sau este moale, placut, intr-o cantitate moderata dulce si se poate simti foarte bine savoarea spirtoasa.
Coniac Kvint XO 10 ani, 40% 0.5l
-
- Raport calitate-pret foarte bun;
- Este liderul produselor alcoolice tari din Republica Moldova;
- Apreciat si recomandat de catre consumatorii din Romania.
-
- Risc mare de falsificare a produsului original.
De ce am ales Kvint XO
Kvint este un coniac moldovenesc, produs in zona Transnistriei, orasul Tiraspol, care se bucura de succes atat in tara cat si peste hotare. Conditiile de obtinere a acestui coniac sunt favorabile, clima fiind potrivita, cu ploi frecvente, intr-o regiune cu un unghi de cadere a soarelui ridicat, cernoziomul fertil, in apropierea de raul Nistru.
Aromele imbietoare de flori salbatice și vanilie ii redau un gust moale si placut. Gustul poate fi putin acriu, intepator, cu note de fructe uscate si struguri. Cuprinde in compozitia sa doua dintre principalele soiuri de vita-de-vie pentru preparea coniacului: Ugni Blanc si Colombard.
De ce am tinut cont
Calitate
Calitatea este aspectul cel mai important la care un consumator trebuie sa atraga atentia atunci cand isi doreste sa savureze un coniac. Prețul, brandul și varsta bauturii sunt principalii marcatori ai calitatii dupa care ne putem conduce atunci cand nu stim ce sa alegem.
Clasificare
Varsta coniacului este marcat de gradele de calitate si este foarte important sa le cunosti, pentru a putea alege coniacul corespunzator gusturilor tale:
- V.S. – acestea sunt initialele unui coniac învechit aproximativ de 2 ani;
- V.S.O.P. – se gaseste pe sticlele de 4 ani;
- X.O. – arata ca coniacul este vechi cu pastrare de peste 6 – 20 de ani;
Un coniac produs in conditii prielnice, cu aparate moderne si cu o delicatete separata de prepare nu poate fi numit decat un coniac de calitate.
Gust și arome
Gustul unui coniac este esential si de foarte multe ori desemneaza diferenta dintre un coniac bun si unul mai putin bun. Cu cat gustul este mai divers si mai intensificat cu atat publicul tinta devenite mai vast. Gustul poate fi marcatorul principal dupa care se ghideaza consumatorului atunci cand alege coniacul.
Aroma coniacului este primul aspect la care atrag atentia specialistii in domeniu, pentru a identifica calitatea coniacului. Mirosurile pot fi diverse: de vanilie, de citrice, de fructe, note de caramel, însă mireasma butoiul de stejar este mereu prezenta si aminteste consumatorului ca a fost obtinut prin cai traditionale corecte.
Fabricare
Fabricarea corecta a celor mai bune coniacuri poate fi ramificata in cativa pasi esentiali:
- Cultivarea strugurilor – vita-de-vie trebuie sa fie dintr-un soi alb, precum sunt Ugni Blanc, Colombard, Riesling etc.;
- Distilarea vinului – de obicei este utilizata distilarea dubla;
- Rezistenta – consta in procesul de imbatranire in butoaiele de stejar, in acest moment coniacul obtine culoarea, gustul si aromele;
- Amestecarea – fiecare sticla de coniac are amestecul sau propriu de alte tipuri de coniac.
Intrebari frecvente
Cum se bea un coniac bun ?
Pentru a savura corect un coniac bun trebuie sa turnati putin lichid (30 ml) intr-un pahar de sticla, cel mai bine intr-un snifters – un pahar special pentru degustarea coniacului si sa-l lasati putin in pahar, astfel veti simti mai bine aromele.
De asemenea, un coniac bun se incalzeste putin inainte de degustare, pentru aceasta tineti paharul in palme aproximativ 4-5 minute. Apoi, mirositi lichidul si simtiti toate miresmele de stejar, vanilie sau citrice a unui coniac de calitate. Dupa aceasta nu va grabiti sa-l beti instant, inainte de inghitire, plimbati putin coniacul prin gura pentru a simti in totalitate gustul coniacului, care merita savurat din plin.
Cu ce mancare se bea un coniac bun ?
Alaturi de o sticla de coniac bun se potrivesc perfect gustarile atat sarate, cat si cele dulci. Sarate – bucati de cascavaluri tari, fructe de mare, pateuri, masline, felii de somon sau carnea alba. Iar din deserturi se potriveste ciocolata neagra, inghetata, frisca. De asemenea, cognac-ul poate fi savurat cu sucuri, iar cele mai recomandate sunt sucurile de portocale, rodie, mere.
Cum se face coniacul ?
Procesul de obtinere a coniacului reprezinta o arta aparte si se realizeaza urmand 4 pasi de baza:
- Primul pas este obtinerea vinului prin presarea strugurilor albi, indeosebi a celor patru soiuri principale de vita-de-vie: Colombard, Montil, Folle Blanche, Ugni Blanc.
- Al doilea pas consta in distilarea dubla a vinului alb.
- Al treilea pas este perioada de imbatranire a vinului, in special in butoaiele de stejar.
- Ultimul pas consta in imbutelierea si clasificarea coniacului (V.S., V.S.O.P., X.O. etc.), clasificarea marcheaza varsta fiecarei sticle.
Ce semnifica stelele de pe coniac ?
Stelele de pe coniac au o semnificatie foarte roamantica. In anul 1811 o cometa mare a zburat spre Pamant si putea fi vazuta cu ochiul liber din mai multe parti ale Europei.
Dintr-o simpla intamplare, exact in acelasi an, in Franta, Italia, Spania s-a remarcat o recolta imbelsugata, strugurii erau mari, iar boabele sanatoase. Ulterior toate bauturile produse din strugurii din acel an aveau un gust deosebit, iar locatarii au unit acest fenomen, ca fiind datorat caderii cometei.
Atunci, a fost lipita si prima stea pe sticla de cognac, care semnifica ca distilatul a fost turnat in buroi in anul 1811, doua stele 1812 s.a.m.d. .
Astfel, coniacurile se clasifica in felul urmator:
- 3 stele – distilatul a fost imbatranit timp de 3 ani in butoaie;
- 4 stele – timpul de imbatranire 4 ani;
- 5 stele – timpul de imbatranire a distilatului a durat 5 ani;
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune coniacuri, am folosit informatii din urmatoarele surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Coniac
- https://www.youtube.com/watch?v=44rUtIWJQC4
- https://ru.wikipedia.org/wiki/Courvoisier
- https://www.hennessy.com/en-int/stories
- https://www.charlotteobserver.com/charlottefive/c5-people/article236169673.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Jong-il
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Murfatlar_(companie)
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Vincon_Vrancea
- https://www.remymartin.com/us/our-history/