Climatizare

Cel mai bun termosemineu

By 6 noiembrie 2019 aprilie 10th, 2020 No Comments

Cu totii ne dorim sa avem un camin confortabil, mai ales in perioada rece si pentru asta avem nevoie de o incalzire eficienta. Confortul termic este foarte important pentru o locuinta moderna, mai ales in tarile unde clima implica temperaturi foarte reci pe timpul iernii. In ziua de astazi, exista multe produse eficiente ce pot incalzi locuintele noastre, iar unul dintre cele mai moderne este termosemineul. Acesta nu trebuie confundat cu semineele clasice, pentru ca are un mod diferit de functionare, fiind construit pe alte principii.

De ce am tinut cont

Combustibilul folosit

Termosemineele gasite astazi pe piata, pot functiona cu mai multe tipuri de combustibil: lemnul, carbunele sau peletii. In momentul achizitionarii unui termosemineu, trebuie sa tii cont de recomandarile producatorului, in ceea ce priveste combustibilul ce trebuie folosit. Multe modele de termoseminee pot functiona cu mai multe tipuri de combustibil (in afara de cel principal). Cu toate astea, ar fi bine sa nu te expui la riscuri inutile. De exemplu, daca vei decide sa arzi si lemne intr-un termosemineu construit pentru peleti, vei constata ca eficienta este cu mult scazuta. In acelasi timp, vei pune in pericol instalatia, aceasta riscand sa se defecteze rapid.

Puterea termica

Un termosemineu eficient si de calitate trebuie sa aiba o putere termica suficient de mare pentru a incalzi corespunzator locuinta ta. Un astfel de termosemineu trebuie sa aiba capabilitatea de a ridica temperatura interiorului locuintei, pana la 17-20 de grade Celsius intr-un timp foarte scurt si folosind cat mai putin combustibil. Puterea este exprimata in Kw (kilowatti) si cu ajutorul acesteia, ne putem face o idee despre capacitatea de incalzire a unei suprafete. Din acest punct de vedere, putem spune ca termosemineele pe peleti, sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Un model cu o putere de 25 de kw de exemplu, poate incalzi spatii de pana la 180 metri patrati, adica echivalentul a 3 apartamente de marime medie. Exista insa si produse pe lemne sau carbune (cu puteri de pana la 15kw), ce pot incalzi cu succes suprafete de pana in 100 metri patrati.

Tipul de tiraj

Ca in cazul oricarui alt tip de sisteme pentru incalzire ce implica emisii de gaze si termosemineele pot functiona cu un tiraj fortat sau cu aportul unui tiraj natural.

 • Tirajul natural implica eliminarea noxelor si a gazelor reziduale intr-un mod natural. Acest lucru se poate face numai prin atasarea unui cos de evacuare (prin tavan). Este cel mai simplu si in acelasi timp, cel mai putin costisitor tip de tiraj, dar nu poate fi realizat decat la case.
 • Tirajul fortat are avantajul ca poate fi folosit in orice tip de locuinta. Acesta foloseste un ventilator pentru eliminarea noxelor si este dotat cu sisteme de admisie, pentru sustinerea arderilor.

Siguranta

Pentru ca discutam de produse ce functioneaza cu ardere (si care elimina gaze in acest proces), siguranta utilizatorului este foarte importanta si nu trebuie trecuta cu vederea. Termosemineele de calitate trebuie sa fie dotate cu mai multe elemente de siguranta si protectie. Cele mai sigure modele din acest punct de vedere, sunt cele pe peleti. Acestea sunt in general automatizate si dispun de tehnologie superioara. Pot fi dotate cu termostate ce vor impiedica arderea atunci cand sunt detectate anumite probleme. In schimb, daca este vorba de un termosemineu cu tiraj natural, acesta va trebui supravegheat mai des de catre utilizator, pentru ca focul poate scapa de sub control oricand.

Top 3 termoseminee

 • Termosemineu, incalzire centrala, PRITY ,S3W17 – un termosemineu modenr care permite incalzirea pe lemne si carbune;
 • Termosemineu centrala pe peleti Fornello Royal 25 kw – un termosemineu de calitate care functioneaza pe peleti;
 • Ferroli Breta Pellet 24 – cel mai bun termosemineu pe lemne si peleti cu sistem de autocuratare.

PRITY, S3W17

Acesta este un model de termosemineu modern pentru incalzire cu lemne si carbune a locuintelor care au mai putin de 196 mp si care sunt izolate termic.

PRO

 • Puterea totala este de 22 kw;
 • Semineul are si un cazan de apa incorporat cu volum de 22 litri;
 • Permite incalzirea a pana la 8 calorifere;
 • Are o putere de 5 kW;
 • Aspectul este unul interesant realizat cu ajutorul lateralelor din otel emailat de culoare crem.

CONTRA

 • Utilizatorii semnaleaza faptul ca acest semineu face cu greu fata la suprafata de incalzit mentionata de producator.

De ce am ales acest produs?

Combustibil – Acest termosemineu permite incalzirea pe lemne si carbune a locuintelor care au maxim 196 mp si sunt izolate termic. Astfel acopera o suprafata suficient de mare si poate fi amplasat intr-o casa de dimensiuni moderate.

Include cazan de apa – Acest termosemineu are si un cazan de apa incorporat cu un volum de 22 litri si modelul poate incalzi pana la 7-8 calorifere de tipul 22 x 600 x 1000 cm.

Putere – Modelul acesta de termosemineu are o putere de pana la 5 kW degajata in camera in care va fi montat fi focarul cu geam rezistent. Tipul acesta de termosemineu infrumuseteaza locuinta pe langa faptul ca ofera o cantitate mare de caldura.

Lucruri bine de stiut

Utilizatorii semnaleaza faptul ca acest termosemineu face cu greu fata la suprafata mentionata de producator. Pentru suprafete atat de mari sunt reocmandate modelele de mai jos.

Fornello Royal 25 kw

Acest model de centrala se poate coupa de spatii de pana la 200 mp si daca ai o casa mica poti sa il setezi pe o treapta inferioara pentru echilibrarea capacitatii termice.

PRO

 • Are un randament de pana la 93 de pricente fiind printre cele mai mari de pe piata;
 • Ajuta la economisirea combustibilului si a banilor;
 • Are sisteme de siguranta care previn accidentele datorita unui tiraj fortat;
 • Permite reglarea vitezei de ardere pe cinci trepte;
 • Iti permite s aajustezi capacitatea pentru cladirile micil
 • Are o interfata electronica cu telecomanda unde poate fi programat regimul de ardere saptamanal.

CONTRA

 • Semineu nu are boiler de ardele pentr apa inclus si nu are ventilator pentru tiraj fortat.

De ce am ales acest produs?

Accesorii – Acest termosemineu are vas de exapansiune de 10 litir, un sistem de programare si control pentru regimul de ardere si telecomanda inclusa.

Putere si randament – Dispozitivul functioneaza la 25 kW si are un randament de maximum 93 de procente fiind unul dintre cele mai ridicate de pe piata. Este optim pentru economii considerabile.

Dimensiuni si siguranta – Acest semineu are dimensiunile de 1100 x 680 x 580 si include o supapa pentru siguranta, un sistem de auto inchidere in cazul in care apar probleme si protectie contra inghetului.

Lucruri bine de stiut

Acest termosemineu nu are boilerul pentru apa inclus ceea ce implica investitia intr-un boiler, insa pretul acestuia este unul modic si poate fi gasit in orice magazin.

Ferroli Breta Pellet 24

Acest termosemineu are o putere de incalzire de 1 KW prin radiatie proprie si 24 KW prin conectarea la sisteme de radiatoare. Nu este suficient de puternic pentru spatiile care depasesc 200 mp ca suprafata totala.

PRO

 • Pesntru puterea oferita garanteaza incalzirea spatiilor mari de pana la 200 mp;
 • Nu are nevoie de camera tehnica separata si este echipat cu elementele necesare pentru buna functionare;
 • Ofera posibilitatea conectarii termostatului de ambianta;
 • Are arzator cu sistem de autocuratare si trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste infundarea sistemului. Iti recomandam sa il verifici periodic.

CONTRA

 • Kitul de evacuare pentru gaze trebuie sa fie cumparat separat.

De ce am ales acest produs?

Combustibil – Termosemineu foloseste inclusiv peleti din clasa A care au un randament de pana la 90 de procente. Cu ajutorul tirajului fortat asigura un foarte bun randament in momentul utilizarii.

Echipamente – Arzatorul acestui termosemineu este echipat cu functie de autocuratare si sistemul de control se poate ajusta cu ajutorul unui panou digital. Termostatul si supapa sa de siguranta asigura buna protectie a sistemului si scade considerabil sansele de defectiune.

Temperatura apei – Apa pentru circuitul de incalzire are temperaturile cuprinse intre 20 si 90 de grade la o presoune de maxim 3 bari si racordul de apa este de 2.54 cm.

Lucruri bine de stiut

Va trebui sa cumperi separat kitul pentru evacuarea gazelor insa acesta nu costa mult si este foarte usor de gasit in magazinele de specialitate.

De ce sa tii tu cont

Randamentul

Randamentul este determinat de eficienta energetica a termosemineului. Cu cat acesta este mai mare, cu atat produsul va fi unul mai economic, deci vei cheltui mai putini bani pe combustibil. In acelasi timp, cu o cantitate mai mica de combustibil, vei putea incalzi o suprafata mai mare. Valoarea randamentului este exprimata in procentaje, astfel termosemineele fiind impartite pe clase de randament: A,B,C, etc.

Dimensiune

In ceea ce priveste dimensiunile, exista doua tipuri de termosemineuri, iar tu va trebui sa alegi modelul care ti se potriveste cel mai bine. Modele foarte complexe si voluminoase, vor avea nevoie de un spatiu de amplasare mai mare, ocupand mult loc intr-o camera obisnuita. Modelele mai putin voluminoase pot fi instalate cu usurinta chiar si intr-o sufragerie. Totusi, trebuie sa verifici foarte bine inainte spatiul din camera si dimensiunile termosemineului, pentru a te asigura ca il vei putea monta fara probleme.

Functii si accesorii

In functie de preferinte si de nevoile tale, ti-ar putea fi de folos sa achizitionezi un produs ce dispune de cateva functii speciale sau care este dotat cu anumite accesorii, ce iti vor usura folosirea, cum ar fi:

 • Pompa si vase de expansiune, pentru apa calda
 • Termostate – acestea vor regla automat arderea, pentru a pastra o temperatura constanta
 • Panouri de control cu LCD – pentru controlul ventilatiei si/sau al arderii.
 • Telecomanda
 • Ventilatoare cu tiraj fortat

Intrebari frecvente

Cata caldura ofera un termosemineu?

Aceasta valoare difera in functie de tipul de termosemineu ales insa tinand cont de toate specificatiile de mai sus. Ceea ce este important de mentionat este faptul ca termosemineele incalzesc doar camera in care sunt montate ceea ce inseamna ca nu vei putea incalzi mai multe camere cu ele.

Cum se intretine corect un termosemineu?

In general tot ceea ce trebuie sa faci este sa elimini cenusa si sa ai grija sa vezi toate hibele si crapaturile posibile inainte ca ele sa devina o problema. O data pe an profesionistii vor curata toata instalatia si este necesar sa apelezi la firme specializate si sa nu te ocupi personal de asta.

Cum pot mentine lemnul in stare buna si ce lemn sa folosesc?

Cel mai bun lemn pentru semineu este cel masiv din stejar, fag si carpen. Urmatoarele seminee eficiente sunt peletele si brichetele din acelasi lemn. Este foarte improtant sa pastrezi lemnul la loc ventilat si uscat pentru ca in momentul in care este ars va da cea mai buna performanta in momentul arderii.

[ratings]

Adaugă părerea mea