Skip to main content
Electrocasnice

Cele mai bune lazi frigorifice

15 februarie 2023No Comments

Cele mai eficiente dispozitive pentru congelare rapidă a alimentelor, sunt lăzile frigorifice. Acestea sunt mult mai performante decât congelatoarele standard, însă alegerea poate fi destul de dificilă, în condițiile în care există foarte multe modele pe piață.

Lăzile frigorifice pot fi de două tipuri: portabile și de casă. Cele portabile au dimensiuni mai mici și sunt dotate cu role sau mâner, astfel pot fi utilizate în călătorii, pe când cele de casă sunt poziționate de cele mai multe ori într-un spațiu fix.

Atunci când te gândești să achiziționezi cea mai bună ladă frigorifică, analizează: dimensiunile, funcțiile, capacitatea, consumul anual de energie ș.a.

Top 8 cele mai bune lăzi frigorifice

Ladă frigorifică orizontală Arctic

Cea mai bună ladă frigorifică orizontală de la Arctic.

Lada frigorifică Arctic -Păreri

Această ladă frigorifică orizontală se distinge prin eficiență sporită și este foarte economică din punct de vedere al consumului de curent, pentru că este încadrată în clasa A+ și are un consum mediu anual de 237 kWh.
Are o capacitate moderată care o face potrivită pentru a fi folosită în gospodării și pentru familii, având un volum net de 230 l. Păstrează alimentele în siguranță cu ajutorul unei garnituri antibacteriene.
Această ladă frigorifică poate congela până la 12 kg pe zi și termostatul reglabil îți permite să setezi personal temperatura din interior. Poate compartimenta zona principala și o poți organiza cu ajutorul coșurilor pentru alimente.
Dezghețarea se va face de fiecare dată manual, însă analizând costul și beneficiile acestei lăzi frigorifice, acest aspect poate fi trecut cu vederea, deoarece lada se dezgheață destul de repede și nu necesită foarte mult timp.

Ladă frigorifică verticală Whirlpool

Cea mai bună ladă frigorifică verticală de la Whirlpool.

Lada frigorifică Whirlpool -Păreri

Dispozitivul combină tehnologia specifică 6th Sense cu performanța energetică din clasa A+ și consumul anual ajunge la valoarea de 222.65 kWh/an. Astfel, beneficiezi de un dispozitiv economic și foarte eficient.
Această ladă frigorifică are un volum total de 204 l ceea ce indică și o compatibilitate foarte bună cu familiile mari. Are capacitatea de congelare de 15 kg pe zi. Pentru persoanele care congelează volume mari această ladă este cea mai bună soluție.
Lada vine cu termostat reglabil electronic, funcție Eco și opțiuni de super-congelare și toate constituie facilități de ultim moment în domeniu. La toate acestea se adaugă și un sistem de siguranță cu avertizare pentru temperaturi ridicate.
Această ladă frigorifică este verticală și acest lucru înseamnă că temperaturile pot varia între partea de sus și partea de jos, însă acesta nu este un inconvenient, pentru că toate alimentele din interior vor fi congelate chiar dacă nu la aceeași temperatură.

Lada frigorifica portabila Orion

Cea mai bună ladă frigorifică pentru camping de 12 V.

Lada frigorifică Orion -Păreri

Lada frigorifică de la Orion este potrivită pentru persoanele care merg în drumuri lungi, camping sau vacanțe la mare. Această ladă termoizolantă nu este doar pentru a păstra produsele reci și proaspete, ci și pentru încălzire. Temperatura de răcire este de 10-15 grade sub temperatura ambientală, iar temperatura maximă de încălzire este de până la 65 grade C.
Are dimensiuni mari și o capacitate de 45 l, fiind foarte încăpătoare, din acest motiv este dotată cu role și cu un mâner, care permite transportarea mai ușoară. Astfel, lada devine portabilă și foarte confortabilă.
Pentru alimentare lada frigorifică poate fi cuplată la mașină sau la o priză de 220-240V și consumă foarte puțină energie electrică, fiind dotată și cu modul ECO.

Ladă frigorifică electrică auto

Cea mai bună ladă frigorifică A+++.

Lada frigorifică auto -Păreri

Această ladă termoelectrică este produsă de brand-ul Dometic, cunoscut pentru fabricarea echipamentelor climatice, sistemelor sanitare, de securitate de calitate. Astfel, acest model este categorizat în lista produselor de cea mai înaltă performanță, potrivită pentru băuturi răcoritoare și alimente proaspete.
Dacă plănuiți o călătorie lungă și aveți acces la o sursă de energie, această ladă portabilă poate fi transportată oriunde în lume, datorită faptului că este compatibilă cu aproape toate sursele alimentare. Răcirea se realizează până la o temperatură maximă de 18 grade Celsius sub temperatura ambiantă.
Pentru o transportare mai ușoară, lada frigorifică este dotată cu un mâner, care servește ca un suport sau încuietoare pentru capac.

Ladă frigorifică cu sertare Heinner

Cea mai bună ladă frigorifică cu sertare de la Heinner.

Lada frigorifică Heinner -Păreri

Atunci când nu știi după ce caracteristici să alegi o ladă frigorifică, poți să te conduci după marca producătoare. Brandul Heinner este unul dintre cele mai bune mărci, producătoare de aparate frigorifice de performanță.
Lada frigorifică de la Heinner are o capacitate mare, 380l, și este de dimensiuni mari, astfel este potrivită pentru persoanele care trăiesc în casă pe pământ. Este perfectă pentru o familie mare, care obișnuiește să-și facă rezerve de carne, pește, alte alimente congelate.
Datorită panoului electronic, lada frigorifică devine ușor de utilizat. Dacă ai nevoie să congelezi cât mai rapid alimentele, această ladă are această funcție. De asemenea, display-ul este rezistent la apă, are roți pentru transportare, termostat ajustabil și capacul are încuietoare.

Lada frigorifică mică de voiaje

Cea mai mică ladă frigorifică mică, ieftină, de voiaj.

Lada frigorifică mică de voiaj -Păreri

Acest model de ladă frigorifică este potrivit atât în calitate de cadou, cât și pentru uz personal. Designul atrăgător și estetic poate pune pe gânduri pe oricare potențial cumpărător, iar cureaua și cele 2 catarame o fac și mai frumoasă. Pe lângă faptul că sunt detalii estetice, acestea sunt în calitate de mâner, ține strânsă partea superioară a lăzii și poate fi atârnată pe umăr.
Chiar dacă are o capacitate mai mică, în comparație cu alte lăzi frigorifice, oricum este destul de încăpătoare. În spațiul ei mic, cu ușurință pot fi incluse 6 sticle de 0.5l, 4 doze de suc și aproximativ 6 doze mici de bere. După încărcare, lada poate fi utilizată cu ușurință timp de 12 h.

Ladă frigorifică cu compresor Star Light

Cea mai bună ladă frigorifică resigilată, cu compresor.

Lada frigorifică Star Light -Păreri

Mai multor potențiali cumpărători le este frică să cumpere produse resigilate, însă acestea sunt perfect funcționabile. Diferența dintre un produs resigilat și unul ,,nou”, constă în faptul că cel resigilat a fost deschis pentru a fi fotografiat, testat sau din alte motive, dar în realitate este tot un produs nou.
Acest model de ladă frigorifică resigilată de la Star Light este mare, încăpătoare și 100% funcționabilă, de asemenea are un raport preț-calitate foarte bun. Chiar dacă este mare, aceasta este foarte silențioasă, astfel nu vă va provoca niciun disconfort. Este foarte încăpătoare, având un volum net total de 200l și o capacitate de îngheț de până la 9 kg.
Pentru o organizare mai bună, în interiorul lăzii este plasat un coș, astfel îți va fi mai simplu să poziționezi fiecare produs.

Ladă frigorifică cu geam Liebherr

Cea mai bună ladă frigorifică cu geam.

Lada frigorifică Liebherr -Păreri

Lada frigorifică de la Liebherr are un detaliu foarte important, care o face diferită de toate celelalte lăzi din listă. Detaliul principal este capacul ultrarezistent glisant de sticlă. Aceasta îți permite să vezi produsele din interiorul lăzii, fără să deschizi capacul, astfel în interior nu intră aer cald, iar produsele se mențin mai mult timp proaspete.
Este un produs foarte rezistent și de lungă durată, având carcasa exterioară din inox. Pe lângă aceasta, este și o ladă care consumă puțină energie electrică, anual consumul este de 600 kWh.
Lada funcționează sub temperaturi ambientale mari, chiar de până la 40 grade Celsius. Interiorul este iluminat LED, astfel poți vedea produsele chiar și pe timp de noapte.

De ce am tinut cont

Tip

Orizontale

Este un exemplu clasic și economic fiind construită ca un recipient de dimensiuni mari sau medii și prevăzută cu capac care se deschide în zona superioară.
Are nevoie de spațiu mare de depozitare și cele mai multe variante sunt păstrate în garaj, subsol sau debara. Principalul lor avantaj este faptul că permit păstrarea alimentelor porționate în bucăți mari ceea ce nu poate face un frigider convențional.

Portabile

Este un model redus din punct de vedere al dimensiunilor și se împarte în subcategorii – modele auto, modele de dimensiuni mari și genți frigorifice portabile.
Modelele de dimensiuni mari seamănă cu cele orizontale având în același timp și o capacitate de stocare mai mică. Gentile frigorifice sunt dispozitive dotate cu ventilator propriu sau cu un mediu izolat termic care permite stocarea alimentelor pe o perioadă scurtă.

Dimensiuni

Dimensiunile lăzii frigorifice desigur că are o importanță foarte mare, chiar poate fi principalul criteriu. Astfel, mai întâi de toate gândiți-vă la nevoile familiei, apoi calculați dimensiunile spațiul unde va fi poziționată ladă, de asemenea și frecvența cu care faceți cumpărăturile.

Capacitate

Capacitatea lăzilor frigorifice se măsoară în litri – L și reflectă volumul spațiului intern de stocare, ce poate fi umplut cu alimente. Pentru modelele de tip cufăr, există diferite capacități disponibile, de la capacități industriale de stocare (în general pentru magazine și restaurante), cu volume de pana la 400 de litri, până la cele folosite pentru familii mai numeroase, de capacitate medie – de până la 150-300 de litri.
Pentru familiile mai mici, care nu au nevoie de un volum foarte mare de stocare, se pot folosi lăzi frigorifice cu capacitate de până la 100 de l.

Funcții

Printre cele mai importante funcții pe care o ladă frigorifică le poate avea sunt controlul temperaturii și opțiunea de dezghețare ușoară, tava colectoare si orificiul de scurgere.
Un alt parametru important este compatibilitatea cu mai multe tipuri de alimente. Foarte multe produse orizontale obțin până la -18 grade în interior cu ajutorul termostatului reglabil.

Mentenanță

Pentru o mentenanță ușoară toate produsele de dimensiuni mari trebuie să aibă și un orificiu sub formă de tavă de scurgere pentru a evacua lichidele care se vor acumula în interior în momentul dezghețării.
Sunt de apreciat și aparatele care încorporează o funcție de autonomie energetică și stochează o rezervă de energie pentru cazurile în care curentul se întrerupe și le ajută să funcționeze până când problema se rezolvă sau până când se consumă rezerva.

Clasa de economie

Aceasta este un element secundar foarte apreciat de cumpărători. Toate dispozitivele care se încadrează în clasa A sunt considerate performanțe ca și randament raportat la valoarea consumului de energie.
Pentru a face mai ușor diferența dintre produse au apărut diviziunile marcate cu + și numărul lor indica un nivel ridicat de eficiență. Cele mai eficiente aparate sunt cele încadrate în clasa A++ raportat la cele din categoria C.

Preț

Costul este de cele mai multe ori un factor de decizie. Făcând o simplă statistică rapidă pe baza modelelor orizontale am constatat că prețurile țin de funcționalitate și capacitate.
Trebuie să se menționeze faputul că cele mai ieftine produse portabile sunt cele auto. În cazul în care nu sunt suficiente fonduri pentru un model de frigider auto, lada frigorifică se descurcă aproape simultan, însă va avea o capacitate redusă cu mult.

Intrebari frecvente

În ce parametri trebuie să funcționeze lada frigorifică?

Toate lăzile frigorifice care au fost concepute de producători serioși, indică pe ambalaj timpul în care gheața poate fi menținută la interior. Altfel spus, capacitatea de izolare se exprimă ca interval de timp în care cuburile de gheață pot fi menținute.
Ceea ce anumiți utilizatori nu iau în calcul este faptul că intervalul de timp menționat de producător presupune ținerea capacului permanent închis și amplasarea lăzii la temperatura mediului mai mare de 30 de grade.
Performanțele de care trebuie să ții cont diferă mult de cele menționate pe ambalaj și depind de modul de utilizare a lazii frigorifice.

Cum pregătesc lada frigorifică pentru funcționare?

Imediat după ce ai cumparat lada, aceasta trebuie să fie spălată. Este recomandată combinația dintre burete și cârpă moale, un detergent blând și o cârpă neabrazivă.
Clătirea poate fi făcută cu dusul și manevra îndepărtează eventualele urme de praf și mirosul de plastic neutilizat. După ce ai curățat lada este recomandat ca înainte de folosire să încerci să răcești cât mai bine pereții. Dacă sari peste această etapă între alimente și pereți se realizeaza schimbul nedorit de căldură, pentru că fiecare grad este important.
Poți să faci acest lucru punând în ladă sticle de apă din congelator sau rezerve frigorifice. Pentru că toate alimentele pe care le pui în lasă să rămână reci mai mult timp trebuie să pui printre ele rezerve și sticle cu apă rece.

Cum îmbunătățesc performanțele lăzii frigorifice?

Chiar dacă ai o ladă pasivă care ține alimentele reci fără sa aibă nevoie de conectarea la o sursa de curent și fără motor, poți să iei câteva măsuri pentru a îmbunătăți performanțele.
Dacă stai cu cortul este foarte important să ai o ladă frigorifică care sa funcționeze perfect. Îți recomandăm să ai grijă să stea tot timpul la umbră. Dacă mergi cu lada la mare ține cont de faptul că soarele și nisipul reflecta foarte mult radiațiile pe care le proiectează pe pereții dispozitivului. Poți cumpăra o folie reflectorizantă sau un parasolar de dimensiuni mari pentru mașina care este un exemplu perfect și pe care-l poți pune în jurul lăzii. Așa poți proteja lada de soare și îi poți mări performanțele.

Cu ce se spală lada frigorifică?

Dacă abia ai cumpărat lada frigorifică sau deja o folosești de ceva timp, în ambele cazuri sunt mirosuri neplăcute. Lada frigorifică poate fi curățată în felul următor:

  • Cu ajutorul buretelui impregnant în apă caldă, topește gheața de pe pereți;
  • Poți utiliza și o spatulă pentru a îndepărta gheața (doar nu utiliza obiecte metalice);
  • Amestecă jumătate de apă caldă cu jumătate de clor și începe să curăți;
  • Poți utiliza și un spray anticongelant.

De ce face condens lada frigorifică?

Pentru a rezolva această problemă, ar fi bine să apelezi la un profesionist în domeniu, însă sunt câteva cauze pe care le poți elimina fără a apela la ajutor.
Este importantă ca în încăperea unde se află lada frigorifică, să nu fie temperatura mai ridicată. Dacă aceasta nu poate fi o cauză, atunci verifică spatele lăzii, unde este compresorul, acolo poate fi un vas pentru colectarea condensului și verifică poate vasul este plin.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply