Casa

Cel mai bun gratar pe gaz

By Actualizat in 29 aprilie 2022 aprilie 29th, 2022 No Comments

Întâlnirile cu prietenii sau rudele sunt deseori acompaniate de o masă copioasă. Iar, pentru ca prepararea bucatelor să nu ne dea prea multe bătăi de cap, de cele mai deseori optăm pentru ingredientele preparate la grătar. Există grătare care funcționează pe baza cărbunilor sau a lemnelor, însă acestea produc murdărie și necesită mai mult timp pentru ca ingredientele să fie preparate. O alternativă mai rapidă, care reduce esențial întregul proces de pregătire a alimentelor, sunt grătarele pe gaz.

Grătarele pe bază de gaz, deși costă un pic mai mult, nu au nevoie de nimic altceva pentru a funcționa, decât de un robinet de gaz, astfel fiind foarte ușor de folosit fie acasă sau în sânul naturii. Majoritatea grătarelor pe gaz au butoane de reglarea a temperaturii, ceea ce reprezintă un mare plus, mai ales dacă pe lângă carne, vrei să prepari și anumite garnituri, care necesită o altă temperatură.

Top 6 cele mai bune grătare de grădină pe gaz

Grătar cu gaz Landmann Triton

Cel mai bun grătar pe gaz de grădină de la Landmann.

De ce am ales acest grătar pe gaz Landmann

Landmann este un brand cunoscut, specializat în fabricarea diverselor accesorii și aparate pentru grill, care constat perfecționează produsele lor, bazându-se pe nevoile clienților. Grătarul pe gaz Triton Landmann este o inovație a companiei, fiind dotat cu sistemul PTS, care distribuie uniform temperatura aparatului pe întreaga suprafață, fără apariția riscului ca unele ingrediente să se pregătească, iar altele nu.

Grătarul este dotat cu un termometru, poziționat în interiorul capacului, care permite reglarea și setarea cele mai optime temperaturi. Un avantaj în plus constă în faptul că capacul și mânerul aparatului sunt protejate împotriva încălzirii. De asemenea, include un spațiu de depozitarea buteliei de gaz și o tava de colectare a grăsimii. Fiind fabricat din inox și fontă este rezistent la lovituri și rezistent în timp.

Gratar cu butelie Master Grill Teesa

Cel mai bun grill cu butelie cu 5 arzătoare.

De ce am ales acest gratar cu butelie Master Grill Teesa

Master Teesa este un grill pe gaz foarte comod, având încorporate 4 arzătoare și unul lateral, care permite prepararea sosurilor pentru garnituri, spre exemplu. Astfel, îți va economisi din timp, iar oaspeții nu vor sta prea mult timp înfometați. Acest grătar îți dă siguranță că ingredientele nu se vor arde, deoarece fiecare arzător în parte are capacitatea de reglare independentă a temperaturii.

Alte avantaje importante ale acestui grill pe gaz este spațiul special construit pentru accesoriile necesare, deschizător pentru sticle și prezența dulapului, care permite depozitarea anumitor lucruri de care nu vei mai avea nevoie. Capacul este dotat cu un termometru, astfel vei putea ține mereu situația sub control, fără riscul de a arde produsele.

Grătar cărbune și gaz Char-Broil Gas2Coal

Cel mai bun grătar pe gaz și cărbuni.

De ce am ales acest grătar Char-Broil Gas2Coal

Un grătar hibrid, ca Char-Broil Gas2Coal, este foarte confortabil, deoarece poate fi utilizat atât cu gaz, cât și cu cărbune. Astfel, în cazul în care nu veți avea la îndemână o butelie de gaz, veți putea utiliza latura cu cărbuni și invers. Acest grătar este perfect pentru evenimentele mai mari, în familie sau cu prietenii, deoarece permite prepararea bucatelor pentru cca. 6 persoane. Pe lângă faptul că puteți pregăti ingrediente atât pe bază de gaz, cât și cu cărbuni, acest aparat este dotat cu un arzător lateral, care permite prepararea în paralel a diverselor sosuri sau a garniturilor.

Acesta dispune de câteva rafturi de depozitare, sunt integrate suporturi speciale și o tavă pentru scurgerea grăsimilor. De asemenea, fiind dotat cu 2 roți mari, poate fi cu ușurință transportat dintr-un loc în altul.

Grătar pe gaz cu rocă vulcanică Moratti

Cel mai bun grătar pe gaz cu rocă vulcanică.

De ce am ales acest grătar pe gaz Moratti

Grătarul pe gaz cu rocă vulcanică de la Moratti, permite prepararea ingredientelor mult mai sănătos, datorită faptului că alimentele nu au contact cu flacăra. Roca vulcanică permite distribuirea uniformă a căldurii pe întreaga suprafață, astfel nu permite arderea sau prepararea parțială a unor ingrediente. Corpul grătarului este foarte dur, fiind confecționat din oțel inoxidabil, lucru ce-i va permite rezistență în timp. Grătarul are dimensiuni de 800 x 700 x 270mm, cu suprafața de gătire de 735 x 415.

Acest grătar mai dispune de un termostat ajustabil și include o tavă de scurgere detașabilă, lucru ce-i permite o mai bună curățire, fără a produse murdărie.

Grătar profesional Char-Broil

Cel mai bun grătar pe gaz profesional.

De ce am ales acest grătar profesional Char-Broil

Grătarul pe gaz Char-Broil este unul profesional, fiind o inovație printre grătare de dimensiuni mici. Este dotat cu tehnologia cu infraroșu, astfel se încălzește mai repede și permite prepararea ingredientelor uniform, fără o expunere prea mare la flăcări. Grătarele propriu-zise sunt realizate din fontă, astfel sunt rezistente la rugină și sunt ușor de curățat.

Doar cu o simplă apăsare a butonului electric, grătarul devine funcționabil și gata să prepare cele mai delicioase mâncăruri. Accesoriile pentru gătit au un spațiu special în care sunt depozitate și care sunt mereu la îndemâna bucătarului. Cu ajutorul celor 2 arzătoare încorporate pot fi preparare alimente pentru un număr de 6 persoane. De asemenea, grătarul include un raft special care menține carnea fragedă și suculentă.

Butelie pentru grătar pe gaz GPL

Cea mai bună butelie pentru grătar pe gaz.

De ce am ales această butelie GPL

Această butelie pentru grătar pe gaz GPL este construită după ultimele standarde de către o companie din Cehia, HPC Research, care testează buteliile la o presiune de 30 de bari. Această butelie poate fi umplută atât cu gaz Propan, cât și Butan, iar pereții transparenții permit verificarea nivelului rămas de gaz din interiorul buteliei.

În comparație cu o butelie metalică, această butelie este foarte ușoară și este dotată cu un mâner comod, astfel poate fi transportată fără multe dificultăți. Un avantaj esențial a acestui compozit, constă în faptul că materialul din care este fabricată butelia este 100% ignifug. Astfel, nu trebuie să te deranjezi în cazul în care butelia a fost expusă o perioadă mai îndelungată la soare.

De ce am tinut cont

Tipuri

Pe gaz

Grătarele pe gaz se alimentează cu propan sau cu gaz natural, fiecare utilizează o supapă proprie, astfel este nevoie să vă asigurați că achiziționați sursa de alimentare potrivită. De cele mai multe ori, grătarele pe gaz funcționează doar prin apăsarea unui singur buton, astfel nu trebuie să utilizați chibriturile sau bricheta. Pentru a se încălzi grătarele pe gaz au nevoie de foarte puțin timp, în comparație cu grătare pe bază de cărbuni. Pe piață există trei tipuri de grătare pe gaz: mici, medii și mari.

Cu cărbune

Grătarele cu cărbune sunt grătarele care funcționează pe bază de cărbuni sau lemne. Pentru a utiliza acest tip de grătar trebuie să aprindeți cărbunii cu chibrituri sau bricheta și să așteptați aproximativ 20-30 de minute, pentru ca flăcările să se reducă și să puteți începe prepararea ingredientelor pe cărbunii fierbinți. Majoritatea acestor grătare au spațiu pentru aerisire, care ajută la controlul flăcărilor și spații de curățare, care permit golirea cenușii. Deși, grătarele cu cărbune sunt mai greu de utilizat și necesită mai mult timp pentru ca alimentele să se pregătească, totuși foarte mulți bucătari aleg acest tip de grătar pentru aroma de cărbune și lemn.

Pe peleti

Aceste grătare sunt o combinație între grătarele pe gaz și grătarele pe bază de cărbune, care pot funcționa atât într-un mod, cât și în altul, în dependență de preferințele bucătarului.

Tipul combustibilului

GPL

Grătarele care funcționează pe baza gaz petrol lichefiat (GPL) sunt foarte practice, mai ușoare și mai confortabil de transportat dintr-un punct în altul. Acestea pot fi adaptate și la gazul natural comprimat. Dezavantajul buteliei cu gaz gpl constă în cantitatea acestora mică, care se poate termina în orice moment și veți fi nevoiți să căutați o sursă de alimentare.

GNC

Grătarele pe bază de gaz natural comprimat (GNC) este mai puțin practic decât GPL, acesta se potrivește mai bine nevoilor casnice, precum aragazul din bucătărie și mai puțin potrivit pentru grătarul cu gaz.

Dimensiuni

Pentru a vă ușura alegerea de cumpărare, atunci când vă gândiți care sunt cele mai bune dimensiuni ale grătarului pentru dvs., puteți să vă orientați după spațiul în care va sta viitorul grătar pe gaz. Un grătar cu două sau mai multe arzătoare va necesita mult spațiu. Analizați cam pentru ce număr de persoane veți pregăti bucate de cele mai multe ori, acest de asemenea poate fi un factor care vă va ajuta să faceți alegerea.

Dacă de cele mai multe ori pregătiți la grătar doar carne, atunci puteți alege un grătar cu o singură arzătoare, iar dacă preferați să faceți și legume, alături un sos și garnituri, atunci optați pentru un grătar cu două sau mai multe arzătoare.

Material

Ne putem da seama că un grătar trebuie să fie durabil și rezistent în timp, în dependență de acest factor trebuie să alegem grătarul pe gaz cu un material corespunzător. Astfel, puteți opta pentru următoarele tipuri de materiale:

 • Grătare din oțel inoxidabil (inox) – avantajul principal al acestui material constă în faptul că este rezistent la rugină, iar datorită faptului că grilajele sunt mai groase, căldura se menține mai mult timp.
 • Grătare din oțel placat cu ceramică – acest material este mai puțin durabil, însă este mult mai atrăgător. Aceste tipuri de grătare sunt potrivite pe o scurtă perioadă de timp.
 • Grătare din fontă cu ceramică – acestea sunt un pic mai calitative, decât materialul mai sus menționat, deoarece fonta îi oferă durabilitate, iar ceramica un design atrăgător.

Funcții

Sunt câteva funcții importante la care puteți să atrageți atenția atunci când vă gândiți să achiziționați cel mai bun grătar pe gaz. Printre acestea se numără:

 • Aprindere electrică – această funcții ne permite doar cu o simplă apăsare a butonului să punem în funcțiune grătarul.
 • Termometru – acesta de cele mai deseori este încorporat în capac și permite urmărirea temperaturii de gătire a ingredientelor, lucru care asigură pregătirea integrală a fiecărui produs.
 • Indicator de combustibil – acest aspect trebuie să-l căutați atunci când mergeți să achiziționați butelia cu gaz. Optați pentru buteliile dintr-un material transparent, care vă va permite să monitorizați nivelul de gaz rămas, pentru a vă asigura că este deajuns atunci când vreți să încingeți un grătar.
 • Rafturi de depozitare – aceste spații de depozitare vă va permite să păstrați atât ingredientele necesare, condimentele, cât și unele accesorii, pentru a nu fi nevoiți să intrați de fiecare dată în casă.
 • Roți – de ce multe ori cele mai bune grătare cu gaz au o greutate mare, care reprezintă un dezavantaj atunci când vreți să transportați grătarul. Astfel, alegeți grătarele pe gaz care au încorporate 4 roți detașabile, care va permite depozitarea mai facilă a grătarului.
 • Iluminare – nu este o funcție neapărat importantă, însă dacă preparați bucatele pe timp de noapte și nu aveți o sursă de lumină în apropiere, această funcție poate fi de mare ajutor.

Accesorii

Sunt numeroase accesorii pentru grătare, care vă vor ușura în pregătirea ingredientelor, fără a fi nevoie să folosiți accesorii mai scurte din casă, din cauza cărora vă puteți arde. Accesoriile pentru ingrediente sunt adaptate grătarului și de cele mai multe ori sunt mai lungi ca dimensiuni decât cele standard.

De asemenea, dacă plănuiți să țineți grătarul mai mult în exterior, recomandabil este să optați pentru o husă specială, care nu va permite pătrunderea apei, respectiv nu va permite ruginirea aparatului.

Totodată, asigurați-vă că grătarul pe care urmează să-l achiziționați vine cu o tavă detașabilă pentru colectarea grăsimilor, care vă va permite să curățați cu ușurință aparatul.

Brand

Mărcile producătoare de grătare sunt și ele un aspect important, după care vă puteți orienta atunci când vreți să achiziționați produsul. Printre cele mai bune branduri producătoare de grătare pe gaz și accesorii, se numără:

 • Landmann – compania perfecționează constant grătarele și accesoriile, adaptându-le în totalitate la nevoile consumatorilor. Este una dintre cele mai cunoscute și apreciate companii de grătare din Europa. Deși, este atât de recunoscută, firma produce grătare pentru toate bugetele, iar raportul calitate-preț este extraordinar.
 • Char-Broil – este o filială din SUA, producătoare de grătare pe gaz și cărbune. Compania este recunoscută pentru calitatea pe care o oferă și prețul produselor.
 • Campingaz – compania a fost fondată în Franța, în sec.XX, pe lângă grătare excepționale și calitative, compania produce numeroase accesorii pentru camping.

Intrebari frecvente

Cum se aprinde un grătar pe gaz?

După cum am menționat și mai sus, grătarele pe gaz funcționează pe baza buteliilor de gaz GPL sau GNC. Astfel, de cele mai deseori acestea se aprind doar fiind conectate la o sursă de combustibil și printr-o simplă apăsare a butonului pentru aprindere. Însă pentru o claritate mai bună, puteți urma pașii de mai jos:

 1. Deschideți capacul, apoi sursa de gaz;
 2. Puneți regulatorul frontal la ,,mare” și așteptați câteva secunde pentru acumularea gazului;
 3. Apăsați butonul aprindere, acesta trebuie să se aprindă dintr-o singură apăsare;
 4. Închideți capacul și încălziți interiorul până la temperatura dorită;
 5. Așezați ingredientele pe suprafața de gătit.

Cum se curăță corect un grătar pe gaz?

Pentru curățarea corectă a grătarului pe gaz, utilizați o perie dură, soluție bună pentru degresare, prosoape, o spatulă și desigur apă. Când v-ați asigurat că gazul este oprit, iar suprafața pe care ați preparat bucatele s-a răcit, începeți curățarea grătarelor cu ajutorul periei, iar ulterior utilizați restul accesoriilor. Ulterior, scoateți protecția, spre exemplu roca vulcanică, și treceți la curățarea delicată a arzătoarelor.

Apoi, curățați parte de jos a grătarului și capacul și nu permite întărirea grăsimii, pentru că foarte greu o veți curăța. Tava de colectare a grăsimii va necesita un pic mai mult timp, dar cu ajutorul unei soluții bune degresate și apă caldă veți curăța suprafața.

Uscați toate detaliile curățate pe prosoape fie de hârtie, fie din material și puteți accesoriile la loc. Puteți să oferiți, ulterior, un pic de timp curățirii părții exterioare a grătarului.

Care sunt cele mai bune grătare pe gaz?

Sunt câteva criterii după care ne putem da seama dacă am găsit cel mai bun grătar pe gaz:

 • Are mai multe arzătoare;
 • Este construit dintr-un material durabil și rezistent la rugină, inox spre exemplu;
 • Este dotat cu mai câteva accesorii pentru prepararea ingredientelor;
 • Are încorporat în capac un termometru;
 • Este spațios și ușor de utilizat.
Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply