Ce este mai placut decat sa bei un suc proaspat facut in casa, in fiecare dimineata? Storcatorul de fructe si legume este aparatul ideal pentru toti cei carora le place sa se bucure de freshuri proaspat stoarse. Mult mai putin impresionant decat un extractor de suc, rezultatele sunt totusi la fel de bune: gustul si nutritia sunt pastrate. Dar intre aparatul manual si cel electric, pe care sa il alegi? Si ce alte optiuni sunt importante? Iata tot ce trebuie sa stii despre cum sa alegi cel mai bun storcator de fructe si legume.
Top 5 cele mai bune storcatoare
Storcator cu melc Philips Viva Collection HR1887/80
-
- Poate stoarce atat fructe, cat si legume;
- Are o functie de pre-curatare;
- Include un sistem anti-picurare;
- Design-ul este compact;
- Pot fi adaugate si nuci sau migdale;
- Pachetul contine si o carte de bucate.
-
- Lungimea cablului este de 1 m si aparatul trebuie sa fie asezat aproape de o sursa de curent.
De ce am ales Philips Avance Collection HR1945/80
Philips Avance Collection este cel mai bun storcator de fructe si legume prin presare cu melc, avand o tehnologie care stoarce o cantitate maxima de suc. Puterea aparatului este de 200 W, recipientul de suc are o capacitate de 1 L, iar latimea storcatorului este de doar 11 cm.
Aparatul se demonteaza usor si poate fi curatat rapid doar cu apa de la robinet, neavand margini ascutite sau sita care sa necesite periaj. Pentru a evita picurare, intre seriile de stoarcere, se apasa partea de jos a gurii de evacuare.
Storcator prin presare la rece Bosch MES25G0
-
- Proceseaza o gama vasta de legume si fructe;
- Are 2 trepte de viteza;
- Economiseste timpul de lucru pentru ca functioneaza rapid;
- Are putere de 700 W;
- Nu trebuie sa tai alimentele inainte;
- Are functie Safety Stop pentur siguranta;
- Vine cu garantie extinsa de 24 de luni.
-
- Produce un zgomot mediu, de 70 dB.
De ce am ales Bosch MES25G0
Acest storcator de fructe si legume este un model centrifugal performant si permite procesarea fructelor si legumelor in cel mai scurt timp, cu minim de efort.
Contul de scurgere este dotat cu functia Drip Stop care impedica picurarea sucului pe suprafata pe care lucrezi.
Storcatorul Bosch este prevazut cu functia de oprire automata care nu permite aparatului sa functioneze decat in momentul in care toate componentele sale sunt puse corect. Are doua viteze pentru legume si fructe cu consistenta diferita si un motor de 700 W care poate procesa orice aliment in cel mai scurt timp.
In timpul functionarii produce un zgomot de 70 dB insa aparatul poate fi folosit cu succes in afara orelor de liniste.
Storcator de legume si fructe Star-Light SJB-150R
-
- Pret convenabil avand in vedere ca este un dispozitiv cu melc;
- Stoarce incet fructele si legumele pentru a obtine produse de calitate;
- Are sita din inox;
- Peretii se curata usor la masina de spalat vase;
- Poate fi deblocat cu ajutorul functiei Reverse atunci cand se infunda;
- Silentios.
-
- Cablul de alimentare are doar 1.1 m.
De ce am ales Star-Light SJB-150R
Acesta este un model de storcator cu melc cu motor de 150 W cu rotatie lenta care va produce cel mai bun suc sau piure de fructe sau legume.
Star-Light SJB-150R functioneaza cu ax melcat si asigura o viteza mica de rotatie pentru ca fructele si legumele sa fie stoarse bine si eficient si pentru conservarea gustului la finalul procesului de stoarcere.
Storcatorul de fructe si legume are un recipient pentru pulpa de 0.8 l si unul pentru suc de 1l si poti prepara mai multe portii de suc delicioase intr-o singura etapa de folosire. Prezinta functia REVERSE pentru momentul in care se infunda ceea ce va ajuta la desfundarea sa usoara.
Cablul de alimentare are doar 1.1 m lungime si poate fi scurt insa poate fi inlocuit cu usurinta cu unul nou, pe care il poti gasi in orice magazin de electronice.
Storcator de fructe Heinner HSF-500S
-
- Capacitatea recipientului de pulpa este mare, de 1.2 litri;
- Puterea este de 500 W;
- Carcasa si sita sunt confectionate din inox;
- Prezinta protectie impotriva supraincalzirii;
- Poate procesa atat fructe si legume tari, cat si pe cele moi.
-
- Zgomotul de utilizare este de 85 dB.
De ce am ales Heinner HSF-500S
Acest storcator de fructe are un design ergonomic, este usor de depozitat si prepara sucul cu doua trepte de viteza, in functie de nevoi.
Tubul de alimentare de 65 cm permite introducerea in storcator a fructelor si legumelor intregi, fara a fi maruntite in prealabil. In plus, cele doua viteze vor fi alese in functie de consistenta fructelor si legumelor introduse, pentru a putea fi sectionate mai usor si rapid.
Carcasa din inox permite o intretinere usoara si o curatare rapida a aparatului dupa fiecare utilizare, in timp ce sita din inox va creste considerabil durabilitatea in timp a storcatorului. Protectia de supraincalzire va opri automat motorul in cazul in care acesta se va incalzi excesiv.
Storcator de citrice Heinner C160SS
-
- Are un sistem anti-picurare;
- Contine doua conuri de stoarcere;
- Curatarea se face rapid si simplu;
- Manerul este din aluminiu si carcasa este din inox.
-
- Aparatul necesita mult spatiu de amplasare.
De ce am ales Heinner C160SS
Storcatorul de citrice Heinner C160SS are o putere de 160 W si este realizat din materiale rezistente care vor oferi siguranta in timpul utilizarii. Supapa pentru anti-picurare opreste automat scurgerea sucului in momentul opririi aparatului, pentru a evita murdarirea suprafetei pe care este asezat storcatorul. Cele doua conuri au dimensiuni diferite pentru stoarcerea unor sortimente variate de citrice.
De ce am tinut cont
Mod de functionare
Chiar inainte de a alege un storcator de fructe si legume, trebuie sa stii ca pe piata doua optiuni sunt disponibile pentru cumparator: fie apelezi la un storcator manual, fie la un storcator electric. Dincolo de caracteristicile tehnice, este important sa determini mai intai ce aparat vei prefera, mai ales ca bugetul pe care doresti sa-l cheltuiesti pentru aceasta achizitie nu va fi probabil la fel de important ca cel pentru alte dispozitive: intr-adevar, contrar a ceea ce s-ar putea crede, acum este posibil sa gasesti la doar cateva zeci de lei un storcator bun manual, dar si un storcator electric bun la acelasi pret.
Tip
Exista 4 tipuri principale de storcatoare pentru fructe:
- Storcator mecanic – sunt cele mai simple modele si sunt actionate prin forta utilizatorului astfel incat sa se obtina rezultatele dorite;
- Storcator pentru citrice – acesta este derivat din modelul manual clasic pentru portocale si lamai si este simplu ca si design sau metoda de lucru. Poate stoarce doar fructe care au fost taiate pe jumatate si proceseaza doar citrice;
- Storcator centrifugal – este cel mai popular model de pe piata pentru ca are un pret accesibil si permite procesarea unei game foarte diverisficate de legume si fructe, este incapator si ergonomic, oferind totodata un timp bun de actionare.
- Storcatorul cu ax canelat – este un model cu randament pe orice fructe si legume si le zdrobeste si marunteste cu cea mai maica viteza de rotatie iar calitatea sucului obtinut este superioara pentru ca presarea se face la rece.
Caracteristici tehnice
In cele din urma, alegerea unui storcator potrivit necesita, de asemenea, o revizuire a tuturor caracteristicilor si optiunilor tehnice pe care le ofera dispozitivul.
- Directia de rotatie – la storcatorul electric, este posibil ca conul sa se roteasca in ambele directii, ceea ce permite apoi extragerea si recoltarea de mai mult suc cu un efort mai mic.
- Separatorul de celuloza – in general, prin filtre, storcatorul poate fi capabil sa lase sa treaca sucul sau sa-l retina pentru a-l elibera mai tarziu.
- Duza anti-picurare – storcatoarele de fructe si legume care nu au o tava de scurgere, duza de picurare este convenabila, deoarece evita picurarea si prin urmare, urmele pe planul de lucru nu mai sunt o problema de eliminat.
- Conul suplimentar – unele storcatoare pot fi prevazute cu doua tipuri de conuri pentru a se potrivi si mai bine cu toate fructele citrice. Al doilea con cu care este prevazut un storcator este, de obicei, mai ascutit si mai adanc pentru a putea stoarce fructe mai mari.
- Capacul de protectie – din cauza pulpei care ramane in aparat, curatarea storcatorului este intotdeauna obligatorie. Cu toate acestea, in cazul in care dispozitivul este prevazut cu un capac de protectie, acesta este protejat de praf si il poti spala mai rar, chiar la 2-3 zile.
Fructe si legume pentru stors
Recomandat este sa alegi storcatorul in functie de cantitatea de suc pe care vrei sa o obtii sau de cantitatea de fructe si legume pe care le poti stoarce. Pentru a alege cel mai bun storcator este de asemenea important sa stii in avans ce tip de fructe sau legume sunt folosite pentru a face sucuri.
Exista varianta de storcator dotat numai cu un con pe care este pus un fruct rotund taiat pe jumatate – acesta este potrivit in special pentru portocale, lamai, grapefruit etc. Exista si varianta de presa de stoarcere prin care sucul obtinut din fructe si legume este mai bogat in fibrele pastrate prin presare.
Cantitatea de suc obtinuta
Un alt factor de luat in considerare in ceea ce priveste fructele si legumele este cantitatea de suc pe care cineva doreste sa o obtina. Unele sucuri au o tava de picurare, dar multe sunt proiectate astfel incat sucul sa curga direct in pahar. In cazul in care cantitatile mari de fructe se transforma într-o bautura consumata zilnic sau atunci cand doresti sa pregatesti sucuri pentru o intreaga familie, trebuie sa alegi un dispozitiv care sa aiba un colector. Este mai practic si permite distribuirea mai buna a cantitatii de suc obtinut.
Design
Designul unui storcator de fructe si legume nu este unul dintre criteriile principale de alegere, insa este unul destul de important. De altfel, pentru un suc facut din cand in cand, este suficient un model compact. Pentru suc facut zilnic este indicat sa iti indrepti atentia spre un model mai robust. Si daca ramane in permanenta in bucatarie la vedere, alege o culoare care iti place si care se asorteaza cu restul bucatariei.
Ergonomie
Acesta este un aspect care va fi legat de design si se refera la cat de comod si de usor de utilizat este dispozitivul pe care il alegi. Cele mai laudate produse au un randament bun dar sunt si foarte usor de folosit si intretinut.
Intrebari frecvente
Cum trebuie pregatite ingredientele pentru stoarcere?
Toate fructele si legumele pe care le vei introduce in storcator trebuie sa fie curatate suficient si procesate corect inainte de a fi puse in aparat. Spala legumele si fructele in doua ape pentru a fi siguri ca ai indepartat toate urmele de praf si substante chimice. Pune 2 lingurite de bicarbonat si una cu zeama de lamaie la o cana de apa si pulverizeaza fructele cu aceasta solutie. Lasa-le asa 15 minute, spala-le si pot fi gata de stoarcere.
Cum curat storcatorul de fructe si legume?
O solutie eficienta care te ajuta sa elimini resturile este facuta din 3 parti de apa fara clor, una de otet si zeama de la o jumatate de lamaie. Va trebui sa prepari suficient de mult amestec pentru a scufunda portiunile sau piesele curatate. Tine componentele timp de o ora in aceasta apa inainte de clatire si spala delicat cu o perie fiecare componenta sub un jet de apa caldura. Poti pune in amestec si bicarbonat pentru a elimina mirosurile.
Cum pastrez storcatorul?
Pune fiecare componenta la scurs sau la uscat si depoziteaza piesele dupa ce s-au uscat complet. Tine tot timpul obiectul dezasamblat si monteaza-l doar cand va fi folosit. Stocheaza totul intr-un loc cat mai bine aerisit si lipsit de praf.