Skip to main content
Casa

Cele mai bune dedurizatoare de apă

15 februarie 2023No Comments

Aproximativ 60% din gospodăriile din România folosesc în uz casnic apă dură (adică apă cu un conținut mare de calciu și magneziu). Deși consumul de apă dură nu este periculos pentru organism, se dovedește a fi foarte dăunător pentru electrocasnice și instalații, din cauza depunerilor de calcar.

Cea mai eficientă soluție pentru a prevenii depunerile de calcar este folosirea unui dedurizator sau instalarea unei stații de dedurizare a apei. Acest aparat folosește rășini schimbătoare de ioni și este menit să înlocuiască calciul și magneziul cu sodiu (sare).

În funcție de nevoie, puteți alege să folosiți o stație de dedurizare care este responsabilă pentru toată apa din uzul casnic. O altă variantă fiind filtrul dedurizator care poate fi montat separat la centrala termică, la robinet sau la mașina de spălat, în funcție de preferințe. Cea mai ușoară variantă, dar și cea mai puțin eficientă în timp, este folosirea produselor pe bază de sare dedurizatoare. Aceasta este utilă mai ales în cazul mașinilor de spălat vase când vrem să scăpăm de urmele albe de pe farfurii și pahare.

Top 5 cele mai bune dedurizatoare de apă

Dedurizator de apă pentru casă Clack

Cel mai bun dedurizator cu sare de la Clack.

Stație dedurizare apă cu sare Clack -Păreri

Dedurizatorul EWS 25- Clack este potrivit familiilor de 4-7 membri care consumă apă cu un grad de duritate de până în 55 grade Germane. Filtrarea apei se realizează cu ajutorul unei rășini cationica DOW care asigură siguranța pentru consum alimentar. Sistemul este unul automat fiind controlat de un microprocesor cu memorie non-volatilă setat să afișeze atât volumul, cât și debitul apei.

Dedurizatorul fabricat din plastic este potrivit atât pentru apa rece, cât și pentru apa caldă, având temperatura cuprinsă între 0-49 de grade Celsius. Debitul maxim al apei este de 2,2 metri cubi/h, cu posibilitatea de reglare a presiunii între 2,5- 8,6 bar. Conexiunile de intrare și ieșire au 1 inch, adică 2,54 cm.

Dimensiunea este valabilă în 2 variante:

  • Cabinet cu 49 X 32 cm lungime-lățime și 108 cm înălțime, având capacitatea de stocare a 50 de kg sare.
  • Dublu corp, având tanc cu dimensiuni de 23×108 și vas pentru sare cu capacitate de stocare de 100 kg și dimensiuni de 40×40 cm lungime-lățime și 100 cm înălțime.

Aparat dedurizare apă Yarna CWD24

Cel mai bun dedurizator de apă fără sare.

Instalație dedurizare apă Yarna -Păreri

Dedurizatorul de apă pentru casă Yarna este un aparat care emite impulsuri electrice de înaltă frecvență menite să schimbe strctura cristalelor de calcar din apă, reducându-le aderența. Folosind acest mecanism, țevile nu vor mai avea depuneri de calcar sau rugină, iar apa va avea un nivel de duritate mult mai mic, astfel protejând electrocasnicele.

Dedurizatorul este confecționat din ABS și poate fi atașat fără să fie nevoie de demontarea țevilor. Este funcțional indiferent de materialul din care sunt fabricate țevile. Nu este un aparat care să necesite întreținere periodică și este capabil să protejeze întreaga instalație sanitară acoperind astfel apa din toată casa.
Este eficient atât pentru apa rece, cât și pentru apa caldă, neavând o limită de grade Celsius. Dimensiunile dedurizatorului de apă sunt de 18 cm lungime, 5 cm lățime, 5 cm înălțime și 560 de grame.

Dedurizator electromagnetic Kemo-M101A

Cel mai bun dedurizator electromagnetic.

Aparat dedurizator Kemo-M101A -Păreri

Dedurizatorul Kemo-M101A se montează pe țevile din cupru, plastic sau oțel cu diametru cuprins între 8 și 80 de mm. Aparatul de dedurizare magnetizează particulele de calcar din apă cu ajutorul unui câmp electromagnetic. În acest mod, particulele nu vor mai adera la pereții țevilor, ajutând și la desprinderea particulelor de calcar deja existente pe suprafața țevilor.

Alimentarea dedurizatorului electromagnetic are nevoie de o sursă între 6-15V/DC la care se conectează alimentatorul inclus în pachet. Debitul maxim este de 5000 litri/h, aparatul având un consum de curent mai mic de 130 mA și o frecvență mai mică de 2000HZ. Dimensiunile totale ale aparatului sunt: 72 x 50 x 28 mm (lungime-lățime-înălțime).

Filtru dedurizare apă potabilă Aquaphor Modern 2

Cel mai bun filtru de dedurizare apa potabilă.

Dedurizare apă potabilă cu filtru Aquaphor Modern 2 -Păreri

Filtrul de dedurizare a apei este ideal pentru curățarea apei de la robinet. Mecanismul de filtrare dedurizează apa și o curăță de impurități, astfel obținând un efect de 2 în 1. Datorită comutatorului cu care este dotat, apa se dirijează spre filtru sau spre robinet ceea ce scutește necesitatea de conectare și deconectare a filtrului.

Pachetul include 2 elemente filtrante din carbon activ din nucă de cocos, argint și aqalen care elimină impuritățile și gustul neplăcut cauzat de acestea. Pentru a ajuta la determinarea perioadei în care trebuie schimbate rezervele, filtrul de dedurizare are un calendar amplasat pe capacul filtrului.

Sare dedurizatoare apă Finish

Cea mai buna sare pentru dedurizarea apei.

Sare dedurizatoare pentru mașina de spălat vase Finish -Păreri

Sarea dedurizatoare Finish este destinată mașinilor de spălat vase pentru a împiedica depunerile de calcar de pe componentele acesteia. De asemenea, folosind un dedurizator de apă, puteți să eliminați și petele de calcar de pe veselă și pahare. Sarea dedurizatoare Finish are o puritate de 99%, eliminând astfel posibilitatea de a conține impurități care să afecteze mașina de spălat.

Umpleți cu sare rezervorul mașinii de spălat vase și asigurați-vă mențineți același nivel de sare dedurizatoare pe parcursul utilizărilor. Pentru rezultate optime, verificați instrucțiunile producătorului.

De ce am tinut cont

Tip

Există mai multe tipuri de dedurizatoare din care poți alege ce ți se potrivește cel mai bine. Principalele aspecte de care trebuie să ții cont sunt nivelul de duritate al apei și cantitatea de apă pe care vrei să o tratezi. Unele persoane nu își doresc dedurizarea apei din toată casă, astfel că apelează la variante speciale doar pentru mașina de spălat vase/rufe, sau doar pentru robinet.

Stație de dedurizare

Este potrivită pentru persoanele care au nevoie de protecție împotriva depunerilor de calcar pentru mai multe electrocasnice sau pentru centrala termică, boiler. Stația de dedurizare extrage calciul și magneziul care sunt minerale dure și le înlocuiește cu sodiu sau în cazuri rare, cu potasiu. Procesul de dedurizare se întâmplă cu ajutorul unor biluțe din materiale rășinoase pline cu sodiu. Acestea odată intrate în contact cu apa, încep să absoarbă mineralele, înlocuindu-le cu sodiu.
Dezavantajul acestei stații de dedurizare este faptul că odată consumată sau folosită la gătit, apa dedurizată va crește nivelul de sodiu sau potasiu consumat zilnic.

Dedurizatoare de apă fără sare

Scopul acestor dedurizatoare fără sare nu este neapărat să elimine mineralele din apă, ci mai degrabă să împiedice procesul de depunere, având mai degrabă un efect detartrant.

Dedurizatoare magnetice sau electromagnetice

Aceste dedurizatoare sunt de fapt niște aparate electronice care se atașează de țeava principală de apă. Mecanismul de funcționare stă în câmpul magnetic pe care îl crează și care schimbă proprietățile electromagnetice ale carbonului de calciu. Acest schimb de proprietăți conduce la respingerea particolelor de minerale de pe suprafața țevilor. Calitatea apei nu se schimbă, ci doar se evita depunerile de calcar.

Sare dedurizatoare sau dedurizator gel

Sunt metode de dedurizare a apei care se folosesc de obicei în cazul electrocasnicelor. Pe piață există diverse soluții sub formă de substanțe lichide sau granulate care ajută la curățarea sau prevenirea depunerilor de calcar.

Mărime

Mărimea dedurizatorului se alege în funcție de capacitatea de apă pe care este nevoie să o dedurizeze. Este important de știut și cantitatea de apă consumată pe lună pentru a determina capacitatea de care aveți nevoie pentru un dedurizator. De exemplu, o casă cu două băi, unde apa este consumată de maxim 3 persoane, se poate opta pentru un dedurizator mic spre mediu. În schimb, o casă unde sunt 3 băi și peste 4 persoane, se recomandă un dedurizator mediu spre mare, în funcție de consum.

Întreținere

Întreținerea dedurizatoarelor diferă în funcție de tip. Cele mai greu de întreținut sunt stațiile de dedurizare a apei. Rezervorul de sare al acestora trebuie menținut tot timpul plin pentru a asigura rezultate optime. Un alt aspect este tipul de sare folosit, acesta trebuind să fie obligatoriu sare de dedurizare sub formă de tablete care se găsesc în magazinele de bricolaj.
Este de asemenea important să nu puneți în rezervorul dedurizatorului bucăți sparte rezultate de la transport, ci doar tabletele întregi. Celelalte tipuri de dedurizatoare care sunt pe bază de rășină nu necesită astfel de întreținere, însă unele funcționează pe bază de filtre care trebuie și ele schimbate la un timp.

Sistem de regenerare

În cazul dedurizatoarelor de apă care funcționează cu rășină este nevoie de un sistem de regenerare care descarcă ionii de calciu și magneziu din biluțele de rășină și le reîncarcă cu sodiu. Acest proces de regenerare poate avea loc fie la o perioadă de timp, fie după un anumit volum de apă.

Timp

Rășina dedurizatoarelor de apă de acest tip se regenerează la o perioadă de timp prestabilită. Așadar, indiferent de volumul apei dedurizate, rășina se va regenera fie într-un moment al zilei, fie la perioada de timp setată.

Volum

În cazul acesta, rășina dedurizatoarelor de apă se va regenera după un anumit volum de apă sau după ce rășina este plină de ioni de minerale. Acest sistem de regenerare ajută la economia resurselor și are un impact mai scăzut asupra mediului.

Intrebari frecvente

Ce beneficii pentru oferă un dedurizator de apă?

Principalul beneficiu al dedurizatoarelor de apă este faptul că previn depunerile de calcar din instalație și de pe componentele electrocasnicelor. Un alt beneficiu este faptul că apa dedurizată curăță mai bine și elimină petele albe de pe pahare, robinete sau cabina de duș. Totodată există și dezavantaje, acestea fiind legate de faptul că apa dedurizată are o textură diferită, ușor alunecoasă cu care trebuie să te obișnuiești.
Pe lângă asta, consumul de apă dedurizată sau folosirea ei pentru gătit, va crește nivelul de sodiu din organism, putând cauza hipertensiune sau alte afecțiuni.

Cum măsor duritatea apei?

Pentru a afla dacă ai nevoie de un dedurizator de apă pentru casa ta, trebuie mai întâi să afli gradul de duritate al apei pe care o folosești. În acest sens există aparate de măsurat duritatea apei care poate fi achiziționat separat, sau poate veni la pachet cu dedurizatorul.

Dacă dorești o analiză profesionistă, există posibilitatea de a duce o mostră la un laborator specializat. În acest caz, pe lângă duritatea apei, vei afla și alte informații care te vor ajuta să alegi un dedurizator cât mai potrivit pentru nevoile tale.

Ce efecte negative are apa dură asupra organismului?

Duritatea apei este determinată de compoziția sărurilor naturale de calciu și magneziu, deci nu are niciun efect negativ asupra organismului nostru. Apa dură este periculoasă doar în cazul centralelor termice sau a electrocasnicelor din cauza favorizării depunerilor de calcar.

Webografie

In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune dedurizatoare de apă, am folosit informatii din urmatoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply