Skip to main content
Climatizare

Top 5 cele mai bune purificatoare de aer

Un purificator de aer este un aparat care filtreaza aerul si elimina particulele nocive din incapere, ajutandu-ne astfel să respiram mai usor. Aceste aparate de purificare a aerului sunt benefice in special pentru cei care sufera de probleme respiratorii(astm, alergii) si pentru familiile cu copii, dar pot ajuta la imbunatatirea si mentinerea sanatatii oricarei persoane.

Un bun purificator de aer poate distruge mucegaiul, fumul de tigara, noxele, acarienii, polenul si multe altele, asigurand un aer de calitate si contribuind la bunastarea organismului nostru.

Top 5 purificatoare de aer

Aparat de purificat aerul Xiaomi Mi 3H

Aparat de purificat aerul Xiamoi -Păreri

Este un purificator cu filtru HEPA si filtru de carbon pentru incaperi de pana la 45m², functioneaza cu 3 nivele de viteza automate, curata 380 m³/h intr-un mod silentios si te ajuta sa economisesti energie(functioneaza cu mai putin de 1Kwh (38W * 24 ore / 1000 = 0.9 kWh).

Filtrarea aerului este facuta in 3 etape: primul strat al filtrului elimina particulele de dimensiuni mari(praf, par), al doilea strat inlatura particulele de nivelul micronilor, iar al treilea strat(filtrul de carbon) absoarbe substante precum formaldehida si inlatura mirosurile neplacute.

Aparat de purificare a aerului Philips AC2889/10

Aparat de purificare a aerului Philips -Păreri

Purificatorul de aer auto monitorizeaza si purifica aerul, apoi ofera feedback in timp real despre calitatea aerului. Este ideal pentru camerele medii si mari, ce au o suprafata de pana la 39². Prefiltrul si filtrul HEPA elimina particulele, iar filtrul de carbon reduce mirosurile neplacute. Tehnologia Philips AeraSense poate sesiza chiar si cea mai mica schimbare a conditiilor de aer din interior. Purificatorul are 3 setari automate de purificare: un mod general, un mod alergen extrem de sensibil si un mod de bacterii si virusuri extra-puternic. Pe langa cele 3 moduri automate, purificatorul mai are si 5 moduri manuale de viteza: de la modul de noapte(extra-linistit) la modul turbo(extra-puternic). Nivelul de zgomot este de 64 dB.

Purificator si umidificator aer Sharp

Cel mai bun purificator aer cu umidificator Sharp.

Purificator si umidificator aer Sharp -Păreri

Purificatorul de aer Sharp este recomandat pentru 38m² si functioneaza prin ionizare(genereaza ioni pozitivi sau negativi). Prezinta senzori pentru praf, miros, umiditate si temperatura, dar are in compozitie si un filtru HEPA. Panoul de comanda este touchscreen, iar nivelul de zgomot este intre 23dB-55dB.

Poate filtra atat particulele din aer, cat si mirosurile neplacute. In acelasi timp, acest purificator cu apa are o functie de umidificare prin evaporare, astfel mentinand umiditatea optima in aer.

Purificator de aer Rowenta Intense Pure Air

Cel mai bun purificator aer cu filtru hepa Rowenta.

Purificator de aer Rowenta -Păreri

Purificatorul Rowenta capteaza 99,97% dintre particulele din aer datorita filtrului HEPA si elimina mirosurile neplacute prin utilizarea filtrului de carbon. Este recomandat pentru incaperi de pana la 35m², are 4 trepte de viteza, iar nivelul de zgomot produs este de 25-45dB.

Purificator de aer Dyson Pure Cool Link TP02

Cel mai bun purificator de aer de la Dyson.

Purificator de aer Dyson -Păreri

Purificatorul de aer cu filtru HEPA si filtru de carbon indeparteaza pana la 99.95% din alergenii microscopici, bacteriile si virusurile din incapere. Detine 10 moduri de setare a vitezei, iar calitatea aerului este monitorizata in permanenta.

Acest purificator de aer are o dubla actiune: purifica si raceste aerul. Nivelul de zgomot produs este de 63dB, iar greutatea aparatului este de doar 3.74 kg. Cu aplicatia Dyson Link(pentru iOS sau Android) poti monitoriza de la distanta poluarea aerului din locuinta, dar si umiditatea si temperatura.

De ce am tinut cont

Sistemul de filtrare a aerului

Unele purificatoare de aer au un singur tip de filtru, in timp ce altele imbina mai multe tipuri de filtre. Fiecare filtru actioneaza in mod diferit. Unele filtre sunt mai utile in combaterea particulelor nocive din aer, in timp ce altele functioneaza mai bine in eliminarea mirosurilor neplacute si a gazelor poluante.

Filtru HEPA

Sunt certificate sa capteze 99.97% din particulele cu diametru mai mare de 0.3 microni. Sunt recomandate in special pentru persoanele care sufera de alergii deoarece acest tip de filtru este deosebit de eficient in eliminarea alergenilor. Anumite filtre pot avea pe eticheta mentiunea ”tip HEPA”, dar acestea nu sunt certificate sa intruneasca cerintele calitative ale unui astfel de filtru. Filtrele HEPA se schimba la intervale regulate de timp, de obicei cateva luni.

Filtru de carbon activat

Aceste filtre trec aerul printr-o placa de carbon care absoarbe moleculele din atmosfera. Pot fi utilizate pentru eliminarea mirosurilor neplacute, fumului sau gazelor poluante, dar nu sunt eficiente in inlaturarea alergenilor sau bacteriilor.

Sunt adesea folosite in combinatie cu filtrele HEPA pentru o eficacitatea ridicata atat in eradicarea alergenilor si bacteriilor, cat si in combaterea mirosurilor neplacute, a fumului sau a vaporilor rezultati din folosirea produselor de curatare.

Generator cu ozon

Dupa cum sugereaza si numele, produc ozon(un oxidant puternic daunator omului) care altereaza compozitia chimica a anumitor poluanti si capteaza mirosurile neplacute. Desi ozonul poate aduce anumite beneficii aerului, studiile sustin ca exista riscul ca aceste generatoare cu ozon sa produca o cantitate de ozon daunatoare plamanilor.

Purificator cu ionizare

Folosesc un camp electric puternic care ionizeaza(formeaza ioni negativi sau pozitivi) particulele din aer. Particulele din atmosfera sunt atrase si retinute pe un element electric din purificator, astfel fiind eliminate din incapere. De asemenea, aceste purificatoare pot produce mici cantitati de ozon.

Filtru cu raze ultraviolete si oxidare fotocatalitica

Oxideaza rezidurile chimice(bacteriile si virusii) din atmosfera. Pentru a avea efect, lumina UV trebuie sa fie suficient de puternica. Nu sunt recomandate pentru inlaturarea alergenilor, mirosurilor neplacute sau a poluantilor chimici. In anumite cazuri, pot genera ozon, formaldehida, dioxid de azot sau monoxid de carbon.

Suprafata incaperii

Un bun purificator de aer va putea filtra volumul de aer din incaperea in care este plasat. Suprafata(volumul de aer) pentru care este potrivit purificatorul va fi specificata pe eticheta. Este recomandata alegerea unui purificator de aer care poate acoperi o suprafata cu 30% mai mare decat cea in care trebuie sa functioneze in realitate.

Nivel de zgomot

Un ventilator silentios, dar prea mic, nu va acoperi volumul de aer care trebuie filtrat. In acelasi timp, un ventilator zgomotos poate deveni iritant, in special daca in casa sunt copii mici care pot fi treziti de aparat. Se recomanda in general purificatoarele care au sub 25 de decibeli. Exista purificatoare de aer care au un mod special pentru noapte, dar acest lucru inseamna ca noaptea desi zgomotul va fi redus, aerul va fi purificat mai lent.

Functii suplimentare

  • Indicatorul care avertizeaza cand este momentul de schimbare a filtrelor este o functie necesara oricarui purificator de aer.
  • Unele purificatoare au un timer pe care il poti folosi pentru a programa aparatul sa functioneze fara sa fi nevoit sa il supraveghezi. Acest timer poate deveni foarte util atunci cand esti plecat.
  • Monitorizarea calitatii aerului si ajustarea treptelor de viteza automat in functie de fluctuatiile din aer este o alta functie utila.
  • Un purificator de aer care este si dezumidificator poate regla o umiditate optima in locuinta, astfel evitandu-se situatiile in care o umiditate crescuta poate duce la mucegai si igrasie.
  • Purificatorul cu umidificator de aer ajuta la prevenirea aparitiei anumitor afectiuni pulmonare datorate aerului prea uscat.
  • Senzorii pentru praf, miros, umiditate si temperatura pot deveni, de asemenea, foarte utili.

Intrebari frecvente

Ce face un purificator de aer?

Un purificator de aer filtreaza aerul din locuinta si inlatura particulele nocive de tipul alergeni(praf, polen), formaldehida, mucegai etc. In acelasi timp, poate elimina mirosurile neplacute, fumul de tigara si gazele poluante.

Ce purificator de aer sa cumpar?

Un purificator de aer potrivit este acela care nu este nociv organismului, poate filtra volumul de aer din incapere, inlatura microbii si bacteriile, elimina mirosurile neplacute si are un nivel de zgomot acceptabil.

Care este diferenta intre umidificator de aer si dezumidificator de aer?

Dezumidificatorul reduce cantitatea de apa din aer, in timp ce umidificatorul creste cantitatea de apa in aer. Ambele au functia de a optimiza umiditatea ambientului.

Ce este purificatorul de aer salin?

Este un purificator de aer produs si conceput exclusiv in Romania care functioneaza trecand fortat aerul printr-un bloc filtrant cu granule de saruri, asigurand un continut de aerosoli salini(eficienti pentru afectiuni respiratorii).

Cat de des se schimba filtrele HEPA?

Filtrele HEPA necesita schimbate aproximativ o data la 6 luni. Majoritatea purificatoarelor de aer au un indicator care anunta atunci cand filtrele trebuie schimbate.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply