Skip to main content
Electrocasnice

Cele mai bune espressoare de cafea

15 februarie 2023No Comments

Espresso(expres) este o modalitate de preparare a cafelei originara din Italia prin care apa fierbinte sub presiune este turnata peste cafeaua macinata, rezultand astfel o aroma intensa si usor amaruie. Espressorul este un aparat destinat obtinerii acestui tip de cafea, in prezent fiind utilizat intr-o mare parte a cafenelelor, dar si in uzul casnic.

Pentru un espresso autentic italian(25 ml), cantitatea necesara de cafea este de 7-8 g, temperatura apei de iesire de 87° – 89° C, temperatura bauturii in pahar de 65° – 69° C, presiunea de 8-9 bar, iar timpul de preparare de aproximativ 25 de secunde. Aceasta bautura poate fi consumata pentru un plus de energie sau pot fi create o multitudine de alte produse pe baza de cafea(espresso lungo, cafe au lait, cappuccino, mocca, ristretto, ice coffee, espresso dublu, macchiato, frappe, latte etc) integrand in reteta o gama larga de proceduri si ingrediente(lapte rece sau fierbinte, frisca, gheata, inghetata, ciocolata etc).

Top 4 cele mai bune espressoare

Espressor automat Tchibo Cafissimo Latte Bianco

Cele mai bune espressoare automate cu capsule.

Păreri espressor cu capsule Tchibo Cafissimo Latte Bianco

Poate prepara o varietate de tipuri de cafea. Printr-o simpla apasare de buton, laptele se transforma in spuma de lapte, aceasta fiind necesara pentru cappuccino sau latte macchiato. Totodata, aparatul poate obtine espresso, cafe crema, ceai sau o cafea clasica la filtru.

Are un sistem de presiune pe trei nivele si un recipient de lapte de 0,5 L, pe care il poti pastra in frigider intre utilizari. Recipientul integrat de colectare a capsulelor prezinta o capacitate de aproximativ 10 capsule, eliminarea automata a capsulelor are loc dupa folosire si exista o programare individuala a cantitatii de apa pentru reglarea concentratiei cafelei.

Capsulele Tchibo Cafissimo contin 100% cafea Tchibo Arabica, fara alte ingrediente adaugate. Rezervorul de apa este de 1 L.

Espressor manual Breville Prima Latte

Cele mai bune espressoare manuale care functioneaza si cu paduri.

Păreri espressor manual Breville Prima Latte

Acest espressor manual Breville Prima Latte functioneaza atat cu cafea macinata, cat si cu paduri. Poate fi utilizat orice fel de lapte, iar datorita pompei cu presiune de 15 bar, se va obtine o cafea cu spuma bogata si densa. Modurile automate sunt perfecte pentru cei care isi doresc un espresso, cappuccino sau latte rapid, in doza simpla sau dubla. De asemenea, se poate utiliza si modul manual(inclusiv de spumare) pentru un gust personalizat.

Rezervorul de lapte de 300 ml este detasabil si aparatul include trei filtre(pentru cafea simpla, dubla sau monodoze de 45 mm).

Espressor automat De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B

Cele mai bune espressoare automate cu rasnita.

Păreri espressor automat De’Longhi Magnifica ECAM

Espressorul automat De’Longhi Magnifica ECAM cu rezervor de 1,8 L are un sistem simplu de operat: rotirea butonului permite cresterea sau scaderea intensitatii aromei de cafea, iar prin simpla apasare se alege intre o cafea scurta sau una lunga. In acelasi timp, exista posibilitatea de a memora cafeaua preferata prin programul “My Coffee” si aparatul contine o rasnita silentioasa integrata cu 13 setari de rasnire.

Sistemul Cappuccino ofera prepararea unui cappuccino cu spuma de lapte bogata, iar puterea este de 1450 W.

Espressor super automat Philips HD8829/09

Cele mai bune espressoare super-automate cu cafea boabe.

Păreri espressor cu râșniță Philips HD8829/09

Espressorul super-automat Philips ajusteaza concentratia cu doua setari pentru intensitatea aromei si cinci setari de macinare cu ajutorul rasnitei incluse. Regleaza gura de scurgere a cafelei pentru a se potrivi oricarei cesti si contine recipient extern pentru lapte, usor de depozitat. Ocupa putin spatiu si indeparteaza reziduurile de lapte dupa fiecare utilizare cu functia de curatare a depunerilor de lapte si clatirea automata cu detartrarea ghidata.

De ce am tinut cont

Tipuri

Espressoare manuale sau semi-automate

Espressorul manual sau semi-automat iti ofera control asupra majoritatii variabilelor din timpul extractiei cafelei(temperatura, presiune, durata, concentratie etc) si sunt cele mai folosite in restaurante si cafenele. Se recomanda macinarea boabelor imediat inaintea prepararii, iar acest lucru se face cu ajutorul rasnitei. Exista espressoare semi-automate care vin cu o rasnita incorporata, dar pentru majoritatea, este necesara achizitionarea separata. Utilizatorul trebuie sa preseze cafeaua proaspat macinata, sa porneasca manual aparatul si sa il opreasca atunci cand considera ca extractia este finalizata. Astfel, pasionatii de cafea vor avea mai multe posibilitati de preparare, dar va cere un efort suplimentar si timpul necesar va fi mai indelungat decat in cazul espressoarelor automate. Totodata, se impune curatare manuala frecventa.

Espressoare automate si super-automate

In general, un espressor automat are rasnita inclusa si ofera meniuri cu setari prestabilite, iar sarcina consumatorului este sa aleaga optiunea dorita apasand cateva butoane. Aparatul va ajusta temperatura, presiunea si cantitatea de apa de unul singur, iar cand prepararea se incheie, aparatul se opreste. Este benefic pentru cei care se grabesc si vor sa obtina cafeaua cat mai rapid, dar in acelasi timp un espressor automat limiteaza controlul utilizatorului, iar un preparat cu un gust identic celor din cafenele este mai dificil de realizat.

Espressoare cu monodoze de cafea

Monodozele de cafea pot fi intalnire si sub denumirile: ”paduri de cafea”, ”poduri de cafea”, ”pastile de cafea”, ”pods”, ”pads”, ”cialde” etc. Acestea contin cafea macinata intr-un invelis din hartie speciala si pot fi folosite intr-o mare parte din espressoare, pe langa optiunea de a utiliza cafeaua macinata sau boabe. Metoda de extractie este asemanatoare infuzarii ceaiului, iar apa fierbinte trece prin monodoze fara a perfora ambalajul.

Espressoare cu capsule

Espressoarele cu capsule sunt o metoda usoara, rapida si curata de realizare a cafelei. Capsulele sunt doze de cafea macinata amplasata intr-un recipient din plastic cu o foita de aluminiu care este perforata in procesul de extractie. Pot fi utilizate doar in tipul de espressor pentru care au fost concepute. Capsula este introdusa in aparat si prin simpla apasare a unui buton, se obtin diverse preparate de cafea, dar acestea ar putea sa nu aiba aroma celor dobandite prin intermediul boabelor proaspat macinate.

Espressoare cu rasnita

Espressoarele cu rasnita incorporata pot fi atat automate, cat si unele modele semi-automate. Sunt aparate care functioneaza cu boabe de cafea care vor fi macinate inaintea prepararii pentru un gust autentic mai puternic.

Presiune si puterea

Cafeaua preparata la presiune mare este mai concentrata, presiunea ideala fiind de 8-9 bar pentru majoritatea tipurilor de espressoare, dar cele cu capsule au nevoie de o presiune mai mare. Puterea aparatelor de cafea oscileaza intre 1450 W (cel mai bun espressor casnic) si 1850 W(cel mai potrivit pentru locurile cu uzaj intens).

Boiler

Mare parte din espressoare au un boiler unic cu dubla utilizare, astfel aparatul va obtine cafeaua, dar pregatirea laptelui va necesita o incalzire suplimentara, prelungind timpul de preparare pentru flat white, latte, cappuccino etc. Cele mai bune espressoare profesionale au doua boilere, in acest mod evitand asteptarea dintre extractia cafelei si realizarea spumei sau cremei de lapte.

Accesorii

  • Rasnita este necesara in cazul espressoarelor care functioneaza cu cafea macinata, iar alegerea celei mai bune rasnite contribuie la obtinerea unei cafele cu o aroma deosebita
  • Rezervorul de apa este un accesoriu inclus pentru espressoarele care au alimentare cu apa manuala(apa se pune intr-un recipient), iar un rezervor cu o capacitate mai mare(minim 1L) va fi benefic in locurile in care aparatul de cafea este folosit intens
  • Cu ajutorul tamperului(presa de cafea) se preseaza uniform cafeaua in portafiltru pentru espressoarele manuale sau semi-automate
  • Cana din inox speciala pentru crema sau spuma de lapte va fi un accesoriu deosebit de folositor in prepararea produselor precum cappuccino, latte, espresso macchiato, flat white, cafe latte etc.

Intrebari frecvente

De ce curge apa din espressor?

Pentru unele espressoare, clatirea automata este efectuata cand pornesti si opresti aparatul, dupa prepararea unei cafele sau dupa ce folosesti sistemul de spumare a laptelui, iar astfel tavita pentru apa se va umple.

Ce espressor automat sa cumpar?

Un espressor automat se alege in functie de presiune si putere, capacitatea rezervoarelor(pentru apa si cafea), prezenta sau absenta recipientului pentru lapte, dar si luand in considerare functiile oferite(posibilitatea de folosire a capsulelor de cafea, curatare automata, reglare a intensitatii, memorare a preferintelor etc).

Ce inseamna espressor manual?

Espressorul manual este un aparat de cafea care poate face un espresso autentic printr-un mix ajustabil de raport de extractie, temperatura si timp de preparare. Obtinerea cafelei cu espressorul manual nu este cea mai rapida sau simpla varianta, dar iti da satisfactia controlului total asupra procesului.

Cate cafele faci dintr-un kg de cafea la espressor?

Un espresso(25 ml) este facut de regula din 7-8 g de cafea proaspat macinata, deci cu 1 kg de cafea se pot face aproximativ 140 de cafele de 25 ml.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply