Skip to main content
Idei de cadouri

Cele mai bune whisky-uri – Top 10 whisky

15 februarie 2023No Comments

Whisky-ul este o băutură simplă și puternică care a apărut pentru prima dată în secolul V. Etimologia cuvântului „whiskey” provine din Statele Unite sau din Irlanda, în timp ce ”whisky” provine din Scoția. Whisky-ul își are originea în Irlanda, după care este preparat și de scoțieni, datorită gustului rafinat, al aromelor și al culorii.

Whisky-urile sunt de doă feluri, whisky single malt și scotch whisky blended. Diferența dintre acestea este dată de faptul că un whisky single malt provine dintr-o singură distilerie și are la baza lui orz 100%. Pe cealaltă parte, scotch whisky blended este produs din amestecarea a mai multor tipuri de whisky, iar pe lângă acestea mai există și whisky afumat și neafumat.

Top 10 cele mai bune whisky-uri

Whisky single malt Cardhu 18 ani, 40%

Cel mai bun whisky single malt.

De ce am ales Cardhu

Distileria Cardhu Whisky a apărut pe piața băuturilor alcoolice în anul 1824, iar fondatorul ei a fost John Cumming. Cumming este considerat a fi unul dintre cei mai importanți oameni din lumea whisky-ului. La ora actuală, cei care se ocupă de conducerea distileriei sunt cei din grupul Diego, iar cea mai cunoscută băutură a lor este Johnnie Walker. Numele distileriei își are proveniența în scoțiana galică și se traduce ca „Piatra neagră”.

Cardhu whisky 18 YO este o băutură care se păstrează la îmbătrânit în butoaiele de stejar 18 ani pentru a obține aroma perfectă. Băutura are un gust fin, ușor spre dulce și este un whisky single de genul scotch și este un produs destinat în special bărbaților eleganți care au o pasiune pentru relaxare și pentru whisky-ul de calitate excepțională.

Whisky scoțian Balvenie Double Wood 17 ani, 43%

De ce am ales Balvenie

Acest single malt whisky este maturizat în două tipuri de butoi, iar ulterior, diferența este dată de faptul că are o îmbătrânire suplimentară de cel puțin cinci ani, ceea ce înseamnă că este un whisky care se servește la ocaziile speciale. Are o aroma plăcută de miere de salcâm, combinat cu o aroma de mere verzi și condiment calde de vară. Mai mult decât atât, nota de vanilie îi oferă un miros plăcut și fin.

Designul sticlei și cutia cu care vine, te trimite cu gândul la eleganță și simplitate.

Whisky Ballantine’s Blended 40%

Cel mai bun scotch blended pentru longdrink.

De ce am ales Ballantine’s

Ballenties este un whisky scoțian de calitate, care chiar dacă nu este ținut mult la îmbuteliat, are un gust satisfăcător. Raportul calitate-preț este unul bun. Are un gust dulce cu o notă de vanilie și culoarea aurie. Este un whisky scotch blended simplu care se poate combina cu alte băuturi, spre exemplu Coca-Cola.

Whisky Jameson Black Barrel Irish 40%

Cel mai bun whisky irlandez triplu distilat.

De ce am ales Jameson

Whisky Jameson este un whisky irlandez produs de către New Midleton Distillery și este un irish whisky triplu distilat care se obține dintr-un amestec din mai multe whisky-uri. Prin urmare, acesastă variantă de whisky Jameson Black Barell se produce o singură dată pe an în cantități limitate.

Băutura are un miros plăcut și un gust fin și de calitate. Spre deosebire de alte whisky-uri, raportul calitate-preț este unul bun.

Set whisky Chivas Regal 12 ani

Cel mai bun set whisky cu gust de alune și caramel.

De ce am ales Chivas Regal 12YO

Whisky Chivas Regal este un whisky scoțian de înaltă calitate, produs din cele mai bune cereal din Scoția. Chivas whisky este o băutură bogată și cremoasă, care are culoarea chihlimbarului și un gust de mere coapte combinat cu mierea, note de vanilie, dar și caramel și alune.

Cu toate că prețul poate părea unul mare pentru unii, raportul calitate preț este unul bun. Nu doar că whisky-ul își merită banii, acesta vine la pachet și cu 2 pahare cu un design simplu și atrăgător.

Whisky Jack Daniel’s 1L 40%

Cel mai bun whisky Jack Daniels filtrat prin cărbune.

De ce am ales Jack Daniel’s

Whisky Jack Daniels este o băutură filtrată prin cărbune și măturat în butoaiele făcute de companie, care nu urmează un calendar anume, ceea ce înseamnă că nu are un anumit timp în care este lăsat la îmbuteliat, ci este gata când spun negustorii. Aceștia își dau seama dacă whisky-ul este gata în funcție de gustul și culoarea acestuia. Raportul calitate-preț este unul bun.

Whisky scoțian J&B Rare 40%

Cel mai bun whisky scoțian blended .

De ce am ales J&B Rare

J&B whisky Rare Blended este un amestec de mare valoare, produs dintr-o combinație perfectă de 40 whisky-uri diferite de la distilerii precum Cameronbridge, Glen Spey, Benrinnes și Strathmill. Combinația de arome este un potrivită, datorită faptului că mirosul chiar este unul diferit care îți stârnește curiozitatea și te face să vrei să-l guști, iar raportul calitate – preț este unul bun și avantajos.

Whisky Glenfiddich 12 ani

Cel mai bun whisky afumat.

De ce am ales  Glenfiddich 12 ani

Whisky single malt Glenfiddich a apărut în anul 1887 în Scoția și este premiat ca fiind cel mai bun wishky scoțian din lume.

Acesta are o vechime de 12 ani și conține 40% alcool la o cantitate de 0,7 l. Mai mult decât atât, este un whisky fin, de calitate și rafinat care nu lasă nici o senzație de asprime și nu este înțepător.

Whisky Johnnie Walker Black Label 12 ani

Cel mai bun whisky blended cu caramel cremos.

De ce am ales Johnnie Walker Black

Whisky scoțian blended Johnnie Walker este un amestec de whisky single malt și cereale din toată Scoția, care are o vechime de cel puțin 12 ani. Acest whisky blended se poate bea fie simplu, fie cu gheață.

Are un miros plăcut de vanilie și fructe și conține 40% alcool pentru o cantitate de 0.7 l.

Whiskey Peaky Blinder Triple Distilled 40%

Cel mai bun whisky irlandez triplu distilat.

De ce am ales Peaky Blinder

Acest whisky irlandez Peaky Blinders triplu distilat este obținut în loturi mici și este reprezentativ pentru comunitatea irlandeză. Gustul whisky-ului este fin, dar în același timp puternic. Are o cantitate de 0,7 l și conține 40% alcool. Cu toate că are o vechime standard, raportul calitate – preț este unul bun și avantajos.

Despre whisky

Tipuri de whisky

Când vine vorba de un whisky de calitate, trebuie să luăm în vedere modul în care acesta este produs, deoarece există două variante diferite de a prepara o băutură de calitate.

Blended scotch whisky este considerat a fi pe primul loc în lume și are la bază o combinație între diferite tipuri de whisky care sunt produse din malt și o spirtoasă. La celălalt pol, se află whisky-ul care este produs în totalitate din malt de orz.

Clasificare whisky

Unul dintre cele mai celebre whisky-uri este whisky-ul scoțian, care mai este cunoscut și după numele de scotch, după care este urmat de cel american pe care îl mai regăsiți și sub numele de Bourbon. Dacă ai o pasiune pentru whisky-uri de calitate și ești o persoană destul de pretențioasă, s-ar putea să fii mulțumit și de whisky-ul produs în țări precum Irlanda, Canada sau Japonia.

Fiecare țară are un mod destul de asemănător, dar în același timp diferit de a produce whisky-ul, însă cele menționate mai sus sunt printre cele mai calitative whisky-uri de pe piață.

Vârsta/Vechimea

Nu doar vârsta vinului contează, ceea ce înseamnă că cu cât este whisky-ul mai vechi, este mai calitativ. Pentru ca un whisky să fie considerat bun și de calitate, este necesar să fie lăsat la măturare cel puțin o perioadă de 3 ani. Însă dacă dorești să te răsfeți cu un gust special, ăți recomndăm să optezi pentru un whisky care depășește 10-12 ani.

Tăria

Desigur că pe lângă gust, țara de proveniență și vârsta unui whisky, un detaliu important este dat și de concentrația de alcool pe care acesta o are. Pe piață găsim mai multe sortimente de whisky , care au diferite concentrații de alcool. Dacă sunteți un fan al băuturilor alcoolice puternice, trebuie să vă îndreptați atenția către un whisky care are concentrația de alcool cât ai mare.

Intrebari frecvente

Cine a inventat whisky?

Se consideră că primul whisky care a apărut, a fost whisky-ul irlandez. Legendele spun că în secolul V, Sfântul Patrick i-a învățat pe irlandezi să facă „uisce beatha”, băutură care în zilele noastre se numește whisky.

Cea mai veche distilerie de whisky care funcționează și în zilele noastre este Old Bushmill din Irlanda și a fost înființată în anul 1276. Vecinii irlandezilor, scoțienii au învățat repede cum să prepare și ei această băutură, pe care ulterior au numit-o whisky. La acea vreme, Casa Regală a Scoției a pus monopolul pe whisky și l-au interzis spre vânzare. Mai mult decât atât, fabricarea băuturii era interzisă pentru scoțienii de rând, moiv pentru care până prin secolul 19 distilarea whisky-ul scoțian a fost făcut în mare parte clandestin.

Americanii însă, l-au transformat în anul 1789 în bourbon, care este considerat a fi un văr îndepărtat al whisky-ului.

Cum se face whisky?

Procesul de producție al whisky-ului se împarte în mai multe etape. În prima etapă, se obține malțul din cereale, însă whisky-ul american sare peste această etapă. După ce orzul decojit se usucă complet, se lasă la înmuiat în jur de 10 zile, iar din acest proces apare malțul, care și el la rândul lui este pus la uscat. Pentru whisky-ul scoțian se folosește fum care se obține din arderea cărbunelui sau a turbeului, deoarece aroma de turbă afumată este considerate a fi o caracteristică specială a băuturii scoțiene.

Mai departe, malțul uscat se macină și se toarnă apă fierbinte, după care este lăsat un interval de timp de 8-12 ore și rezultă o mustă care se lasă la răcit, apoi se adaugă drojdie. Urmează un proces de fermentare timp de două zile la o temperatură de 35 de grade.

În urma fermentării, whisky-ul are tăria de 5%, apoi urmează un proces de distilare. În prima fază se utilizează un lichid care are un conținut de alcool de 30%, iar în cea de-a doua fază un alt lichid care are 70% alcool.

Urmează mai apoi ca rezultatul să fie distiluat cu apă, iar ultima etapă este îmbătrânirea. Lichidul se îmbutoliază în butoaie de stejar, pentru a căpăta propietăți aromatizzate, dar și culoare și se lasă în acel butoi în jur de doi-trei ani. Desigur, există tipuri de whisky care se lasă și mai mulți ani, însă acestea sunt edițiile de colecție sau exclusive.

În final, înainte de a fi îmbuteliat, whisky-ul se filtrează cu ajutorul membranelo de hârtie, după care se diluează cu apă de izvor.

Din ce se face whisky?

Ingredientele din whisky diferă de la o țară la alta, spre exemplu whisky-ul scoțian se produce pe bază de orz, whisky-ul irlandez pe lângă orz se adaugă și secară, iar whisky-ul american și canadian are la baza sa porumb și grâu.

Webografie

In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune whisky-uri, am folosit informatii din urmatoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply