Climatizare

Cea mai buna centrala pe lemne

By 11 februarie 2019 aprilie 13th, 2020 No Comments

O centrala pe lemne se poate dovedi cea mai economica solutie de incalzire daca urmezi ghidul nostru de alegere a celei mai bune centrale. In sensul acesta iti recomandam sa citesti despre cele mai bune trei modele de centrale pe care ti le prezentam mai jos si toate caracteristicile de care am tinut cont in momentul in care am realizat topul.

De ce am tinut cont

Tip

Centralele pe lemne pot sa fie de doua feluri si anume cu ardere interna sau cu gazeificare. Ele au moduri de functionare diferite si se deosebesc unele de celelalte prin eficienta. Centralele cu ardere clasica vaporizeaza o parte din compusii volatili si acestia se pierd iar randamentul scade. Modelele din urma preiau gazele care se degaja in urma arderii si le mixeaza cu aer preincalzit, iar asta inseamna ca are loc o ardere completa sau aproape completa a lemnului.

Centralele care au alimentarea cu gazeificare au avantaje greu de ignorat. Nivelul de noxe este redus, cazanele se curata mult mai usor si camera de ardere a lemnelor este mult mai spatioasa motiv pentru care barnele sau crengile nu mai trebuie facute bucati mici. Aceste centrale insa sunt ceva mai scumpe si functioneaza doar cu lemne bine uscate si de buna calitate.

Alimentarea

Majoritatea centralelor functioneaza cu lemne insa poti gasi si modele care accepta mai multe tipuri de combustibil solid cum sunt carbunii sau peletii. Acestea reprezinta cea mai buna alternativa pentru utilizatorii care vor sa aiba parte de aparate care sa le incalzeasca eficient locuinta fara sa implice costuri mari. Daca alegi o centrala cu ardere clasica si vrei sa eviti alimentarea deasa cu lemne atunci cea mai buna varianta pentru tine este centrala cu incarcare automata. Aceasta centrala nu permite insa folosirea combustibilului solid normal ci accepta doar peleti. Cumparand cea mai buna centrala pe lemne si carbune se va obtine o mai mare economie si eficienta in incalzire.

Dimensiunile centralei si puterea cazanului

Este recomandat sa consulti un specialist in ceea ce priveste marimea recomandata a cazanului pentru ca dimensiunile sale trebuie sa fie alese tinand cont de necesarul termic din casa si de tipul de termoizolare. Volumul incaperilor conteaza si influenteaza modelul de centrala. Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca atunci cand ai un cazan mai mare va fi mult mai cald in interior pentru ca un spatiu mai mare va gazdui o cantitate mai mare de lemne si implicit va produce o putere nominala mai mare.

Capacitatea boilerului

Volumul boilerului trebuie sa fie indeajuns de mare in asa fel incat sa faca fata tuturor cerintelor de apa calda menajera ale familiei. Prin urmare daca este vorba de doua puncte de utilizare si de 4 persoane in camera un boilerul cu volumul de pana la 60 de litri trebuie sa acopere usor nevoile de lichid fierbinte ale lor. Un ansamblu mai mare se recomanda in momentul in care faci parte dintr-o familie numeroasa si urmeaza sa folosesti apa calda din bucatarie si baie in acelasi timp, vrei sa umpli cada sau sa ai mereu o presiune buna la dus.

Top 3 centrale pe lemne bune

KORDI – AOTB 26

Centrala termica pe lemne KORDI - AOTB 26

VERIFICA PRETUL EMAG

 

Aceasta centrala este special proiectata pentru a satisface cerintele de incalzire din casele mici si sedii de firme de dimensiuni medii.

CE NE-A PLACUT
Este potrivita pentru toate spatiile mici sau medii, inclusiv pentru spatiile de birouri;
Este confectionata din otel superior;
Camera de combustie are o grosime de 4 mm;
Mantaua de apa are o grosime de 3 mm;
Utilizeaza carbune natural netratat si lemn, dar si brichete si combustibili presati;
Permite o lungime a busteanului cuprinsa intre 300 mm si 500 mm;
CE NU NE-A PLACUT
Pentru a atinge capacitatea maxima in timpul utilizarii combustibilul trebuie sa fie foarte bine uscat si sa se mentina o umiditate maxima a lemnului de 20%.

De ce am ales acest produs

  • Pret – Aceasta centrala are unul dintre cele mai mici preturi prin raport cu calitatea. Este investitia perfecta pentru incalzirea unui spatiu de dimensiuni mici sau medii, fiind indicata chiar si pentru spatii de birouri si firme medii.
  • Materiale constructive de buna calitate – Corpul centralei este realizat din otel de cea mai buna calitate cu o grosime potrivita pentru camera de combustie si mantaua de apa.
  • Permite mai multe tipuri de combustibil solid – Aceasta centrala are avantajul de a putea functiona atat cu lemn si carbune natural netratat, cat si cu peleti sau brichete care contin doar lemn.

Lucruri bine de retinut

Conectarea la horn se face doar de catre specialisti si necesita un horn separat conform cu regulile si standardele existente. Acest lucru nu reprezinta un impediment deoarece centralele se monteaza doar de catre specialisti iar acestia stiu exact de ce tiraj are nevoie centrala pentru a functiona corespunzator.

Burnit WB 40 KW

Centrala pe lemn Burnit WB 40 KW

VERIFICA PRETUL

Acest model de centrala termica este potrivita inclusiv pentru incalzirea suprafetelor de dimensiuni medii sau mari si functioneaza cu semigazeificare, fiind prevazuta si cu un controller inteligent si un ventilator pentru introducerea aerului in mod fortat.

CE NE-A PLACUT
Focarul are o usa de dimensiuni mari care usureaza alimentarea centralei cu combustibil solid;
Are o suprafata cu nervuri in camera de ardere si 3 cai de eliminare a fumului care asigura un schimb de caldura cu randament mare;
Are gratar metalic detasabil si protejeaza foarte bine tevile din schimbatorul de caldura;
Este fiabila si are o supapa de siguranta de 3 bari si o serpentina pentru racire.
CE NU NE-A PLACUT
Poate fi adaptata pentru peleti doar daca i se ataseaza un arzator special.

De ce am ales acest produs

  • Este o centrala cu semigazeificare – Este echipata cu un controller inteligent si are ventilator care introduce aerul fortat in centrala intensificand arderea si sporind capacitatea de incalzire.
  • Eficienta sporita – Aceasta centrala are o suprafata pentru schimbul de caldura destul de mare, prevazuta cu nervuri si 3 cai pe care se poate elimina fumul deci este imbunatatit schimbul de caldura existent intre gazele de ardere si agentii termici.
  • Usa de incarcare mare – Are usa de incarcare de dimensiuni mari ceea ce ajuta la introducerea bucatilor de lemn voluminoase de maxim 50 cm.

Lucruri bine de stiut

Pentru ca centrala sa functioneze si cu brichete sau peleti are nevoie de un arzator special. Avantajul este ca arzatorul poate fi cumparat la un pret mic si dupa instalarea lui centrala va putea functiona chiar si cu carbune, biomasa presata sau brichete.

Viadrus VU22D-9N

Centrala termica pe lemne Viadrus VU22D-9N 45 kW

VERIFICA PRETUL

Acest produs poate fi considerat cu usurinta cea mai buna centrala pe lemne din fonta avand caracteristici foarte avansate si fiind construita din materiale de o calitate superioara.

CE NE-A PLACUT
Este construita din fonta puterea termica fiind foarte buna;
Carcasa are un aspect modern si o rezistenta foarte buna la solicitarile mecanice, manipularea usoara si reducerea defectiunilor care sunt datorate transportului.
Este eficienta din punct de vedere al distribuirii optime de caldura;
Are o putere termica de 35 KW;
Este potrivita pentru spatii de dimensiuni mari ducand pana la 16 calorifere intr-o suprafata de 200 metri patrati;
Este usor de instalat si de conectat la cosul de fum;
Permite conectatea la cosul de fum existent in locuinta.
CE NU NE-A PLACUT
Are o greutate de 417 kg considerata de multi utilizatori foarte mare.

De ce am ales acest produs

  • Este fabricata din fonta – Faptul ca este construita din fonta asigura un bun transfer de caldura si atingerea puterii nominale intr-un timp optim. Cu ajutorul acestei caracteristici centrala va asigura o buna economie de combustibil si va produce o caldura optima in intreaga casa.
  • Carcasa noua si moderna – Carcasa noua are doua beneficii majore – aspectul modern, rezistenta foarte buna la solicitari mecanice si manipularea foarte usoara dar si reducerea defectiunilor generate de transport. Este izolata termic si astfel sunt reduse pierderile de caldura in exterior. Acest fapt asigura distribuirea corecta a caldurii in spatiul de incalzit.

Lucruri bine de stiut

Aceasta centrala necesita instalarea unui cos de fum cu ajutorul specialistilor. Avantajul este ca se va monta foarte usor si se poate conecta la cosul de fum existent. Singura precautie este sa fie amplasata intr-o camera care se aeriseste bine.

De ce sa tii tu cont

Sistemele de protectie

Centralele pe lemne trebuie sa asigure protectie pentru buna evacuare a noxelor si acest lucru se obtine cu ajutorul ventilatorului si a presostatului de aer. In momentul in care se supraincalzeste centrala trebuie sa se inchida automat. De asemenea trebuie sa se opreasca singura in momentul in care in cazan nu exista combustibil. Piesele trebuie sa aiba un sistem modern de diagnoza si informare pentru a putea lua masurile necesare in timp util atunci cand apar erori de functionare.

Fiabilitate

Printre cele mai fiabile modele sunt cele care au gazeificare pentru ca un asemenea echipament este prevazut si cu serpentina de racire care va functiona si ca protectie contra supraincalzirii, dar si de un ventilator cu control electronic al carui rol este cel de a eficientiza arderea si de a reduce fumul.

Pret

Pretul este cu siguranta unul dintre cei mai importanti factori de decizie insa nu trebuie sa fie singurul element in functie de care vei alege cea mai buna canetrala pe lemne. O centrala foarte buna va avea un pret mai mare insa iti ofera si o durabilitate mai mare. De asemenea, o centrala cu gazeificare este sigur mai scumpa decat una cu alimentare normala. Avantajul este ca o centrala pe lemne se poate dovedi cel mai ieftin sistem de incalzire a casei.

Intrebari frecvente

Cat de mult conteaza zgomotul produs?

Nivelul de zgomot pe care il are o centrala pe lemene este foarte important. Aceste centrale au nevoie de o camera speciala unde vor functiona pentru ca produc zgomote care perturba linistea in timpul folosirii, cauzate atat de instalatie cat si de arderea combustibilului. Nivelul de zgomot nu se va simti la fel ca la centralele de apartament tocmai pentru ca centrala este montata intr-un spatiu separat.

Centrala pe lemne trebuie sa aiba protectie la inghet?

Este recomandat sa ai si aceasta optiune mai ales pentru ca centrala pe lemne nu se monteaza in spatiul de locuit si temperaturile pot sa fie destul de scazute. In momentul in care stii ca temperatura din respectiva camera scade sub 0 grade este bine sa optezi pentru centrale termice care au protectie la inghet.

Cum pot alege puterea maxima nominala?

De exemplu, daca ai o casa cu suprafata de 200 metri patrati, vei avea nevoie de o putere cuprinsa intre 15 si 20 kW. Daca e nevoie sa prepari apa calda menajera atunci ai nevoie de o putere de 25 kW. Suplimentarea puterii instalatiei cu 20 – 25% este recomandata pentru un plus de siguranta.

Adaugă părerea mea