Cele mai bune centrale termice

Mai putin folosite vara, si bine venite iarna, sa aflam zic

Cum am gasit cea mai buna centrala

20 ore de analiza

9 centrale analizate

3 finalisti

Cea mai buna centrala termica

Am analizat cele mai bune zece centrale termice existente in acest moment pe piata si am ales pentru tine cele mai bune 3 modele tinand cont de combustibilul utilizat, capacitate, numarul de camere incalzite, pret si eficienta termica.

Combustibilul

Combustibilul folosit de centrale este primul criteriu pe care l-am luat in calcul pentru ca el reprezinta un element major de selectie. Distingem astfel centrale pe gaz, centrale electrice, centrale pe peleti, centrale pe lemne si centrale pe carbune.

Centralele pe lemne pot fi folosite pentru incalzirea spatiilor amplasate pe pamant. Au dimensiuni mari si pentru ele vei avea nevoie de o camera speciala care sa le asigure si ventilatia corespunzatoare. Lemnul si carbunele au nevoie de un spatiu mare in care sa fie depozitate.

Centralele termice care functioneaza pe peleti au o putere calorica mai mare decat modelul anterior si sunt mai eficiente comparativ cu cele pe lemn. De asemenea, un avantaj major este faptul ca sunt autonome si sunt prevazute cu sisteme de auto alimentare.

Centralele termice pe gaz sunt cele mai practice si cele mai bune centrale termice. Ele pot fi montate si in apartamente dar si in case sau in spatii comerciale si respectiv in spatii de productie.

Centralele termice electrice sunt eficiente si foarte sigure si sunt ideale pentru mediul urban fiind singurele care nu au nevoie de instalatii de evacuare a fumului speciale.

Puterea centralei

Puterea unei centrale este masurata in kW si este calculata tinand cont de volumul de aer care va trebui incalzit. La acest parametru se adauga si existenta unei izolatii temrice a cladirii sau a apartamentelor precum si nevoia de apa. Apa de la robinet este in general incalzita tinand cont de model si de combustibili si acest lucru presupune un consum mai mare si o putere mai mare. De asemenea, acest sistem de incalzire este important si exista diferente considerabile intre sistemul de incalzire prin podea si cel prin calorifere.

Volumul de apa calda

Centralele termice asigura incalzirea efectiva a casei si incalzirea apei menajere utilizate pentru baie si bucatarie. De aceea pentru alegerea acestor centrale trebuie sa se tina cont de numarul de locatari. In momentul in care este pornita incalzirea apei la robinet se opreste incalzirea din calorifere sau podea. Acesta este un dezavantaj cand sunt mai multe persoane care utilizeaza apa calda asa cum se intampla seara sau dimineata.

Boiler

In cazul in care centrala este montata intr-o casa sau intr-un spatiu care consuma multa apa calda atunci se recomanda alegerea unei centrale cu boiler special pentru apa calda. Acesta are o capacitate variata si va fi mai practic in sensul ca nu va permite oprirea incalzirii pentru a comuta pe apa calda menajera.

Recomandarile noastre

Centrala termica pe lemne KORDI – AOTB 26

Acest model de centrala pe lemne este confectionata din otel si ofera o durabilitatea foarte mare. Este recomandata doar pentru utilizarea cu lemn si carbune netratat chimic.

CE NE-A PLACUT
Are o putere de 3.1 CP cu 8000 de rotatii ceea ce o face perfecta pentru mai multe activitati din jurul casei;
Lama are o lungime de 40 cm pentru a lucra cu orice tip de lemn;
Busoanele se deschid usor;
Are sistem anti vibratie ceea ce ofera o protectie suplimentara utilizatorului;
Este actionata cu comanda monobloc;
Lantul se stabilizeaza prin strangere laterala;
Lantul poate fi schimbat usor;
CE NU NE-A PLACUT
Lantul trebuie schimbat mai des comparativ cu modelele profesionale care au costuri mai ridicate.

De ce am ales acest produs

  • Utilizeaza toate tipurile de combustibil solid – Aceasta centrala foloseste toate tipurile de combustibil solid – lemn, carbune, brichete si peleti cu singura conditie ca acestea sa fie in totalitate naturale.
  • Constructie robusta si sigura – Mantaua de apa are grosimea de 3 mm in timp ce peretii camerei de combustie au o grosime de 4 mm, ceea ce ajuta si la o buna economie a caldurii care nu se pierde cu usurinta in exterior.
  • Dimensiunea spatiului pentru combustibil – Aceasta centrala accepta busteni de pana la 500 mm lungime, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa te complici sa tai lemnele foarte scurte sau subtiri.

Important de retinut

Aceasta centrala necesita ca lemnul sau celelate tipuri de combustibili utilizati sa fie perfect uscati in momentul arderii si accepta o umiditate de maxim 20% pentru a functiona la capacitate maxima. Acesta nu este un impediment deoarece brichetele si peletii sau carbunii vin perfect uscati iar umiditatea poate fi reglata foarte usor cu ajutorul unui dezumidificator.

Cum sa iti alegi centrala

Consum

Fiecare centrala are mai multi parametri legati de consumul de combustibil. De obicei insa modelele mai noi au si o tehnologie integrata care va reduce consumul si costurile vor ajunge mai mici. In momentul in care este ales un astfel de bun de folosire indelungata cum este si o centrala termica aspectul acesta conteaza foarte mutl si va trebui facuta o comparatie reala intre cele doua modele.

Eficienta

Calitatea centralei termice este generata de eficienta sa. Centrala va trebui sa fie foarte eficienta, adica sa foloseasca cel mai bine respectivul combustibil avand pierderile duse spre zero. Centralele termice pe carbune si pe lemn sunt cel mai putin eficiente chiar daca in cazul lor au fost facute modificari care au marit in mod considerabil eficienta. Centralele pe gaz au o tehnologie inovativa in sensul acesta care a generat cresterea randamentului in mod considerabil.

Senzori

In cazul in care centrala este montata intr-o cladire cu un numar de incaperi mare atunci diferenta de temperatura intre ele poate fi semnificativa si variatiile apar in functie de apropierea de usa si de numarul de geamuri din incapere. Prezenta senzorilor de temperatura in fiecare camera permite omogenizarea temperaturii in intreg spatiul. Termostatul poate fi reglat pentru mentinerea unei anumite temperaturi intr-o incapere independent de restul locuintei.

Afisaj

Cele mai multe centrale au afisaj electronic LCD. Prezenta unui afisaj si a informatiilor de pe el este un atu pentru ca starea centralei poate fi verificata mult mai usor asa. Pe afisaj poti sa vezi atunci cand temperatura este prea mare, cand centrala se suprainlzeste sau cand presiunea este prea mare.

Intrebari frecvente

Intretinerea este foarte importanta si centrala are nevoie de verificari periodice si de curatarea de cenusa care rezulta, a vetrei, a peretilor sau a cosului de fum in functie de caz. Toate aceste interventii se vor face de catre persoane specializate. Centralele pe gaz au nevoie de verificarea isntalatiei o data la 2 ani doar de catre firme avizate.

Centralele pentru interior nu au nevoie de o camera speciala si produc mai multe sunete in momentul in care pornesc si functioneaza. Arzatorul si pompa acestuia pot sa genereze un zgomot deranjant caz in care se recomanda alegerea unui model care sa produca un sunet sub 45 db.

Chiar daca normele legislative existente in domeniu sunt foarte restrictive este recomandat sa te asiguri ca modelul pe care l-ai cumparat intruneste absolut toate cerintele si ca are accesoriile necesare incluse. Sistemele anti inghet de exemplu reprezinta un sistem de protectie pe care ar trebui sa il aiba toate centralele.

Voteaza articolul 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
TOP