Skip to main content
Climatizare

Panouri radiante cu infrarosu – păreri și recomandări

16 martie 2022No Comments

Un panou radiant cu infrarosu are o tehnologie inovativa care foloseste unde electromagnetice invizibile pentru ochiul uman si provoaca un efect de incalzire terapeutic asupra obiectelor din raza de actiune. Acest proces este similar cu modul in care soarele incalzeste pamantul.

Fie ca intentionezi sa le folosesti acasa sau intr-un mediu de lucru (hala de productie, sera, spatiu comercial, cladire de birouri etc.), panourile radiante pot fi alese in functie de dimensiunile incaperii si pot fi chiar personalizate pentru a se potrivi perfect cu locul in care sunt amplasate.

Top 5 cele mai bune panouri radiante

Panouri radiante cu infrarosu Dragus

Cele mai bune panouri radiante pentru baie.

De ce am ales panou cu infrarosu Dragus

Panourile Dragus sunt panouri radiante care lucreaza pe principiul incalzirii cu radiatii infrarosii, au un consum de energie scazut si creeaza o ambianta placuta in incapere. Suprafata panoului radiant ajunge la o temperatura cuprinsa intre 80 – 95 grade Celsius. Puterea este de 300 W, potrivita pentru o incapere de 4 – 5 mp. Dimensiunile aparatului sunt 60x50x2 cm si are o greutate de 3 kg.

Panouri radiante electrice CEZO DXD04

Cel mai bun panou radiant infrarosu tip tablou pentru 9 mp.

De ce am ales CEZO DXD04

Panoul radiant CEZO DXD04-1 foloseste tehnologia infrarosu cu cristale de mare intensitate si este un aparat cu o durata de viata prelungita (100000 ore). Capacitatea de incalzire este de 9 – 10 mp si are un design placut, de tip tablou. Poate fi instalat pe perete, are o putere de 750 W, dimensiunile sunt 124x95x3 cm si greutatea este de 7 kg.

Panou radiant cu infrarosu Termoplaza STP 700

Cele mai bune panouri radiante de caldura pentru podea.

De ce am ales panou cu infrarosu Termoplaza

Termoplaza STP 700 este un panou electric pentru incalzire cu infrarosu care are o putere de 700 W si acopera o suprafata de 12 – 18 mp. In timpul functionarii, panoul nu produce vant sau miros si aerul din interior va ramane proaspat, fara particule de praf. Poate fi oprit si pornit automat prin intermediul termostatului electronic programabil. Montarea poate fi efectuată pe perete sau aparatul poate fi instalat pe podea cu ajutorul picioarelor speciale incluse. Dimensiunile sunt 113x56x4 cm si greutatea este de 10 kg.

Panouri radiante de caldura ElectricSun

Cele mai bune panouri radiante de tavan.

De ce am ales ElectricSun

ElectricSun este un panou radiant cu infrarosu cu dimensiunile 120x80x2 cm si o putere de 960 W. Se monteaza pe tavan sau perete, cat mai central, cu latura mica spre geam, functioneaza cu curent electric monofazic 230V si este controlat de un termostat de ambient. Temperatura placii de incalzire ajunge la 130 grade celsius, rama este din aluminiu si spatele placii este termoizolat. Panoul poate incalzi incaperi izolate termic de pana la 15 – 25 mp si spatii neizolate cu 10 – 20 mp, in functie de cate laturi exterioare are camera.

Incalzire cu panouri radiante Ecosun U

Cel mai bun panou radiant cu infrarosu pentru 20 mp.

De ce am ales Ecosun U

Principiul de functionare al panourilor radiante Ecosun U este asemanator cu cel al incalzirii pamantului de catre soare, transformand energia electrica in radiatii infrarosu, dupa care in energie termica (caldura), la intalnirea corpurilor din raza de actiune. Acest tip de panou poate fi utilizat ca sursa unica de incalzire, dar si ca sursa complementara. Apare posibilitatea amplasarii panourilor pe tavan sau pe verticala (pe perete). Ecosun U este construit dintr-o carcasa de otel si are un element incalzitor din tesatura de carbon cu o izolatie termica din vata minerala care reduce transferul caldurii spre spatele panoului. Montarea se face in 4 puncte si puterea panoului este de 1000 W, potrivita pentru o suprafata de 20mp. Dimensiunile sunt 85x119x3 cm si greutatea este de 16 kg.

Despre panouri radiante

Spre deosebire de metodele de incalzire prin convectie (calorifere, aeroterme clasice, convectoare electrice etc) care se bazeaza pe incalzirea aerului, panourile radiante ofera caldura intr-un mod asemanator soarelui sau focului din soba, incalzind doar corpurile (obiecte, persoane, plante, animale etc.) care se afla in spatiul de actiune si avand un efect minim asupra aerului din incapere. Dupa acest proces, corpurile calde din camera vor incalzi prin convectie aerul.

Locul de amplasare

Daca ai hotarat sa alegi o metoda de incalzire in apartament sau casa cu panouri radiante, locul de amplasare este unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie sa le iei in considerare.

Poti alege panouri radiante de tavan, iar aceasta amplasare este recomandata in special pentru familiile cu copii deoarece se elimina riscul ca acestia sa atinga suprafata fierbinte a aparatului. În această situație este important ca panoul să aibă o telecomanda pentru control la distanță.

Variantele cu picioare de sustinere sunt potrivite pentru a fi asezate pe podea si au chiar roti pentru a putea fi miscate in functie de necesitati.

Daca ai nevoie de un panou radiant pentru baie sau pentru incaperi mici, cea mai buna optiune va fi amplasarea lui pe perete deoarece in acest mod, panoul nu va ocupa mult spatiu si poate fi chiar camuflat sub forma unui tablou.

De obicei, panourile cu infrarosu sunt utilizate in interior, dar exista si posibilitatea montarii unor panouri radiante de caldura in exterior (terasa inchisa sau deschisa, foisor, stadioane sportive etc.).

Avantajele unui panou radiant cu infrarosu

  • Un panou radiant cu infrarosu va fi mai eficient decat incalzirea prin convectie deoarece nu mai apare problema aerul cald care urca lasand loc aerului rece in partea de jos. Astfel, obiectele si persoanele vor primi caldura necesara indiferent de inaltimea incaperii
  • Panourile radiante pot fi utilizate si in exterior
  • Caldura va fi simtita aproape instantaneu dupa ce aparatul este pornit si nu mai este nevoie sa astepti uniformizarea temperaturii aerului
  • Sunt usor de integrat in design-ul incaperii si pot fi alese modele colorate, tip plasma sau cu imprimeuri care dau impresia unei opere de arta
  • Panourile cu infrarosu nu provoaca condens si umiditatea excesiva va fi evitata
  • Aerul uscat provocat de unele aparate cu incalzire prin convectie poate avea un efect iritant asupra cailor respiratorii, a ochilor si a tegumentelor. In cazul panourilor radiante cu infrarosu, aceasta problema este inexistenta si nu va afecta persoanele care sufera de alergii sau dificultati respiratorii
  • Radiatiile infrarosii stimuleaza circulatia sangvina si au efecte benefice asupra afectiunilor reumatice si inflamatorii. In plus, diminueaza tensiunea musculara si contribuie la regenerarea celulara
  • Costurile de intretinere al sistemului de incalzire electrica cu panouri radiante sunt minime

Panouri radiante cu infrarosu – dezavantaje

  • Panoul radiant incalzeste doar corpurile din raza sa de actiune si daca nu sunt utilizate suficiente aparate, intr-o parte a incaperii, temperatura ar putea fi mai scazuta
  • Tavanul sau peretele din spatele unui panou electric de incalzire va ramane rece si apare riscul igrasiei
  • Panourile cu infrarosu se racesc instantaneu dupa ce au fost oprite
  • Intr-o incapere foarte mare, vor fi necesare mai multe panouri radiante electrice

Termostat si panou de comanda

Termostatul este un accesoriu esential al panoului cu infrarosu deoarece acesta va porni si opri automat aparatul pentru a mentine temperatura dorita, reducand astfel si consumul de curent. In acelasi timp, un ecran de comanda intuitiv si modern te poate ajuta sa alegi temperatura potrivita pentru tine.

Panouri radiante – pret si consum

Pretul panourilor radiante variaza in functie de puterea si dimensiunile aparatului. Pretul unui panou electric pentru incalzire cu infrarosu cu o putere de 400 W care va fi potrivit pentru o suprafata de 3 – 6 mp poate fi in jur de 500 lei. Un astfel de aparat va incalzi spatiul in mai putin de 10 minute.

Daca incaperea are 8 – 11 mp, va fi necesar un panou cu o putere de 500 W care va costa in jur de 800 – 1000 lei. Pentru un volum al spatiului mai mare, pot fi achizitionate aparate cu mai multa putere sau pot fi amplasate mai multe panouri radiante cu infrarosu.

Consumul de curent electric depinde de o serie de factori: puterea si dimensiunile panoului (un panou dimensionat corect in raport cu spatiul va avea un consum mic), temperatura exterioara, incalzirea din incaperile alaturate, numarul de laturi exterioare, termoizolarea camerei, numarul de ferestre, setarile termostatului si frecventa deschiderii usilor si a ferestrelor.

Potrivit persoanelor care au testat panourile radiante cu infrarosu, in sezonul rece (noiembrie – martie), se inregistreaza un consum aproximativ de 3 – 4 kW/zi la o incapere de 10 – 18 mp, in functie de izolatie. Astfel, o locuinta de 60 mp va avea un consum de aproximativ 18 – 24 kW/zi.

Panouri radiante pareri

Are un aspect deosebit. Pentru inceput mi-am cumparat un singur panou, pentru ca am fost suspicioasa in privinta acestui sistem de incalzire, dar acum pot spune ca sunt entuziasmata si intentionez sa imi echipez intreaga casa cu astfel de panouri radiante.

Rodica

Folosesc de aproape 10 ani, al meu este montat in baie si functioneaza fara probleme, este comod si sunt incantata ca am scapat de tevi sparte si alte probleme cauzate de instalatii de alt fel. Am in toata casa si sunt multumita, este confortabil si recomand cu caldura.

Adriana

Pe langa faptul ca incalzeste foarte bine, are un aspect impresionant, fiind foarte rafinat. L-am instalat intr-o sufragerie si atrage privirile tuturor persoanelor care ne viziteaza. Il Recomand!

Constantin

Il avem in camera bebelusului si suntem tare incantati de el! Il recomandam!

Patricia

Incalzeste bine camera! Fara miros, fara praf, fara sunet. Este confortabil!

Adrian

Intrebari frecvente

Ce sunt panourile radiante?

Panourile radiante sunt aparate de incalzire care folosesc o tehnologie unica prin care imita modul in care soarele si focul incalzesc corpurile din jur.

Cum functioneaza panourile radiante?

Panourile radiante transforma energia electrica in energie radianta (radiatii infrarosii) prin care incalzesc obiectele, persoanele, animalele si plantele din campul vizual. In continuare, prin convectie, corpurile calde vor incalzi la randul lor aerul din incapere.

Cat consuma panourile radiante cu infrarosu?

Un panou radiant cu infrarosu va avea un consum de aproximativ 3 – 4 kW/zi pentru o camera.

Cat costa incalzirea cu panouri radiante?

Conform recenziilor utilizatorilor existenti, incalzirea cu panouri radiante a unei case izolate cu 4 incaperi costa 200 -250 lei/luna. Este important ca panoul sa fie dimensionat corect si sa aiba o putere potrivita raportat la incapere. Un panou prea mic pentru spatiul alocat de incalzire va consuma mai mult curent decat un panou mai mare in aceeasi camera.

Cat consuma un panou radiant pe ora?

In medie, un panou radiant functioneaza 6 – 8h/zi si consuma aproximativ 4 kW/zi pentru o camera de 18 mp la o temperatura de -4.4 grade Celsius.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply