In momentul cand esti gata de zugravit trebuie sa ai cele mai bune materiale care sa te ajute sa obtii rezultatele optime. Dincolo de setul de ustensile potrivite, vei avea nevoie si de solutii speciale care sa poata indeplini toate conditiile de calitate. Vopseaua lavabila are avantajul unei aplicari usoare.
Top 4 vopsele lavabile
Vopsea lavabila de interior/exterior Oskar Ceramic, alba
-
- Pentru interior si exterior;
- Poate fi aplicata pe suprafete diverse;
- Foarte rezistenta la spalare;
- Proprietati antibacteriene.
-
- Consuma intre 85 – 120 ml/g/mp, in functie de caracteristicile suprafetei pe care se aplica.
Vopsea lavabila Oskar Ceramic -pareri
Oskar Ceramic este o vopsea lavabila ceramica de interior si exterior, pe baza de dispersie.
Contine microsfere ceramice, este antibacteriana, are un finisaj usor lucios si prezinta permeabilitate la vaporii de apa. Este recomandata pentru spatiile cu uzura frecventa, vopseaua fiind foarte rezistenta la murdarie si patare.
Poate fi aplicata usor pe suprafete pe baza de minerale: tencuieli, gleturi, zidarii, placi de gips-carton, beton, vopsea veche etc.
Oskar Superweiss anti-mucegai de interior
-
- Se poate aplica pe suprafetele interioare care au nevoie de rezistenta mare la spalari;
- Poate fi colorata in mai mult de 500 de nuante;
- Poate fi aplicata usor in 2 straturi;
- Permite aplicare cu trafaletul, pensula sau bidineaua;
- Se poate aplica pe orice tip de suprafata, chiar si pe cele foarte granulate.
-
Cantitatea de vopsea poate sa nu fie suficienta pentru anumiti utilizatori.
Vopsea lavabila Oskar Superweiss -pareri
Oskar Superweiss lavabila antimucegai poate fi aplicata pe toate suprafetele interioare, fiind recomandata in special celor unde este nevoie de o mare rezistenta la sapalre repetata si tinerea bacteriilor la distanta. Pentru baie si bucatarie este solutia ideala.
Aceasta vopsea adera foarte bine la suport datorita unei mari puteri de acoperire si suprafata care se obtine are aspectul mat si uniform. Pelicula finala este permeabila la vaporii de apa si umple bine porii.
In functie de nevoile fiecarui utilizator acest produs poate fi pigmentat in peste 500 de culori din paletarul Spirit of Color sau manual cu ajutorul pigmentilor speciali.
Vopsea siliconica Kober Zertifikat Plus
-
- Impermeabilitate la apa lichida;
- Rezistenta ridicata la factorii de mediu;
- Timp de uscare scurt;
- Consumul este mic.
-
- Vopseaua poate fi achizitionata intr-o cantitate de 15 litri.
Vopsea lavabila Kober Zertifikat Plus cu ioni de argint -pareri
Vopseaua Kober Zertifikat Plus Siliconic de exterior este usor de curatat si nu permite patrunderea apei. In acelasi timp, peretele este lasat sa respire si murdaria poate fi curatata usor. Vopseaua prezinta durabilitate si este rezistenta la intemperii: raze UV, variatii de temperatura, praf, impuritati, ploaie, zapada etc. O galeata de 15 litri este potrivita pentru o suprafata de pana la 60 mp si consumul este de 7 ml/g/mp. Se recomanda aplicarea a doua straturi de vopsea.
Kober Zertifikat pentru baie si bucatarie
-
- Impotriva dezvoltarii mucegaiului;
- Putere mare de acoperire;
- Respiratia peretelui este asigurata;
- Se curata usor.
-
- Implica pregatirea in prealabil a suprafetei.
Vopsea lavabila Kober Zertifikat -pareri
Vopseaua lavabila Kober Zertifikat de culoare alba are o acoperire perfecta si poate fi intinsa fara dificultati.
Este conceputa pentru incaperile predispuse la mucegai si igrasie, fiind ideala pentru bucatarie sau baie. Vopseaua poate fi aplicata pe suprafete tencuite, gletuite, acoperite cu vopsea lavabila sau placi de rigips. Este recomandata pentru spatii de pana la 64 mp, consumul este de 16 ml/g/mp si timpul de uscare necesar este de 2 ore.
De ce am tinut cont
Tip
Vopsele de interior
Trebuie sa fie selectate in asa fel incat sa respecte zona care va fi infrumusetata și spatiile care au umiditate ridicata deoarece sunt mult mai predispuse la formarea mucegaiului, la igrasie si reprezinta un mediu propice in care se dezvolta microorganismele.
Vopsele de exterior
Acestea sunt pentru spatii care sunt in direct contact cu mediul si sunt facute cu formule foarte rezistente care pot proteja in mod eficient si au durabilitate extinsa indiferent de anotimp.
Lavabilitate
- Vopsea semi lavabla – face fata la aproximativ 40 de spalari si este recomandata in special pentru peretii din interior care sunt mai predispusi la murdarie;
- Vopsea lavabila – rezista la cca 100 de curatari si este buna pentru baie, bucatarie si orice alta incapere;
- Vopsea super lavabila – poate fi folosita chiar si la 200 de spalari. Este des intalnita in cazul in care este vorba despre spalarea spatiilor din exterior care pot sa se murdareasca in urma actiunii factorilor din mediu. Este recomandata si in spatiile care sunt predispuse la igrasie din cauza umezelii;
Putere de acoperire
Atunci cand vrei sa termini foarte repede de renovat pentru a nu tine casa mult timp in santier este recomandat sa iti alegi cea mai buna vopsea, care sa poata acoperi foarte bine totul, chiar de la primul strat. Cu cat este necesar sa aplici mai multe maini, cu atat se va mari timpul pentru ca toate aplicarile necesita o perioada de uscare astfel incat vopseaua sa prinda urmatorul strat. Pe produs, vei vedea acest criteriu mentionat clar.
Daca vrei un produs foarte puternic, recomandarea noastra este sa il alegi pe cel care iti permite sa acoperi 10 mp cu un litru.
Aderenta
Vopseaua pe care o cumperi ar trebui sa fie potrivita pentru toate tipurile de suprafete cum ar fi caramida, betonul si portiunile tratate cu glet, grund, tencuiala si chiar suprafetele vopsite.
Atunci cand renovezi un imobil, produsul pe care il folosesti va trebui sa aere bine la beton si la zidarie, dar cei mai multi producatori recomanda si aplicarea unui strat de amorsa inainte.
Daca dai cu lavabil o tencuiala minerala sau vopseluri cu lac, rezultatul va fi diferit pentru ca ai o aderenta mica si va fi necesar sa raschetezi inainte suprafetele si sa le pregatesti bine. Altfel, solutia poate sa nu se prinda si munca pe care o faci va fi zadarnica.
Timp de uscare
Iti recomandam sa alegi produsele care se usuca in maxim 24 de ore. Daca vrei ca lucrarea sa fie finalizata mai repede, in momentul in care iti transformi casa in santier, o vopsea care se usuca foarte repede poate sa fie gata pentru aplicarea noului strat in 3 sau 6 ore.
Pentru ca toate aceste cerinte de rapiditate sa fie indeplinite, investitia va fi mai mare. Daca este vorba despre lucrari standard care nu iti afecteaza confortul, nu trebuie sa alegi solutii foarte rapide. Este insa important sa verifici timpul de uscare si sa mentii standardele de selectie foarte inalte astfel incat rezultatele finale sa fie cele asteptate.
Nuante
Atunci cand trebuie sa alegi vopseaua va trebui sa alegi si culoarea. Cele mai multe vopsele sunt albe si va fi necesar sa cumperi un pigment pentru ele insa sunt si produse cu nuante diferite cum ar fi portocaliu, auriu sau verde, etc. Daca alegi vopsea gata colorata o poti aplica direct fara sa ai nevoie de pigment. In ceea ce priveste culorile alegerea iti apartine. Unele culori sunt bune pentru exterior in timp ce altele sunt pentru interior. Cele mai deschise sunt mai greu de intretinut. Alege culorile tinand cont de usi, geamuri si acoperis atunci cand este vorba de vopsea pentru exterior, sau de designul interior atunci cand culorile sunt pentru inauntru.
Intrebari frecvente
De unde stiu ca folosesc vopseaua pe suprafata potrivita?
Vopseaua se poate utiliza atat in interior cat si in exterior, doar ca solutiile de colorare pentru suprafete difera mult. Vopseaua de exterior are formula rezistenta la toti agentii externi si este mult mai rezistenta la conditii in care vopseaua de interior se va deteriora rapid. Vopseaua pentru interior nu va rezista la ploaie, noroi si praf. Vei gasi pe cutie aceasta specificatie pentru a sti ce sa alegi.
Este necesar sa calculez cantitatea de vopsea?
Da. In momentul in care trebuie sa zugravesti va trebui sa fii sigur ca ai indeajuns de multa vopsea pentru ca toata suprafata sa fie acoperita. Pentru a stii de cata vopsea ai nevoie, tot ce trebuie sa faci este sa calculezi marimea portiunii pe care trebuie sa o zugravesti si apoi sa verifici pe eticheta produsului ce suprafata poate coperi la o singura aplicare. Chiar si cand calculele sunt foarte precise ar trebui sa ai inca o cutie de vopsea de rezerva.
Cand este momentul potrivit pentru zugravit?
Calitatea rezultatului final depinde in special de vreme. Este de preferat sa incepi sa varuiesti atunci cand e cald afara, in zilele in care umezeala este redusa sau atunci cand vopseaua trebuie sa se usuce rapid. In plus, va trebui sa asiguri si un mediu foarte bine aerisit, cu usi si ferestre deschise, astfel incat vopseaua sa se poata usca repede si pentru a evita ca ea sa pice de pe perete sau sa se formeze igrasie in timp. Daca vopsesti iarna sau in zilele reci, zidurile se usuca mult mai greu si risti sa ai pete inestetice pe pereti.