Climatizare

Cea mai buna centrala pe lemne

By Actualizat in 16 octombrie 2020 octombrie 16th, 2020 No Comments

Cand vine sezonul rece nimic nu este mai placut decat sa te bucuri de caldura casei tale dar uneori indisponibilitatea gazului in unele zone ale tarii sau pretul mare a acestuia singura ta solutie este o centrala pe lemne.
Un beneficiu in ambele situatii este ca cea mai buna centrala pe lemne te va putea ajuta sa economisesti bani la factura de incalzire, iar arderea lemnului ca sursa de caldura poate fi mai usoara pentru mediu decat gazul sau carbunele.

Top 3 cele mai bune centrale pe lemne

KORDI – AOTB 26

Cea mai buna centrala termica pe lemne perfecta pentru spatiile rezidentiale mici sau sedii de firme de dimensiuni medii.

De ce am ales centrala pe lemne KORDI

Pret – Aceasta centrala termica pe lemne are unul dintre cele mai mici preturi prin raport cu calitatea. Este investitia perfecta pentru incalzirea unui spatiu de dimensiuni mici sau medii, fiind indicata chiar si pentru spatii de birouri si firme medii.
Materiale de calitate – Corpul centralei este realizat din otel de cea mai buna calitate cu o grosime potrivita pentru camera de combustie si mantaua de apa.
Combustibil – Aceasta centrala pe lemne are avantajul de a putea functiona atat cu lemn si carbune natural netratat, cat si cu peleti sau brichete care contin doar lemn.

Conectarea la horn se face doar de catre specialisti si necesita un horn separat conform cu regulile si standardele existente. Acest lucru nu reprezinta un impediment deoarece centralele se monteaza doar de catre specialisti iar acestia stiu exact de ce tiraj are nevoie centrala pentru a functiona corespunzator.

Beaver Base 43 kW

Cea mai buna centrala pe lemne pentru incalzirea suprafetelor de dimensiuni medii sau mari.

De ce am ales centrala pe lemne Beaver Base

Combustibil – Centrala termica este echipata pentru a furniza caldura necesara, utilizand drept combustibil solid atat lemn, cat si carbune. Conceptia cazanului permite folosirea maxima a caldurii eliberata la arderea diferitelor tipuri de combustibil cu continut scazut de calorii. Dimensiunea optima a granulelor este de 24 – 60 mm, iar diametrul potrivit de lemn de foc este de 40 – 100 mm.

Durabilitate si siguranta – Aceasta centrala pe lemne este un echipament de incalzire eficient care, daca este instalatat si intretinuta corespunzator, va avea durabilitate si rezistenta in timp. O conditie relevanta pentru eficienta si siguranta acestui cazan este respectarea tuturor regulilor necesare pentru instalare si utilizare.

Termax 40 kW

Cea mai buna centrala pe lemne construita din materiale de calitate superioara, perfecta pentru a incalzi suprafete mari.

De ce am ales centrala pe lemne Termax

Carcasa moderna– Carcasa are un stil modern si o manipulare usoara. Camera de ardere si partea convectiva a centralei sunt fabricate din tabla de otel de inalta calitate (5 mm). Include afisaj LED si are o putere maxima de incalzire de 40 kW.
Izolatie termica foarte buna– Aceasta centrala pe lemne este bine izolata termic cu vata de sticla. Instalarea si punerea in functiune a centralei sunt simple, iar conectorii sunt standard. Testarea scurgerilor cazanului este dubla si va fi efectuata cu dispozitive si echipamente speciale.

De ce am tinut cont

Tip

Centralele pe lemne pot sa fie de doua feluri si anume cu ardere interna sau cu gazeificare. Ele au moduri de functionare diferite si se deosebesc unele de celelalte prin eficienta.

  • Centrale cu ardere clasica – vaporizeaza o parte din compusii volatili si acestia se pierd iar randamentul scade. Modelele din urma preiau gazele care se degaja in urma arderii si le mixeaza cu aer preincalzit, iar asta inseamna ca are loc o ardere completa sau aproape completa a lemnului.
  • Centrale pe lemne cu gazeificare – au avantaje greu de ignorat. Nivelul de noxe este redus, cazanele se curata mult mai usor si camera de ardere a lemnelor este mult mai spatioasa motiv pentru care barnele sau crengile nu mai trebuie facute bucati mici. Aceste centrale insa sunt ceva mai scumpe si functioneaza doar cu lemne bine uscate si de buna calitate.

Combustibil

Majoritatea centralelor functioneaza cu lemne insa poti gasi si modele care accepta mai multe tipuri de combustibil solid cum sunt carbunii sau peletii. Acestea reprezinta cea mai buna alternativa pentru utilizatorii care vor sa aiba parte de aparate care sa le incalzeasca eficient locuinta fara sa implice costuri mari.

Daca alegi o centrala pe lemne cu ardere clasica si vrei sa eviti alimentarea deasa cu lemne atunci cea mai buna varianta pentru tine este centrala cu incarcare automata. Aceasta centrala nu permite insa folosirea combustibilului solid normal ci accepta doar peleti. Cumparand cea mai buna centrala pe lemne si carbune se va obtine o mai mare economie si eficienta in incalzire.

Dimensiunile centralei si puterea cazanului

Este recomandat sa consulti un specialist in ceea ce priveste marimea recomandata a cazanului pentru ca dimensiunile sale trebuie sa fie alese tinand cont de necesarul termic din casa si de tipul de termoizolare. Volumul incaperilor conteaza si influenteaza modelul de centrala.
Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca atunci cand ai un cazan mai mare va fi mult mai cald in interior pentru ca un spatiu mai mare va gazdui o cantitate mai mare de lemne si implicit va produce o putere nominala mai mare.

Capacitatea boilerului

Volumul boilerului trebuie sa fie indeajuns de mare in asa fel incat sa faca fata tuturor cerintelor de apa calda menajera ale familiei.
Prin urmare daca este vorba de doua puncte de utilizare si de 4 persoane in camera un boilerul cu volumul de pana la 60 de litri trebuie sa acopere usor nevoile de lichid fierbinte ale lor.
Un ansamblu mai mare se recomanda in momentul in care faci parte dintr-o familie numeroasa si urmeaza sa folosesti apa calda din bucatarie si baie in acelasi timp, vrei sa umpli cada sau sa ai mereu o presiune buna la dus.

Sistemele de protectie

Centralele pe lemne trebuie sa asigure protectie pentru buna evacuare a noxelor si acest lucru se obtine cu ajutorul ventilatorului si a presostatului de aer.

In momentul in care se supraincalzeste centrala trebuie sa se inchida automat.

De asemenea trebuie sa se opreasca singura in momentul in care in cazan nu exista combustibil.

Piesele trebuie sa aiba un sistem modern de diagnoza si informare pentru a putea lua masurile necesare in timp util atunci cand apar erori de functionare.

Fiabilitate

Printre cele mai fiabile modele sunt centralele termice pe lemne cu gazeificare pentru ca un asemenea echipament este prevazut si cu serpentina de racire care va functiona si ca protectie contra supraincalzirii, dar si de un ventilator cu control electronic al carui rol este cel de a eficientiza arderea si de a reduce fumul.

Pret

Pretul este cu siguranta unul dintre cei mai importanti factori de decizie insa nu trebuie sa fie singurul element in functie de care vei alege cea mai buna canetrala pe lemne. O centrala foarte buna va avea un pret mai mare insa iti ofera si o durabilitate mai mare. De asemenea, o centrala pe lemne cu gazeificare este sigur mai scumpa decat una cu alimentare normala. Avantajul este ca o centrala pe lemne se poate dovedi cel mai ieftin sistem de incalzire a casei.

Intrebari frecvente

Cat de mult conteaza zgomotul produs?

Nivelul de zgomot pe care il are o centrala pe lemene este foarte important.

Aceste centrale au nevoie de o camera speciala unde vor functiona pentru ca produc zgomote care perturba linistea in timpul folosirii, cauzate atat de instalatie cat si de arderea combustibilului. Nivelul de zgomot nu se va simti la fel ca la centralele de apartament tocmai pentru ca centrala este montata intr-un spatiu separat.

Centrala pe lemne trebuie sa aiba protectie la inghet?

Este recomandat sa ai si aceasta optiune mai ales pentru ca centrala pe lemne nu se monteaza in spatiul de locuit si temperaturile pot sa fie destul de scazute. In momentul in care stii ca temperatura din respectiva camera scade sub 0 grade este bine sa optezi pentru centrale termice care au protectie la inghet.

Cum pot alege puterea maxima nominala?

De exemplu, daca ai o casa cu suprafata de 200 metri patrati, vei avea nevoie de o putere cuprinsa intre 15 si 20 kW. Daca e nevoie sa prepari apa calda menajera atunci ai nevoie de o putere de 25 kW. Suplimentarea puterii instalatiei cu 20 – 25% este recomandata pentru un plus de siguranta.

Leave a Reply