Skip to main content
Electrocasnice

Cele mai bune cuptoare cu microunde

15 februarie 2023No Comments

Fiind vorba despre un aparat electrocasnic de care cu greu ne putem lipsi, este foarte dificil să găsești cel mai bun cuptor cu microunde, motivul fiind varietatea mare de modele. În acest caz, nu prea există cel mai bun produs din toate, ci mai degrabă, cel mai bun pentru nevoile tale. Din acest motiv, înainte să te întrebi „Cum aleg un cuptor cu microunde?” mai bine optezi pentru „Ce poate face un cuptor cu microunde pentru mine?”.

Aceste aparate electrocasnice sunt utilizate cel mai des pentru încălzirea alimentelor, însă de-a lungul timpului tehnologia cu microunde a avansat. Astfel, astăzi putem folosi cuptorul cu microunde pentru a fierbe apă, pentru a coace prăjituri sau pizza, sau pentru a decongela alimente. Ele pot fi incorporate în mobilă sau așezate pe diverși suporți în funcție de preferință.

De asemenea, sunt disponibile pe o varietate mare de culori, cel mai popular fiind cuptorul cu microunde negru, urmat de argintiu, alb și crem, acestea fiind cele mai ușor de încadrat în decorul bucătăriei. Cu toate acestea, există și cuptor cu microunde roșu, pentru spațiile care au nevoie de o pată de culoare.

Top 6 cele mai bune cuptoare cu microunde

Cuptor cu microunde incorporat Samsung FW87SUST

Cel mai bun cuptor cu microunde incorporabil în mobilă.

Păreri cuptor cu microunde Samsung

Cuptorul cu microunde Samsung se numără printre cele mai bune cuptoare cu microunde incorporabile datorită designului minimalist. În aceeași categorie intră și modelele Samsung me73a și Samsung ge83x, care nu sunt incorporabile, însă îndeplinesc funcții asemănătoare.

Capacitatea cuptorului cu microunde este de 23 de litri, iar puterea maximă este de 800W, consumând în jur de 1200W. Materialul din care este confecționat este unul foarte rezistent și ușor de curățat, pereții fiind acoperiți de un strat special cu rol antibacterian și dezodorizant.

Fiind un cuptor cu microunde incorporat în mobilă, culoarea este una asemănătoare inoxului, astfel va fi ușor de încadrat în decorul bucătăriei. Cuptorul cu microunde dispune de un buton Eco, rolul acestuia fiind de a economisi până la 40% energie electrică. De asemenea, dispune de o opțiune de decongelare, având 3 meniuri automate: carne, pizza și prăjituri.

Un alt aspect este faptul că panoul de comandă este de tip touchscreen, având funcție de blocare pentru copii, afișare ceas și semnal sonor la finalizarea programului. Fiind dotat cu 3 unde electromagnetice, acest cuptor cu microunde poate asigura o încălzire uniformă, putând să pătrundă alimentele cu o mai mare eficiență.

Mini cuptor cu microunde Gorenje MO20E1S

Cel mai mic cuptor cu microunde de dimensiuni mici.

Păreri mini cuptor cu microunde Gorenje

Deși ai crede că toată lumea își dorește un cuptor cu microunde cât mai încăpător, majoritatea consumatorilor optează pentru un cuptor cu microunde de dimensiuni mici. Motivul fiind, de obicei, lipsa spațiului.

În afara faptului că este un cuptor cu microunde mic, acest model de la Gorenje are și opțiunea AquaClean care presupune degajarea aburilor pentru a înmuia murdăria de pe pereți, astfel cuptorul fiind mai ușor de curățat. Alte funcții de care dispune cuptorul cu microunde Gorenje ar fi decongelarea rapidă și blocarea ușii pentru copii.

Cuptorul are o capacitate de 20 de litri și o putere de 800W în 5 trepte. Panoul de comandă se controlează prin butoane, de asemenea și ușa cuptorului cu microunde. Nu poate fi numit chiar un mini cuptor cu microunde, însă dimensiunile lui totale sunt de 45,1 x 25,7 x 34,3 cm (lungime-înălțime-lățime).

Cuptor cu microunde Beko MOC20100W

Cel mai ieftin cuptor cu microunde Beko.

Păreri cuptor cu microunde Beko

Cuptorul cu microunde Beko MOC20100W este un model standard utilizat pentru încălzirea sau decongelarea alimentelor. Acesta are o putere maximă de 700W în 5 trepte și o capacitate de 20 de litri. De asemenea, în funcție de timp și de alimente, poți seta un nivel de putere ideal pentru nevoile tale, monitorizând timpul de așteptare cu ajutorul timer-ului mecanic.

Deși nu este un cuptor cu microunde profesional, este foarte popular datorită prețului, fiind un cuptor cu microunde ieftin. Pentru mulți utilizatori este important cât costă un cuptor cu microunde, fie pentru că nu sunt dispuși să plătească pentru comoditate, fie pentru că e o investiție de moment. Important este și câte kg are un cuptor cu microunde, deoarece asta determină cât este de ușor de transportat sau locul unde poate fi poziționat.

Avantajul acestui model este faptul că poate fi achiziționat pe 3 culori: alb, argintiu și negru. Dimensiunile totale sunt de 45.2 cm x 32.5 cm x 26.2 cm (lățime-adâncime-înălțime), având o greutate totală de 10, 5 kg.

Cuptor cu microunde cu grill LG MS23M38GIH

Cel mai bun cuptor cu microunde si grill.

Păreri cuptor cu microunde LG

Cu o putere de 1000W, cuptorul cu microunde LG este cea mai bună alegere dacă ai nevoie de un cuptor cu microunde cu grill și dezghețare. Pe lângă acestea, cuptorul dispune și de un program prestabilit de coacere, precum și de un program special de făcut iaurt.

Capacitatea cuptorului este de 23 de litri, fiind potrivit pentru porții de mâncare mari sau alimente voluminoase precum puiul sau altele. Pe lângă faptul că îndeplinește și funcția de cuptor cu microunde și funcția de grill, acest model mai adaugă și modul Eco, ideal pentru economisirea energiei și funcția de auto cook, adică ai posibilitatea să alegi programul în funcție de alimentul pe care urmează să-l prepari.

Cuptor cu microunde retro Finlux Old Time

Cel mai bun cuptor cu microunde vintage.

Păreri cuptor cu microunde vintage

În funcție de designul pe care ți-l dorești în bucătăria ta, poți opta pentru diverse modele de cuptoare cu microunde. Dacă dorești să oferi un aer vintage, atunci poți alege un cuptor cu microunde retro care să se potrivească în decor. Mai există și varianta în care cuptorul servește într-o unitate comercială cu tematică tradițională, așadar este nevoie de un cuptor cu microunde rustic pentru a întregi conceptul. Finlux Old Time se poate încadra liniștit în ambele cazuri, fiind un cuptor cu microunde vintage cu o capacitate de 20 de litri și o putere de 700W în 5 trepte.

Principalele sale avantaje sunt faptul că nu funcționează cu platou rotativ, ci folosește tehnologia Stirrer. Aceasta este bazată pe faptul că energia este distribuita uniform, nu in puseuri, astfel mâncarea își menține vitaminele, mineralele și fibrele intacte. Pe lângă asta, este utilizat tot spațiul din interiorul cuptorului, fiind și mai încăpător. Ideal ar fi ca recipientul în care încălziți mâncarea să fie transparent pentru a permite trecerea energiei în scopul încălzirii alimentelor.

Finlux Old Time este un cuptor cu microunde crem și are dimensiunile totale de 45.5 cm x 28.5 cm x 28.5 cm (lățime-adâncime-înălțime) și o greutate de aproximativ 12,50kg.

Cuptor cu microunde roșu Daewoo

Cel mai bun cuptor cu microunde roșu.

Păreri cuptor cu microunde Daewoo

Cuptorul cu microunde Daewoo folosește microunde de înaltă frecvență care oferă o încălzire uniformă alimentelor. Un alt plus este stabilitatea recipientelor care este mai sigură datorită suportului cu ghidaj în 3 brațe.

Capacitatea maximă este de 20 de litri, având o putere de 700W în 7 trepte. Acest model este un cuptor cu microunde bun pentru încălzire sau decongelare, nefiind potrivit pentru cei care caută un cuptor cu microunde profesional.

Câteva reguli esențiale care se încadrează în categoria de „Cum se folosește un cuptor cu microunde” ar fi următoarele:

  • Nu folosiți recipiente din metal deoarece microundele nu pot pătrunde în astfel de materiale;
  • Nu introduceți în cuptor produse ambalate în hârtie reciclată;
  • Folosiți recipiente rotunde sau ovale, în caz contrar, există posibilitatea ca mâncarea să se ardă în colțuri.

De ce am tinut cont

Tip

Atunci când alegi un astfel de electrocasnic trebuie să știi dacă ai nevoie de un cuptor cu microunde digital sau un cuptor cu microunde mecanic. Diferența dintre acestea este faptul că cel digital îți oferă mai multe opțiuni de programare, în timp ce varianta mecanică oferă un opțiuni prestabilite. Spre deosebire de prima variantă, cuptorul mecanic este mai ieftin.

Mai există și cuptorul cu microunde incorporabil care poate fi atașat în mobilă, sau cuptorul cu microunde cu interior ceramic care se curăță mai ușor și nu reține mirosuri. Pe piață se mai găsesc cuptoare cu microunde din inox și cuptoare cu microunde de 12v sau 24v.

Funcții

Pe lângă faptul că poate încălzi mâncarea și băuturile, cuptorul cu microunde a avansat în timp, ajungând să poată chiar găti mâncarea. Astfel pentru ultimele modele s-a adăugat funcția grill la cuptorul cu microunde. Mulți utilizatori nu acordă prea multă importanță acesteia, deoarece nu știu exact ce înseamnă grill la un cuptor cu microunde. Ei bine, folosind această opțiune, ai posibilitatea să gătești carne, legume sau orice tip de rețetă care nu necesită foarte mult timp de preparare. Se pot găti alimente precum: carnea de porc, pulpele sau chiar un pui întreg, dacă îți permite dimensiunea cuptorului.

O altă funcție care se găsește la mai toate cuptoarele cu microunde este funcția de decongelare, care te ajută să dezgheți alimentele într-un timp mai scurt decât ar trebui să aștepți în mod normal. O astfel de opțiune poate fi salvatoare de vieți atunci când ai uitat să scoți carnea din congelator înainte să pleci la serviciu.

Accesorii

Pentru a putea funcționa, cuptorul cu microunde are nevoie de câteva componente care de obicei sunt incluse în pachet. Aceste accesorii de cuptor cu microunde se pot achiziționa și separat în cazul în care se pierd sau se deteriorează.

Cele 3 componente de care un cuptor clasic cu microunde nu se poate lipsi sunt:

  • Farfurie cuptor microunde: de obicei din sticlă, servește pe post de suport pentru recipiente. În principiu, este un accesoriu universal, însă trebuie totuși ținut cont de ce dimensiuni are cuptorul cu microunde;
  • Suport cuptor microunde: poate fi reglabil sau fix, este utilizat pentru a fixa cuptorul în perete. Acesta nu este inclus de obicei în pachet.

Cu toate acestea, există cuptoare cu microunde care nu folosesc astfel de accesorii. Ele folosesc o tehnologie care distribuie energia uniform.

Brand

Atunci când vine vorba de a achiziționa un electrocasnic primul criteriu pe care îl luăm în considerare este brandul. Astfel, în funcție de numărul de căutări, în top 10 cuptoare cu microunde intră cuptorul cu microunde Platinium, urmat de Whirlpool și Daewoo. Cu un număr mare de căutări sunt și brandurile de cuptor cu microunde Electrolux, Sharp, Candy și Bosch. În completarea listei vine cuptorul cu microunde Vortex, Hansa și Arctic.

Acestea se află printre cele mai căutate branduri datorită prețurilor accesibile, iar în unele cazuri, datorită sonorității brandului precum Whirlpool sau Bosch, cunoscute deja prin alte produse care fac parte din producția brandului. Asemenea acestora sunt și cuptorul cu microunde Hyundai sau Heinner.

Intrebari frecvente

Câte grade are un cuptor cu microunde?

Temperatura la care poate ajunge un cuptor cu microunde depinde în principiu de cât de puternic este. Temperatura maximă la care poate ajunge un cuptor cu microunde este de 100 ℃.

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Microundele sunt de fapt niște radiații electromagnetice de diferite lungimi sau frecvențe. Pentru a funcționa, aceste unde electromagnetice se reflectă în pereții metalici ai cuptorului în mod repetat până sunt absorbite de alimente. Explicația prin care alimentele s-ar încălzi este faptul că moleculele de apă din alimente sunt determinate să se rotească atât de rapid, încât să formeze un fel de frecare care, în cele din urmă, produce căldură.

Cât consumă un cuptor cu microunde?

Cu cât este mai puternic, cu atât consumă mai mult. De obicei, consumul mediu pe oră se încadrează între 0,7 kWh – 1,2 kWh.

Cum curăț un cuptor cu microunde?

Curățarea cuptorului cu microunde poate reprezenta o problemă pentru mulți dintre noi. Deseori se întâmplă ca mâncarea să ajungă pe pereții cuptorului, iar apoi să se usuce, devenind foarte greu de înlăturat. În astfel de cazuri se folosesc soluții speciale pentru curățare, însă există diverse metode care includ ingrediente naturale și care pot fi la fel de eficiente precum soluțiile chimice.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply