Skip to main content
Casa

Lampi UV bactericide pentru dezinfectie si sterilizare

15 februarie 2023No Comments

O lampa bactericida utilizeaza tehnologia luminii ultraviolete (UV) pentru a steriliza si purifica o incapere. Astfel, poate fi folosita pentru igienizarea locuintelor, cabinetelor medicale, birourilor, zonelor de productie si prelucrare a alimentelor, salilor de clasa, hotelurilor etc. In plus, o lampa bactericida este utila si pentru suprafete de mici dimensiuni: haine, mobila, saltea, covoare, incaltaminte etc.

Top 6 cele mai bune lampi bactericide

Lampa UV bactericida portabila cu Ozon UVC86

Cele mai bune lampi bactericide UV portabile cu ozon.

De ce am ales lampa bactericida UVC86

Lampa bactericida UVC86 are o dubla sterilizare, utilizand atat tehnologia cu raze ultraviolete, cat si functia de ozonificare, obtinand astfel rezultate optime. Are lungimea de unda de 253.7 nm si poate distruge in proportie de 99% bacteriile si virusii. Pentru utilizare, se pozitioneaza lampa in centrul zonei de dezinfectat, iar dupa folosire, spatiul se aeriseste cel putin 30 de minute.

Nu este recomandata utilizarea lampii mai mult de 2 – 3 ori pe zi.

Lampa UV bactericida Bagheta 7W

Cea mai buna lampa bactericida UV portabila cu maner.

De ce am ales lampa UV cu led

Sterilizatorul UV-C tip bagheta distruge bacteriile, virusii, ciupercile si mucegaiul in proportie de 99.99%. Aparatul este compact, usor si simplu de utilizat, prin simpla apasare a unui buton. Lampa poate fi incarcata cu ajutorul mufei Micro USB, prin conectare la priza, laptop, incarcator de masina sau baterie externa. Carcasa este din plastic, distanta optima de utilizare este de 1 – 5 cm, durata igienizarii este de aproximativ 30 secunde – 2 minute si autonomia bateriei ajunge pana la 3 ore.

Lampa ultraviolete cu grilaj 55W

Cele mai bune lampi UV bactericide cu grilaj de protectie.

De ce am ales lampa UV cu grilaj

Lampa cu ultraviolete se amplaseaza la o inaltime de 2,40 m de la podea si este alimentata permanent la priza. Suprafata sterilizata va fi intre 18 – 45 mp si lampa are capacitatea de a distruge 99,99% dintre microorganismele nocive. Nu are emisii de ozon periculoase, iar persoanele din incapere vor fi protejate fata de radiatia UV-C.

Dimensiunile lampii cu ultraviolete sunt 960 x 240 x 85 mm.

Lampa sterilizare incaperi cu UV-C AlecoAir L30 TOWER

Cele mai bune lampi bactericide UV pentru 30 mp.

De ce am ales lampa Aleco Air L30 TOWER

Sterilizatorul Aleco Air L30 TOWER poate fi utilizat pe o suprafata de pana la 30 mp, fiind ideal pentru locuinte, birouri, cabinete medicale, sali de asteptare si alte spatii cu dimensiuni reduse.

Aceasta lampa bactericida poate fi setata sa aiba o durata de igienizare de 15 minute (pentru incaperi de pana la 10 mp), 30 de minute (incaperi de maxim 20 mp) sau 60 de minute (incaperi de 30 mp). Este recomandat ca telecomanda sa fie folosita de la minim 15 metri distanta de lampa ultravioleta.

Materialul anti-UV folosit pentru carcasa este ABS. Greutatea aparatului este de 0.90 kg, iar dimensiunile sunt 210 x 460 mm.

Lampa UV dezinfectare Philips 360 grade

Cele mai bune lampi bactericide cu ultraviolete cu 60 W.

De ce am ales lampa Philips UV

Lampa bactericida UV Philips are o putere de 60 W, este actionata prin telecomanda pentru a evita contactul uman cu razele UV-C si poate fi amplasata pe orice suprafata plana. Raza de actiune este 360 de grade pe o suprafata de pana la 16 – 25 mp. Include atat butoane fizice pe soclul lampii, cat si o telecomanda pentru a putea seta dispozitivul dintr-un loc sigur.

Temporizatorul are 3 presetari: 15 minute, 30 minute si 60 minute.

Tub lampa bactericida profesionala UV-C 150W

Cea mai buna lampa UV bactericida 150 W cu ozon.

De ce am ales lampa UV-C 150 W

Lampa UV bactericida cu ozon poate fi folosita pe o suprafata de pana la 150 mp si este potrivita pentru dezinfectarea cabinetelor medicale, salilor de clasa, salilor de sport, spitalelor, resedintelor, magazinelor, birourilor, hotelurilor, restaurantelor, saloanelor de infrumusetare etc. Unghiul de acoperire este de 360 de grade, eficienta sterilizarii ajunge pana la 99.99% si dispozitivul include roti de plastic pentru portabilitate.

Senzorul de proximitate are rolul de a opri lampa bactericida in cazul in care o persoana intra in camera si reporneste automat functionarea cand in incapere nu se mai afla nimeni. Cu ajutorul telecomenzii, utilizatorul poate seta pornirea si finalizarea programului de dezinfectare, dar si timpul de functionare (15 min, 30 min sau 60 min).

De ce am tinut cont

Despre lampi bactericide

Lampile bactericide utilizeaza lumina UV pentru a steriliza spatiul. Lumina UV este invizibila pentru ochiul uman, avand o frecventa mai inalta decat lumina normala. Radiatia ultravioleta este emisa de soare si este filtrata de stratul de ozon care protejeaza planeta. Astfel, doar o parte mica din radiatia UV ajunge pe pamant.

Lumina ultravioleta are proprietatea de a rupe legaturi chimice si de a intrerupe ciclul vietii, avand efecte benefice in decontaminare. Radiatia UV se imparte in 3 tipuri, in functie de lungimea de unde:

  • UV-A (lungime unda 315 – 400 nm) – 95% din radiatia care ajunge pe sol este UV-A;
  • UV-B (lungime unda 280 – 315 nm) – 5% din lumina UV care ajunge pe pamant;
  • UV-C (lungime unda 180 – 290 nm) – nu ajunge pe sol, fiind absorbita de stratul de ozon.

Lumina UV-A si UV-B este responsabila pentru producerea bronzului, generarea vitaminei D si distrugerea unei serii de microorganisme din aer. In cazul expunerii indelungate la o cantitate mare de lumina UV-A sau UV-B, pot aparea efecte adverse: imbatranirea prematura a pielii, pete pe piele, arsuri sau cancer de piele.

Radiatia UV-C, care nu ajunge pe sol in mod natural, este un germicid mai eficient decat celelalte doua categorii si este produsa artificial de lampile bactericide pentru a distruge virusii, bacteriile si fungii. In acelasi timp, prin expunere directa, poate avea efecte negative asupra oamenilor, animalelor si plantelor.

Beneficii si utilizare

Lampa bactericida UV este achizitia perfecta pentru persoanele care sufera de alergii sau au probleme de sanatate care necesita un mediu controlat bacteriologic. Pot fi sterilizate obiectele textile (saltele, fata de masa, covor, carpeta, haine etc), ustensilele de bucatarie, obiectele sanitare, incaltamintea, camera copilului, obiectele din baie, gadgeturile (telefoane, tastaturi, telecomenzi etc).

Eficienta

Eficienta unei lampi bactericide depinde de o serie de factori. Puterea lampii este specificata pe eticheta: 2 W, 7 W, 150 W, 200 W etc. Cu cat puterea este mai mare, cu atat timpul necesar de expunere este mai mic. O lampa cu valori mari de putere este recomandata pentru sterilizarea spatiilor extinse si valorile mici sunt potrivite pentru lampile portabile care sunt folosite pentru haine, telefoane, obiecte din baie sau camera copilului etc.

Un timp de expunere mai mare va oferi sansa lampii bactericide de a elimina mai multe microorganisme nocive. In unele cazuri, se recomanda expuneri repetate pentru un efect optim.

Distanta la care este utilizata lampa fata de obiect va determina intensitatea luminii. Cu cat distanta este mai mare, cu atat intensitatea cu care lumina atinge obiectul este mai mica. Eficienta razelor UV-C scade cu patratul distantei si actioneaza numai asupra suprafetelor unde ajunge lumina.

Prezenta particulelor de praf pe lampa sau pe obiecte va reduce eficienta luminii, iar temperatura scazuta va afecta de asemenea cantitatea de raze UV-C emisa de lampa bactericida.

Functii si accesorii

  • Telecomanda este importanta pentru a putea contola lampa bactericida de la distanta;
  • Unele modele de lampa bactericida au si o functie de ozonificare, pentru un grad si mai mare de sterilizare;
  • In cazul unei lampi portabile, manerul este esential pentru o manevrare usoara si in siguranta;
  • Lampile reincarcabile sunt mai economice decat cele cu baterii de unica folosinta sau reutilizabile;
  • O lampa bactericida poate include si LED-uri UV simple;
  • Vizierele si manusile sunt utile pentru folosirea lampilor portabile cu putere mica.

Recomandari

  • Lumina UV-C directa este daunatoare pentru piele si ochi, provocand arsuri grave;
  • Lumina ultravioleta reflectata in oglinda este la fel de daunatoare pentru piele si ochi precum lumina directa;
  • In cazul anumitor lampi cu putere mare, toate persoanele, animalele si plantele trebuie sa fie scoase din incapere inainte de aprinderea razelor UV-C;
  • Aparatele UV-C nu trebuie lasate la indemana copiilor;
  • Obiectele precum tablourile, panzele, fotografiile si alte lucruri usor de deteriorat de lumina solara, pot fi distruse de lumina UV-C;
  • Lampa UV-C nu este recomandata pentru dezinfectarea oamenilor, animalelor sau plantelor;
  • In cazul dispozitivelor cu UV si ozon, dupa sterilizare, se recomanda aerisirea incaperii timp de aproximativ 20 – 30 minute.

Intrebari frecvente

Care e diferenta dintre o lampa cu 2 W si una cu 5 W?

Lampa cu 2 W are o putere mai mica decat cea cu 5 W. Lampile cu o putere mai mica au nevoie de un timp de expunere mai indelungat si trebuie sa fie tinute la o distanta mica fata de obiect, pentru a realiza o dezinfectare eficienta.

Pentru ce se foloseste lampa bactericida?

Lampa bactericida ultravioleta se foloseste pentru sterilizarea spatiilor si obiectelor: baie, cabinet medical, spital, sala de clasa, camera copilului, restaurant, mobila, obiecte sanitare, haine etc.

Cum aleg lampa bactericida?

Poti alege cea mai potrivita lampa bactericida luand in considerare puterea, timpul de expunere necesar, intensitatea, distanta necesara, dimensiunile, metoda de alimentare (cu baterii sau prin cablu) si posibilele functii si accesorii suplimentare (grilaj de protectie, ozonificare, telecomanda etc).

Cat dureaza ca lampa UV sa sterilizeze?

Timpul necesar de expunere al obiectelor la razele UV-C variaza in functie de intensitatea luminii si distanta dintre lampa si obiect. Unele modele au nevoie de 30 secunde – 1 minut, in timp ce altele trebuie sa fie folosite pentru 60 minute sau chiar mai mult.

Razele UVC sunt periculoase?

Expunerea directa la radiatie UV-C este periculoasa pentru oameni, animale si plante. Printre posibilele efecte secundar ese numara: arsuri pe piele, cancer de piele, distrugere a corneei etc.

Instructiunile de utilizare ale lampilor bactericide UV-C vor specifica cu exactitate cea mai buna metoda de utilizare. In cazul celor mai multe modele de lampi, acestea sunt plasate intr-o camera fara oameni, animale sau plante si sunt controlate de la distanta, printr-o telecomanda. Pentru lampile portabile cu maner, pot fi purtate manusi si viziera, iar contactul direct cu razele UV-C nu este indicat.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply