Skip to main content
Copii

Cel mai bun lapte praf -Pareri si recomandari

15 februarie 2023No Comments

Multa vreme alimentatia sugarului s-a sprijinit pe intuitii, traditii si observatii empirice. Cercetarile stiintifice bazate pe pe studii asupra fiziologiei copilului, al diverselor alimente folosite pe sugari si copii mici, dar si progresele tehnice ale industriei alimentare au dus la schimbari extrem de importante in alimentatia copilului si mai ales a nou-nascutului. S-a ajuns astfel la producerea unor formule de lapte care sunt foarte apropiate calitativ de laptele uman si care sunt adaptate in functie de nevoile pe care le are bebelusul.

Cel mai bun aliment pentru un nou nascut este, incontestabil, laptele matern. Cu toate acestea, exista multe situatii in care alimentatia la san nu este posibila, chiar nerecomandata, si din acest motiv, este nevoie ca bebelusul sa fie alimentat cu produse din lapte denumite formule pentru sugari. Acestea sunt produse care se apropie foarte mult de laptele uman. Eforturile medicilor pediatri dintotdeauna au tins sa realizeze, prin alimentatia cu aceste produse, cresterea si dezvoltarea bebelusilor la fel de buna ca si cu laptele de mama. Printre avantajele preparatelor industriale putem aminti: calitatea buna, compozitia constanta si faptul ca pot fi procurate in cantitati suficiente.

Deoarece laptele este un aliment foarte important pentru copil, iar oferta existenta pe piata include extrem de multe produse de acest fel, acesta trebuie ales cu foarte mare grija pentru a asigura un aport echilibrat al substantelor nutritive necesare etapelor de crestere. O formula care functioneaza perfect la alti bebelusi poate fi nepotrivita copilului tau, caruia ii poate provoca constipatie, gaze sau alte tipuri de disconfort digestiv si de aceea, o recomandare perfect adaptata nevoilor copilului tau o poate face medicul neonatolog sau pediatru.

Cu toate acestea, este important sa cunosti cateva criterii de selectie atent analizate si obiective, in ceea ce priveste alimentatia bebelusului tau, care te pot ajuta sa alegi formula optima.

Recomandari lapte praf

HiPP 1 Combiotic

Cel mai bun lapte praf pentru bebelusi HiPP.

Pareri lapte praf HiPP

Este un produs de calitate superioara, o formula potrivita inca din prima zi de viata a a bebelusului care poate fi folosit ca hrana unica, atunci cand alaptarea nu este posibila, la recomandarea medicului pediatru sau in completarea laptelui matern, atunci cand acesta nu este suficient. Ingredientele acestui lapte praf provin din agricultura ecologica. Nu contine gluten si este imbogatita cu nutirenti esentiali: fibre prebiotice, culturi naturale probiotice, izolate din laptele matern precum si acizi grasi cu lant lung polinesaturati (Omega 3 si 6) care contribuie la o foarte buna digestie, dezvoltarea florei intestinale si a unui sistem imunitar puternic. Acizii Omega 3 si 6 joaca un rol important in buna functionare a sistemului cardiovascular, ajuta la mentinerea sanatatii unghiilor, parului si a pielii, ajuta la asimilarea vitaminelor solubile in grasimi (A, D, E si K) si mai ales contribuie la o dezvoltare optima a sistemului nervos si a creierului bebelusului.

MILUPA MILUMIL 2

Cel mai bun lapte praf MILUPA MILUMIL 2.

Pareri lapte praf MILUPA

Este o formula de lapte praf adecvata copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 luni, pana la 1 an, un aliment complex, bogat in nutrienti de calitate, care ofera bebelusului tau substantele necesare pentru o dezvoltare sanatoasa. Pe langa vitamina D si calciu, elemente necesare unei dezvoltari osoase corecte, fier si acizi grasi Omega 3, aceasta formula de lapte praf pentru bebelusi include si beneficii suplimentare in sfera digestiei sub forma de fibre scGOS/IcFOS, care stimuleaza un tranzit regulat si care contribuie la multiplicarea bacteriilor benefice din intestin, si implicit la o digestie mult imbunatatita fiind potrivita perioadei delicate a inceputului regimului de diversificare a alimentatiei bebelusului.

Este una dintre cele mai bune formule de lapte praf pentru bebelusi partial fermentate obtinute cu ajutorul procesului de fermentatie unic, Lactofidus, care se bazeaza pe o experienta indelungata a producatorului de a selecta cu grija bacteriile necesare acestui proces natural, cunoscut si utilizat de mii de ani.

TOPFER BIO KINDER

Pareri lapte praf Topfer

Topfer Bio Kinder este o formula de lapte praf care poate fi adaugata in alimentatia copiilor dupa varsta de 1 an. Formulele de lapte Töpfer sunt produse în conformitate cu cele mai recente descoperiri ştiinţifice şi conțin cel mai bun lapte organic din zona Allgäu din Germania.

Este un amestec obtinut din lapte organic, zer si uleiuri vegetale, care garantează cea mai bună calitate pentru sănătatea copilului tău. Compozitia este imbogatita cu proteine, minerale (Na, K, Ca, Mg, Zn, Fe), vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B12, acid folic, C, D, E, K), bifidobacterii (probifido, un amestec de 4 culturi bifido), care asigura o flora intestinala sanatoasa si LC-PUFA (acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung), pe care organismul uman nu le poate produce pe cont propriu, esenţiali pentru dezvoltarea sistemului nervos, creierului şi vederii celui mic.

NAN 3 Optipro

Pareri lapte praf NAN 3

Nestle NAN 3 Optipro este o formula de lapte praf potrivita dupa varsta de 1 an, intre 1 si 2 ani, perioada in care cresterea copilului ramane rapida, nevoile sale fiind in continuare mai mari decat cele ale adultilor. Chiar daca dupa varsta de 1 an specialistii in pediatrie accepta si introducerea laptelui de vaca in alimentatia bebelusului, acestia recomanda formulele de lapte praf de continuare ca fiind solutii mult mai bune pentru o crestere sanatoasa si armonioasa.

Aceasta formula de lapte praf pentru bebelusi, se remarca printr-un continut proteic ridicat, special adaptat varstei si necesitatilor, obtinut printr-o tehnologie speciala de optimizare, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ – OPTIPRO® si ofera o sursa foarte buna de vitamine: A, C si D care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, fier, zinc si iod care contribuie la dezvoltarea cognitiva normala a copiilor si culturi de L. reuteri, similare celor identificate in laptele matern, care sunt recunoscute ca avand un efect pozitiv asupra sanatatii gastro-intestinale si orale.

APTAMIL 2+

De ce am ales lapte praf Aptamil

Nutrcia APTAMIL 2+ este o formula de lapte de continuare potrivita nevoilor copiilor peste 2 ani care contine ingrediente atent selectate si analizate, fiind inspirat de studiile cu o durata de peste 40 de ani de cercetare a laptelui matern. Laptele praf Aptamil contine o combinatie inovatoare de ingrediente: nutrienti prezenti in mod natural in laptele matern Omega 3 si 6, un mix unic de oligozaharide, fibre GOS/FOS, adaos de fier si vitamine A, C si D necesare sustinerii unui sistem imunitar sanatos, dezvoltarii optime a sistemului muscular si osos. Este o formula de lapte foarte bine acceptata si tolerata de catre bebelusi si copii mici, prezentata intr-un ambalaj generos (800 g) si ingenios, care include o dubla sigilare pentru a pastra pudra intacta, nivelator de pudra in interiorul cutiei pentru o dozare corecta, compartiment pentru lingurita special creat in interiorul capacului si sistem de inchidere cu un singur click pana la urmatoarea utilizare.

HUMANA HA 1

Cel mai bun lapte praf hipoalergenic.

Pareri lapte praf HUMANA

Laptele praf hipoalergic este o formula speciala de lapte, destinata sugarilor cu risc alergic crescut care poate fi administrat de la nastere, ca aliment unic sau ca o completare la laptele matern. Previne aparitia alergiilor datorita continutului ridicat de proteine hidrolizate, este usor de digerat, nu contine gluten si zahar adaugat. Continutul de acizi grasi speciali de tip LC-PUFA regleaza sistemul imunitar si au rol important in dezvoltarea sistemului nervos si a vederii.

De ce am tinut cont

Varsta

Compozitia laptelui praf variaza in functie de intervalul de varsta caruia i se adreseaza si de aceea este foarte important sa respecti recomandarile producatorului. Exista mai multe moduri de etichetare: denumirea brandului poate fi urmata de o cifra (de la 0 la 4 sau chiar mai mult) dar pe cutie va scrie, clar si vizibil intervalul de varsta pentru care e recomandat produsul respectiv. In general exista lapte praf utilizabil de la nastere pana la 6 luni, intre 6 luni si un an, si lapte de crestere pentru copiii peste 1 an:

Formula pentru nou-nascuti prematuri și/sau cu greutate mica la nastere

La copiii nascuti prematur capacitatea gastrica este limitata si are nevoi crescute de hrana fata de nou-nascutul la termen. Deoarece uneori laptele de mama nu acopera in totalitate nevoile nutritive ale prematurului in ceea ce priveste caloriile, proteinele si substantele minerale, exista formule de lapte praf speciale pentru prematuri. Aceste produse sunt notate cu 0 sau litera F (in limba germana Fruhgeborenen = prematur).

Formula pentru nou-nascuti

Este destinata bebelusilor care sunt alimentati inca de la nastere cu formula, in exclusivitate sau ca si completare la alimentatia cu lapte matern. Produsele adaptate de inceput sunt notate cu prefixul Pre (Pre-Humana, Pre-Aptamil. Deoarece aceste formule se gasesc destul de greu, in practica obisnuita se folosesc formule partial adaptate de durata sau de prima varsta, notate de obicei cu cifra 1 (lapte praf Topfer 1, lapte praf NAN 1, lapte praf Humana 1 etc.).

Formula dupa 6 luni

Este, in general, destinata bebelusilor care au fost alaptati exclusiv o perioada, dar si bebelusilor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai satioasa decat formula de inceput, continand substante nutritive mai numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelusului si sunt notate cu cifra 2 (lapte praf NAN 2, lapte praf Humana 2, Aptamil 2 etc.).

Formula dupa 12 luni

Este, in general, o formula de completare a alimentatiei bebelusului care trebuie sa contina, la aceasta varsta, si o serie de alimente solide introduse in alimentatie conform unei scheme de diversificare. Este o formula de crestere, care poate fi pastrata in alimentatia copilului pana la 2 – 3 ani, avand un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasa a organismului si la mentinerea sanatatii si este, de obicei notata cu cifra 3 (lapte praf NAN 3, lapte praf Humana 3, etc.).

Un element foarte important care trebuie cunoscut este ca pana la varsta de un an, este obligatoriu ca bebelusul sa primeasca lapte matern sau o formula de lapte praf adecvata varstei. Dupa varsta de 1 an formulele de lapte praf pot fi inlocuite cu lapte de vaca, insa majoritatea medicilor pediatrii recomanda ca bebelusul sa primeasca lapte de continuare si dupa varsta de 1 an, pana la 2 sau chiar 3 ani, pentru prevenirea unor deficiente de vitamine sau minerale.

Compozitie de baza

Peste 95 % din cantitatea totala de lapte praf pentru bebe care se comercializeaza in intreaga lume provine din lapte de vaca. Nemodificat, laptele de vaca prezinta mari deosebiri fata de laptele uman. Cantitativ are trei dezavantaje majore: proteinele (cazeina) si sarurile minerale sunt in cantitate prea mare (de 3.5 ori) iar hidrocarbonatele (lactoza) in cantitate prea mica. De asemenea, exista deosebiri foarte mari si in ceea pe priveste structura, proprietatile si calitatile biologice ale unor principii nutritive de baza (proteine, grasimi) precum si in proportia dintre diferite minerale.
O alternativa naturala pentru laptele de vaca recomandata bebelusilor peste 6 luni este Holle lapte praf de capra provenit din agricultura ecologica controlata si culturi biodinamice.

  • Formula de lapte hidrolizata partial nu este hipoalergenica insa este indicata in cazurile severe de dermatita atopica sau bebelusilor nascuti prematur care intampina dificultati in a digera laptele de vaca. Laptele praf hipoalergenic este o formula intens hidrolizata, in care proteinele sunt scindate pana la nivelul de aminoacizi. Aceasta este recomandata in alergia la proteina laptelui de vaca si/sau soia. Un astfel de produs este lapte praf Althera.
  • Fromula pe baza de soia se bazeaza pe o proteina vegetala modificata pentru a fi usor digerabila si este o alegere ideala pentru familiile vegane sau in cazul unor intolerante la lactoza trecatoare cauzate de infectii gastrointestinale sau galactozemiei.
  • Formula de lapte fara lactoza, ca laptele praf fara lactoza NAN este destinata bebelusilor care nu au enzime pentru digestia acestui zahar iar formulele metabolice sunt special concepute pentru copiii care sufera de boli metabolice rare.
  • Formulele de lapte praf bio au la bază ingrediente de calitate ecologică (organică), atent selectate și strict controlate.
    Exista de asemenea si formule specifice de lapte praf, menite sa combata anumite probleme, cum ar fi formula de lapte antireflux sau anticolici.

Substante nutritive si proportia acestora

In orice varianta de lapte praf exista 5 compusi principali: carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale, acestora adaugandu-li-se diversi alti compusi.

  • Carbohidrati: principalul compus din aceasta categorie este lactoza. Unele produse includ un carbohidrat suplimentar denumit maltodextrina, extras cel mai adesea din porumb iar formulele de lapte praf fara lactoza pot include: sucroza, maltodextrina din porumb, amidon modificat sau sirop de porumb.
  • Proteine: laptele matern contine aproximativ 40 % cazeina si 60 % zer. Majoritatea formulelor respecta aceasta proportie insa exista si variante care contin 100 % proteine din zer. Formulele de lapte hidrolizate (partial sau total) si formulele semielementale si elementale sunt produse ce contin proteine descompunse la stadiul de peptide si aminoacizi, respectiv toti nutrientii sunt descompusi la unitatile componente in vederea unei absorbtii mai bune sau pentru a evita diverse alergii. In cazul variantelor pe baza de soia acestea pot include izolat de proteine sau proteine din soia partial hoidrolizate, mai usor digerabile si cu o absorbtie mai buna.
    O alta proteina adaugata poate fi TGF-β2 o proteina glicozilată extracelulară cu rol antiinflamator. Pordusele ca lapte praf Modulen incud aceasta proteina, fiind extrem de importanta pentru regimul dietetic al pacientilor cu boala Crohn.
  • Grasimi: laptele matern contine un amestec de lipide nesaturate si saturate. Pentru a obtine o compozitie cat mai apropiata, formulele de lapte praf contin diverse uleiuri vegetale: soia, nuca de cocos, floarea-soarelui etc. Unele formule speciale includ trigliceride cu lant mediu, care sunt mai usor digerabile si absorbabile.
  • Vitamine si minerale: sunt elemente care au o importanta majora pentru dezvoltarea bebelusului tau. Majoritatea formulelor de lapte pref contin: vitaminele A, D, E, K, C, cele 8 vitamine ale complexului B si minerale ca: sodiu, potasiu, clorura, calciu, fosfor, magneziu, zinc, iod etc. Printre cele mai importante minerale este fierul, care este inclus in toate produsele de acest fel, deoarece ajuta la combaterea anemiei feriprive.
  • Alti compusi: compusi cu denumirea generica de LCPUFA: acidul docosahexanoic (DHA) si acidul arahidonic (AA) esentiali pentru dezvoltarea creierului si a vederii, nucleotidele care par sa joace un rol esential in ceea ce priveste functionarea sistemului imunitar, amidonul de orez, porumb sau roscove care este inclus in formulele de lapte praf antireflux deoarece da o consistenta cremoasa preparatului, impiedicand astfel continutul de la nivelul stomacului sa mai revina in esofag, probioticele si prebioticele importante in mentinerea sanatatii tractului digestiv. Unele produse ca laptele praf Vitalact Plus contin lactoferina, o proteina eliberata de catre neutrofile care are proprietatea de a lega fierul si poate influenta atat celulele sistemului imunitar cat si celulele inflamatorii.

Forma de prezentare

Laptele pentru bebelusi este disponibil in 3 forme diferite: praf, lichid si concentrat.

  • Lapte praf copii – este cea mai comuna, ieftina si practica varianta in Romania. Acesta este preferat deoarece este usor de procurat si ocupa un spatiu limitat. Este mai greu de preparat deoarece necesita o dozare atenta, conform instructiunilor. Nefiind un produs steril trebuie pastrat in conditii de siguranta si poate fi folosit maximum o luna de la desigilarea ambalajului.
  • Lapte praf lichid gata preparat – este o varianta mai putin intalnita pe piata din Romania. Laptele este gata preparat, steril si poate fi oferit imediat copilului, ca atare, eventual putin incalzit. Este o varianta mai scumpa, dar foarte igienica.
  • Lapte praf lichid concentrat – este o varianta intermediara intre cele doua mentionate anterior. Desi este lichid, se prepara prin adaugarea unei cantitati egale de apa. Spre deosebire de prima categorie, acest produs este sterilizat si sigilat.

Toleranta digestiva

Fiecare bebelus este unic si tocmai din aceasta cauza decizia de a folosi sau de a schimba o formula de lapte praf ar trebui discutata si cu un specialist. Unii bebelusi se constipa de la o anumita marca, altii fac gaze si au dureri de burtica iar altii pot face diaree sau li se poate agrava refluxul gastro-esofagian. Mai mult decat atat, este posibil sa nu le placa un anumit gust si din acest motiv sa refuze un anumit tip de formula de lapte.

Intrebari frecvente

Care este cel mai bun lapte praf?

Inainte de toate este important de stiut faptul ca laptele matern este cea mai sanatoasa hrana pentru bebelusul tau. Mamicile care au decis sau sunt nevoite sa isi hraneasca bebelusul cu formula de lapte praf sunt deseori bulversate de numarul foarte mare de produse de acest fel existente pe piata. Este recomandat ca inainte de a face o schimbare majora in alimentatia babelusului sa ceri parerea si recomandarea unui specialist pediatru sau neonatolog.

Recomandarile medicilor difera in functie de varsta la care se incepe administrarea laptelui praf si de particularitatile legate de starea sa de sanatate. Bebelusii pot tolera mai bine sau mai putin bine o marca sau o compozitie a formulei de lapte praf: unii bebelusi se constipa de la anumite marci, altii iau foarte mult in greutate, altii au colici in timp ce altii cresc bine si sunt multumiti. De asemenea trecerea de la un lapte praf la altul trebuie sa se faca treptat, in asa fel incat bebelusul sa se poata obisnui cu noul lapte.

Cum este scaunul bebelusului hranit cu lapte praf?

Scaunul nou- nascutului are un aspect caracteristic: la inceput este lichid iar culoarea variaza de la galben la verzui sau maroniu, in functie de alimentatia mamei. In cazul alimentatiei exclusive cu lapte praf sau partial, scaunul isi schimba aspectul si se apropie de cel al unui bebelus care a inceput diversificarea. Mirosul devine mai puternic si mai neplacut, consistenta pastoasa iar uneori poate aparea constipatia.

Din cauza digerabilitatii mai scazute a laptelui praf, bebelusul ar trebui sa aiba scaun macar o data pe zi, in caz contrar este posibil sa fie constipat. De asemenea bebelusul se poate confrunta cu dureri de burtica si de aceea este important sa gasesti o formula care sa includa cel mai bun lapte praf anticolici potrivita bebelusului tau. Indiferent de problemele cu care te confrunti este indicat sa ceri parerea medicului pediatru sau neonatolog.

Este bine sa ii dau bebelusului meu lapte de vaca sau formula de lapte?

Pana la varsta de 1 an, folosirea laptelui de vaca sau de capra nemodificat sau a unor produse industriale de lapte integral ar duce la suprasolicitarea organismului (digestie, metabolism, excretie) bebelusului, cu riscul unor tulburari grave. Pentru a fi potrivite nou-nascutilor si bebelusilor formulele de lapte praf se caracterizeaza prin cateva modificari:

  • reducerea proteinelor (in special a cazeinei) si completarea lor cu proteine din zer (lactaalbumine si lactoglobuline);
  • inlocuirea partiala a grasimilor din laptele de vaca (compuse din acizi grasi saturati si polinesaturati) cu grasimi vegetale (ulei de floarea-soarelui, soia, nuca de cocos, palmier etc.) care contin, ca si laptele uman, un amestec de acizi grasi saturati si nesaturati;
  • reducerea sarurilor minerale;
  • adaos de lactoza si alte hidrocarbonate (glucoza, dextrinmaltoza etc.).

Datorita acestor modificari formulele de lapte praf sunt mai potrivite bebelusilor dacat laptele de vaca.

Este nevoie sa ii dau apa bebelusului hranit cu lapte praf?

Exista o adevarata disputa asupra acestui subiect. Foarte multe mamici considera ca bebelusul trebuie sa consume apa pe tot parcursul zilei pentru a fi hidratat corespunzator. Cei mai multi dintre specialisti insa nu sunt de acord cu aceasta abordare a problemei, mai ales daca bebelusul este sugar. Dupa inceperea perioadei de diversificare bebelusii pot primi diverse cantitati de apa in anumite momente ale zilei: la sfarsitul mesei, intre mese sau pe timpul verii cand temperaturile sunt ridicate. Niciodata nu se ofera apa inainte de masa deoarece apa ii va crea senzatia de satietate.

Exista anumite reguli de preparare lapte praf?

Pentru a preveni tulburarile gastro-intestinale de natura infectioasa este important sa respecti cateva reguli de igiena, recomandarile si indicatiile producatorului in ceea ce priveste prepararea laptelui praf:

  • inainte de pregatirea laptelui mainile trebuie intotdeauna spalate cu apa si sapun;
  • dupa fiecare masa biberonul trebuie spalat cu apa calduta si detergent sau sapun si ulterior sterilizat;
  • este obligatoriu sa respecti indicatiile producatorului in ceea ce priveste modul de preparare a produsului (se foloseste doar apa plata sau fiarta si racita);
  • laptele praf nu se fierbe si nu se adauga peste apa fierbinte;
  • nu schimba niciodata proportiile intre cantitatea de lapte praf si apa folosite;
  • laptele praf preparat trebuie consumat imediat sau in cel mult 30 de minute, nu se pastreaza la frigider sau la temperatura camerei;
  • in cazul in care te pregatesti de o iesire mai indelungata sau o calatorie este bine sa iei cu tine biberoane in care ai dozat apa iar pudra va fi adaugata chiar inainte de a-i oferi masa copilului. Pentru dozarea si portionarea pudrei poti folisi un dozator de lapte praf care este un accesoriu ideal pentru pastrarea laptelui praf in conditii perfecte de igiena.
Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply