De aproape 40 de ani servetelele umede de unica folosinta sunt folosite pentru ingrijire si igiena. De-a lungul anilor servetelele umede au trecut prin mai multe inovatii tehnologice fiind imbunatatite in permanenta, astfel incat in zilele noastre sa ofere beneficii care intampina nevoile tot mai mari ale consumatorilor. O serie de cercetari stiintifice publicate, demonstreaza ca, in zilele noastre, produsele realizate conform unor standarde riguroase de calitate sunt la fel de blande si delicate cu pielea, precum prosopul si apa.
Indiferent daca vorbim despre servetelele intime, demachiante, dezinfectante, antibacteriene, sterile, destinate adultilor sau pe baza de apa, cu Ph neutru, destinate pielii sensibile a bebelusilor si copiilor, servetelele umede sunt produse foarte utile care pot inlocui cu succes apa si sapunul in momentele in care nu avem acces la ele sau ne grabim.
Achizitia acestor produse este de cele mai multe ori un gest simplu si nu foarte costisitor deoarece rafturile magazinelor fizice sau online sunt pline cu asemenea produse, insa studii recente atrag atentia asupra pericolului pe care il pot avea asupra sanatatii, in cazul in care includ substante alergene sau antioxidante toxice. De aceea este important sa tii cont de cateva criterii de alegere atunci cand alegi aceste produse pe care le folosesti zilnic pe pielea ta sau a bebelusului tau.
Top 6 servetele umede
Servetele umede pentru bebeluși Huggies Pure
-
- Au o textura moale si delicata, sunt groase, rezistente si elastice, ideale pentru pielea delicata a nou nascutului;
- Contin 98% apa, 65% fibre naturale;
- Pachetul este prevazut cu clapeta adeziva utila pentru un acces mai igienic, facil si rapid;
- Nu contin alcool, parfum sau parabeni si au un pH echilibrat.
-
- 1 pachet include 56 buc, un numar destul de mic daca te afli intr-o perioada de utilizare intensiva.
De ce am ales șervețele umede Huggies
Servetele umede Huggies Pure New Born sunt servetele care nu contin alcool, parabeni si parfum, fiind recomadate pentru nou nascuti. Acestea pot fi folosite inca din prima zi de viata a bebelusilor deoarece sunt servetele umede cu pH neutru, contin 98% apa purificata si sunt realizate din materiale biodegradabile, naturale, care au o capacitate ridicata de absorbtie. Au o textura moale si delicata, sunt groase, confectionate din 3 straturi moi, rezistente si elastice, lasa pielea curata si hidrata, fiind ideale pentru schimbarea scutecului, indepartarea murdariei si a petelor.
Servetele umede Huggies se pot achizitiona si sub forma de pachete promotionale care includ 2 pachete + 1 gratis, 4 pachete + 2 gratis, 8 pachete + 2 sau 4 gratis sau 10 pachete, astfel incat pretul per bucata va fi unul foarte accesibil.
Servetele umede pentru copii Pampers Aqua Pure
-
- Nu contin alcool si parfum;
- Includ putine produse (1%) de curatare, testate dermatologic;
- Includ ingrediente Pampers de neutralizare a pH-ului pentru a preveni iritarea pielii;
- Sunt potrivite si pentru pielea bebelusilor nou-nascuti.
-
- 1 pachet include 48 buc, un numar destul de mic mai ales in cazul unei utilizari intensive.
De ce am ales șervețele umede Pampers
Aceste servetele umede se numara printre optiunile testate dermatologic de Societatea Europeana pentru Dermatologie Pediatrica (SEDP), leader in dermatologia pediatrica din Europa, care pot fi folosite pentru ingrijirea zilnica a pielii bebelusului. Servetelele umede Pampers Aqua Pure sunt fabricate din bumbac organic pentru a oferi o senzatie delicata, neteda si naturala la curatarea pielii, contin 0% alcool si parfum, 1% produse delicate de curatare, ingrediente Pampers de neutralizare a pH-ului pentru a preveni iritarea pielii si 99% apa purificata.
Acestea pot fi achizitionate sub forma de pachete individuale care contin 48 de servetele umede, pachete pormotionale care inlcud mai multe pachete sau servetele umede Pampers + cutie, un recipient foarte util din plastic, adaptat dimensiunilor servetelelor. Acesta se poate reumple si este prevazut cu un capac care se manevreaza usor, permite extragerea cu usurinta a servetelelor si se inchide ermetic.
Servetele umede cu apa Water Wipes
-
- Contin 99.9% apa si 0.1 % extract de fructe;
- Nu includ ingrediente chimice;
- Sunt aprobate de Allergy UK si premiate de National Eczema Association of America, deoarece au fost supuse unor multiple studii pentru a confirma ca sunt delicate cu pielea si nu produc iritatii;
- Sunt o alternativa potrivita pentru dischetele de bumbac si apa.
-
- Pretul mai mare fata de alte servetele.
De ce am ales șervețele umede WaterWipes
Servetelele umede WaterWipes au aparut in 2006, dupa ce inventatorul acestora, Edward McCloskey, al carui copil a suferit de eruptii cutanate severe, analizand tot ce a venit in contact cu pielea fiicei sale, a fost neplacut surprins cand a vazut cat de multe ingrediente chimice din compozitia servetelelor umede intra in contact cu pielea – chiar si cele din gamele recomandate pentru piele sensibila.
Prin urmare, a dezvoltat o gama proprie de servetele, o alternativa mult mai comoda la dischetele de bumbac si apa. Pielea senbibila, in special cea a bebelusilor, are nevoie de o ingrijire delicata si speciala si de aceea aceste servetele umede sunt alegerea potrivita pentru persoanele care sufera de alergii, dermatite sau alte afectiuni ale pielii. Nu contin parfum sau conservanti si au un pH neutru. Servetelele Water Wipes au fost supuse unor multiple studii care au confirma ca sunt delicate cu pielea si nu produc iritatii, au fost aprobate de Allergy UK si premiate de National Eczema Association of America.
Servetele umede demachiante Organyc
-
- Sunt moi, rezistente si usor de folosit;
- Sunt realizate 100% din bumbac organic;
- Ideale pentru inlaturarea machiajului, testate dermatologic si oftalmologic;
- Nu contin alcool, parabeni, siliciu, petrolatum, PES, SLS / SLES sau sapunuri alcaline.
-
- In cazul demachierii cu servetele umede acestea trebuie folosite pe post de compresa cel putin 15 secunde pentru a inmuia machiajul in prealabil.
De ce am ales servetele demachiante Organyc
Tenul este expus zilnic la actiunea multor factori externi daunatori care au un impact semnificativ asupra sanatatii sale: radiatiile ultraviolete, poluarea, fumatul, utilizarea de produse cosmetice agresive sau nepotrivite, schimbarile de sezon, clima, calatoriile si lipsa activitatii fizice, demachierea incompleta sau cu produse agresive influenteaza capacitatea tenului de a functiona in conditii optime.
Acesti factori externi pot crea radicali liberi si pot declansa cresterea ritmului de inlocuire celulara, deshidratarea, producerea de pigmenti in exces, aparitia punctelor negre sau a acneei etc. Pentru a evita agresarea tenului și pentru a-i respecta echilibrul natural, specialistii recomanda demachiante cu pH neutru, special create pentru a curăța epiderma cu delicatețe. O curatare completa si delicata si o demachiere completa si corecta poate fi realizata cu servetelele demachiante Organyc, fabricate din bumbac organic 100%. Acestea contin o formula delicata, cu anti-iritante naturale (Aloe si musetel) si trandafiri, provenite din culturi certificate ecologic, fara alcool, parabeni, siliciu, petrolatum, PES, SLS, SLES sau sapunuri alcaline.
Sunt potrivite pentru pielea sensibila si ideale pentru indepartarea machiajului din jurul ochilor sau de pe fata deoarece sunt testate dermatologic si oftalmologic.
Servetele umede intime Natracare
-
- Sunt fabricate din bumbac organic certificat;
- Solutiile de curatare includ extracte naturale, cu efecte benefice, obtinute din galbenele si lichen islandic;
- Pachetul are dimensiuni reduse si este usor de transportat;
- Nu contine substante toxice si iritante ca parabeni, conservanti sintetici, alcool sau clor.
-
- Fiecare pachet contine un numar redus de servetele, fiind potrivit doar pentru utilizari ocazionale.
De ce am ales servetele intime Natra Care
Servetelele umede Natra Care sunt potrivite pentru adulti, in special pentru igiena intima a femeilor si asigura o igiena eficienta si sigura, chiar si in timpul calatoriilor. Pachetul mic si compact include 12 servetele iar ambalajul este realizat din folie de plastic, cu inchidere cu banda adeziva care pastreaza umiditatea in interior.
Servetelele sunt confectionate din bumbac organic 100%, obtinut din agricultura organica, certificat Soil Association si includ fibre care nu au fost expuse la diverse ingrasaminte chimice daunatoare sau pesticide. Sunt infuzate cu extracte naturale organice din galbenele si lichen islandic, precum si cu extracte din plante care curata si improspateaza, au o actiune antiinflamatorie si calmanta, lasand pielea hidratata. Formula lor delicata nu contine alcool, clor, detergenti precum sodium lauryl sulphate (SLS sau produse inrudite cu acesta), parabeni, SHG si alte tipuri de conservanti toxici care emana formaldehida.
Setul are dimensiuni suficient de mici pentru a putea fi transportat discret in geanta si folosit oricand.
Servetele umede disinfectante Softy
-
- Servetelele sunt impregnate cu solutie cu proprietati bactericide, virulicide si fungicide;
- Omoara 99.9% din bacterii;
- Ambalajul este sub forma de recipient cilindric din plastic dur;
- Curatirea si dezinfectarea se realizeaza intr-o singura etapa.
-
- Pot fi folosite doar pentru dezinfectarea suprafetelor.
De ce am ales șervețele umede disinfectante
In ceea ce priveste curatarea si dezinfectarea corespunzatoare a mai multor tipuri de suprafete, specialistii recomanda folosirea dezinfectantilor sub forma de spray, lichide, pulberi sau servetele umede. Servetelele umede sunt o solutie utila si rapida pentru a dezinfecta diverse suprafete ca mobilier, manere, clante, intrerupatoare etc. deoarece sunt gata de folosire fara a mai fi necesara nicio actiune suplimentara in ceea ce priveste prepararea sau dozarea.
Servetelele umede Softy Disinfectant sunt realizate din bumbac, iar ingredientele substantei cu care este imbibata foaia de baza au efecte bactericide, virulicide, fungicide si anti-tuberculoza, nu distrug materialele si protejeaza pielea. Acesti dezinfectanti omoara cu succes 99.9% dintre bacteriile cunoscute, inclusiv cele foarte rezistente ca methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA responsabil de producerea câtorva infecții bacteriene la om care sunt extrem de dificil de tratat) sau bacilul Koch (o bacterie care provoaca tuberculoza), virusuri (de ex. Hepatita B) si diversi fungi, drojdii sau mucegaiuri. Ambalajul este sub forma de cutie cu servetele umede cu forma cilindrica, din plastic dur, prevazuta cu capac, foarte utila pentru calatorii datorita dimensiunilor reduse.
De ce am tinut cont
Ingrediente
Majoritatea servetelelor de unica folosinta contin trei componente principale: foaia de baza (panza care face stergerea), ingredientele substantei cu care este imbibata foaia de baza (care face posibila stergerea umezita si ajuta la curatare) și ambalajul. In ceea ce priveste foaia de baza, materialele folosite la fabricarea acestora sunt destul de comune: pulpa de lemn, bumbac, polipropilena, poliester sau combinatii ale acestora. Aceste diferente de compozitie, se traduc prin diferente de grosime, absorbtie si moliciune la atingere si pot afecta eficienta de curatare.
Principalele ingrediente ale substantei cu care este imbibata foaia sunt:
- Apa – Apa folosita la fabricarea servetelelor umede trebuie sa varieze de la calitatea extrem de purificata la calitatea inversa a osmozei. Procesul de tratament elimina cea mai mare parte a continutului de sare si a altor minerale reziduale care pot servi ca nutrienti pentru microorganisme. Se utilizeaza, de asemenea, ozon si lumina ultravioleta pentru a steriliza apa inainte de utilizare. Aceste procese tehnologice produc o apa cu o calitate mai buna decat apa potabila standard si unele tipuri de apa distilata.
- Surfactanti – Surfactantii sunt moleculele din formula care asigura actiunea de curatare. Surfactantii sunt, de obicei, clasificati in anionici (incarcati negativ), cationici (incarcati pozitiv) si neionici (fara incarcare neta). In general, surfactantii neionici sunt cei mai blanzi pe piele, cu toate acestea, exista exemple de surfactanti adecvati in toate clasificarile (Coco‐glucoside, Decyl glucoside, Lauryl glucoside, Coco‐betaine, Bis‐PEG/PPG‐16/16 PEG/PPG‐16/16 dimethicone, Polysorbate 20, PEG‐40 hydrogenated castor oil, Glyceryl stearate,Glyceryl stearate citrate, Sodium cocoamphoacetate or Disodium cocoamphodiacetate etc.)
- Conservanti – Deoarece servetele umede contin o cantitate mare de apa, acest lucru poate permite dezvoltarea microorganismelor. Pentru a preveni contaminarea si pentru a mentine o valabilitate rezonabila pentru utilizare, producatorii adauga diverese substante recunoscute pentru actiunea lor antimicrobiana. Multe substante chimice de acest fel nu sunt insa permise pentru fabricarea produselor pentru copii datorita unor reglementari in domeniu. Printre conservantii cei mai siguri si cei mai des folositi se numara: Sodium Benzoate (Benzoic Acid), Potassium Sorbate (Sorbic Acid), Phenoxyethanol etc.
In plus, fata de conservantii cunoscuti, multe produse utilizeaza ingrediente suplimentare care imbunatatesc performanta conservantului, permitand reducerea concentratiei. - Agenti care aduc beneficii pielii – aceasta este cea mai larga categorie de ingrediente, folosite pentru imbunatatirea servetelelor umede si au rolul de a face servetelele mai delicate sau aduc beneficii de hidratare a pielii, printre altele. Cele mai frecvente ingrediente sunt butoxy PEG-4 PG-amodimeticona, 17 xantan gumă, 18 glicerină, 19 și alcool behenilic.20 Se adaugă diverse plante și vitamine, inclusiv Aloe Barbadensis, Chamomilla Recutita și derivați de vitamina E.
- Ajustarea pH-ului – Utilizarea servetelelor cu un pH usor acid a demonstrat ca mentine pH-ul pielii la niveluri sanatoase iar un pH echilibrat poate fi realizat prin utilizarea de acizi organici comuni (acid malic sau acid citric) si baze conjugate (citrat de sodiu, bicarbonat de sodiu, fosfat de sodiu).
In ultimele doua decenii, s-au inregistrat progrese semnificative la servetele umede pentru bebeluși. Mai recent, eforturile s-au concentrat pe indepartarea ingredientelor cu potential iritant sau cu potential de sensibilizare a pielii, cum ar fi metilizotiazolinona (MI) si fenoxietanol. Specialistii in domeniu recomanda ca servetelele umede folosite, in special pentru curatarea pielii delicate a bebelusilor sa aiba PH neutru si sa nu contina substante iritante sau conservanti care sunt sunt bine tolerati.
Tipuri si utilizare
Printre cele mai cunoscute si mai comercializate produse de acest fel, se numara cele pentru maini, in variante simple sau cu adaosuri de substante de ingrijire, precum aloe vera, musetel, galbenele, ulei de masline, adoasuri de vitamine etc.
O varianta speciala a acestora o constituie optiunea de servetele umede antibacteriene. Acestea includ o cantitate mai mare de substanta antimicrobiana si pot fi folosite pentru curatarea intregului corpul si ocazional, chiar si pentru fata, dar mai putin in zona intima, din cauza riscului crescut de iritatii. De exemplu, servetele umede dr wipes, groase si elastice, datorita formulei speciale pe baza de alcool, asigura o curatare eficienta a mainilor si pot fi folosite si pentru a sterge praful sau a curata diverse obiecte.
Pentru ten exista doua optiuni: variantele de servetele umede pentru fata si servetele demachiante. Diferenta dintre cele doua consta in faptul ca servetelele umede pentru fata sunt destinate curatarii tenului, in timp ce servetelele umede demachiante pot fi folosite pentru a curata machiajul. Din categoria celor dedicate indepartarii machiajului, iti recomandam sa folosesti servetele umede Nivea micelare, revigorante sau delicate sau servetele 100 % organice.
Servetelele umede intime sunt variante obisnuite, dedicate curatarii corecte a zonei perineale dupa urinare sau defecare si versiuni concepute pentru igienizare dupa sau intre actele sexuale, umectate cu substante care nu afecteaza eficienta prezervativului. In aceasta categorie exista si modele dedicate varstnicilor sau persoanelor care sufera de incontinenta urinara, imbogatite cu solutii mai eficiente antibacteriale si de hranire si ingrijire a pielii, avand in vedere frecventa ridicata de folosire. Spre exemplu servetele umede Seni Care au pH 5.5, prietenos cu pielea si sunt imbogatite cu vit.E si alantoina.
Servetelele sterile sunt produse specifice pentru toaleta, ca Iridium servetele, un șervețel din bumbac natural imbibat cu o solutie de extracte vegetale antiinflamatorii, antimicrobiene și antiedemice, care curata, are o actiune emolienta, calmanta si decongestionata. Este destinat toaletei oculare a nou-nascutului, copilului si adultului, indicat fie pentru o igiena oculara cotidiana , fie in cazul prezentei unor afectiuni infectioase sau inflamatorii.
O categorie speciala de servetele umede o reprezinta servetelele umede pentru bebelusi care contin solutii create special pentru pielea lor sensibila si care pot fi folosite pe intreg corpul. Servetelele umede pentru bebelusi pot varia in ceea ce priveste calitatea, dimensiunea si sfera de actiune. Majoritatea sunt servetele umede pe baza de apa fara prea multe chimicale.
Variantele se servetele umede bio si organice sunt fabricate din celuloza sau fibre de bumbac organic, obtinut fara utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor periculoase. Sunt de cele mai multe ori hipoalergenice si umezite cu substante obtinute din plante. Se pot folosi pe pielea sensibila, cu eczeme, iritatii sau usor alergica.
De asemenea sunt variante ca servetele umede Bioderma care includ apa micelară, o soluție lichida simpla, pe baza de apa, in a carei compozitie se regasesc niste particule sferice numite micele, care actioneaza ca un surfactant bland. Aceste particule au proprietatea de a curata in profunzime suprafetele cu care intra in contact.
Ambalaj
Din punctul de vedere al ambalajului, exista pe piata modele mici concepute pentru necesitatile de moment si calatorii cu 8-15 bucati, usor de transportat, sub forma de folie de plastic, cu deschidere acoperita cu element adeziv sau sub forma de recipient cilindric din plastic dur si modele de dimensiuni mari, de 64 pana la 120 bucati intr-un pachet, ideale pentru folosirea frecventa. Sunt ambalate de regula fie in folie cu deschidere din plastic rigid, care nu se deterioreaza in timp si asigura inchiderea etansa, fie sub forma de cutie pentru servetele umede prevazuta cu capac, care se poate reumple.
Deoarece servetelele umede pentru bebelusi sunt folosite in cantitati mai mari, majoritatea marcilor cunoscute pot fi achizitionate sub forma de pachete (de 2, 4, 8 sau 10 pachete) in care pot fi incluse diverse promotii de pret, pachete gratuite, cutii pentru depozitare etc. (de exemplu: Set de 10 x Servetele umede Huggies Newborn)
Producator
Indiferent de tipul de servetele umede de care ai nevoie, specialistii ne recomanda sa alegem intotdeauna optiuni de calitate, chiar daca sunt mai scumpe, realizate de producatori care folosesc tehnologii inovative, de ultima ora, care se bazeaza pe studii stiintifice recente si care includ materiale de calitate si ingrediente atent selectionate de ingrijire a pielii, balande si delicate.
Majoritatea lanturilor de magazine sau a producatorilor de articole pentru bebelusi includ in oferta de produse servetele umede marca proprie, simple, antibacteriene sau pentru bebelusi: Kaufland – servetele umede Wickies, Lidl – Lupilu, DM – Baby Love, Auchan, Igienol, Pampers, Huggies, Pufies, Chicco, Zewa, Dove etc.
Intrebari frecvente
Care sunt cele mai bune servetele umede pentru bebelusi?
Pielea bebelusilor este mai subtire si mai fina decat a adultului si este suprasolicitata de eliminarea de urina si materii fecale, alimente regurgitate, mediu inconjurator poluat, aer cald si uscat si imbracaminte adesea nepermeabila la aer. De aceea, ingrijirile care se acorda pielii sunt de mare importanta, manevrele de ingrijire trebuie sa fie deosebit de blande iar mijloacele de ingrijire ca servetelele umede, trebuie alese cu mare grija. Atunci cand ai grija de pielea bebelusului, este important sa intelegi toti factorii care pot contribui la iritarea pielii si care pot duce la dermatita. Nu toate servetele pentru bebelusi sunt facute la fel! Ingredientele trebuie sa fie selectate cu atentie iar procesele de fabricatie ar trebui sa respecte regulile de calitate stabilite de organizatii stiintifice recunoscute. Specialistii recomanda sa ti cont de cateva aspecte foarte importante, printre care:
- sa verifici intotdeauna ingredientele (cu cat mai putine substante chimice, cu atat mai bine);
- sa fie atestate dermatologic;
- sa fie hipoalergenice;
- sa aiba un numar cat mai redus de conservanti;
- sa nu contina parfumuri;
- sa fie din bumbac.
Sunt servetelele umede biodegradabile?
In ultimii ani, industria servetelelor umede a inflorit, iar producatorii ofera o gama tot mai larga de servetele. Unele servetele umede sunt biodegradabile (cele fabricate din pulpa de lemn, bumbac organic etc.) iar altele nu. Din pacate, majoritatea sunt fabricate din poliester si alte materiale care nu sunt biodegradabile si contribuie la poluarea aerului sau, aruncate in toaleta, astupa gratarele si pompele din statiile de epurare, si maresc volumul de deseuri nereciclabile. De exemplu, in Marea Britanie, in 93% din cazuri ele reprezinta problema din spatele canalizarilor infundate.
De ce trebuie sa tin cont atunci cand utilizez servetelele umede?
Indiferent de tipul de servetele umede folosite vei avea intotdeauna de ales intre variante cu parfum si fara. Alegerea depinde in general de toleranta organismului la acesti aditivi si preferintele personale. Pentru copii, specialistii recomanda alegerea modelelor aromate, doar daca parfumul este unul obtinut din ingrediente naturale si/sau este testat dermatologic sau produsul este clasificat drept unul hipoalergenic.
Atunci cand achizitionati produse de marci necunoscute sau mai putin cunoscute sau pe care le utilizati pentru prima data, este important sa verificati cu atentie compozitia, sa cititi recenziile cumparatorilor si sa testati reactia pielii.
Sunt servetelele umede periculoase?
Majoritatea servetelelor umede nu sunt periculoase insa trebuie sa ti cont de faptul ca echilibrul pielii, mai ales al pielii sensibile sau al pielii situate in zone ale corpului mai sensibile, poate fi usor deteriorat, ajungandu-se la senzatie de uscaciune, iritatie si chiar infectii. In afara de parfumurile sintetice, atunci cand alegi intre diverse optiuni de servetele umede, la preturi bune, este recomandat sa eviti pe cat posibil urmatoarele substante: cloruri de amoniu (dioctyl dimethyl, alkyl dimethyl benzil) – risc toxic si astmatogen, conservanti (methylisothiazolinone, octylisothiazolinone, isothiazolinone) – potential neurotoxic, ethanolamine – depresant al sistemului nervos central si astmatogen, hexoxyethanol – iritant al pielii, ochilor si aparatului respirator, sodium benzoate, polysorbate 20 si sodium cocoa sulfate (pot fi contaminate cu 1,4-dioxane), quaternium-15 sau ethanolamine.
Webografie
In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune servetele umede, am folosit informatii din urmatoarele surse: