Skip to main content
Climatizare

Cele mai bune panouri solare pentru apă caldă

7 iunie 2023One Comment

Resursele de care care avem nevoie în viața de zi cu zi încep să fie din ce în ce mai greu accesibile și automat, mai scumpe. Energia electrică sau gazul sunt printre primele care suferă modificări de preț tot mai dese.

Totuși, există alternative care pot să ne scutească de o parte din aceste cheltuieli. Un exemplu ar fi încălzirea apei cu ajutorul unui sistem de panouri solare pentru apă caldă.

Top 5 cele mai bune panouri solare pentru apă caldă

Panou solar apă caldă nepresurizat Rainung

Cel mai bun panou solar apă caldă nepresurizat.

Panou solar apă caldă Rainung – Păreri

Panoul solar Rainung este printre cele mai populare alegeri în materie de panouri solare pentru apă caldă. Sistemul de încălzit apă la soare funcționează cu ajutorul celor 20 de tuburi vidate, având un diametru de 58 mm și o lungime de 1800 mm și o structură de absorbție de tip AL-N/AL.

Boilerul cu care este dotat panoul solar pentru apă are o capacitate maximă de 200 litri. Interiorul lui fiind confecționat din inox folosit în industria alimentară, iar exteriorul din tablă din oțel galvanizat vopsit electrostatic cu izolație pe bază de spumă poliuretanică de o grosime de 55mm.

Suprafața de absorbție a energiei solare este de 2,8 metri pătrați, astfel apa poate ajunge la stadiul de fierbere în 1-2 zile ținând cont de temperatura de afară. Având o greutate de 83 de kg și o dimensiune de 1630mm lungime, 1660mm lățime și 1750mm înălțime, panoul nu necesită construcții speciale pentru fixare. Acesta poate fi montat direct pe acoperiș folosind suportul din tablă de oțel galvanizat care este inclus în pachet.

Sistem solar pentru apă caldă menajeră Heat Pipe Sunsystem VTC

Cele mai bune panouri solare apa caldă cu boiler.

Panou solar apă caldă Heat Pipe Sunsystem VTC – Păreri

Unul dintre avantajele instalației solare pentru apă caldă este faptul că circuitul de schimb termic dintre panou și boiler conține un agent termic pe bază de antigel. Astfel există posibilitatea ca panoul solar să producă apă caldă și pe timp de iarnă. Un alt aspect important este faptul că boilerul cu o capacitate de 150 litri, nu trebuie montat neapărat pe acoperiș, ci poate fi poziționat oriunde în locuință.

Kitul cu panou solar pentru apă caldă include un colector solar Sunsystem dotat cu 15 tuburi vidate heat-pipe care pot fi montate pe setul de suporți pentru acoperiș. Un boiler termoelectric mural cu o capacitate de 150 de litri și cu 2 serpentine Tesy Bilight dintre care una poate fi montată la panoul solar, iar cea de-a doua poate fi folosită fie pentru un aport de încălzire, fie montată la o altă sursă de încălzire a apei din boiler (pompe de căldură, centrale termice etc.). O supapă de siguranță de 6 BAR pentru evitarea supraîncălzirii panoului și o automatizare solară cu 3 senzori de temperatură, dintre care unul pentru panoul solar, iar ceilalți 2 pentru boiler.

Kitul cu panou solar pentru apă caldă mai include și o pompă de circulație și un vas de expansiune de 18 litri pentru a menține apa sub presiune permanentă. Un aerisitor automat și 10 litri de antigel solar care permite o temperatură de lucru încadrată între -28 și 180 grade Celsius.

Panoul solar pentru apă caldă iarna este recomandat pentru încăperi de până la 200 metri pătrați, având o înălțime de 1980 mm, lungime de 125 mm și o lățime de 1190 mm, cântărind 90 de kg.

Instalații solare pentru apă caldă Prosun

Cele mai bune panouri solare cu tuburi vidate iarna.

Panou solar cu tuburi vidate Prosun – Păreri

Panoul solar presurizat pentru apă caldă se încadrează în categoria de panouri solare care oferă apă caldă pe timp de vară și încălzire pe timp de iarnă. Acest tip de panou beneficiază de o garanție de 5 ani pentru componente, astfel oferind siguranța unei utilizări îndelungate în siguranță. Dimensiunile panoului sunt de 20 cm înălțime, 2 m lungime și 90 cm lățime, având o greutate de 30 de kg. Suprafața de absorbție a panoului este de aproximativ 1 metru pătrat.

Instalația solară completă pentru apă caldă menajeră conține și un controler electronic pentru panoul solar de apă caldă, o pompă de recirculare, un vas de expansiune și un boiler pentru stocarea apei calde. Kitul standard fiind alcătuit doar din panoul solar împreună cu suportul pentru acoperiș sau terasă. Puterea maximă este de 600W, presiunea putând ajunge la 6 BAR.

Principalele avantaje ale panourilor solare pentru apă caldă și încălzire sunt faptul că se montează ușor, funcționează peste 20 de ani, se pot utiliza pe tot parcursul anului și sunt total nepoluante.

Sistem solar încălzire apă Fornello

Cele mai bune panouri solare apă caldă nepresurizate.

Panou solar de încălzire apă Fornello – Păreri

Fiind vorba despre un panou solar pentru apă caldă nepresurizat, se montează de obicei pe acoperiș. Acest tip de panou solar captează radiația solară prin tuburile vidate și o transformă în energie termică, astfel apa care ajunge în tub se va încălzi.

Acest tip de panouri solare de încălzire apă sunt considerate cele mai sigure datorită faptului că nu există pericolul de explozie a boilerului din cauza suprapresiunii sau supratemperaturii.

Modelul de panou Fornello produce apă caldă de la soare începând cu luna martie până în luna octombrie-noiembrie, recuperând astfel investiția în aproximativ 2 ani. Presiunea apei calde depinde de diferența de nivel dintre rezervor și robinet, astfel, pentru o presiune de aproximativ 0,5 BAR, rezervorul trebuie să fie plasat la 5,5m înălțime.

Montajul panoului solar pentru apă caldă este foarte simplu și rapid, iar întreținerea este minimă, având în vedere că nu funcționează cu nicio formă de curent electric.

Cele 20 de tuburi vidate ale panoului solar cu boiler au un diametru de 58 mm în exterior și 47 mm în interior, cu o suprafață de absorbție de 1,90 metri pătrați. Puterea maximă a instalației solare pentru apă caldă este de 1500W.

Panouri solare plane apă caldă Idella Family Standard

Cel mai bun sistem solar pentru apă caldă cu controler.

Panouri solare plane apă caldă Idella Family Standard – Păreri

Așa cum le spune și numele, acest tip de panouri solare au o suprafață plană din sticlă rezistentă, așadar nu dispun de tuburi vidate și nici de rezervor. Cele două panouri solare plane pot fi montate cu ușurință pe un acoperiș din țiglă folosind cele două sisteme de montare de care dispune.

Sistemul solar pentru apă caldă include pe lângă cele 2 panouri solare, un controler diferențial solar, o stație solară cu două circuite și accesorii pentru zona colectorului 4,16 metri pătrați.

Instalația de încălzire apă solară mai dispune și de un vas de expansiune solar de 25 de litri, un set de conexiuni pentru conector pentru tur și retur, 2 sisteme de montare pe acoperiș pentru un colector și 10 litri glicol termic concentrat pentru prevenirea înghețului.

De ce am ținut cont

Panourile solare au devenit o variantă tot mai populară pentru încălzirea apei sau pentru obținerea curentului într-un mod gratuit, folosind lumina soarelui. Un astfel de sistem îți poate oferi apă caldă pe aproape tot parcursul anului, reducând astfel costurile facturilor lunare.

În plus, este un mare beneficiu pentru mediul înconjurător, fiind o variantă de energie ecologică.

Totuși, deși sunt un înlocuitor bun, panourile solare de apă caldă nu sunt potrivite pentru toată lumea. Este foarte important să ții cont de locul în care ai posibilitatea să le montezi și bineînțeles, expunerea la lumina soarelui.

Astfel că, dacă intenționezi să montezi cele mai bune panourile solare pentru încălzirea apei pe acoperiș, vei avea nevoie de minim 5m pătrați cu orientare direct către lumina soarelui de la Est la Vest sau Sud.

Un alt aspect de care este nevoie să ți cont este dacă dispui de spațiul necesar unui boiler solar de apă caldă și dacă centrala termică pe care o deții este compatibilă cu panourile solare.

Tip

Pe piață se găsesc 2 tipuri de panouri solare, panourile solare termice în care se încadrează 4 categorii de panouri pentru încălzirea apei și panourile solare fotovoltaice care sunt folosite pentru energie electrică.

 Panouri solare termice

Aceste tipuri de panouri transformă energia solară în căldură, în funcție de material pot fi plane sau cu tuburi vidate. Ambele au rol de absorbție a energiei solare, diferența fiind faptul că cele plane sunt confecționate din plăci din cupru, iar celelalte au tuburi vidate din sticlă borosilicată.

Dintre cele două modele, mai eficient este sistemul cu tuburi vidate datorită tehnologiei heat-pipe care permite un grad mai mare de absorbție a energiei solare. Astfel, se asigură o distribuție a căldurii mai eficientă, deoarece razele solare sunt captate din mai multe unghiuri. În schimb panourile plane nu depind atât de mult de condițiile climatice.

În funcție de sistemul de funcționare pot fi presurizate și nepresurizate. Cele presurizate acționează sub presiune la nivelul rezervorului, în timp ce sistemele nepresurizate au nevoie de o pompă pentru reglarea presiunii la robinet. Este recomandat ca în ambele cazuri să fie golit rezervorul de apă pe timpul iernii.

Panouri solare fotovoltaice

Aceste tipuri de panouri fotovoltaice transformă energia solară în electricitate. Deseori confundate cu panourile solare termice, panourile fotovoltaice se ocupă cu producerea energiei electrice.

Sistemul lor de funcționare se bazează pe efectul de transformare a fotonilor în electroni la impactul cu o suprafață fabricată dintr-un material semiconductor ca siliconul mono-cristalin, policristalin și amorf.

Productivitate

Pentru a afla care este nivelul de productivitate de care ai nevoie de la cel mai bun panou solar de încălzire a apei, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte: numărul de persoane și spațiul disponibil pentru montarea panoului.

Spre exemplu, în cazul panourilor solare cu tuburi vidate se consideră că un număr de 30-40 de panouri sunt suficiente pentru a încălzi 200 de litri de apă dintr-un boiler care este suficientă pentru 2, maxim 4 persoane.

Pe scurt, pentru a încălzi 50 de litri de apă, se consideră necesar un metru pătrat de panouri solare.

Garanție

Unii producători de panouri solare oferă mai multe tipuri de garanții și suport pentru eventualele cazuri în care panourile sunt deteriorate de grindină sau de alte fenomene precum crengile copacilor căzute peste ele.

Alți producători oferă garanția că puterea maximă a panourilor solare nu va scădea sub un anumit procent pe decurs de câțiva zeci de ani. Alți producători pot include o garanție în plus care promite un nivel mai mare de productivitate într-un timp mai scurt.

De obicei, garanția care privește componentele panoului are o valabilitate de 5 ani, aici fiind inclusă deseori și garanția de manoperă.

Producători

Fiind vorba despre un sistem atât de complex, este important să alegem cei mai buni producători. Astfel, pe piața din România sunt populare panourile solare pentru apă caldă Solaro, precum și cele de la Idella, Zantia. Alte două firme producătoare de sisteme de încălzire apă solară sunt Fornello și Rainung.

Pentru a alege cel mai potrivit brand pentru tine, verifică întotdeauna recenziile celorlalți cumpărători, astfel vei avea o imagine de ansamblu asupra calității produselor.

Intrebari frecvente

Cum se montează un panou solar pentru apă caldă?

Panourile solare pentru apă caldă se montează de obicei pe acoperiș la un unghi de circa 45 de grade. Ele trebuie asamblate în direcția cu cel mai mult soare pe perioada zilei, de obicei spre Sud. Este foarte important ca spațiul să nu fie umbrit de plante sau clădiri pentru a nu reduce din eficiența panoului.

Solicitați ajutorul unui specialist pentru montarea acestor panouri solare deoarece este un proces destul de complex și necesită cunoștințe în domeniu.

Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont în timp este curățarea panourilor odată la un interval de timp. Dacă panoul este acoperit cu murdărie, nu va mai putea capta energia solară în parametrii optimi.

Cum aleg un panou solar apă caldă?

Există panouri solare care încălzesc apa doar în anotimpul cald, însă există și panouri solare cu apă caldă în 4 anotimpuri. Cele din urmă sunt panouri solare termice de tip split, adică folosesc boiler în casă, nu pe acoperiș, astfel există posibilitatea de a funcționa pe tot parcursul anului.

De asemenea, se recomandă achiziționarea unui întreg sistem de încălzire a apei prin panouri solare, astfel evitați bătaia de cal referitoare la căutarea pieselor potrivite pentru respectivul tip de panou solar.

Cum se poate face apă caldă de la soare?

Panourile solare sunt niște dispozitive care funcționează cu radiația solară producând astfel alte resurse. Aceste panouri sunt de obicei fabricate din materiale speciale menite să absoarbă lumina și căldura de la soare folosindu-se de celule din componența lor. În acest fel lumina și căldura soarelui sunt transformate în energie termică menită să încălzească apa sau un anumit spațiu.

Avantajul unui astfel de sistem este faptul că energia solară este o resursă inepuizabilă pentru care nu este nevoie să plătim, astfel reducând considerabil costurile lunare pentru energie electrică, gaz sau lemne de foc. În plus, este o variantă total regenerabilă și nepoluantă, așadar, nu dăunează mediului.

Webografie

In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune panouri solare pentru apă caldă, am folosit informatii din urmatoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Join the discussion One Comment

  • DODO spune:

    care tip de panou are delta T cel mai mare luind de referinta O grade in exterior Expl : ce temperatura este la iesirea din panou ( nu in casa ) cind afara este O grade cu cer acoperit

Leave a Reply