Skip to main content
Climatizare

Cele mai bune panouri solare

By 3 august 2021aprilie 26th, 2022No Comments

Panourile solare au devenit o alternativă economică perfectă, atunci când vrei să ai apă caldă sau energie electrică cu ajutorul razelor UV. Fie că vrei să plătești mai puțin pentru facturile casei tale și să nu mai folosești atât de mult curent, fie că vrei să ocrotești pământul, și să ai grijă de puținele resurse pe care acesta le mai are, alegerea unui panou solar este cea mai bună soluție.

Top 4 panouri solare

Panou solar fotovoltaic Kingdom Solar

Cel mai bun panou solar fotovoltaic pentru energie și încălzire.

De ce am ales acest panou solar fotovoltaic

Acest panou solar electric fotovoltaic are o durată de viață de minim 25 de ani și este alcătuit din 60 celule policristaline, distribuite pe 6 coloane și are o rezistență de 5400 Pascali.
Deși prețul poate părea mare pentru unii, este o investiție bună pe termen lung. Montajul se face ușor, iar dacă urmărești instrucțiunile, îl poți monta chiar tu, fără să te chinui prea mult.
Are puterea maximă de 280 W și este eficient și când cerul este înorat sau când temperaturile sunt mai scăzute.

Panou solar presurizat cu tuburi vidate Heat Pipe

Cel mai bun panou solar presurizat cu tuburi vidate pentru 4 anotimpuri.

De ce am ales acest panou solar cu tuburi vidate

Acest panou solar Heat Pipe pentru apă caldă și încălzire, are un design estetic și o durată lungă de viață. Tuburile vidate sunt din sticlă borosilicată calită și are un strat selective pentru a asigura o absorbție eficientă a razelor UV.
De asemenea, plăcile termoconductibile sunt rezistente la temperaturile ridicate. Mai mult decât atât, aceste tipuri de panouri solare presurizate pentru încălzire sunt rezistente la zăpadă, vânt, grindină și praf, ceea ce înseamnă că este un panou solar pentru 4 anotimpuri.

Transportul și montarea panoului solar este ușoară, iar în cazul în care unul sau chiar mai multe tuburi se sparg, panoul solar cu vid continua să funcționeze.

Panou solar nepresurizat inox pentru apa calda Fornello

Cel mai bun panou solar nepresurizat cu tuburi vidate din inox pentru încălzirea apei.

De ce am ales acest panou solar pentru apa calda

Kitul panoului solar este unul atrăgător, datorită prețului și a componentelor de care acesta dispune. Transferul energiei este făcut direct către apa menajeră și nu trebuie să vă faceți griji pentru montarea panoului solar, deoarece se face simplu și rapid.
Panourile solare nepresurizate funcționează prin circulația apei între rezervorul de apă și tuburile vidate. De asemenea, sistemul nepresurizat folosește energia regenerabilă pentru încălzirea apei din rezervor din tuburile vidate.

Panou solar fotovoltaic monocristalin Thor

Cel mai bun panou solar monocristalin pentru locuințele mici.

De ce am ales acest panou solar monocristalin

Acest panou solar fotovoltaic de dimensiuni mici este eficient doar pentru locuințele mici, ceea ce înseamnă că se recomandă caselor care au până în 80m2. Este un panou solar care se pune pe acoperiș și are o putere de 100W.
De asemenea, are intensitatea maximă de 5,62 A, iar tensiunea maximă de 17,8V. Are efecte atât vara, cât și iarna.

De ce am tinut cont

Tipuri

Una dintre cele mai importante componente dintr-un set, este tipul de panou solar în raport cu caracteristicile constructive, dar mai ales cu principiul de captare al căldurii. Specialiștii au împărțit panourile solare în două categorii, și anume: panouri solare termice și panouri solare fotovoltaice.

Panouri solare termice

Panourile solare termice se folosesc cu scopul de a încălzi apa menajeră, bazinele de hidromasaj, și piscinele. Acestea asigură pe perioada iernii un procent de 60-80%, iar pe perioada verii un procent de 100%. Datorită acestuia, nu mai ești nevoit să apelezi la central locuinței sau la boiler, ceea ce înseamnă că facturile tale vor fi mult mai mici.

De asemenea, panourile solare termice se împart în două categorii:

  • Panouri solare cu tuburi vidate sunt panourile solare care au la baza construcției piese cilindrice din sticlă borosilicate. La aceste tipuri de panouri solare nu se adună foarte mult praf, iar un plus este dat de razele soarelui care cad perpendicular din mai multe direcții.
  • Panouri solare plane, acestea sunt construite din plăci de cupru care sunt închise într-un cadru de aluminiu, după care sunt acoperite cu sticlă. Aceste tipuri de panouri solare cu toate că rețin mai multe depuneri pe suprafața lor, posedă o compatibilitate mai mare cu zonele climatice, datorită faptului că sunt mai ușor de ales.

Panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice se folosesc de căldura soarelui pentru a produce energie electrică care să poată fi utilizată imediat. Acest lucru este posibil datorită acumulatorului care stochează căldura. La fel ca panoruile solare termice și panourile solare fotovoltaice se împart în mai multe categorii în funcție de celulele componente: policristaline, monocristaline și cu strat subțire.

  • Cele mai eficiente sunt panourile fotovoltaice monocristaline (sc-Si) care au la bază filon pur de sicilu, datorită faptului că transformă în energie electrică un procentaj de 15-20% din cantitatea totală de radiație pe care o primește. Mai mult decât atât, acest kit solar poate fi folosit cel puțin 20 de ani, însă prețul acestuia își spune cuvântul.
  • Panourile solare policristaline sunt create din resturi de siciliu și au un preț mai mic. Acestea sunt recuoscute datorită sticlei sparte și transformă în energie electrică un procentaj de 13-16% din razele solare.
  • Panourile din strat subțire pot să aibă la baza lor siciliu amorf (a-Si); seleniură de cupru-indiu-galiu (CIGS) sau telurură de cadmiu (CdTe). Aceste tipuri de panouri solare au un design plăcut și atrăgător, o toleranță sporită la temperatură, dar și o bună flexibilitate. Prețurile sunt mai mici față de celelalte menționate anterior , iar randamentul lor nu este influențat de umbra sau de călduri mari, însă transformă în energie electrică un procentaj de 6-12% din radiațiile solare.

Desigur, pe piață și-au făcut apariția și panourile solare hibride care au îmbinat stratul monocristalin cu pelicule subțiri de amorfă pentru a avea un randament mai bun atunci când lumina este mai slabă. Din cauza faptului că se creează mai greu decât celelalte de tipuri de panouri solare, prețul acestora este mai ridicat.

Principiul de funcționare

Este important să știi si modul în care un astfel de produs poate lucra. În acest sens, vei gasi două tipuri de modele, care se aplică pentru variantele termice.
Panourile solare termcie au două tipuri de funcționare, și anume: panouri solare presurizate și panouri solare nepresurizate:

Presurizate

Acestea se identifică ușor datorită tuburilor vidate și pentru a funcționa, au nevoie de un rezervor, care are la bază un boiler cu două serpentine. Se recomandă amplasarea acestuia într-o camera care se consideră a fi camera tehnică. Aceste tipuri de panouri solare nu trebuie instalate la o înălțime mare și funcționează prin intermediul unei stații de automizare, o pompă și senzori. Sunt printre cele mai simple panouri solare de montat.

Nepresurizate

Tuburule vidate din aceste panouri solare sunt încălzite de razele soarelui. Aceste tipuri de panouri solare funcționează într-un mod simplu. Mai exact, apa care urcă în rezervorul aparatului cu puțin ajutor din partea procesului de convecție, stă acolo până în momentul în care este utilizată. Când se consumă toată apa, boilerul se alimentează automat.

Aceste tipuri de panouri solare nu consumă energie suplimentară în timpul funcționării și pot să încălzească apa până la 70 grade Celsius.

Accesorii

Înainte de a achiziționa un kit solar, trebuie să te asiguri că acesta are toate componentele necesare, pentru a nu trebui pe urmă să cauți și să cumperi restul de accesorii pentru panouri solare. Un kit solar trebuie să conțină: un accumulator, cabluri de conexiune, panouri solare, regulator, invertor și în unele cazuri și boiler.

După ce ai găsit panoul solar bun, cel mai bine este să iei legătura cu un personal calificat de specialitate, care să vină și să te ajute cu montarea acestuia. Panourile solare trebuie orientate către sud, la o pantă de 15 grade pentru un efect de autocurățare, dar și o perioadă mai mare de funcționare pe durata zilei. După ce este instalat panoul solar, o data la ceva timp, presiunea din circuit trebuie verificată. Dacă presiunea este prea mica, panoul solar trebuie umplut cu antigel solar.

Performante

Puterea
Puterea unui panou solar este exprimată în wati. Cu cât vrei ca un produs să furnizeze combustibilul mai rapid, cu atât mai mare trebuie să fie puterea unui panou solar. Modelele mici de 100 wati se încarcă mai greu decât modelele de 200 wati.

Presiunea
Când presiunea unui panou solar este mai mare, nu mai ai nevoie de accesorii suplimentare pentru ca jetul de apă să fie puternic. Dacă nivelul presiunii este prea scăzut, va fi nevoie de antigel solar pentru a ridica presiunea.

Capacitatea rezervorului
Capacitatea rezervorului este importantă și se alege în funcție de numărul membrilor care locuiesc într-o casă, spre exemplu pentru 2 persoane este nevoie de un rezervor care să mențină 90 litri, însă pentru 5 persoane este nevoie de un rezervor care să suțină 216 litri.

Intrebari frecvente

Cât costă un panou solar?

Prețul unui panou solar poate varia în funcție de puterea și componentele pe care acestea le au. Spre exemplu, un model premium rezidențial costă mai mult decât o variantă de panou solar pentru rulotă. Un panou solar 20W este mai ieftin decât un panou solar 300W. Prețul poate porni de la 500-600 lei și poate urca până la 600.000 lei.

Cum functioneaza panourile solare?

Panourile solare au un proces de funcționare destul de simplu. Se încălzește apa caldă prin intermediul agentului cu ajutorul radiației din interiorul instalației. Mai departe, din acest proces de încălzire al apei calde, aceasta poate fi sub două forme. Sub forma unui agent termic primar sau sub formă de apă caldă menajeră.

  • Panourile solare plane se folosesc de plăcile din cupru pentru captarea energiei și încălzirea apei.
  • Panourile solare cu tuburi vidate încălzesc celulele, datorită razelor UV care cad perpendicular pe tuburi. După ce celulele sunt încălzite, se va încălzi și apa.
  • Panourile solare fotovoltaice atrag razele UV, pentru a le converti în energie electrică.

Câtă apă caldă fac panourile solare?

Se consideră că panourile solare pot să producă pe timp de vară între 100% din necesarul de apă caldă al unei case, iar pe timp de iarnă între 50-70%

Webografie

In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune panouri solare, am folosit informatii din urmatoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply