Skip to main content
Climatizare

Top 3 sobe pe gaz eficiente

6 septembrie 2022No Comments

Cand vine vorba despre incalzire ai nevoie de siguranta, de o optiune fiabila si de incredere, cu eficienta crescuta si care sa nu iti creasca facturile in mod necontrolat. In aceasta privinta, sobele pe gaz reprezinta optiuni demne de luat in seama, fiind capabile sa indeplineasca toate aceste conditii.

Top 3 sobe pe gaz

Soba cu butelie Hausberg HB 1010

Cea mai buna soba pe gaz cu buletin și aprindere piezo-electrica potrivita pentru spatiile mari.

Pareri soba pe gaz cu butelie Hausberg
 • Alimentare – Soba poate fi alimentata cu curent sau gaz in functie de nevoile specifice ceea ce ofera avantajul de a nu avea nevoie de combustibil solid in situatiile in care soba trebuie utilizata neaparat.
 • Putere – Soba are puterea reglabila in 3 trepte si cea pe gaz este cuprinsa intre 1.3 si 4.2 kW. Soba electrica are o putere cuprinsa intre 400 si 2000 W. Datorita acestor doua valori soba poate fi utilizata in incaperi cu maxim 100 mc pe care are capacitatea de a le incalzi rapid.
 • Siguranta – Modelul are un grilaj in partea din fata care separa zona radianta de restul incaperii si o mentine la distanta fata de atingerile eventuale.

Soba pe gaz cu 3 trepte de putere Zilan ZLN

Cea mai buna soba pe gaz cu butelie si cu termostat.

Pareri soba pe gaz Zilan
 • Eficienta – Are o eficienta deosebita oferita cu ajutorul a 3 panouri de incalzire realizate din ceramica si cu microperforatii, oferind o rezistenta termica foarte mare.
 • Putere – Soba are o putere ce variaza intre un minim de 1.5 kW si maxim 4.2 kW, ceea ce face ca soba sa fie perfecta pentru spatii mari ce depasesc 100 mc. Consumul acestei sobe este cuprins undeva intre 103 si 205 g/ ora.
 • Siguranta – Aceasta soba pe gaz cu termostat de siguranta se va opri singura in cazul in care se supraincalzeste. Senzorul pentru dioxid de carbon intrerupe alimentarea daca sunt detectate concentratii mari. In plus, soba are si un sistem pilot care opreste functionarea atunci cand flacara este stinsa.

Hausberg HB 1020

Cea mai buna soba pe gaz si electrica.

Pareri soba cu GPL și electrica Hausberg
 • Putere – Aceasta soba cu GPL are o putere maxima de 4200 W care poate fi reglata tinand cont de 3 trepte consecutive. Astfel poate fi personalizat foarte eficient programul de incalzire tinand cont de viteza cu care se doreste incalzirea.
 • Consum – Consumul este unul mic, de 305 g/ora ceea ce inseamna ca soba va putea functiona mult timp cu aceeasi butelie.
 • Aprindere – Soba are aprinderea de tip piezoelectric aceasta fiind cea mai simpla si sigura varianta existenta si ofera totodata si o foarte mare siguranta.

De ce am tinut cont

Suprafata de incalzit

Din punct de vedere al eficientei, la sobele cu gaz, este foarte important sa cunoastem valoarea BTU oferita de catre producator.

Btu este o abreviere de la “British Thermal Units”, aceasta fiind o unitate de masura pentru energia termica. Regula generala, daca am putea spune asa, este ca o soba de 35.000 BTU sau peste, va avea capacitatea de a incalzi suficient o locuinta relativ mare, de 100 metri patrati. Bineinteles, aceasta valoare este orientativa, existand variatii semnificative pe piata si care pot depinde si de gradul de izolare al locuintei.

Mod de alimentare

Gazul este unul dintre cei mai practici combustibili ce pot fi folositi, datorita faptului ca arde curat si in acelasi timp, nu este nici foarte scump. Astfel, sobele cu gaz, au devenit foarte cautate pe piata.

Exista totodata si produse ce se alimenteaza in mod mixt, cu electricitate si gaz. Acestea pot fi racordate chiar la instalatia centrala de gaz a locuintei (sau la o butelie), iar unele dintre acestea pot folosi chiar si GPL.

Puterea

Puterea necesara este determinata de suprafata pe care ai nevoie sa o incalzesti.

Trebuie sa tii cont de faptul ca, daca alegi o soba pe gaz de mare putere, aceasta va consuma mai mult combustibil.

De aceea, este important sa existe un echilibru intre puterea sobei pe care o vei achizitiona si suprafata pe care o vei incalzi. In acest sens, trebuie sa evaluezi foarte bine inainte aria si volumul spatiului de incalzit, in care soba respectiva va fi amplasata.

Ca un exemplu, pentru un volum de 50-55 mc (respectiv pentru o suprafata de aproximativ 22 metri patrati), va fi nevoie de o sopa pe gaz cu puterea de 2kw.

Ventilatia

Pentru ca soba cu gaz sa functioneze la parametri optimi, aceasta trebuie racita eficient.

Gazele reziduale rezultate din arderea gazului folosit drept combustibil, trebuie evacuate in siguranta. In functie de modurile in care se va realiza evacuarea, ventilatia poate fi directa sau indirecta.

Sobele cu gaz cu ventilatie directa sunt in general cele cu flacara deschisa, in care gazele rezultate din ardere sunt eliberate direct in incapere.

Sobele cu gaz cu ventilatie indirecta, sunt echipate cu cosuri de evacuare. Acestea se monteaza ceva mai greu, avand nevoie de o amplasare mai buna, pentru ca va trebui sa gauresti peretele, in zona de iesire a burlanului.

Si in acest caz, pot exista 2 categorii de sobe: cu evacuare verticala si  cu evacuare orizontala.

 • Soba pe gaz cu evacuare verticala este mai dificil de instalat pentru ca burlanul de evacuare va trebui sa iasa prin tavan,
 • Soba pe gaz cu evacuare orizontala se asambleaza mult mai usor si pot fi montate si la apartamentele de bloc.

Consumul

Daca ai racordat soba direct la reteaua de gaze naturale a locuintei, consumul te va interesa mai ales prin prisma facturilor si a costului acestora. Daca insa ai conectat soba la o butelie pe gaz, nu va trebui decat sa-ti faci griji de schimbarea acesteia la timp, inainte sa se goleasca. Conform calculelor estimative, 100 g de combustibil vor fi suficienti pentru o ora de functionare la o treapta de putere mai mica, in timp ce pentru functionare intensificata, vor fi nevoie de 300 g de combustibil sau peste (in unele cazuri).

Eficienta

Eficienta unei sobe pe gaz este direct determinata de optiunile pe care le are produsul, pentru a-ti putea personaliza modurile de folosire, corespunzator cu nevoile tale specifice. Astfel, pot exista mai multe trepte de putere iar sobele pot fi prevazute cu termostat, reducandu-se astfel consumul si marindu-se eficienta, pe termen lung.

Siguranta

Cand vine vorba despre arderea unui gaz, functia de siguranta nu poate fi neglijata.

Unele sobe sunt prevazute din fabrica cu senzori de CO2, capabili sa opreasca imediat functionarea, atunci cand se detecteaza o concentratie prea mare a acestui gaz.

De asemenea, alte modele pot detecta concentratia de oxigen, nelasand-o sa scada sub un anumit nivel (care poate fi presetat de catre utilizator). Alimentarea cu gaz a dispozitivului trebuie sistata imediat, in momentul in care flacara se stinge.

Intrebari frecvente

Ce inseamna ventilatie indirecta?

Ventilatia indirecta se refera la modelele care au cos de evacuare. Acestea se gasesc foarte usor pe piata la preturi accesibile. Reziduurile emise trebuie sa fie eliberate afata si pentru acest lucru va fi nevoie de burlanul de evacuare. Cel mai important dezavantaj este faptul ca o astfel de soba are nevoie de montare complexa si prin urmare va fi necesar sa fie facuta o gaura in perete sau tavan. In cazul in care locuiesti la casa poti sa alegi o metoda mai complexa cu evacuare verticala. In acest caz fumul iese prin tavan si trebuie sa faci mai multe operatiuni de montare.

Cum se calculeaza puterea pentru soba pe gaz?

In acest scop este important sa tii cont de o serie de parametri improtanti. Pentru inceput trebuie sa iei in calcul faptul ca sobele care au o putere mai mare vor incalzi mai rapid casa. Puterea va fi direct proportionala cu consumul in cazul acesta. O soba pe gaz cu putere mare genereaza un consum mai mare motiv pentru care este recomandat sa echilibrezi foarte bine puterea si consumul alegand o soba in functie de suprafata.

Cum determin eficienta sobei pe gaz?

Se va vedea eficienta cu ajutorul posibilitatilor oferite de aparat cu scopul de a optimiza consumul si de a face o economie mai mare. Pentru ca aparatul sa fie unul eficient trebuie sa te asiguri ca soba are toate optinile de control al treptelor de putere. In plus, soba va trebui sa fie controlata cu ajutorul unui termostat care va impiedica consumul in exces.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply