Skip to main content
Climatizare

Cele mai bune pompe de căldură – Păreri

20 octombrie 2022No Comments

Cu siguranță, fiecare își dorește să aibă parte de confort și căldură în propria casă. Luând în considerație faptul că cel mai mult timp îl petrecem acasă, confortul termic devine un element esențial. Necesitatea menținerii acestuia se resimte, mai ales, în sezonul rece. În special iarna ne dorim cel mai mult ca în locuințele noastre să persiste o temperatură optimă.

Actualmente, din cauza unei perpetue scumpiri a gazului și lemnului, este mult mai dificil să asigurăm necesarul termic pe timp de iarnă. În acest context, tot mai des este abordată trecerea la o altă sursă de încălzire. Există mai multe modalități de încălzire, însă, la moment, se observă o schimbare de la sistemele convenționale la cele ecologice. O alternativă eficientă pentru încălzirea locuinței este, fără îndoială, pompa de căldură. Aceasta poate servi nu doar la încălzire, dar și la răcirea casei, și la prepararea apei calde. Pentru a putea produce căldură, pompele pot fi conectate la următoarele surse: aer, apă, sol. Investind într-o pompă de căldură, veți avea parte de un confort termic atât pe timpul verii, cât și în sezonul rece.

Top 5 cele mai bune pompe de căldură

Pompă de căldură aer-apă

Cea mai bună pompă de căldură aer-apă Viessmann.

Pompa de căldură aer-apă Viessmann -Păreri

Această pompă de căldură aer-apă aparține companiei Viessmann, care este unul dintre principalii producători de echipamente de încălzire la nivel mondial. Este formată din două unități, una interioară, iar alta exterioară. Pentru a încălzi locuința, această pompă de căldură folosește aerul din exterior. Având o greutate de 155 kg, această pompă de căldură aer-apă poate fi montată, cu ușurință, pe unul din pereții locuinței. Este necesar de menționat că acest echipament marca Viessmann este potrivit pentru încălzirea unui spațiu de până la 200 m².

În comparație cu alte tipuri de pompe de căldură, acest tip aer-apă se instalează ușor, fără a mai fi nevoie pregătirea și procurarea altor componente. Această pompă preia căldura direct din aer, de aceea nu este necesar să fie conectată la o sursă de apă sau să se pregătească solul. Dat fiind faptul că principiul de funcționare a acestei pompe este transmiterea căldurii din aer, costurile de utilizare și întreținere sunt reduse în comparație cu sistemele de încălzire convenționale.

Pompă de căldură încălzire răcire Daikin

Cea mai bună pompă de căldură încălzire și răcire de la Daikin.

Pompa de căldură Daikin – Păreri

Pompa de căldură tip încălzire/răcire este unul dintre produsele brandul-ul japonez Daikin, care este recunoscut drept lider mondial în producerea sistemelor de încălzire și ventilație. Această pompă este capabilă să încălzească o locuință de până la 210 m². Capacitatea de încălzire a acestei pompe de căldură este de 16 kW. Pompa Daikin, pe lângă faptul că se descurcă ideal cu încălzirea casei în sezonul rece, răcește și creează confortul termic pe timpul verii. Totodată, este de menționat că pompa de căldură prepară apă caldă menajeră pe parcursul întregului an.

Este de remarcat că pompa extrage căldura din aerul exterior. Extragerea căldurii are loc prin intermediul unității exterioare, care se montează pe fațada casei. Chiar și la temperatura de – 25°C, pompa reușește să extragă aer cald din exterior. Datorită design-ului său compact, instalarea acestei pompe de căldură este rapidă și ușoară. De asemenea, design-ul elegant și culoarea pompei facilitează integrarea ușoară a acesteia alături de celelalte aparate din casă.

Pompă de căldură pentru piscina

Cea mai bună pompă de căldură piscină, cu afișaj LCD.

Pompa de căldură piscină -Păreri

Pompa de căldură respectivă este destinată încălzirii apei din piscină. Aceasta permite, totodată, menținerea unei temperaturi optime pentru un confort termic în interiorul bazinului. Utilizarea acestei pompe este potrivită pentru bazinele cu un volum de apă de până la 75-110 m3. Datorită acestui echipament de încălzire, sezonul scăldatului la piscină poate fi deschis chiar la începutul primăverii și încheiat toamna târziu.

Acest model de pompă de căldură se caracterizează printr-o productivitate înaltă, un consum scăzut de energie electrică și un nivel înalt de siguranță în procesul de utilizare. Afișajul LCD al pompei permite verificarea temperaturii apei. Pompa permite extragerea căldurii din aerul din jurul piscinei. Cea mai mare eficiență a pompei de căldură este atinsă la temperaturi ale aerului cuprinse între 15-25 ° C. În scopul protecției împotriva temperaturii excesive, pompa dispune de funcția de oprire automată. Pe lângă faptul că încălzește, această pompă poate fi utilizată și la răcirea apei în zilele de vară, când temperatura își atinge valorile maxime.

Pompă de căldură sol-apă

Cele mai bune pompe de căldură românești.

Pomp de caldură sol-apă sau apă-apă – Păreri

Această pompă reprezintă un produs comercializat de către Termocasa, o companie ce ocupă un loc important în industria producătoare de echipamente de căldură din România. Pompa de tip sol-apă se remarcă datorită faptului că pentru a funcționa nu are nevoie de un schimbător de căldură intermediar. Având o greutate de doar 50 kg, această pompă de căldură este capabilă să încălzească locuințe de până la 120 m². Modelul dat de pompă de căldură se caracterizează printr-un nivel înalt de performanță, dat fiind faptul că apa din sol menține o temperatură constantă.

Datorită faptului că pompa de caldură nu necesită schimbător de căldură intermediar, instalarea este mult mai rapidă și ușoară, iar costurile sunt reduse semnificativ. Pentru ca pompa să producă căldură, este nevoie de efectuat foraje, fiindcă sursa o reprezintă apa din stratul freatic. Pe lângă faptul că încălzește locuința, această pompă apă-apă este destinată și pentru prepararea apei calde menajere.

Pompă de căldură aer-apă

Cea mai bună pompă de căldură încălzire pardoseală, Hitachi.

Pompă de căldură aer-apă încălzire pardoseală -Păreri

Această pompă de căldură din gama Yutaki aparține companiei Hitachi, care contribuie, la nivel mondial, la dezvoltarea tehnologiei inovatoare. Prin intermediul unor asemenea pompe de căldură, Hitachi își exprimă preocuparea pentru schimbările climatice. Pompa de căldură se remarcă, la prima vedere, printr-un design compact. Acesta permite ca procedura de instalare să fie efectuată rapid și ușor. Datorită unui acces facil la componentele pompei, întreținerea instalației este una ușoară și nu necesită cheltuieli adiționale.

Principiul de funcționare a acestei pompe constă în utilizarea energiei din aerul din exterior și transformarea ei în căldură. Pompa poate fi folosită atât la încălzirea locuinței, cât și în procesul de preparare a apei calde menajere. Este de menționat că această pompă aer-apă poate să ofere căldură chiar și în cazul temperaturilor exterioare de până la -25 °C. Se deosebește de multe alte pompe datorită faptului că poate funcționa prin încălzire prin pardoseală și poate fi conectată la sistemul de încălzire a piscinei.

De ce am tinut cont

Tipuri

Pentru a putea alege o pompă de căldură potrivită, este necesar să analizăm mai mulți factori importanți. Unul dintre factori este sursa utilizată de pompă pentru a produce căldura. Astfel, în funcție de sursa de energie, putem deosebi câteva tipuri:

Pompa de căldură aer-apă

Pentru a produce căldură aceasta folosește aerul din exterior. Acest tip de pompă nu necesită investiții mari, dat fiind că procesul de pregătire și instalare nu presupune efectuarea unor foraje. Este nevoie doar ca pompa să fie conectată la instalația electrică a locuinței. Pe lângă încălzire, pompa de căldură poate fi folosită pentru răcirea casei și prepararea ape calde.

Pompa de căldură apă-apă

Acest tip de pompă, pentru a oferi căldură, utilizează apa din stratul freatic. Totodată, pentru ca pompa să funcționeze, este necesar de a efectua forajul solului. Se remarcă printr-o eficiență sporită, fiindcă nu depinde de temperaturile din exterior. Pompa apă-apă poate fi conectată la sistemele de încălzire existente în locuință.

Pompa de căldură sol-apă

Sursa utilizată în cazul acestui tip de pompă este energia solului sau energia geotermală. Utilizând această sursă, pompa încălzește încăperea, dar poate fi folosită și pentru răcire. Avantajul acestui tip de pompă se referă la faptul că este silențioasă. Ca și în cazul pompelor de tip apă-apă, aceasta necesită efectuarea forajelor de teren.

Scopul folosirii

Înainte de a alege o pompă de căldură, este important să determinăm scopul pentru care urmează să o utilizăm. În general, o pompă de căldură poate servi la următoarele procese:

Încălzire

Pompa de căldură reprezintă o modalitate ecologică eficientă pentru încălzirea diferitor spații. La baza procesului de încălzire stă principiul transferului de căldură. Pentru a încălzi, pompa poate folosi energia următoarelor surse: aer, apă, sol.

Răcire

Cu ajutorul pompei de căldură ne putem bucura de un confort termic nu doar în sezonul de iarnă, ci și pe timpul verii, dat fiind faptul că are proprietatea de a răci locuința. Tot ce se cere este doar inversarea ciclului de funcționare. În acest fel, apa rece circulă prin circuitul de încălzire și răcește încăperile din locuință.

Preparare apă caldă menajeră

Pompa de căldură constituie o soluție potrivită pentru încălzirea apei menajere. Pentru încălzirea apei menajere, este posibil să folosiți chiar pompa de căldură destinată încălzirii întregii locuințe.

Dimensiune

În alegerea unei pompe de căldură, indiferent de tipul acesteia, este extrem de important să luăm în calcul dimensiunile echipamentului și spațiul disponibil pentru instalare. Vorbind despre parametrii dimensionali, trebuie luate în considerare următoarele două situații:

  • Subdimensionarea pompei – se referă la faptul că dimensiunile pompei sunt mai mici decât necesită locuința. Dimensiunile pompei nu sunt în corelație cu dimensiunea și eficiența termică a locuinței. Aceasta înseamnă că pompa de căldură nu va reuși să încălzească rapid locuința și nu va livra temperatura necesară.
  • Supradimensionarea pompei – denotă faptul că dimensiunile pompei acoperă peste măsură necesarul termic al locuinței. În acest caz pompa de căldură oferă mai multă căldură decât este necesar.

Intrebari frecvente

Cum funcționează o pompă de căldură?

Înainte de a procura o pompă de căldură, este esențial să înțelegem principiul său de funcționare. Această instalație funcționează pe principiul transferului de căldură. Pentru a produce căldură, pompa are nevoie să o extragă de la o anumită sursă. Există câteva surse de la care o pompă poate să extragă căldură. Aceste surse sunt aerul, apa și solul. Așadar, pentru încălzirea locuinței sau a altor spații, pompa de căldură folosește energia care se acumulează în aer, apă și sol.

Vorbind despre modul de funcționare, este necesar de remarcat că aceasta, pentru a produce căldură, este formată din unitatea interioară și cea exterioară. Partea exterioară a pompei preia energia surselor regenerabile, iar partea interioară o transferă în locuință sub formă de căldură termică. Pe lângă faptul că pompa poate produce căldură în sezonul de iarnă, aceasta poate răci locuință pe timpul verii. Pentru aceasta este necesar de a inversa ciclul de funcționare.

Cât consumă o pompă de căldură?

Pompa de căldură face parte din noile tehnologii inovatoare care fac posibilă reducerea consumului electric. Consumul depinde, în mare parte, de tipul pompei de căldură. Dar, în general, pompele de căldură recente sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Folosind o pompă de căldură pentru încălzirea sau răcirea casei, proprietarul cheltuie doar un sfert din banii pe care ar fi trebuit să-i achite în lipsa unei astfel de instalații.

O micșorare semnificativă a cheltuielilor se datorează faptului că pompa, pentru a oferi căldură, folosește, energiile din exterior, cele regenerabile. Costurile de funcționare sunt mult mai reduse în comparație cu alte sisteme tradiționale de încălzire sau răcire, dat fiind faptul că pompa nu generează căldură, ci doar o transferă de la o anumită sursă. Pompa de căldură folosește energia electrică doar pentru a activa compresorul. Energia termică pe care o produce este de 3-4 ori mai mare decât energia consumată. Această instalație își merită, fără îndoială, investiția.

Cum se montează o pompă de căldură?

Procesul de instalare sau montare a unei pompe de căldură depinde, în mare măsură, de tipul pe care îl alegem și structura acesteia. Cea mai ușoară montare se face în cazul pompei de tip aer-apă, care reușește să preia căldura direct din aer. Tot ce este necesar în cazul unei astfel de pompe este conectarea la instalația electrică din locuință.

Situația este mai diferită în cazul celorlalte tipuri de pompe. Cea de tip apă-apă, pentru a produce căldură, are nevoie de acces la apele din stratul freatic. Pentru a avea acces la sursă, este necesar de a efectua forajul solului, ceea ce înseamnă că instalarea solicită mai multe lucrări și mai mult timp. Cele de tip sol-apă, ca și în cazul celor de tip apă-apă, presupun un proces de montare mai complex. Acest tip necesită efectuarea forajelor geotermale.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply