Electrocasnice

Cele mai bune lazi frigorifice

By Actualizat in 25 septembrie 2021 septembrie 25th, 2021 No Comments

Cele mai eficiente dispozitive pentru congelare rapida a unor volume importante de alimente, sunt lazile frigorifice. Acestea sunt mult mai perfomante decat congelatoarele standard, insa alegerea uneia poate fi destul de dificila, in conditiile in care exista foarte multe modele pe piata.

De ce am tinut cont

Tipul

 • Lazi frigorifice orizontale – este un exemplu clasic si economic fiind construita ca un recipient de dimensiuni mari sau medii si prevazuta cu capac care se deschide in zona superioara. Are nevoie de spatiu mare de depozitare si cele mai multe variante sunt pastrate in garaj, subsol sau debara. Principalul lor avantaj este faptul ca permit pastrarea alimentelor portionate in bucati mari ceea ce nu poate face un frigider conventional.
 • Lazile frigorifice portabile – este un model redus din punct de vedere al dimensiunilor si se imparte in subcategorii – modele auto, modele de dimensiuni mari si genti frigorifice portabile. Modelele de dimensiuni mari seamana cu cele orizontale avand in acelasi timp si o capacitate de stocare mai mica. Gentile frigorifice sunt dispozitive dotate cu ventilator propriu sau cu un mediu izolat termic care permite stocarea alimentelor pe o perioada scurta.

Capacitate

Capacitatea lazilor frigorifice se masoara in litri – L si reflecta volumul spatiului intern de stocare, ce poate fi umplut cu alimente. Pentru modelele de tip cufar, exista diferite capacitati disponibile, de la capacitati industriale de stocare (in general pentru magazine si restaurante), cu volume de pana la 400 de litri, pana la cele folosite pentru familii mai numeroase, de capacitate medie – de pana la 150-300 de litri. Pentru familiile mai mici, care nu au nevoie de un volum foarte mare de stocare, se pot folosi lazi frigorifice cu capacitati de pana la 100 de l.

Functii

Printre cele mai improtante functii pe care o lada frigorifica le poate avea sunt controlul temperaturii si optiunea de dezghetare usoara, tava colectoare si orificiul de scurgere. Un alt parametru important este compatibilitatea cu mai multe tipuri de alimente. Foarte multe produse orizontale obtin pana la -18 grade in interior cu ajutorul temrostatului reglabil.

Top 3 lazi frigorifice

 • Lada frigorifica auto All Ride – o lada frigorifica pentru masina ideala pentru calatorii si excursii in care vrei sa pastrezi bauturile reci si alimentele proaspete.
 • Lada frigorifica Arctic O23+ – o lada frigorifica orizontala potrivita pentru persoanele care au nevoie de mult spatiu in care sa isi congeleze alimentele.
 • Lada frigorifica Whirlpool WH2010A+E – cea mai buna lada frigorifica de la Whirlpool, pentru congelarea unui volum mare de alimente in conditii optime.

Portabila Auto All Ride

Lada frigorifica auto All Ride 12 V 22l Conectare la bricheta auto

Pentru persoanele care calatoresc cu masina, aceasta lada frigorifica este o idee buna fiind eficienta si functionand prin conectare la priza de 12V printr-un port auto specific.

PRO

 • Este un aparat portabil si se alimenteaza de la baterie;
 • Este comercializata la cel mai avantajos pret;
 • Asigura o buna temperatura de racire la interior pentru ca incorporeaza si un ventilator;
 • Are dimensiuni mici de doar 40 x 39.5 x 23.5 cm si este foarte usor de amplasat in masina.

CONTRA

 • Are capacitatea de stocare redusa de 22 l.

De ce am ales acest produs?

 • Conectare – Aceasta lada frigorifica este practica si eficienta si se poate conecta cu usurinta la masina. Are nevoie de un port de 12V pe care orice masina il are iar cablul de insereaza usor in aprinzatorul de bricheta fara sa fie nevoie de alte artificii.
 • Dotari  – Aceasta lada frigorifica este dotata cu un ventilator silentios al carui scop este acela de a asigura circularea optima a aerului existent in interior astfel incat temperatura de racire sa fie constanta.
 • Consum – Aceasta lada functioneaza la un consum redis si cablul de alimentare masoara 1.5 m suficient pentru aproape orice model de masina. In plus dimensiunile sunt mici si poate sta in interior fara probleme.

Lucruri bine de stiut

Aceasta lada frigorifica are o capacitate de doar 22l fiind considerata mica de o parte dintre utilizatori, insa subliniem faptul ca este vorba despre o lada frigorifica pentru masina care nu poate avea dimensiuni foarte mari pentru ca nu ar mai incapea in portbagaj.

Arctic O23+

Lada frigorifica Arctic O23 230 l A Alb

Aceasta este cea mai buna lada frigorifica de la Arctc cu caracteristici tehnice foarte bune. Este un model orizontal este economica pentru ca se incadreaza in categoria de eficienta eneretica A+.

PRO

 • Raportul dintre pret si calitate este foarte bun;
 • Este perfecta pentru gospodarii care au familii mari;
 • Are o capacitate de 230 l;
 • Ajuta la prevenirea aparitiei mucegaiului existent in interior cu ajutorul garniturii antibacteriene existente pe capac;
 • Are o autonomie foarte buna si merge fara curent pana la 67 de ore;
 • Vine cu garantie extinsa de 36 de luni.

CONTRA

 • Dezghetarea se va face manual.

De ce am ales acest produs?

 • Eficienta – Aceasta lada frigorifica se distinge prin eficienta sportia si este foarte economica din punct de vedere al consumului de curent pentru ca este incadrata in clasa A+ si are un consum mediu annual de 237 kWh.
 • Capacitate  – Aceasta lada frigorifica are o capacitate moderata care o face potrivita pentru a fi folosita in gospodarii si pentru familii, avand un volum net de 230 l. Pastreaza alimentele in siguranta cu ajutorul unei garnituri antibacteriene.
 • Capacitate de congelare  -Aceasta lada poate conglea pana la 12 kg pe zi si termostatul reglabil iti permite sa setezi personal temperatura din interior. Poti compartivmenta zona principala si o poti organiza cu ajutorul cosurilor pentru alimente.

Lucruri bine de stiut

Dezghetarea se va face de fiecare data manual insa raportand costul de beneficii acest aspect poate fi trecut cu vederea, deoarece lada se dezgheata destul de repede si nu necesita foarte mult deranj.

Whirlpool WH2010A+E

Whirlpool WH2010AE

Aceasta lada frigorifica are cel mai bun raport intre cost si calitate. Dispozitivul intra in categoria lazilor orizontate si combina functiile avansate cu clasa de eficienta energetica foarte performanta.

PRO

 • Este un dispozitiv foarte eficient;
 • Este inclus in clasa de economie A+;
 • Are o capacitate de stocare medie de 204 l si este potrivita pentru familiile mari;
 • Are functionalitati sporite pentur ca este echipata cu functie de congelare rapida si sistem de avertizare pentru temperaturi ridicate;
 • Are un bun raport intre calitate si pret.

CONTRA

 • Este un model inalt de lada si asta inseamna ca temperaturile existente la interior pot sa varieze.

De ce am ales acest produs?

 • Tehnologie – Dispozitivul combina tehnologia specifica 6th Sense cu performanta energetica din clasa A+ si consumul annual ajunge la valoarea de 222.65 kWh/an. Astfel beneficiezi de un dispozitiv economic si foarte eficient.
 • Volum – Aceasta lada frigorifica are un volum total de 204 l ceea ce indica si o compatibilitate foarte buna cu familiile mari. Are capacitatea de congelare de 15 kg pe zi. Pentru persoanele care congeleaza volume mari aceasta lada este cea mai buna solutie.
 • Functii – Aceasta lada frigorifica vine cu termostat reglabil electornic, functie Eco si optiuni de super congelare si toate constituie facilitati de ultim moment in domeniu. La toate acestea se adauga si un sistem de siguranta cu avertizare pentru temperaturi ridicate.

Lucruri bine de stiut

Aceasta lada este verticala si acest lucru inseamna ca temperaturile pot varia intre partea de sus si partea de jos, insa acesta nu este un inconvenient pentru ca toate alimentele din interior vor fi congelate chiar daca nu la aceeasi temperatura.

De ce sa tii tu cont

Mentenanta

Pentru o mentenanta usoara toate produsele de dimensiuni mari trebuie sa aiba si un orificiu sub forma de tava de scurgere pentru a evacua lichidele care se vor acumula in interior in momentul dezghetarii. Sunt de apreciat si aparatele care incorporeaza o functie de autonomie energetica si stocheaza o rezerva de energie pentru cazurile in care curentul se intrerupe si le ajuta sa functioneze pana cand problema se rezolva sau pana cand se consuma rezerva.

Clasa de economie

Aceasta este un element secundar foarte apreciat de cumparatori. Toate dispozitivele care se incadreaza in clasa A sunt considerate performante ca si randament raportat la valoarea consumului de energie. Pentru a face mai usor diferenta dintre produse au aparut diviziunile marcate cu + si numarul lor indica un nivel ridicat de eficienta. Cele mai eficient aparate sunt cele incadrate in clasa A++ raportat la cele din categoria C.

Cost

Costul este de cele mai multe ori un factor de decizie. Facand o simpla statistica rapida pe baza modelelor orizontale am constatat ca preturile tin de functionalitate si capacitate. Trebuie sa se mentioneze faputl ca cele mai ieftine produse portabile sunt cele auto. In cazul in care nu sunt suficiente fonduri pentru un model de frigider auto, lada frigorifica se descurca aproape simultan insa va avea o capacitate redusa cu mult.

Intrebari frecvente

In ce parametri trebuie sa functioneze lada frigorifica?

Toate lazile frigorifice care au fost concepute de producatori seriosi indica pe ambalaj timpul in care gheata poate fi mentinuta la interior. Altfel spus, capacitatea de izolare se exprima ca interval de timp in care cuburile de gheata pot fi mentinute. Ceea ce anumiti utilizatori nu iau in calcul este faptul ca intervalul de timp mentionat d eproducator presupune tinerea capacului permanent inchis si amplasarea lazii la temperatura mediului mai mare de 30 de grade. Performantele de care trebuie sa tii cont difera mult de cele mentionate pe ambalaj si depind ee modul de utilziare a produsului.

Cum pregatesc lada frigorifica pentru functionare?

Imediat dupa ce ai cumparat lada aceasta trebuie sa fie spalata. Este recomandata combinatia dintre burete si carpa moale, un detergent bland si o carpa neabraziva. Clatirea poate fi facuta cu dusul si manevra indeparteaza eventualele urme de praf si mirosul de plastic neutilizat. Dupa ce ai curatat lada este recomandat ca inainte de folosire sa incerci sa racesti cat mai bine peretii. Daca sari peste aceasta etapa intre alimente si pereti se realizeaza schimbul nedorit de caldura pentru ca fiecare grad este important. Poti sa faci acest lucru punand in lada sticle de apa din congelator sau rezerve frigorifice. Pentru ca toate alimentele pe care le pui in lada sa ramana reci mai mult timp trebuie sa pui printre ele rezerve si sticle cu apa rece.

Cum imbunatatesc performantele lazii?

Chiar daca ai o lada pasiva care tine alimentele reci fara sa aiba nevoie de conectarea la o sursa de curent si fara motor poti sa iei cateva masuri pentru a imbunatati performantele. Daca stai cu cortul este foarte important sa ai o lada care sa functioneze perfect. Iti recomandam sa ai grija sa stea tot timpul la umbra. Daca mergi cu lada la mare tine cont de faptul ca soarele si nisipul reflecta foarte mult radiatiile pe care le proiecteaza pe peretii dispozitivului. Poti cumpara o folie reflectorizanta sau un parasolar de dimensiuni mari pentru masina care este un exemplu perfect si pe care il poti pune in jurul lazii. Asa poti proteja lada de soare si ii poti mari performantele.

[ratings]
Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply