În ultimii ani, fenomenul digitalizării a cunoscut o ascensiune culminantă, înregistrând progrese tehnologice semnificative la nivel global. Tehnologia a înlăturat, în multe domenii, barierele geografice și culturale, dar și pe cele economice.
Un nou sistem financiar a început să prindă amploare, în special datorită unui USP (unique selling proposition) important: descentralizarea.
Dacă până acum banii erau controlați exclusiv de bănci sau instituții ale statului, spațiul crypto a adus în prim plan o nouă oportunitate universală de management al finanțelor.
Cu o capitalizare de piață de aproximativ 900 de milioane de dolari, sfera crypto continuă trendul ascendent în ceea ce privește adopția la nivel global.
Pe fondul acestei evoluții rapide, tot mai mulți investitori trebuie să învețe să deslușească cât mai repede tainele spațiului crypto, astfel încât să fructifice oportunitățile de a-și câștiga independența financiară.
Academia crypto.ro: cel mai detaliat curs de investiții crypto de care ai nevoie
Timpul înseamnă bani iar, dacă ești la început de drum, un curs crypto eficient îți poate salva zeci de ore de documentare, căutări, tutoriale și informații care mai mult te induc în eroare decât te ajută.
Academia Crypto.ro este cel mai cuprinzător curs crypto, structurat pe 12 module care parcurg pas cu pas toate etapele procesului de tranzacționare cu criptomonede: de la noțiuni introductive de bază și până la tehnici avansate de analiză a pieței.
Despre Academia Crypto.ro
Ramură a proiectului crypto.ro, cea mai mare platformă media crypto din România, Academia Crypto.ro este unul dintre cele mai cuprinzătoare proiecte de educație în sfera crypto disponibile la momentul actual pe piață.
Cum spațiul crypto este într-o continuă evoluție, aceste cursuri crypto sunt actualizate frecvent, cu informații și tendințe de ultimă oră din acest domeniu.
În cadrul Academiei Crypto.ro vei parcurge 12 module structurate astfel încât să te ajute să înțelegi tehnologia revoluționară din spatele criptomonedelor, pe măsură ce avansezi în aspecte teoretice și practice aprofundate.
Creatorul Academiei Crypto.ro:
Dezvoltatorul și instructorul acestor cursuri crypto este Alex Numeris, CEO al crypto.ro / orguno.com și advisor la newsbtc.com / bitcoinist.com, unele dintre cele mai mari platforme crypto media din lume.
Cu 7 ani de experiență în investițiile crypto și profituri de ordinul milioanelor de euro, misiunea lui Alex Numeris este de a construi o comunitate puternică de investitori români care să stăpânească tehnologia blockchain și care să se bucure, la rândul lor, de oportunitățile fără precedent pe care această piață le pune la dispoziție.
Ce vei învăța în cadrul cursului:
În cadrul modulului introductiv, Alex împărtășește experiența lui în spațiul crypto, bune practici de trading și tranzacționare cu criptomonede, aplicații pe care le folosește, platforme și pașii de urmat pentru câștigarea independenței financiare.
Cursul continuă cu o introducere în noțiunile de bază ale tehnologiei blockchain și criptomonedelor, pentru o mai bună înțelegere a motorului care pune în mișcare spațiul crypto.
Urmează teoria aplicată, unde vei descoperi aplicațiile de tranzacționare cu criptomonede, metode de a le cumpăra și vinde, crearea unei strategii de investiții și păstrarea în siguranță a activelor digitale.
Când, de ce și în ce să investești, metode profitabile de tranzacționare, când și cum să ieși de pe piață cu profit, diferențele dintre spot, futures, arbitraj și alte opțiuni – sunt următoarele puncte cheie explorate în cadrul cursului.
Seria de module culminează cu subiecte precum: NFTs, Metaverse, Gamification și, pentru cei care vor să diversifice toate informațiile cumulate în ceva mai tangibil, acțiuni tokenizate și Wall Street pe blockchain – 24/7.
Totul despre criptomonede
Criptomonedele au potențialul de a remodela lumea financiară așa cum o cunoaștem și de a pune la îndoială însăși existența infrastructurii financiare tradiționale.
În timp ce criptomonedele sunt o invenție relativ recentă (Bitcoin, de exemplu, a început în 2009), cu siguranță sunt aici pentru a rămâne, cu toate beneficiile lor. De la perspectivele de rentabilitate considerabilă până la tranzacționarea 24/7 pe infrastructură ultra-securizată și transparentă, lumea cripto-ului are multe de oferit, dacă știți cum să profitați de ea.
Ce sunt criptomonedele
Criptomonedele sunt un tip de valută digitală ce poate fi folosită ca mijloc de plată. Acestea sunt emise independent de instituții financiare sau instituții ale statului, deci sunt descentralizate.
Sunt tranzacționate și securizate cu ajutorul tehnologiei blockchain – un ”lanț de blocuri” în care fiecare tranzacție este spartă într-o mulțime de block-uri stocate pe calculatoare diferite. De aceea, hacking-ul acestor tranzacții codate este practic imposibil și ar presupune acces la toate calculatoarele înrolate în blockchain pentru falsificarea sau furtul unor active.
De ce să investești în criptomonede
Spațiul crypto deschide drumul spre descentralizarea finanțelor. Două puncte importante ale acestei noi tehnologii sunt: transparența și controlul deplin asupra activelor și bunurilor tale digitale.
Pentru investitorii experimentați, crypto este o cale ușoară spre libertate financiară. Pentru cei mai puțin experimentați, acesta reprezintă o oportunitate de neratat pentru deschiderea acestei căi spre o viață lipsită de grija banilor. În ambele cazuri, este necesară o informare amănunțită, o strategie de investiții bine structurată și o gândire analitică pe care să-ți bazezi deciziile.
Mirajul îmbogățirii rapide este un fenomen real în crypto și o capcană pentru investitorii fără experiență. Volatilitatea pieței crypto poate aduce atât câștiguri uriașe, dar și pierderi devastatoare. Așadar, dacă ești la început de drum, alege să faci o primă investiție înțeleaptă: un curs de crypto care să te ajute să navighezi această lume controversată a cryptomonedelor. Academia Crypto.ro îți pune la dispoziție cel mai complex și cuprinzător curs de acest fel.
- Risc ridicat – dar și potențial enorm pentru profit mare
Există peste 10.000 de criptomonede astăzi pe piață și fiecare are propriile sale particularități. Dar toate criptomonedele au câteva lucruri în comun, cum ar fi tendința lor de a experimenta creșteri (și scăderi) bruște ale valorii. Prețurile sunt determinate în principal de oferta de monede de la mineri și de cererea pentru acestea de către cumpărători. Iar această dinamică a ofertei-cererii poate duce la profituri considerabile. Prețul Ethereum, de exemplu, s-a dublat aproximativ din iulie 2021 până în decembrie 2021 – o zi de plată pentru investitorii care s-au implicat la momentul potrivit.
- Tehnologia blockchain ce stă la baza criptomonedelor este în mod cert foarte sigură
Unele dintre beneficiile majore ale criptomonedelor nu sunt legate de monedele în sine, ci de infrastructura care le sprijină. Acesta este blockchain-ul, un registru descentralizat de stocare a datelor care urmărește fiecare tranzacție efectuată pe el. Odată ce faci o intrare în blockchain, aceasta nu poate fi niciodată ștearsă. Și cu blockchain-ul stocat decentralizat pe mai multe computere, niciun hacker nu poate accesa întregul lanț dintr-o singură mișcare; orice informație stocată în el este sigură pentru totdeauna.
- La revedere băncilor tradiționale – salut la un sistem financiar mai corect și mai transparent
În general, sistemul nostru financiar se învârte în jurul intermediarilor terți care procesează tranzacțiile. Aceasta înseamnă că, dacă faceți o tranzacție, vă puneți încrederea într-unul sau mai mulți dintre acești intermediari – iar recesiunea de la începutul anilor 2000 a făcut pe mulți să se întrebe dacă aceasta a fost o idee bună. Blockchain-ul și criptomonedele oferă o alternativă. Ele pot fi vizualizate de oricine, oriunde, astfel încât să puteți participa la piețele financiare și să efectuați tranzacții fără intermediari.
- Crypto se tranzacționează non-stop
Un alt avantaj pe care îl au criptomonedele față de bănci este că piețele cripto sunt întotdeauna deschise. Cu monedele extrase și tranzacțiile înregistrate non-stop, nu trebuie să așteptați ca NYSE, NASDAQ sau orice altă bursă să înceapă tranzacționarea pentru ziua respectivă dacă doriți să cumpărați, să vindeți sau să tranzacționați criptomonede.
Acest lucru a avut un impact atât de mare încât bursele obișnuite analizează opțiunea de a tranzacționa acțiuni și în afara orelor obișnuite de funcționare bancară, deși asta ar putea fi încă departe. Așadar, pentru investitorii care sunt în mișcare 24/7, cripto poate fi cea mai bună modalitate de a genera profituri în afara orelor normale de lucru.
- Criptomonedele ar putea ajuta investitorii să învingă inflația
Criptomonedele nu sunt legate de o singură monedă sau economie, așa că prețul lor reflectă mai degrabă cererea globală decât, să zicem, inflația națională. Dar cum rămâne cu inflația criptomonedelor în sine?
În calitate de investitor, puteți sta liniștit, în cea mai mare parte. Numărul de monede este limitat, astfel încât suma disponibilă nu poate scăpa de sub control, astfel încât nu există inflație. Unele monede (cum ar fi Bitcoin) au un plafon general, altele (cum ar fi Ethereum) au un plafon anual, dar în orice caz, această abordare ține inflația la distanță.
De unde cumperi criptomonede
Există numeroase platforme de tranzacționare crypto, însă este important să știi să le alegi. Trei criterii importante în selectarea exchange-urilor de crypto sunt: notorietatea, securitatea și costurile de tranzacționare. Alege platformele mari, cu notorietate și review-uri pozitive, cu un grad ridicat de securizare a tranzacțiilor și activelor tale, dar care oferă și costuri de tranzacționare avantajoase. Câteva dintre aceste exchange-uri sunt: Binance, Coinbase, Etoro și Crypto.com.
Ce criptomonede să cumperi:
Nu există o rețetă universal valabilă în crypto și nici capacitate de anticipare 100% a mișcărilor pieței. În prezent, există peste 9000 de cryptomonede și peste 20.000 de proiecte crypto (NFTs, Metaverse, Tokens) – cifre care fluctuează de la o oră la alta. Proiecte care dispar sau apar peste noapte și cărora nimeni nu le poate prezice profitabilitatea. Totul depinde de apetitul tău de risc.
Totuși, pentru o siguranță mai mare asupra investițiilor tale, specialiștii recomandă să îți diversifici portofoliul cu 3 tipuri de active: 1-2 criptomonede consacrate (precum Bitcoin sau Ethereum, cele mai longevive de pe piață), 1-2 criptomonede aflate în top 50 (proiecte promițătoare în care crezi) și 1-2 proiecte aflate la început, care au potențial și un preț de achiziție foarte scăzut.
Întrebări frecvente (FAQ):
- Ce este o criptomonedă?
Criptomoneda este o monedă virtuală bazată pe criptare, ce poate fi folosită ca mijloc de plată. Criptomonedele sunt descentralizate, adică nu sunt deținute de nicio bancă, guvern sau orice altă organizație și au la bază o tehnologie nouă numită blockchain.
- Ce înseamnă criptomonedă?
Crypto înseamnă codificare și provine de la cuvântul criptare. Fiecare cryptomonedă (sau monedă virtuală) utilizează criptografia, adică informații securizate care pot fi accesate doar de persoane autorizate care dețin activul digital respectiv.
- Ce sunt criptomonedele?
Criptomonedele sunt monede virtuale descentralizate dezvoltate cu ajutorul tehnologiei blockchain. Acestea nu sunt deținute de bănci sau guvern și pot fi folosite ca mijloc real de plată.
- Câte criptomonede există?
În prezent există peste 9000 de criptomonede și peste 20.000 de proiecte cripto (incluzând metaverse, tokens, NFTs).
- Când e bine să cumperi criptomonede?
Pentru a afla când e bine să cumperi crypto, este important să urmărești îndeaproape piața. Atunci când prețul criptomonedelor se află în scădere, ai șansa să cumperi monede digitale la un cost redus. Dacă ai cumpărat la un preț mai mare și observi că moneda este în scădere, poți alege să cumperi din nou la preț mai mic, obținând astfel o medie de investiție avantajoasă. Procedeul se numește Dollar Cost Averaging (DCA).
- Cum faci bani din crypto?
4 metode: staking (îți blochezi activele digitale în rețea și primești recompense zilnic în funcție de suma blocată), minare (contribui la procesarea tranzacțiilor prin crearea de block-uri noi în blockchain), tranzacționare (cumperi/vinzi) sau hold (investești pe perioadă lungă de timp).
- De unde cumpăr criptomonede?
Poți cumpăra cryptomonede prin intermediul exchange-urilor, care sunt de două tipuri: centralizate și descentralizate, cele din urmă fiind cele mai sigure. Este important să alegi exchange-uri cu o notorietate pe piață, care îți pot oferi siguranță asupra investițiilor. În cadrul Academiei Crypto.ro găsești explicații complexe referitoare la diferențele dintre acestea, recomandări de exchange-uri de încredere și informații pas cu pas despre cum să investești în crypto.
- Ce criptomonede să cumperi?
Specialiștii în investiții recomandă să îți diversifici portofoliul cu 3 tipuri de investiții: 1-2 criptomonede consacrate (precum Bitcoin sau Ethereum, cele mai longevive de pe piață), 1-2 criptomonede aflate în top 50 (proiecte promițătoare în care crezi) și 1-2 proiecte foarte la început care au potențial și un preț de achiziție foarte scăzut.
- Cum cumperi criptomonede?
Alegi o platformă de tranzacționare (un crypto exchange) cu notorietate și sisteme foarte bune de securitate. Cele mai mari platforme de acest gen sunt Binance, Coinbase și Etoro. Apoi, trebuie să îți creezi cont și să-ți validezi informațiile personale (KYC). Următorul pas este să transferi bani de pe cardul bancar în contul crypto creat și să achiziționezi cu suma depusă criptomonedele dorite.
- Cum să investești în criptomonede?
Pentru a putea investi în criptomonede, ai nevoie de cont pe un exchange de crypto pe care să îl alimentezi cu suma de bani pe care dorești să o investești. De aici, trebuie să-ți alegi unde îți păstrezi criptomonedele achiziționate. Portofelele digitale sunt de două feluri: calde și reci. Cele calde sunt conectate la internet (ex. portofelul tău de pe exchange), iar cele reci sunt poprtofele hardware, adică funcționează fără internet și sunt consierate mai sigure (ex. Ledger sau Trezor).
- Cum tranzacționezi criptomonede?
Poți să tranzacționezi criptomonede prin intermediul platflormelor de tranzacționare crypto. Este important să te asiguri că aceste platforme au o reputație impecabilă și un grad ridicat de securitate. Câteva dintre cele mai mari platforme de acest gen sunt Binance, Coinbase, Etoro și Crypto.com. Academia Crypto.ro oferă cursuri de tranzacționare crypto și ghiduri de investiții pas cu pas, adaptate pe niveluri de experiență: începători/traderi inițiați.
- Ce poți cumpăra cu criptomonede?
Cu criptomonede poți achiziționa o gamă largă de bunuri sau servicii, la fel cum se întâmplă și în cazul altor mijloace de plată. Pe plan tangibil, există o sferă largă de comercianți care acceptă plata în crypto pentru diverse bunuri: mașini, proprietăți imobiliare, sau produse furnizate de magazine comerciale online. În mediul virtual, cu ajutorul criptomonedelor poți intra în lumea Metaverse sau poți achiziționa NFT-uri.