Skip to main content
Climatizare

Top 6 Cele mai bune centrale termice

7 ianuarie 2023One Comment

Am analizat zeci de centrale termice existente pe piata in acest moment si am ales pentru tine cele mai bune modele de centrale termice tinand cont de combustibilul utilizat, capacitate, numarul de camere incalzite, pret si eficienta termica.

Cele mai bune centrale termice

Centrala termica PROTHERM murala electrica

Cele mai bune centrale termice electrice murale incadrate in clasa de consum A++ care asigura o buna economie.

De ce am ales PROTHERM Ray 28kw

Acest model de centrala electrica murala produce agentul termic cu ajutorul unui microprocesor care controleaza temperatura si volumul de apa incalzit oferind avantaje considerabile.
Sistem anti-inghet – Atunci cand este depozitata la temperaturi mici apa din interior nu ingheata si este redus riscul de a se strica.
Nivelul de zgomot -Este de 40 DB o face sa nici nu se auda in timp ce functioneaza.
Putere – Avand o putere de 28 kW asigura caldura pentru o suprafata de maxim 174 metri patrati, suprafata ce poate fi considerata medie spre mare.

Aceasta centrala termica electrica murala nu are sistem de preparare apa calda, dar acest mic impediment poate fi remediat prin instalarea unui instant.

Centrala termica Bosch Tronic Heat 3500 4kW electrica

Cea mai buna centrala termica electrica care are un design compact si eficienta ridicata.

De ce am ales Bosch Tronic Heat 3500 4 kW

Design modern – Muchiile carcasei sunt curbate, interfata este moderna cu un display LCD si dimensiunile sunt reduse. Exista posibilitatea de a seta temperatura prin intermediul panoului de comanda sau poate fi achizitionat un termostat pentru control automat.
Ofera siguranta – Aceasta centrala termica electrica are multiple elemente de siguranta care au la baza cele mai noi directive europene privind echipamentele de incalzire. Prezinta un sistem de protectie fata de supraincalzire (limitator de temperatura), aerisitor automat pe pompa si inregistrare automata a defectiunilor.

Centrala termica Ariston pe gaz prin condensare

Cele mai bune centrale termice pe gaz cu un design modern si functii speciale pentru economie si eficienta.

De ce am ales Ariston Cares Premium pe gaz

Daca te intrebai care este cea mai buna centrala termica pe gaz in condensare iti prezentam un model premium de astfel de centrala de la Ariston care a impresionat prin capacitatea sa de a distribui optim caldura alaturi de alte caracteristici interesante.
Brand – Ariston a imbinat de fiecare data cu mare succes tehnologia confortului cu eficienta energetica. Pe acesti doi piloni se bazeaza cercetarile specialistilor Ariston care ii inspira sa dezvolte noi produse de mare eficienta fara compromis.
Calitatea materialelor si a functionarii – In timpul productiei toate centralele termice de la Ariston sunt supuse la 155 de teste pentru calitate. De asemenea, pentru a se asigura confort absolut, centrala aceasta a fost testata pentru 11000 de ore in cele mai dificile conditii de functionare.
Utilizare si intretinere usoare – Noul design pentru interior asigura instalarea si intretinerea simpla. Cu ajutorul displayului LCD aceasta centrala termica permite utilizarea usoara si rapida in orice conditii si pentru orice aplicatie. Cu ajutorul acestui panou LCD poate fi setata temperatura apei pentru calorifere si uz casnic si alti parametri importanti.

Aceasta centrala termica in condensare poate fi pusa in functiune doar de personalul de la Ariston altfel se risca pierderea garantiei. Acesta nu este un impediment pentru ca este de ajuns un telefon si in timp record un reprezentant Ariston se va prezenta pentru punerea in functiune.

KORDI-AOTB 26 – pe lemne

Cele mai bune centrale pe lemne la un pret avantajos speciala pentru spatiile mici si medii.

De ce am ales KORDI-AOTB 26 pe lemne

Acest model de centrala termica pe lemne este confectionata din otel si ofera o durabilitatea foarte mare. Este recomandata doar pentru utilizarea cu lemn si carbune netratat chimic.

Utilizeaza toate tipurile de combustibil solid – Aceasta centrala termica foloseste toate tipurile de combustibil solid – lemn, carbune, brichete si peleti cu singura conditie ca acestea sa fie in totalitate naturale.
Constructie robusta si sigura – Mantaua de apa are grosimea de 3 mm in timp ce peretii camerei de combustie au o grosime de 4 mm, ceea ce ajuta si la o buna economie a caldurii care nu se pierde cu usurinta in exterior.
Dimensiunea spatiului pentru combustibil – Aceasta centrala termica accepta busteni de pana la 500 mm lungime, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa te complici sa tai lemnele foarte scurte sau subtiri.

Aceasta centrala termica necesita ca lemnul sau celelate tipuri de combustibili utilizati sa fie perfect uscati in momentul arderii si accepta o umiditate de maxim 20% pentru a functiona la capacitate maxima. Acesta nu este un impediment deoarece brichetele si peletii sau carbunii vin perfect uscati iar umiditatea poate fi reglata foarte usor cu ajutorul unui dezumidificator.

Centrala termica pe lemne si carbuni Termax 37kw

Cele mai bune centrale termice pe lemne si carbuni, fiind destinate incalzirii centralizate cu agent termic si apa calda.

De ce am ales Termax Eco pe lemne si carbuni

Carcasa din materiale calitative– Centrala Eco Termax are o putere de 37 kW si este formata dintr-o manta exterioara si una interioara care este confectionata din tabla de otel. Gratarul racit cu apa este facut din teava corespunzatoare marimii cazanului, avand o rezistenta ridicata.
Utilizate simpla– Cazanul prezinta 3 usi: prin usa de ardere se alimenteaza cu combustibil, prin usa de aerisire se regleaza aerul secundar, iar prin cea de-a treia usa se indeparteaza cenusa si zgura produse in timpul functionarii.

Centrala termica pe peleti Fornello Pellet King 25kw

Fornello Pellet King este cea mai buna centrala termica pe peleti cu un proces de ardere ecologic si eficient.

De ce am ales Fornello Pellet King pe peleti

Usor de instalat – Centrala termica pe peleti Fornello Pellet King are o putere de 25 kW si este echipata cu: pompa de circulatie, vas de expansiune, supapa de siguranta, automatizare, telecomanda si rezervor pentru peleti. Centralele monobloc pe peleti au dimensiuni compacte si usor de instalat.
Simplu de utilizat – Controlul centralei poate fi realizat la distanta prin intermediul unei telecomenzi. Curatarea drumurilor de fum se face fara demontarea carcasei.

De ce am tinut cont

Combustibilul

Combustibilul folosit de centrale este primul criteriu ce trebuie luat in calcul pentru ca el reprezinta un element major de selectie. Distingem astfel centrale pe gaz, centrale electrice, centrale pe peleti, centrale pe lemne si centrale pe carbune.

Centralele pe lemne pot fi folosite pentru incalzirea spatiilor amplasate pe pamant. Au dimensiuni mari si pentru ele vei avea nevoie de o camera speciala care sa le asigure si ventilatia corespunzatoare. Lemnul si carbunele au nevoie de un spatiu mare in care sa fie depozitate.

Centralele termice pe peleti au o putere calorica mai mare decat cele pe lemne si sunt mai eficiente. De asemenea, un avantaj major este faptul ca sunt autonome si sunt prevazute cu sisteme de auto alimentare.

Centralele termice pe gaz sunt cele mai practice si cele mai bune centrale termice. Ele pot fi montate si in apartamente dar si in case sau in spatii comerciale si respectiv in spatii de productie.

Centralele termice electrice sunt eficiente si foarte sigure si sunt ideale pentru mediul urban fiind singurele care nu au nevoie de instalatii de evacuare a fumului speciale.

Puterea centralei

Puterea unei centrale este masurata in kW si este calculata tinand cont de volumul de aer care va trebui incalzit. La acest parametru se adauga si existenta unei izolatii termice a cladirii sau a apartamentelor precum si nevoia de apa.

Apa de la robinet este in general incalzita tinand cont de model si de combustibili si acest lucru presupune un consum mai mare si o putere mai mare. De asemenea, acest sistem de incalzire este important si exista diferente considerabile intre sistemul de incalzire prin podea si cel prin calorifere.

Volumul de apa calda

Centralele termice asigura incalzirea efectiva a casei si incalzirea apei menajere utilizate pentru baie si bucatarie. De aceea pentru alegerea acestor centrale trebuie sa se tina cont de numarul de locatari. In momentul in care este pornita incalzirea apei la robinet se opreste incalzirea din calorifere sau podea. Acesta este un dezavantaj cand sunt mai multe persoane care utilizeaza apa calda asa cum se intampla seara sau dimineata.

Boiler

In cazul in care centrala este montata intr-o casa sau intr-un spatiu care consuma multa apa calda atunci se recomanda alegerea unei centrale cu boiler special pentru apa calda. Acesta are o capacitate variata si va fi mai practic in sensul ca nu va permite oprirea incalzirii pentru a comuta pe apa calda menajera.

Consum

Fiecare centrala are mai multi parametri legati de consumul de combustibil. De obicei modelele mai noi au si o tehnologie integrata care va reduce consumul si costurile vor ajunge mai mici. In momentul in care este ales un astfel de bun de folosire indelungata cum este si o centrala termica aspectul acesta conteaza foarte mult si va trebui facuta o comparatie reala intre cele doua modele.

Eficienta

Calitatea centralei termice este generata de eficienta sa. Centrala va trebui sa fie foarte eficienta, adica sa foloseasca cel mai bine respectivul combustibil avand pierderile duse spre zero. Centralele termice pe carbune si pe lemn sunt cel mai putin eficiente chiar daca in cazul lor au fost facute modificari care au marit in mod considerabil eficienta. Centralele pe gaz au o tehnologie inovativa in sensul acesta care a generat cresterea randamentului in mod considerabil.

Senzori

In cazul in care centrala este montata intr-o cladire cu un numar de incaperi mare atunci diferenta de temperatura intre ele poate fi semnificativa si variatiile apar in functie de apropierea de usa si de numarul de geamuri din incapere. Prezenta senzorilor de temperatura in fiecare camera permite omogenizarea temperaturii in intreg spatiul. Termostatul poate fi reglat pentru mentinerea unei anumite temperaturi intr-o incapere independent de restul locuintei.

Afisaj

Cele mai multe centrale au afisaj electronic LCD. Prezenta unui afisaj si a informatiilor de pe el este un atu pentru ca starea centralei poate fi verificata mult mai usor asa. Pe afisaj poti sa vezi atunci cand temperatura este prea mare, cand centrala se suprainlzeste sau cand presiunea este prea mare.

Intrebari frecvente

Cum pot intretine corect centrala?

Intretinerea este foarte importanta si centrala are nevoie de verificari periodice si de curatarea de cenusa care rezulta, a vetrei, a peretilor sau a cosului de fum in functie de caz. Toate aceste interventii se vor face de catre persoane specializate. Centralele pe gaz au nevoie de verificarea instalatiei o data la 2 ani doar de catre firme avizate.

Cat de important este nivelul de zgomot?

Centralele pentru interior nu au nevoie de o camera speciala si produc mai multe sunete in momentul in care pornesc si functioneaza. Arzatorul si pompa acestuia pot sa genereze un zgomot deranjant caz in care se recomanda alegerea unui model care sa produca un sunet sub 45 db.

De ce sisteme de protectie am nevoie?

Chiar daca normele legislative existente in domeniu sunt foarte restrictive este recomandat sa te asiguri ca modelul pe care l-ai cumparat intruneste absolut toate cerintele si ca are accesoriile necesare incluse. Sistemele anti inghet de exemplu reprezinta un sistem de protectie pe care ar trebui sa il aiba toate centralele.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Join the discussion One Comment

  • Ioan Pogangeanu spune:

    O central termica prin condensatie (pe gaz) poate fi alimentata si de la o butelie umpluta cu GPL ?…asta pana obtin racordul la reteaua de gaze
    Multumesc

Leave a Reply