Skip to main content
Casa

Lacuri profesionale pentru lemn

15 februarie 2023No Comments

Fie că e vorba de o cabană, de piese de mobilier sau de parchet, când vine vorba de alegerea unor lacuri pentru lemn, situația se complică. De obicei, cea mai mare dilemă este nuanța, dacă să fie de nuc, de cireș, de stejar sau wenge. Dacă textura să fie una lucioasă sau mată, dacă e cu uscare rapidă sau cu protecție la exterior. Pentru toate aceste întrebări există un produs care se potrivește perfect nevoilor tale.

Pe piață se găsesc atât lacuri profesionale pentru lemn, cât și lacuri pentru mobilă sau spray. Cu ajutorul lacului poți împrospăta aspectul lemnului la tine acasă, fără prea multe eforturi. Pentru lacurile profesionale vei primi instrucțiuni tehnice exacte care trebuie urmate pentru a obține cel mai bun rezultat. Acest lac este destinat unor lucrări mai ample cum ar fi cabane, foișoare sau leagăne, în scopul de a proteja lemnul de intemperie, ciuperci și de unele insecte dăunătoare.

Pe de altă parte, avem și lacurile pe care le putem cumpăra din magazinele de bricolaj și care sunt potrivite pentru proiecte mai mici. Acestea pot fi aplicate cu pensula, trafaletul sau chiar cu o cârpă. Rezultatul nu va fi perfect, mai ales dacă e prima experiență de acest gen, însă va fi suficientă pentru a reda luciul unui scaun vechi sau unei pardoseli mătuite.

Top 6 lacuri pentru lemn

Lac pentru lemn exterior Kober

Cel mai bun lac pentru lemn exterior Kober.

De ce am ales acest lac pentru lemn – Kober

Lacul Kober este recomandat pentru uși, ferestre, cabane, mobilier de grădina, garduri sau balustrade, așadar este un lac atât pentru lemn exterior, cât și pentru lemn interior. Produsul este unul 2 în 1, adică îndeplinește și funcția de grund și de lac, nefiind nevoie de mai multe produse. Este menit să protejeze orice tip de lemn de raze UV sau intemperii pătrunzând adânc în fibra lemnului, astfel oferindu-i o protecție de lungă durată.

Lacul este unul alchidic, deci poate fi aplicat cu orice unealtă sau echipament, se întinde foarte bine și are un luciu accentuat. În plus, este mai ieftin, acest lac pentru lemn exterior e la Kober având un preț accesibil care diferă în funcție de cantitatea produsului. Paleta de nuanțe este una bogată compusă din 13 culori de lac pentru lemn în limita stocului disponibil pe care le poți achiziționa într-o cantitate de 10, 2,5 sau 0,75 litri.

Un aspect important este faptul că suprafața de lucru trebuie să fie degresată înaintea aplicării lacului pentru ca proprietățile acestuia să poată pătrunde în fibra lemnului. Timpul de uscare este de aproximativ 8 ore.

Savana lac pentru lemn cu teflon

Cel mai bun lac pentru lemn cu teflon, stejar.

De ce am ales acest lac pentru lemn Savana

Lacul pentru lemn Savana cu teflon oferă protecție lemnului și îl ferește de pete și murdărie. De asemenea, are o rezistență mare la intemperii, UV și la uzură, astfel că reușește să asigure protecția necesară lemnului.

Lacul are la bază rășini alchidice, pigmenți transparenți, solvenți organici și aditivi. Acesta poate fi utilizat atât în exterior, cât și în interior fiind destinat pentru finisări decorative, dar și pentru protecție. Este potrivit pentru uși, tocuri de uși și ferestre, pergole, obloane, garduri, mobilier de grădină, căsuțe din lemn sau chiar cabane. Nuanța acestui lac pentru lemn este stejar.

Pentru rezultate cât mai bune, este nevoie de pregătire în prealabil a lemnului, asta însemnând de obicei șlefuire și/sau degresare. Acum, dacă șlefuirea știm că se poate face cu hârtie abrazivă, atunci cu ce se degresează lemnul? Deși pare mult prea ușor, lemnul poate fi degresat folosind detergent de vase, o cârpă și apă caldă. Această metodă este valabilă pentru suprafețe mici spre medii de lemn.

Lac pe bază de apă pentru lemn Oskar Aqua

Cel mai bun lac pe bază de apă pentru lemn exterior, cireș.

De ce am ales acest lac pentru lemn Oskar Aqua

Acest lac pentru lemn pe bază de apă oferă aderență și protecție anti fungi, ciupercă albastră și mucegai. Acesta este un lac pe bază de dispersie apoasă din copolimeri acrilici, pigmenți transparenți și aditivi. Produsul este potrivit atât pentru interior, cât și pentru exterior atât timp cât lemnul pe care se aplică lacul este perfect curat, uscat și degresat.

Modul de aplicare în cazul acestui lac lucios pentru lemn este unul simplu, fie prin pensulare, fie prin pulverizare. Pentru o acoperire mai bună, se recomandă șlefuire fină între straturile de lac. Intervalul de aplicare între cele două straturi este de aproximativ 4-6 ore, iar dacă lemnul care are contact des cu intemperii, se recomandă aplicarea unui al 3-lea strat de lac.

De reținut este faptul că produsul nu se usucă în mod corespunzător la temperaturi de sub 5°C și nu se recomandă aplicarea acestuia dacă suprafața lăcuită este expusă radiaților solare mai mari de 30°C. Nu este recomandat să fie aplicat nici atunci când plouă, ninge sau este ceață sau când suprafața de vopsit prezintă o peliculă de apă sau gheață.

Produsul este valabil pe mai multe nuanțe, varianta prezentată fiind lac pentru lemn cireș. Timpul de uscare este de aproximativ 6 ore, iar o cantitate de 0,75 litri este recomandată pentru suprafețe de până la 9,3m².

Lac pentru bărci din lemn Oskar Yacht

Cel mai bun lac pentru bărci din lemn, nuc.

De ce am ales acest lac pentru bărci Oskar Yacht

Oskar Yacht face parte din categoria de lacuri pentru lemn rezistent la zgârieturi, lovituri sau exfoliere, ideal pentru exterior. Poate fi folosit ca lac pentru bărci din lemn, case din lemn, garduri, grinzi sau pentru mobilier masiv. Este de asemenea rezistent la apă sau umiditate. Acesta poate fi aplicat atât prin pulverizare, cât și folosind o pensulă sau trafalet. Nuanța acestui lac pentru lemn este nuc și se recomandă aplicarea în 2 straturi pentru rezultate cât mai bune.

Produsul are o cantitate de 0,75 litri și este recomandat pentru încăperi de până 13 m², consumul fiind de 70 ml|g/m².

Dacă dorești să redai strălucirea unei suprafețe care a fost deja lăcuită, dar care s-a deteriorat în timp, probabil te întrebi cu ce se curăță lacul de pe lemn pentru a putea să aplici unul nou. Pentru astfel de situație există mai multe variante. Două dintre cele mai simple sunt șlefuirea cu hârtie abrazivă sau decaparea folosind substanțe care să dizolve lacul vechi.

Lac pentru dușumea din lemn Kober

Cel mai bun lac pentru dușumea din lemn, incolor.

De ce am ales acest lac pentru dușumea din lemn

Acest lac pentru lemn de la Kober este un lac monocomponent cerat pe bază de rășină alchido-uretanică destinat decorării sau reîmprospătării parchetului. Acesta poate fi folosit însă, și pentru mobilier sau alte piese din lemn, atât timp cât acestea se află la interior.

Deoarece lacul conține ceară, prezintă o rezistență deosebită la zgârieturi sau lovituri care pot fi create de pantofii cu toc sau diverse obiecte scăpate pe podea. Prezintă o rezistență mare și în cazul umezelii sau al agenților chimici, astfel că spălatul pe jos cu substanțe pentru curățat puternice se va putea face de câte ori este nevoie, fără teama că va deteriora lacul.

Pelicula lucioasă formată la suprafața parchetului oferă rezistență în condiții de trafic normal și intens, cum ar fi în cazul instituțiilor publice, spre exemplu. Acest lac transparent pentru lemn are un finisaj lucios, durabil și ușor de întreținut, care asigură o aderență bună la suport.

Lac protector pentru lemn exterior Kober

Cel mai bun lac protector pentru lemn.

De ce am ales acest lac protector pentru exterior

Deși nuanța acestui lac pentru lemn este wenge, produsul este disponibil pe aproximativ 13 alte nuanțe dintre care poți alege. Lacul protector extra KOBER pentru lemn este de tip lazură groasă pe bază de solvenți care se poate folosi pentru colorarea lemnului de diferite tipuri.

Produsul este și grund și lac și asigură protecție atât în interior, cât și la exterior, ferind lemnul de efectele intemperiilor, razelor UV, cari, mucegai sau albăstreală. De asemenea pelicula finală nu este predispusă la exfoliere sau la crăpare.

Un avantaj al acestui produs este faptul că nu necesită supra lăcuire, însă pentru rezultate optime, suprafața lemnoasă necesită pregătire în prealabil, aceasta constând în degresare. Se poate folosi diluantul ca substanță diluantă, tipul vopselei fiind alchidică. Cantitatea produsului este de 2,5 litri cu un consum de 14 ml|g/m², iar timpul de uscare ajunge până la 4 ore.

De ce am tinut cont

Tip

Pe piață există extrem de multe tipuri de lacuri pentru lemn. Important este să cunoști foarte bine detaliile tehnice ale proiectului tău, astfel va fi mult mai simplu să-ți dai seama de ce tip de lac ai nevoie sau care este mai benefic pentru soiul de lemn cu care lucrezi.

Pentru o idee de ansamblu vom prezenta câteva dintre cele mai căutate tipuri de lac:

  • Lac nitrocelulozic – ușor de îndepărtat în cazul unei aplicări greșite, însă cu rezistență scăzută la anumiți factori;
  • Lac poliuretanic pentru lemn – recomandat pentru nivelul de protecție pe care îl oferă suprafețelor. Deși în cazul acestui lac de obicei finisajul este unul lucios, există și lac poliuretanic mat;
  • Lac pentru lemn pe baza de apa – mai puțin toxic spre deosebire de celelalte tipuri de lac. Greșelile pot fi corectate ușor folosind o cârpă umedă, iar proprietățile sale protejează lemnul și îi păstrează elasticitatea;
  • Lac acrilic pentru lemn – are la bază rășini acrilice combinate cu pigmenți transparenți, aditivi de finisare și apă. Nu influențează suprafețele prin miros;
  • Lac epoxidic pentru lemn – pe bază de rășini epoxidice, are o rezistență mare la factori externi sau chimici, poate fi aplicat pe orice fel de suprafețe, nu doar lemn, însă nu are elasticitate;
  • Baiț pentru lemn – aceste baițuri pentru lemn au rolul de a colora suprafața lăsând evidențiată fibra naturală a lemnului. Dezavantajul lor este că nu oferă protecție ci doar culoare. Un exemplu de baiț pentru lemn ar fi cel exterior de la Kober.
  • Lac pentru lemn tip spray – este util atunci când aveți de vopsit un obiect decorativ sau piese de mobilier de dimensiuni medii.

Culoare

Atunci când vorbim despre lac, printre cele mai importante aspecte care ne interesează se numără și cel de nuanțe de lac pentru lemn. De obicei, se caută nuanțe naturale, care să imită culoarea unui anumit tip de lemn ca cireșul, nucul sau stejarul. Această tehnică este, de obicei, folosită pentru a oferi un aspect mai calitativ suprafețelor.

Totodată, pe lângă nuanțele naturale, există și tipuri de lac incolor pentru lemn, folosit pentru luciu, sau pentru protecție, iar dacă finisajul nu se dorește a fi lucios, atunci se poate folosi un lac transparent mat pentru lemn. Există de asemenea lac pentru lemn gri sau lac alb pentru lemn care poate fi folosit la diverse piese de mobilier și nu numai.

Pentru situațiile în care nu se dorește un finisaj natural sau într-o culoare neutră cum e lacul gri pentru lemn, atunci se poate opta pentru un lac colorat pentru lemn.

Timp de uscare

Lacurile pentru lemn au deseori un timp de uscare de +10 ore, însă există un tip de lac pentru lemn cu uscare rapidă, fiindu-i necesare. Pentru a afla în cât timp se usucă lacul de lemn trebuie să avem în vedere factorii de mediu care pot influența acest proces. Astfel, timpul se calculează în funcție de temperatura, umiditatea și circulația aerului în încăpere (ventilație), sau exterior.

De reținut ar fi următoarele aspecte:

  • Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât lacul se va usca mai repede;
  • Cu cât umiditatea aerului este mai mare cu atât timpul de uscare va fi mai mare;
  • Ventilația este importantă chiar dacă temperatura este ridicată, fără ventilație timpul de uscare al produselor hidro va fi mai lung.

Intrebari frecvente

Ce este lazura pentru lemn?

Lazura este o substanță care colorează lemnul exterior și îi oferă și protecție împotriva radiaților solare, a intemperiilor, a mucegaiului, ciupercilor și uneori insectelor. Aceasta are de obicei în componență coloranți, rășini și aditivi meniți să protejeze lemnul.

Cu ce se diluează lacul de lemn?

De reținut este că nu toate lacurile pentru lemn se pot dilua. De obicei, scrie pe eticheta produsului dacă acesta poate fi diluat, precum și procentul de diluație. În cazul în care lacul permite diluarea, recomandat este să testați mai întâi lacul diluat în condiții reale pe o suprafață între 1-2 mp. Cantitatea de diluant sau apă necesară poate fi influențată de o serie de factori complexă cum ar fi umiditatea și temperatura aerului, textura lemnului și finisarea dorită, precum și tipul de aplicare.

Cu ce se dizolvă lacul?

Dacă ești pus în situația în care trebuie să cureți lacul vechi de pe o suprafață atunci cel mai simplu este să folosești metoda decapării. Aceasta constă în aplicarea unor substanțe pe bază de solvenți care dizolvă stratul de lac și îl face mai ușor de îndepărtat folosind diverse unelte abrazive precum o perie cu fire metalice sau altele.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply