Electricitatea este o resursă care ne ține în priză și la propriu și la figurat, deoarece alimentându-ne toate gadgeturile, ne ușurează considerabil viața cotidiană. Cu toate acestea, unele forme de obținere a energiei electrice pot fi dăunătoare pentru mediu, dar și pentru bugetul nostru lunar. Tocmai din aceste două motive, au început să se utilizeze diverse alternative. Cea mai populară variantă este obținerea electricității folosind panouri solare. Acestea pot fi atât termice, cât și fotovoltaice, iar deseori se întâmplă să fie confundate între ele. Diferența este că cel termic sunt panouri solare pentru apă caldă sau căldură, iar cel fotovoltaic produce energie. Totuși există și variante de panouri solare hibrid care le pot face pe ambele.
În cazul energiei electrice, panoul solar fotovoltaic a devenit o opțiune tot mai des abordată de consumatorii rezidențiali, de antreprenori, dar și de consumatorii vulnerabili sau fără acces la altă sursă de electricitate. Un alt motiv pentru care panoul fotovoltaic este tot mai căutat se datorează programelor europene care presupun subvenționarea costurilor pentru cei care doresc să folosească acest tip de energie în căminele sau pentru afacerile lor. Pentru a lua cea mai bună decizie, am documentat următoarele subiecte: ce este un panou fotovoltaic, câte tipuri există, cât costă un panou fotovoltaic, din ce este format acest panou fotovoltaic și cum funcționează renumitele kituri de panouri fotovoltaice.
Top 7 cele mai bune panouri fotovoltaice
Sistem solar fotovoltaic Poweracu
-
- Are o putere maximă de 3000W;
- Pachetul include 10 bucăți de panouri monocristaline;
- Se încadrează în condițiile programului european Casa Verde;
- Are sistem de prindere în tablă.
-
- Cântărește aproximativ 485 kg;
- Recomandat pentru încăperi de până la 20 m2.
De ce am ales acest sistem fotovoltaic Poweracu
Panoul fotovoltaic monocristalin este considerat cel mai bun datorită siliciului de calitate din care este confecționat. În plus, spre deosebire de celelalte tipuri de panouri, un sistem fotovoltaic monocristalin poate produce și de 4 ori mai multă electricitate, fiind și mai sigur datorită garanției de 25 de ani pe care majoritatea producătorilor o oferă.
Acest sistem fotovoltaic include 10 bucăți de panouri solare monocristaline și un invertor Pur Sinus Hybrid Infini-Solar Plus de 3KW, 48V și 3000W, plus 4 acumulatori de 12V cu gel. Pentru montajul panourilor fotovoltaice, pachetul include 8 bare Renusol VS+ cu dimensiuni de 41 x 35 x 4200 mm, 24 de bucăți de sisteme de prindere și 40 de elemente de fixare. Alte elemente ale kitului sunt tabloul aplicat in 6 posturi, 2 cabluri solare de 4 mm negru și roșu, 3 siguranțe și 10 seturi a câte un set de conectori MC4( +/-) Solarmodul Prevent (SY-CC4K)).
Avantajul acestui model este faptul că se încadrează în programul de panouri fotovoltaice Casa Verde. Motivul fiind faptul că pachetul include un sistem cu panouri fotovoltaice 3kWp, adică minimul de putere instalată al panourilor fotovoltaice acceptate de program.
Kit fotovoltaic Wattrom 3kw
-
- Puterea maximă este de 3000W;
- Include 12 panouri fotovoltaice policristaline;
- Este rezistent la condiții meteorologice extreme.
-
- Nu acoperă o încăpere mai mare de 24 m2 fără variantă de rezervă la consum;
- Cântărește 524 de kg.
De ce am ales acest kit de panouri fotovoltaice
Dacă bugetul de care dispui este unul limitat, atunci alege panouri fotovoltaice policristaline, deoarece sunt mai ieftine și sunt funcționale până la peste 30 de ani dacă sunt întreținute corespunzător. Acest tip de panouri solare fotovoltaice pot asigura necesarul de energie complet sau parțial pentru ferme izolate, stâne sau cabine de pază. Sunt de asemenea utile și pentru pompe de apă sau pentru hidrofor. În cazul locuințelor, acest kit fotovoltaic nu poate acoperi mai mult de 24 de metri pătrați fără o rezervă la consum.
Kitul fotovoltaic 3kw include 12 bucăți de panouri fotovoltaice policristaline cu un diametru de aproape 2 m pătrați, un invertor Axpert VP 3000-24, 8 conectori MC4 și 2 baterii solare de 12V și 200Ah. Incluse în kit sunt și cablul solar de 60m, cablul pentru acumulatori de 40m și cablul pentru împământare de 50m, precum și un set format dintr-un cofret întrerupător DC plus separatoare AC. Pentru instalația panourilor fotovoltaice pe acoperiș setul cuprinde și suporți de prindere K2.
De menționat este faptul că că nu se poate efectua încălzirea casei cu aceste panouri fotovoltaice, însă pot fi folosite pentru a alimenta diverse surse de căldură cum ar fi aerotermele sau caloriferele electrice.
Sistem fotovoltaic on-grid Devolt
-
- Puterea maximă este de aproximativ 3780W;
- Include 12 panouri fotovoltaice;
- Acoperă încăperi de până la 300 m;
- Poate fi folosit și pentru încălzire sau apă caldă.
-
- Panourile sunt policristaline;
- Cântărește 360kg.
De ce am ales acest sistem fotovoltaic on grid
Kitul de panouri fotovoltaice on-grid este cunoscut prin prisma faptului că funcționează doar cu ajutorul rețelei electrice disponibile. Deci dacă nu există tensiune în rețea, nu avem nici producție rezultată din sistemul fotovoltaic.
Aceste panouri fotovoltaice se numără printre cele mai bune deoarece au posibilitatea de a trimite în rețea excesul de energie electrică. În plus este un sistem optimizat spre autoconsum cu aport la încălzire sau apă caldă, după caz. Altfel spus, încălzirea casei cu panouri fotovoltaice este făcută din surplusul de curent care poate fi redirecționat către încălzirea unui boiler, puffer sau a unui radiator.
Sistemul fotovoltaic include 12 bucăți de panouri policristaline de 270 Wp, un invertor solar de 230 Ac și 4300 Wp și un regulator de imersie solară de 3,6kw și 230Vac, precum și un set de fixare pentru montarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș din tablă sau carton bitumos.
Kitul nu include boiler pentru încălzire de apă cu panouri fotovoltaice și nici conductori solari, însă pot fi achiziționate separat în funcție de nevoi. De asemenea, manopera de montaj precum și contorul bidirecțional sau cu limitare nu sunt incluse în preț.
Sistem fotovoltaic off grid EnergyMark
-
- Puterea maximă este de 5000W;
- Include 15 bucăți de panouri fotovoltaice;
- Acoperă până la 100 m.
-
- Cântărește 580 kg;
- Are panouri policristaline.
De ce am ales acest sistem fotovoltaic off grid
Acest tip de sistem solar fotovoltaic off-grid funcționează cu acumulatori de stocare, astfel nu este nevoie de conectare la rețea. Avantajul acestui model de panouri fotovoltaice pentru casă este faptul că energia electrică poate fi folosită acolo unde nu există o rețea sau aceasta are o avarie. În plus, poate fi folosit și ca stabilizator pentru oscilațiile de tensiune acolo unde este prezentă totuși o rețea electrică.
Cu o putere maximă de 5000W, sistemul este capabil să acopere până la 100m pătrați având garantată eficiența panourilor fotovoltaice și iarna. Costurile pentru asemenea panouri fotovoltaice pot fi mai mari față de panourile on grid. Totodată, dacă e să calculăm cât produce un panou fotovoltaic, în acest caz producția anuală a tuturor panourilor este estimată la 5.472 kWh.
Sistemul include 15 bucăți de panouri fotovoltaice policristaline de 280W, un invertor off-grid monofazat Effekta cu o putere de 5kVA/ 5kW și cu 9.6 kW – putere stocată în acumulatori. Pe lângă acestea, kitul fotovoltaic cuprinde și 4 acumulatori de 200 Ah cu gel, cofret AC/DC pentru siguranțe și descărcătoare, precum și o conectică pentru cabluri, papuci și setul de conectori MC4. Alte accesorii și elemente prezente în kit sunt cele folosite pentru racordare la tabloul general al casei și tabloul de siguranțe și protecție.
Schema de montare a acestor panouri fotovoltaice se realizează pe acoperiș înclinat folosind sistemul de susținere K2. Opțional poate fi realizată și montarea alături de punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic.
Kit fotovoltaic portabil Breckner Germany
-
- Este un panou portabil;
- Panoul este monocristalin;
- Funcționează între -45 și +85 grade Celsius.
-
- Puterea maximă este de 145W;
- Cântărește 9,7kg.
De ce am ales acest kit fotovoltaic portabil
Având în vedere că este vorba despre un panou fotovoltaic portabil, capacitatea de producere a energiei nu se poate compara cu panourile fixe. Maximul de putere la care poate ajunge acest panou este de 145W, avantajul fiind însă, faptul că funcționează la temperaturi încadrate între -45 și +85 de grade Celsius. Printre avantajele acestui sistem se numără și faptul că panoul este monocristalin, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai eficiente modele.
Un alt aspect important îl reprezintă încadrarea în categoria de panouri fotovoltaice pentru rulote. Sistemul dispune de un singur panou gândit cu un design stil servietă pentru a putea fi ușor de transportat. Dimensiunea acestui panou fotovoltaic este de 1360 x 640 x 35 mm atunci când e deschis și de 680 x 640 x 70 mm atunci când e închis. Greutatea totală a servietei fotovoltaice ajunge la aproximativ 10kg. Este posibil ca acest model să fie unul dintre cele mai potrivite modele de panouri fotovoltaice pentru rulotă datorită dimensiunii și caracteristicilor tehnice pe care le are.
Kit panou fotovoltaic 500W Wattrom
-
- Puterea maximă este de 500W;
- Pachetul are 2 panouri fotovoltaice;
- Rezistent la factori climatici extremi.
-
- Recomandat pentru încăperi de 4m2;
- Cântărește 90 kg.
De ce am ales acest kit panou fotovoltaic 500W
Acest sistem cu panouri solare fotovoltaice are o putere maximă de 500W, fiind recomandat aplicațiilor off-grid deoarece kitul include o baterie solară de 90Ah. Alte elemente prezente în pachet sunt invertorul Phoenix 12/800 VE.Direct Schuko, regulatorul de încărcare, 2 conectori MC4, 30m cablu solar și 30m cablu acumulatori plus un set cofret întrerupător DC și separatoare AC.
Conform descrierii, aceste panouri fotovoltaice au tot ce este nevoie pentru montaj și punere în funcțiune imediat ce sunt despachetate. Ele pot fi utilizate într-o arie de 4m pătrați, ceea ce înseamnă că nu este un panou fotovoltaic potrivit pentru apartament, ci mai degrabă pentru bărci sau rulote.
Transportul este unul sigur, sistemul de panouri solare fotovoltaice fiind ambalate corespunzător și transportate pe paleți, astfel încât kitul să ajungă intact la destinație.
Panou fotovoltaic 100W Victron Energy
-
- Puterea maximă este de 100W;
- Panoul este monocristalin;
- Intervalul de temperatură suportat este între -40 ° C și + 85.
-
- Pachetul conține un panou fotovoltaic.
De ce am ales acest panou fotovoltaic 100W
Kitul cu panou fotovoltaic de 100W este realizat cu 36 de celule din Si Monocristalin. Aceste celule sunt laminate între folii cu transparență ridicată de acetat de vinil și sticlă securizată, fiind ambalate pe un suport din aluminiu anodizat.
Datorită diodelor de bypass panourile fotovoltaice de 100w sunt ferite de supraîncălzire, iar riscul de pierdere de putere din cauza umbririi este minimizat. Un alt avantaj este faptul că pachetul include și cutii de juncțiune. Dimensiunile totale ale panoului sunt1195x545x35mm, așadar poate fi parte din categoria panourilor fotovoltaice portabile, fiind ușor de transportat datorită dimensiunilor mici. El poate fi folosit pentru iluminat, încărcare baterii, stații meteo, așadar poate fi folosit fără probleme pe lângă un kit de panouri fotovoltaice pentru rulote.
Nu se poate realiza încălzirea unei încăperi cu acest model de panouri fotovoltaice. Printre caracteristicile cheie ale acestui sistem numărându-se faptul că își menține productivitatea între temperaturi de -40 și +85° C, precum și suprafața cu capacitate maximă de încărcare de 200 kg / m².
Despre panouri fotovoltaice
Tipuri
Principalele tipuri de panouri fotovoltaice sunt:
- Panouri fotovoltaice monocristaline: fabricate din celule monocristaline din cristal de siliciu pur.
- Panouri fotovoltaice policristaline: fabricate din celule policristaline din atomi de siliciu.
Panouri fotovoltaice monocristaline vs policristaline
Marea dilemă a majorității oamenilor care optează pentru energia regenerabilă este dacă să aleagă panouri fotovoltaice monocristaline sau policristaline. Diferența dintre acestea este faptul că panourile monocristaline au un randament mai mare datorită siliciului monocristalin care cristalizează în mod uniform. Panourile policristaline nu au nici suprafața, nici culoarea uniformă, astfel dau un randament mai mic, însă pot fi găsite la un preț mai accesibil față de cele monocristaline.
Alte tipuri de panouri:
- Panouri fotovoltaice on grid: trebuie conectate la o rețea de curent existentă:
- Panouri fotovoltaice off grid: funcționează cu acumulatori, deci nu necesită conectare la rețea;
- Panouri fotovoltaice amorfe: fabricate din siliciul amorf, o formă non-cristalină a siliciului. Funcționează relativ bine la lumină slabă, însă nu sunt foarte rezistente în timp:
- Panouri fotovoltaice flexibile: un panou fotovoltaic flexibil poate fi montat pe acoperiș concav, rotund sau cu denivelări;
- Panou fotovoltaic semiflexibil: potrivit pentru suprafețe curbe sau arcuite;
- Panouri fotovoltaice transparente: nu pot înlocui curentul electric, dar pot prelua o parte din consum.
Dimensiuni
Despre panouri fotovoltaice nu putem spune că au o dimensiune exactă. În fapt, aceste panouri fotovoltaice au dimensiuni standard, cu mici excepții. Diferența de dimensiune a unui panou intervine la instalațiile rezidențiale, care de obicei au în jur de 165 cm la 100 cm și instalațiile comerciale care au 195 cm la 100 cm.
Dacă vă interesează un kit solar fotovoltaic pentru un proiect rezidențial, atunci este recomandat să alegeți panouri de mici dimensiuni pentru a maximiza spațiul de pe acoperiș. În cazul proiectelor comerciale, deseori este nevoie de un număr mare de panouri, astfel că se pot utiliza și dimensiuni mai mari de panouri fotovoltaice.
Putere
Panourile solare sunt cele mai folositoare atunci când nu există o rețea de electricitate în zonă, astfel singura sursă de curent o produc acestea. În funcție de puterea lor maximă, panourile fotovoltaice pot fi folosite și pentru a încărca un telefon, pentru a alimenta un bec sau multe altele.
Pentru rulote, bărci, camioane sau vehicule utilitare se poate utiliza un panou fotovoltaic de la 150w până la 250w. Pentru uz rezidențial sau comercial, unde consumul poate fi mai mare, puteți opta pentru un kit cu panou fotovoltaic de 320w sau de 6kw.
Pentru încărcarea telefoanelor sau pentru iluminare în camping, puteți folosi panouri fotovoltaice de 50w.
Cu toate acestea, pentru a da randament maxim, panourile solare au nevoie de mentenanță. Această întreținere se realizează prin spălare odată la o anumită perioadă de timp. Dacă panourile sunt acoperite de frunze, praf, sau alte tipuri de murdărie, ele nu vor avea condițiile optime pentru a produce curent. Din acest motiv este foarte important să vă organizați o rutină de spălare pentru panourile fotovoltaice.
Accesorii
Accesoriile sistemelor fotovoltaice sunt de fapt elementele care adesea sunt incluse în pachet, însă există și cazuri în care ele trebuie achiziționate separat.
- Baterii cu gel pentru panouri fotovoltaice – sunt proiectate să fie descărcate și reîncărcate în mod repetat, aceste baterii pentru panouri fotovoltaice pot fi o sursă de alimentare de urgență;
- Suport panouri fotovoltaice – deoarece montajul se realizează pe acoperiș la o anumită înclinație, panourile fotovoltaice trebuie fixate cu ajutorul unor structuri de montaj și a unor suporți de prindere speciali;
- Invertoare panouri fotovoltaice – un invertor de panou fotovoltaic este responsabil cu conversia energiei solare în energie electrică;
- Regulator încărcare panouri fotovoltaice – asigură o tensiune corectă de încărcare și previne supraîncălzirea;
- Acumulatori panouri fotovoltaice – acumulatorii pentru panouri fotovoltaice sunt asemenea bateriilor solare;
- Conectori panouri fotovoltaice – utilizați pentru legarea în paralel a panourilor;
- Controler panouri fotovoltaice – un controler asigură o încărcare sigură, protejând bateriile de supraîncărcare.
Intrebari frecvente
Câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă?
Pentru a afla de câte panouri fotovoltaice avem nevoie pentru o casă, trebuie să aflăm cât curent consumăm. Astfel, împărțim suma de pe factura de curent la costul pe kwh care este estimat la 0,60 lei. Rezultatul acestui calcul ar trebui să reprezinte energia consumată într-o lună. După care, împărțim rezultatul la 30 de zile pentru a afla cât consumăm pe zi, astfel putem să ne dăm seama de câte panouri fotovoltaice avem nevoie pentru o casă. Ca exemplu, pentru un consum de 3Kw este nevoie de un kit de aproximativ 12 panouri fotovoltaice pentru casă, a câte 250W.
Cât produce un panou fotovoltaic?
Energia pe care o poate produce un panou fotovoltaic nu este una exactă, ci depinde foarte mult de condițiile meteorologice, de dimensiunea panoului fotovoltaic și de eficiența celulelor. Pentru a afla exact cât produce un panou fotovoltaic pe oră, sau pe zi, există o formulă globală. Folosind aceste informații puteți afla și ce randament au panourile fotovoltaice iarna.
E = A * R * H * PR
- E = energie în kWh;
- A= aria totală a panourilor fotovoltaice pe m²;
- R= randamentul sau eficiența panoului fotovoltaic;
- H = radiația solară medie anuală pe panouri înclinate;
- PR = raportul de performanță, coeficient pentru pierdere.
Cum se face instalarea la panouri fotovoltaice?
Pentru montaj aveți nevoie de o instalație de panouri fotovoltaice completă. Asta însemnând că pe lângă panouri, aveți nevoie și de invertor, conectori, controler etc. În funcție de tipul panoului fotovoltaic, schema de montaj poate să fie diferită, asemenea și schema de conectare sau de legare a panourilor fotovoltaice.
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune panouri fotovoltaice, am folosit informatii din urmatoarele surse:
Foarte util articolul. Mă gândesc de ceva timp să instalez un sistem fotovoltaic și am observat că, pe lângă informațiile pe care le aduni personal, a fost necesar să caut firme montatoare apreciate de foști clienți. Așa cum menționați în articol, calitatea instalării și garanțiile oferite sunt esențiale. În acest sens, o companie profesionistă de montaj sisteme fotovoltaice este capabilă să gestioneze toate sarcinile, de la faza de proiectare până la mentenanță.