Corpul uman este alcătuit aproximativ 70% din apă, după această constatare ne putem da seama că este o resursă vitală pentru omenire. În mod normal, corpul uman elimină până la 2,5 l de apă zilnic, iar pentru a evita deshidratarea trebuie să consumăm o cantitate similară. Deseori, oamenii neglijează acest aspect, iar ulterior se confruntă cu dureri de cap, oboseală, metabolism lent, exces de apă în organism etc.
Chiar dacă acest lichid este extrem de important pentru viață, trebuie să fim foarte atenți la ce fel de apă consumăm. Având în vedere nivelul crescut de poluare din prezent, nu mai putem avea încredere deplină nici în rețelele publice de apă, din acest motiv avem nevoie de alternative sigure.
Dozatoarele de apă sunt alternative sănătoase, care produc apă purificată și încurajează consumul cantității de lichide necesare pe zi. Majoritatea aparatelor de apă au încorporate sisteme de filtrare, care elimină până la 99% dintre impurități și microorganisme.
Top 4 dozatoare de apă
Dozator apă de podea cu bidon Zass
-
- Este de sine stătător, pe podea;
- Capacitatea bidonului de apă este de 11-19l;
- Trei tipuri de temperatură: fierbinte, caldă, rece;
- Design modern și minimalist;
- Răcirea se realizează cu compresor;
- Dotat cu indicatoare LED;
- Nivelul de zgomot mic – 39 dB.
-
- Nu este dotat cu sistem de filtrare.
Dozator de apă de podea Zass -Păreri
Produsele brandului Zass sunt pe larg cunoscute nu numai pe teritoriul României, ci și la nivel internațional. Dozatorul de apă fabricat de acest brand este căutat de foarte mulți consumatori și ales pentru mulțimea de funcționalități de calitate. Detaliul care îl face deosebit, este dotarea cu trei robinete diferite. Aceste robinete îți va permite să alegi între trei tipuri de temperaturi diferite: fierbinte, caldă sau rece.
Dozatorul poate fi cu ușurință poziționat pe podea, iar la bază trebuie introdus bidonul cu apă. Nivelul de zgomot al acestui dozator este mic, de 39 dB, lucru ce-l face silențios. Datorită designului minimalist și compact nu va ocupa foarte mult spațiu în interiorul camerei.
Capacitatea aparatului este mare, fiind compatibil cu un bidon de la 11 l, până la 19 l. În decursul unei ore, dozatorul oferă un debit maxim de apă caldă de 4 l și un debit maxim de apă rece 2.5l/h.
Dozator apă cu sistem de filtrare
-
- Dotat cu sistem de filtrare;
- Este fără bidon;
- Butoanele sunt de tip touch;
- Furnizează apă fierbinte, caldă, rece;
- Funcționează la rețeaua curentă;
- Distruge 99% toate microorganismele;
- Potrivit pentru prepararea ceaiurilor sau cafelelor;
- Debitul maxim de apă rece este 3.2 l/h.
-
- Temperatura de răcire de numai 10 °C este prea mare pentru unii utilizatori.
Dozator de apă cu sistem de filtrare -Păreri
Un dozator care funcționează la rețeaua curentă are nevoie, obligatoriu, de un sistem de filtrare eficient, pentru a furniza apă potabilă, lipsită de microorganisme. Acest dozator de apă este dotat cu tocmai patru filtre diferite, care rețin eficient impuritățile, elimină substanțele chimice nocive și distrug bacteriile.
Datorită filtrării eficiente, apa poate fi folosită pentru gătit, pentru spălarea fructelor sau legumelor. Îți poți prepara cu încredere ceai sau cafea și de asemenea, aparatul îți va aminti că trebuie să bei apă mai des, pentru a atinge norma zilnică.
Aparatul dispune de un afișaj modern și bogat în butoane touch, de unde puteți alege între apă rece, apă caldă și apă la temperatura camerei, perfectă în caz că ești răcit.
Având un design modern, minimalist și ergonomic, se încadrează perfect în orice locuință. Poate fi montat ușor acasă sau la birou, cu ajutorul celor 4 piciorușe și a accesoriilor incluse în pachet.
Dozator apă pentru birou cu compresor
-
- Este un dozator cu compresor;
- Consumă aproximativ 300W în 24 de ore;
- Capacitatea rezervorului de apă rece este de 3,5 l;
- Capacitatea rezervorului de apă caldă de 1 l;
- Este compatibil cu bidoane 5, 10, 19 și 20 l;
- Are o înălțime de 52 cm și lățime de 33 cm;
- Puterea de încălzire este de 550W;
- Cântărește 10.5 kg.
-
- Pentru unii utilizatori acest difuzor este zgomotos.
Dozator de apă cu compresor -Păreri
Acest aparat de apă plată cu un design ergonomic și compact poate fi amplasat în orice spațiu îți dorești, pentru că nu necesită mult loc. Cu înălțimea de 52 cm și lățimea de 33 cm poate fi plasat chiar și în spațiile înguste, astfel poți să-l montezi acasă, în bucătărie sau în birou fără multe bătăi de cap.
Capacitatea rezervorului de apă rece este mare, de 3,5 l, și a rezervorului de apă caldă, de 1l, iar furnizarea apei se realizează instant. De asemenea, dozatorul este compatibil cu bidoane atât de cantități mici, cât și de cantități mari, de la 5/10 litri, până la 19/20 de litri.
Dozatorul de apă de birou este confecționat din metal, un material care-l va face rezistent la lovituri. Acesta poate fi poziționat pe suprafețe plane, precum: masă, birou sau suport special amenajat.
Mini dozator apă cu bidon pentru copii
-
- Poate fi utilizat de copii;
- Dimensiuni 15 x 15 x 49 cm;
- Fabricat din plastic potrivit pentru clasa alimentară;
- Capacitatea sticlei este de 2 litri;
- Pachetul include un pahar din plastic;
- Furnizează apă la temperatura camerei;
- Cântărește 800 gr.
-
- Nu dispune de un sistem de filtrare.
Mini dozator de apă cu bidon -Păreri
O metodă eficientă prin care puteți încuraja copii să consume o cantitate mai mare de apă pe zi, constă în transformarea acestei activități în ceva mai aproape de lumea lor. Acest mini dozator de apă este potrivit pentru copii datorită imprimeului și a jucăriei de la bază, inspirate de la cunoscutul personaj Hello Kitty.
Puteți fi siguri că acest dozator de apă îi va atrage instant atenția copilului și cu siguranță își va dori să-l exploreze. Dozatorul vine cu un pahar din plastic încorporat, pentru a face și mai interesantă experiența copilului cu aparatul. Acesta este realizat în totalitate din plastic, potrivit pentru clasa alimentară, pentru a oferi o siguranță maximă.
Capacitatea sticlei dozatorului este de 2 litri, iar apa furnizată este de temperatura camerei. Cu acest aparat combini plăcutul cu utilul pentru copilul tău.
De ce am tinut cont
Tipuri
Există mai multe tipuri dozatoare de apă, însă printre cele mai căutate pe piața din România, se numără:
Dozatoare de apă de birou
Aceste tipuri de dozatoare de apă funcționează fără bidon, alimentându-se direct de la rețea. Chiar dacă nu utilizează un bidon, acestea vin cu un sistem de filtrare încorporat, care permit eliminarea impurităților și microorganismelor. Avantajul principal constă în faptul că veți avea acces continuu la apă, fără să pierdeți timpul pe înlocuirea sticlei. Aceste aparate de apă au un preț mai mare, însă întreținerea este mult mai ieftină.
Dozatoare de apă de podea
Acestea mai pot fi numite dozatoare de apă cu încărcare superioară sau inferioară. De cele mai dese ori, sunt montate pe podea și sunt alimentate cu apă din bidon. Cele care au vasul de alimentare în partea de sus a aparatului se numesc dozatoare cu încărcare superioară, iar cele care au vasul montat în partea de sus se numesc dozatoare cu încărcare inferioară. Aceste aparate de apă au de obicei prețul inițial mai mic, însă întreținerea este mai scumpă.
Surse de apă
Acest aspect al dozatoarelor este extrem de important, pentru că de sursele de alimentare ale acestora depinde spațiul în care îl veți monta:
Dozatoare de apă cu bidon
Prima ar fi cea în care dozatorul se alimentează cu ajutorul unor bidoane. Cu capacități de la 5, până la 20 de litri, aceste bidoane nu trebuie schimbate foarte des, iar prețul este destul de avantajos, prin comparație cu costurile apei îmbuteliate din magazin. Acestea de obicei sunt de dimensiuni mai mari și necesită poziționarea pe podea.
Dozatoare de apă la rețea
Un al doilea tip de dozatoare, este reprezentat de cele care se pot conecta direct la rețeaua de apă. Acestea sunt și mai economice pe termen lung, pentru că nu trebuie să mai cumperi bidoane cu apă, dar investiția inițială va fi relativ mai mare.
Aceste dozatoare sunt prevăzute cu sisteme de filtrare a apei, astfel de sisteme garantând că apa ce urmează a fi consumată, va fi cel puțin la fel de pură ca și cea îmbuteliată. Aparatele de acest tip, de cele mai deseori, sunt poziționate pe suprafețe plane: mese, birou, loc special amenajat.
Dotări
Cele mai bune dozatoare de apă sunt dotate cu următoarele accesorii sau cu câteva dintre acestea:
- Sistem de filtrare – această funcție te va asigura cu apă purificată, în unele cazuri, chiar și mai bună decât apa îmbuteliată. Unele aparate dispun de filtre care elimină 99% dintre impurități, bacterii și microorganisme periculoase pentru sănătatea omului. Din acest motiv, este important să fii atent la acest aspect, chiar dacă prețul aparatelor de acest tip este mai mare.
- Tavă detașabilă – acest detaliu va menține aparatul de apă mereu curat, iar tu va trebui doar să arunci apa scursă, pentru a evita mirosurile neplăcute.
- Siguranță pentru copii – aici ne referim la faptul că dispozitivul pentru apă fierbinte ar trebui să aibă un robinet care ar stopa încălzirea apei, pentru a evita arsurile la copii.
- Suport pentru pahare – un dozator cu suport pentru pahare este perfect pentru utilizarea în birouri, fabrici, grădinițe, dar chiar și acasă. Totuși, dacă aparatul procurat nu dispune de un astfel de suport, în magazine le puteți găsi separat.
- Răcirea cu compresie- datorită acestui sistem, o cantitatea mult mai mare de apă se răcește, într-un timp mai scurt. Spre exemplu, sistemul poate răci până la 4 l de apă pe oră.
Dimensiuni și amplasare
Dozatoarele de apă pot avea dimensiuni diferite, de la unele relativ mici, până la foarte mari. În funcție de locul în care vei dori să amplasezi acest dozator, poți opta pentru o variantă cu dimensiuni mici, care se poate amplasa pe o masa sau poți alege un dozator de dimensiuni mari, pe care îl poți amplasa la birou sau acasă pe podea, ținând cont de spațiul disponibil, întocmai ca și o piesa de mobilier in sine.
Variantele de dimensiuni mici se alimentează fie de la sursa de apă a orașului, fie folosind bidoane de maximum 5 litri. Cele de dimensiuni mari folosesc bidoane de 20 de litri și mai mult..
Consum
Consumul poate varia în funcție de brand, dar regula generală spune că: cu cât este apa mai rece sau mai caldă, cu atât consumul energetic va fi mai mare. Tipul și dimensiunea compresorului dozatoarelor sunt acele elemente care vor determina temperatura apei, un compresor mai mic furnizând o temperatura mai mare.
Mentenanță
Dozatoarele de apa au nevoie de mentenanță minimă. Singurul lucru de care ar trebui să ții cu adevărat cont, este igiena din zona robinetelor. De asemenea, tava care colectează apa trebuie detașată și curățată periodic, iar filtrele, dacă deții un dozator cu funcția de filtrare, trebuie să poată fi achiziționate ușor și să nu fie complicat de schimbat.
Intrebari frecvente
Ce trebuie să fac după ce cumpăr dozatorul?
Este recomandat ca după ce achiziționezi un dozator de apă să te informezi cu privire la funcțiile acestuia și la precauții de utilizare existente în manual. Este important să consulți schema de asamblare și să vezi care sunt toate componentele și cum trebuie montate pe suprafețele orizontale.
Exista modele care necesită fixare pentru a nu se răsturna. De asemenea, va fi necesar să realizezi toate racordurile care sunt necesare.
În ce poziție trebuie să pun dozatorul?
Dozatorul se plasează pe masă sau pe podea, ținând cont de caracteristicile pe care le are și având mare grijă să fie pozitionat la cel puțin 15 cm de perete. Unghiul de înclinare trebuie să fie de maxim 5 grade și se recomandă să fie adus la 0 dacă se poate.
În momentul transportului se recomandă menținerea acestui unghi. Dozatorul se ține în picioare în momentul în care este mutat. Se interzice montarea dozatorului în locuri care sunt expuse direct soarelui.
Cum instalez un dozator de apa?
Dozatorul nu trebuie conectat la priză până în momentul în care se stabilește racordul cu sursa de apă, prin tub, la rezervorul de apa sau la rețea. Recipientele trebuie puse urmând pașii principali.
Inițial se dă la o parte protecția igienică de sub capac și se va pune rezervorul direct pe dozator. Ulterior se va testa robinetul pentru apa și va permite aerului să fie eliminat. Apoi, poate fi activat robinetul pentru apă caldă pană în momentul în care aceasta începe să curgă. După aceea, se conectează dozatorul la priză și sunt acționate butoanele pentru răcire sau pentru încălzire.