Utilizat pentru reducerea nivelului de umiditate din casa, dezumidificatorul este un aparat necesar celor care nu au identificat inca solutia ideala pentru indepartarea mucegaiului sau pentru eliminarea aburului produs in urma gatirii. Pentru a mentine umiditatea la nivelul recomandat, intre 45 si 65%, alegerea unui dezumidificator bun poate fi cea mai buna varianta pe termen lung. Totusi, este nevoie sa cunosti cateva dintre caracteristicile acestora si cateva indicatii importante pentru alegerea variantei potrivite.
Top 4 cele mai bune dezumidificatoare
Dezumidificator de camera Tesy DHF 10 CEL
-
- Putere 245 W si o capacite de lucru de 10 litri pe zi;
- Protectie automata pentru momentul in care rezervorul se umple cu apa;
- Datorita senzorilor incorporati permite un control foarte bun si eficient al nivelului de umiditate existent in camera;
- Usor de deplasat datorita manerelor si rotilor.
-
- Rezervorul pentru apa are un volum de numai 2 litri.
Dezumidificator de camera Tesy -Pareri
Acest aparat este unul dintre cele mai bune dezumidificatoare electrice datorita raportului avantajos intre calitate si pret.
Capacitatea – Este pana la 10 l in 24 de ore la o temperatura de 30 de grade Celsius. Capcitatea de colectare este de 2 litri motiv pentru care acest dezumidificator are o independenta acceptabila.
Nivelul de zgomot – Acest dezumidificator electric are un nivel de zgomot scazut de 46 dB ce inseamna ca functionarea va trece neobservata si este recomandat si in apartament.
Functii – Una dintre cele mai apreciate functii ale acestui dezumidicator este timerul de 24 de ore. La acesta se adauga indicatorul luminos, functia de auto dezghet si senzorul de umiditate, plus manevrabilitatea foarte buna cu ajutorul manerului ergonomic si a rotilelor.
Dezumidificator Trotec TTK 51 E
-
- Include o tehnologie cu compresor care are rolul de a dezumidifica aerul din camere eficient;
- Prezinta higrostat si porneste sau se opreste in mod automat tinand cont de valorile de umiditate care sunt inregistrate;
- Filtru lavabil opreste proliferarea de microorganisme si impuritati din aerul existent;
- Capacitate foarte buna de functionare, adecvata in general pentru spatiile care au suprafete de 31mp.
-
- Are un rezervor de dimensiuni mici, de doar 2.3 litri.
Dezumidificator pentru apartament Trotec TTK 51 E -Pareri
Dezumidificatorul Trotec ofera performantele ideale pentru orice utilizator casnic, functioneaza prin condensare si poate absorbi aproximativ 16 litri de apa. Recipientul pentru apa acumuleaza un volum general de 2.3 litri suficient pentru cateva ore de functionare constanta, ceea ce pentru o parte din utilizatori poate insemna putin. Acest aspect se poate depasi cu usurinta montand un furtun de scurgere care va favoriza dezumidificarea constanta.
Functia de condensare – Acest dezumidificator functioneaza prin condensare cu ajutorul unui sistem cu compresor care asigura un debit de aer prelucrat de 126 mc/h si absoarbe in jur de 16 litri de apa pe zi din aerul existent in incapere.
Prezenta higrostatului – Cu ajutorul higrostatului acest dezumidificator electric porneste si se opreste automat in functie de umiditatea inregistrata. Fapt ce ajuta la economisire a energiei pentru ca va functiona doar atunci cand este nevoie.
Filtru – Acest dezumidificator are un filtru intern lavabil care poate retine bacteriile, scamele si praful sau chiar parul provenit de la animale. Cu ajutorul acestui filtru, mediul interior va fi tot timpul sanatos.
Dezumidificator electric Electrolux EXD20DN3W
-
- Capacitate de lucru moderata, evaluata la 20l/24h;
- Lucreaza foarte eficient in spatii cu dimensiuni medii de maxim 52 mp;
- Poate sa fie programat astfel incat sa functioneze cu intarziere cu ajutorul functiei Cronometru;
- Filtrare antibacteriana utila pentru persoanele cu sensibilitate crescuta.
-
- Pretul de achizitie este mare.
Dezumidificator Electrolux -Pareri
Cel mai bun dezumidificator electric raportat la calitate si la numeroasele functii oferite, cu siguranta merita investitia pe termen lung.
Optiunea foarte portabila – Are o dimensiune compacta si prezinta un maner solid si roti fin proiectate pentru a proteja podeaua cand este mutat.
Putere – Acest dezumidificator are o putere de 440W o valoare suficient de mare pentru a garanta randamentul de 20l/24h fiind perfect pentru spatiile care nu depasesc 52 de metri patrati. Acest dezumidificator functioneaza optim si permite reglajul de umiditate intre 35 si 85% si intregul proces poate sa fie moderat in doua trepte cu viteze diferite tinand cont de preferintele utilizatorilor.
Brand – Acest dezumidificator apartine companiei Electrolux, un brand cu o vasta experienta in domeniul dispozitivelor electrocasnice. Toate produsele acestui brand sunt caracterizate prin calitate si durabilitate fiind produse foarte eficiente.
Dezumidificator de aer profesional
-
- Potrivit pentru uz comercial si rezidential;
- Robust si usor manevrabil;
- Are siguranta de supraincalzire;
- Capacitate de dezumidificare mare.
-
- Funcționează doar în intervalul de temperatura 3 – 35 grade Celsius.
Dezumidificator profesional DR44 Calore -Pareri
Dezumidificatorul DR 44 Calorii are o capacitate de 40 litri/zi și un debit de aer de 480 mcb/h. Este recomandat în încăperi de până la 225 mp, fiind ideal pentru santiere, florarii, restaurante, case, pivnite, hoteluri, uscarea pereților si a parchetului, sali de sport, curatatorii de rufe, muzee, biserici, conservarea plantelor, fabrici, sere etc. Punerea în functiune necesita o sursa de alimentare electrică de 230 V și capacitatea rezervorului de apa este de 11 litri.
De ce am tinut cont
Tipuri de dezumidificatoare
Exista doua variante de aparate concepute special pentru dezumidificarea aerului: dezumidificatorul chimic si dezumidificatorul electric.
Dezumidificator chimic – functioneaza eficient in mediile in care umiditatea este medie. Se bazeaza pe substante chimice de deshidratare. Acesta absoarbe umiditatea din aer pentru a mentine o umiditate relativa in limitele permise.
Dezumidificator cu condensare – Este compus dintr-un compresor si un ventilator. Compresorul improspateaza aerul pana la condensare, apa este recuperata, apoi vidata, iar aerul este emis in camera sub forma de caldura.
Dezumidificator electric – aspira aerul care trece printr-un ventilator, apoi printr-un gel care retine apa.
Capacitate
Unele dezumidificatoare sunt capabile sa absoarba pana la 30 de litri de apa pe zi, unele sunt capabile de a scadea nivelul de umiditate din spatii de pana la 70 m².
Volumul de apa extras de un dezumidificator electric este mai mare decat in cazul celui chimic. Bineinteles, pentru a alege cea mai buna varianta pentru nevoile personale si pentru a te asigura ca dezumidificatorul va face fata umiditatii din locuinta persoana, cel mai bine este sa citesti informatiile producatorului inainte de a achizitiona un anume model.
Functia de programare
Unul dintre cele mai mari avantaje ale modelelor actuale este functia de programare. Astfel, cauta sa achizitionezi este un aparat autonom, care sa fie echipat cu un higrostat si cu un ecran digital. Aceasta tehnologie permite urmarirea nivelului de umiditate din locuinta si reglarea sa in mod automat. De asemenea, majoritatea modelelor ofera acces la modul de programare personalizata – timp de pornire, timp de functionare etc.
Mod de folosire
Exista dezumidificatoare electrice care sunt echipate cu un panou de comanda si cu numeroase programe automate care permit reglarea in functie de nivelul de umiditate din locuinta. Acestea stiu cand sa porneasca si sa se opreasca sau cand este cazul sa te atentioneze ca nivelul de apa din rezervor a crescut si rezervorul trebuie golit.
Mentenanta
Daca alegi sa investesti intr-un dezumidificator chimic, trebuie sa ai grija de schimbarea cartuselor sau a pastilelor in mod regulat. Daca alegi totusi sa investesti intr-unul electric, ai sansa de a alege unul dintre numeroasele modele inteligente care se ocupa singure de buna functionare pe termen lung, fara a fi nevoie sa faci nimic. Acest lucru este posibil prin functia de devigrare pe care o au acestea si de modul de curatare automata cu care sunt inzestrate.
Portabilitatea
Daca dezumidificatorul este unul mic, usor de transportat, atunci il poti plimba dintr-o camera in alta, in functie de nevoile pe care le ai. Modelele voluminoase sunt de obicei prevazute cu roti, asa ca nu este nevoie sa cari aparatul in brate, ci pur si simplu sa il tragi dupa tine ca pe un carucior.
Nivelul de zgomot
Nivelul sonor emis de dezumidificatoarele electrice variaza in functie de model. Unele modele sunt foarte silentioase si nu depasesc 25 de decibeli, in timp ce altele pot ajunge pana la 50 de decibeli.
Diferenta este reprezentata de sistemul de ventilatie – acesta emite zgomot atunci cand este in functiune. Ar fi bine sa iei in considerare acest aspect mai ales atunci cand vrei sa folosesti aparatul in camera in care stai, poate deveni foarte deranjant.
Pret
Cele mai ieftine modele pe care le gasiti sunt de obicei dezumidificatoare electrice cu putere mica si cu capacitate redusa, insa eficienta acestora poate fi scazuta. Acestea sunt de regula folosite in spatii mici, de 10 pana la 30 de metri patrati, pentru intretinerea zilnica, iar utilizarea lor este una simpla.
Exista si varianta mai scumpa, cazul aparatelor electrice prevazute cu un rezervor mai mare, modele mai inteligente. Acestea pot absorbi pana la cativa litri de apa, au un panou de comanda care afiseaza nivelul de umiditate din camera si au functie de curatare. Marele dezavantaj al acestora este nivelul ridicat de zgomot emis.
Intrebari frecvente
Cum aleg tipul corect de dezumidificator?
Tinand cont de principiul pe care acesta functioneaza piesele se vor imparti in dezumidificatoare cu compresor sau desicante. La temperaturi care pot depasi in medie 20 de grade se va folosi un dezumidificator cu compresor. In cazul in care temperatura medie este sub nivelul acesta modelele desicante functioneaza mult mai bine.
Cum se instaleaza un dezumidificator?
Dupa ce a fost desfacut ambalajul produsului trebuie sa citesti instructiunile din manual. Prima recomandare este sa nu pornesti aparatul imediat ci sa il lasi in camera pentru cel putin o ora. In timpul transportului exista posibilitatea ca uleiul sa se fi scurs din sistem si lasand aparatul o vreme, uleiul va reveni la locul sau.
Unde trebuie sa fie amplasat dezumidificatorul?
Aparatul ar trebui sa fie asezat pe o suprafata cat mai dura si stabila dar si orizontala aflata la nivelul solului. Aparatul se pune in pozitie verticala. Se poate evita amplasarea acestuia langa dulapuri sau pereti sau poate fi acoperit cu obiecte, iar fluxul de aer trebuie sa circule in mod liber in jur. Iti recomandam sa il pui aproape de o sursa de curent pentru a nu fi nevoie de prelungitoare.