Skip to main content
Electrocasnice

Cele mai bune friteuze cu aer cald fara ulei

15 februarie 2023No Comments

Medicii au criticat dintotdeauna tendința oamenilor de a prăji alimentele în mult ulei și mai ales de a le prăji de două ori în același ulei, din cauza efectelor nesănătoase a acestuia asupra organismului. El poate provoca obezitate, creșterea nivelului de zahăr, de insulină în organism și de grăsimi în sânge. Pe lângă efectele negative asupra sănătății, acesta provoacă dificultăți în timpul sau după prepararea bucatelor, deoarece lasă un miros neplăcut în încăpere sau bucăți de mâncare rămân lipite de tigaie și trebuie să pierzi mult timp pentru a curăța tot. 

Totuși, cu toții iubim cartofii crocanți, făcuți exact ca într-un restaurant sau fast-food. În prezent, există însă alternative mai sănătoase pentru prepararea acestora sau a oricăror altor alimente. Astfel, pentru a prepara produsele ceva între prăjit și copt, dar mai sănătos puteți folosi friteuza cu aer cald fără ulei sau cu o cantitate minimă de ulei.

Top 4 cele mai bune friteuze cu aer cald fără ulei

Aparat de gătit cu aer cald Princess 182025

Cea mai bună friteuză pentru cartofi cu aer cald.

De ce am ales friteuză Princess 182025 XXL

Această friteuză are printre cele mai bune recenzii de pe piață. Cea mai bună friteuză cu aer cald fără ulei trebuie să aibă cele mai bune specificații. Friteuza digitală fără ulei XXL Princess 182025 are o putere de 1500 W, tipul panoului de comandă este digital și vine împreună cu 8 programe. Aceasta poate să gătească cea mai bună mâncare la o temperatură între 80-200 °C, iar materialul din care este confecționată este unul de plastic.

Cea mai bună friteuză digitală fără ulei de la Princess, are mai multe funcții, care să te ajute să prepari mâncarea exact așa cum îți dorești. Aceasta are oprire automată, protecție pentru supraîncălzire, indicator luminos și bază anti-alunecare. Gătitul nu va mai fi un stres pentru tine atunci când vine vorba de supravegherea mâncării, mirosurile neplăcute sau imposibila misiune de a curăța tigaia.

Aparat de prăjit fără ulei Philips Airfryer HD9650/90

Cea mai bună friteuză de prăjit fără ulei.

De ce am ales friteuza Philips Airfryer HD9650/90

Cea mai bună friteuză fără ulei și potrivită pentru toți membrii familiei tale poate fi cea de la Philips. Cu ajutorul acestui aparat de gătit fără ulei, poți prepara mâncare delicioasă și sănătoasă. Vei putea găti o grămadă de rețete care îți trec prin minte și te vei putea inspira și din cartea cu rețete care vine împreună cu acest aparat.

Aparatul are o putere de 2225 W, poți găti până la 1,4 kg de mâncare. Trebuie să știi că aceasta este destul de voluminoasă, are 8 kg, prin urmare ai nevoie de o bucătărie mai spațioasă. Dar vestea bună este că panoul de comandă digital și funcțiile de care dispune merită efortul achiziționării acesteia. Este compatibilă chiar și cu o mașină de spălat vase, are un sistem de stocare prin cablu, timer și un termostat.

Friteuză electrică Princess 182065

Cea mai bună friteuză pentru cartofi electrică.

De ce am ales această friteuză Princess 182065

Printre cele mai bune friteuze cu aer cald, dar fără ulei, se numără și cea de la Princess. Aceasta vine sub forma unui mini cuptor și este perfectă dacă nu ai nevoie să gătești pentru mai mult de două persoane. Se poate găti până la 1 kg, are 1500W, panou de comandă digital și face mâncarea la o temperatură între 40-200 °C. Aceasta are 7,8 kg, nu este foarte voluminoasă, e perfectă pentru a găti într-o bucătărie nu foarte spațioasă și are o mulțime de funcții: timer, termostat, cool touch, geam transparent și sistem anti-alunecare.

Are indicator luminos, friteuza se oprește automat și se poate întrerupe programul de gătit. E ușor de folosit, mâncarea este gustoasă și te vei putea bucura de ea într-un timp foarte scurt, fără să îți faci griji în privința arderii sau mirosului neplăcut din casă.

Friteuză Tefal ActiFry Genius

De ce am ales friteuza Tefal ActiFry

Această friteuză este un un exemplu extraordinar al tehnologiei avansate. Ecranul digital permite comanda simplă a celor 9 programe de care dispune aparatul. Datorită tehnologiei Dual Motion nu este necesar să agiți aparatul, pentru este o combinație de aer fierbinte și amestecare ușoară.
Un avantaj important al acestei friteuze este faptul că poate fi compatibilă cu mașina de spălat vase. Aparatul este perfect și pentru ocazii speciale, pentru că poate prepara ingrediente de la 5 până la 8 persoane. Bucatele se primesc delicioase și sănătoase, mai ales atunci când sunt pregătite cu aer cald.

De ce am tinut cont

Tip

Cunoașterea tipurilor de friteuze vă ajută să alegeți cea mai bună friteuză cu aer cald fără ulei, care să vă satisfacă în totalitate nevoile. Astfel, există câteva tipuri de friteuze:

Clasică

În friteuzele clasice, alimentele sunt plasate într-un coș metalic, care pentru a prepara alimentele este coborât într-o baie de ulei fierbinte, care necesită supraveghere. Astfel de aparat este mai greu de curățat din cauza uleiului, care se așază pe metal. Pentru a nu permite răspândirea mirosului, cauzat de ulei, aparatul necesită o spălare frecventă. Este important să respectați toate normele de siguranță, pentru a evita arsurile.

Cu aer cald

Acest model de friteuză prepară cel mai sănătos orice tip de bucate, deoarece nu utilizează absolut deloc uleiul. Acesta funcționează pe baza unui flux puternic de aer puternic care prăjește și coace în același timp. Dacă preferați cartofii preparați într-o combinație de copt și prăjit, atunci friteuza cu aer cald e pentru tine. Însă, dacă vrei să obții crusta crocantă, atunci posibil să te dezamăgești în acest aparat.

Cu coș rotativ

Acest tip de aparat este cunoscut pentru faptul că utilizează o cantitate mică pentru pregătirea alimentelor. Coșul în care sunt plasate produsele se rotește pentru a le prepara uniform.

Cu paletă rotativă

Pentru prepararea alimentelor într-o astfel de friteuză se utilizează câteva lingură per porție. Ea amestecă continuu ingredientele și le trece printr-o mică cantitate de ulei.

Capacitate

Atunci când vorbim de cea mai bună friteuză cu aer cald fără ulei, trebuie să ne gândim și la capacitatea acesteia. Friteuzele cu aer cald pot să aibă capacitate între 0,8 și 3 kg. Așa că, în funcție de membrii familiei tale, trebuie să alegi friteuza care se potrivește criteriilor tale, astfel încât să poți face suficientă mâncare fără să fii nevoit să aștepți. Deliciul mâncării nu se schimbă, mâncarea este la fel de bună indiferent de capacitatea acesteia. Poți alege dintre friteuze sub 1 kg potrivite pentru două persoane, sau poți opta pentru friteuze peste 1 kg care au capacitatea să facă mâncare pentru mai multe persoane.

Temperatură

Cele mai bune friteuze fără ulei sunt acelea care îți oferă posibilitatea să reglezi temperatura. Aceasta poate porni de la 40 de grade și poate să ajungă chiar și la 200 de grade. Tu decizi cum vrei să se facă mâncarea, și garantat va ieși cea mai bună dacă alegi o friteuză care să ofere o ventilare automată a aerului care ajută preparatele să se omogenizeze, să se gătească uniform.

De asemenea, trebuie să fim foarte atenți ca friteuza pe care o achiziționăm să reducă răspândirea mirosului de ulei prin bucătărie, altfel nu am rezolvat nimic și putem face în continuare cartofii prăjiți în clasica tigaie. Friteuzele care au o fereastră de supraveghere, te ajută să își dai seama în ce stadiu se află mâncarea ta, dar asta nu înseamnă că nu e important să alegem un aparat care să aibă funcția de timer. Timer-ul este micul tău ajutor, iar dacă te bazezi pe el, cu siguranță mâncarea va ieși delicioasă și nu vei da greș. Vei putea să o scoți la timp și să te bucuri de ea împreună cu familia ta.

Funcții și dotări suplimentare

Atunci când te gândești să procuri cea mai bună friteuză, atrage atenția ca această să dispună de câteva funcții și dotării suplimentare:

 • Tehnologia de prăjire – aici trebuie să alegi între o friteuză care face cartofii crocanți sau una care prepară între crocanți și copți, precum sunt cei din friteuza cu aer cald, care-i fac mai sănătoși.
 • Capacitatea pentru ulei și alimente – atunci când alegi friteuza ai grijă la capacitatea de ulei de care dispune și ce cantitate de alimente poți prepara într-o singură porție.
 • Puterea de încălzire – dacă vrei să gătești pentru 1-2 persoane atunci alege o friteuză cu o putere de 1500W, iar dacă pentru mai multe persoane ideal ar fi să aibă o putere de peste 1500W.
 • Termostat pentru controlul temperaturii – este important să alegi o friteuză care  îți va oferi să alegi între cât mai multe temperaturi, spre exemplu de la 40 până la 200 grade Celsius.
 • Geam transparent – acest detaliu îți va permite să urmărești procesul de preparare a alimentelor.
 • Carcasă termoizolată – cu cât carcasa exterioară este mai bine izolată, cu atât scade riscul să te arzi în timpul funcționării acesteia.
 • Accesorii multiple – în cazul în care vrei să prepari nu doar cartofi sau creveți, ideal ar fi să alegi o friteuză cu mai multe accesorii și cu locuri pentru ulei separate.
 • Carte de rețete – aceasta poate să fie un plus atunci când nu ai inspirație.

Intrebari frecvente

Ce este o friteuză?

Friteuza este un aparat în care pot fi gătite simplu și rapid multiple alimente cu sau fără utilizarea uleiului. Poți prepara în acest aparat diverse bucate delicioase, precum: cartofi, carne, pizza, friptură, pâine, pește, creveți, aproape orice. Astfel, atunci când te gândești să achiziționezi o friteuză, alege-o în dependență de bucatele pe care vrei să le pregătești în ea și desigur că pentru câte persoane vei prepara.

Cu ce se curăță friteuza?

Pentru a curăța bine friteuza, a scăpa de urmele de ulei și de mirosul neplăcut ai nevoie de următoarele produse: detergent, container pentru ulei, burete de curățat, spatulă, pensulă moale, prosoape de hârtie. Astfel, pentru a curăța bine friteuza urmează pașii de mai jos:

 • Scoate friteuza din priză și asigură-te că uleiul s-a răcit complet;
 • Scurge uleiul răcit, dacă urmează să-l mai folosești odată, atunci scurge-l într-un recipient cu capac și depozitează-l într-un loc răcoros. Dacă vrei să-l arunci, atunci poți să-l reciclezi sau să-l arunci într-un recipient sigilat;
 • Pune coșul de gunoi în chiuvetă. Adaugă câteva picături de detergent pentru grăsimi pe burete și începe curățarea;
 • Scoate uleiul rămas din tavă și capac. Îndepărtează resturile de alimente cu un prosop umed;
 • Dacă s-a format vreo crustă din cauza uleiului, atunci utilizați o spatulă pentru a o îndepărta;
 • Pentru a curăța tava adăugați aproximativ 4 picături pe burete și frecați circular pentru a crea spumă;
 • Umple friteuza cu apă fierbinte, toarnă apa cu cana, lasă apa să se așeze timp de 30 de minute;
 • Toarnă apă caldă peste coș și curăța-l bine, utilizează o perie pentru a îndepărta resturile;
 • Pentru a curăța filtrele, dacă sunt detașabile, le scoți și le înmoi în apă cu detergent și șterge-le cu un prosop de hârtie. Dacă nu sunt detașabile, atunci cu o picătură de detergent și prosop îndepărtează murdăria;
 • Revenind la tavă, după ce au trecut 30 de minute, scurge apa din tigaie și șterge-o cu un prosop de hârtie.

Cum se prăjesc cartofii în friteuza?

Pentru a prepara perfect cartofii, adică crocanți, exact ca cei din restaurante, trebuie să ții cont de câteva tehnici de bază:

 • Cartofii roșii sunt mai potriviți în acest caz, dar poți utiliza de care ai;
 • Aceștia trebuie tăiați aproximativ de aceeași dimensiune pentru a se prepara în același interval de timp. În acest caz cea mai bună ieșire din situație este să folosiți un aparat de tăiat cartofi. 
 • Cartofii trebuie spălați de mai multe ori pentru a elimina excesul de amidon;
 • Apoi se usucă foarte bine pe prosoape;
 • După ce uleiul s-a încins se pun cartofii în friteuză;
 • Setează gradele în dependență de modelul de friteuză de care dispui;
 • După ce s-au prăjit, scoate cartofii pe prosoape de hârtie pentru a scurge surplusul de apă.

La ce temperatură se prăjesc cartofii în friteuză?

Dacă doriți să prăjiți cartofii într-o friteuză metalică, atunci 120 de grade Celsius sunt mai mult de cât destule, pentru a fi preparate în totalitate. Însă, dacă utilizați pentru prepararea cartofilor friteuza cu aer cald, atunci setați 180-190 de grade Celsius.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply