Skip to main content
Electronice

Cele mai bune mașini de gravat în lemn, metal și pentru bijuterii

15 februarie 2023No Comments

Gravura face parte din categoria artelor vizuale și este folosită încă din cele mai vechi timpuri. Atunci gravura era executată prin diferite procedee fizice sau chiar chimice pe diverse suprafețe. Deoarece tehnologia nu era îndeajuns de dezvoltată, această tehnică se folosea cel mai des pentru a copia diverse imagini. Astăzi folosim xeroxul sau imprimanta pentru a copia imaginile, ajungând chiar la performanța de a crea obiecte în format 3D. Astfel, gravura s-a transformat dintr-o activitate străveche de copiere, într-o formă de artă de sine stătătoare.

Accesoriile precum brățările, pandantivele sau brelocurile sunt printre cele mai comune obiecte gravate.  Însă, există mașini de gravat speciale pentru sticlă, piele, plastic, lemn sau marmură, care pot transforma lucruri banale în obiecte decorative nemaipomenite.

Top 8 cele mai bune mașini de gravat

Mașină de gravat prin micropercuție

Cea mai bună mașină de gravat metal.

De ce am ales mașina de gravat prin micropercuție

Execută gravură de calitate superioară deoarece este extrem de precisă și sigură în funcționare. Unitatea de marcare este de tip compact și poate fi integrată ușor cu PCL-uri și calculatoare gazdă. Are stocate o gamă nelimitată de programe de marcare, iar controlerul cu ecran tactil de 7 inch are o interfață prietenoasă.

Controlerul mai dispune și de port serial, port USB și conector I/O. Textul care urmează să fie marcat, se poate previzualiza foarte ușor pe ecran. Este ideal pentru suprafețe din metal precum aluminiu, fier, fontă sau pentru plastic, lemn sau carton. Puterea mașinii de gravat este de 160W, iar capacitatea acumulatorului cu care este dotată este de 2Ah.  Pachetul conține filtru, sursă de alimentare, cap de marcare, suport portabil și cablu de conectare a controlerului. Dimensiunea mașinii este de 180 mm lungime și cântărește 5 kg. Diametrul de prindere este de 6mm, iar lungimea cablului de alimentare este de 4 m.

Mașină de gravat cu laser universală

Cea mai bună mașină de gravat laser pentru începători universal.

De ce am ales mașina de gravat laser

Gravura laser presupune un fascicol de lumină trimis pe suprafața a unui material, astfel că oferă posibilitatea gravării multiplelor suprafețe. Mașina de gravat cu laser funcționează pe metal, piatră, piele, lemn, materiale plastice etc. Conexiunea USB și softul foarte intuitiv oferă posibilitatea de a executa gravură cu laser chiar și persoanelor începătoare.

Dimensiunea de gravare pentru această mașină este de 50×40 cm, iar puterea laserului ajunge la 15000 mW. Laserul are ajustare fixă a focusului pentru ușurarea procesului de gravare pe metal. Conform specificațiilor, șasiul este confecționat din aluminiu, iar dimensiunea mașinii este de 65 cm lungime.

Mașină de gravare cu laser

Cea mai bună mașină de gravat cu laser.

De ce am ales mașina de gravare cu laser

Pachetul mașinii de gravat cu laser include următoarele: mașina CNC 3018, laserul de 5500mW, 10 freze, 4 cleme de fixare piese pe masă, o sursă de alimentare 24 VDC plus conectorii și componentele mașinii.

Placa de control a aparatului este CNC – TS – V3, iar suprafața de gravare este de 300x180x45 mm. Suprafața plăcii este confecționată din aliaj de aluminiu și are dimensiunea de 340×160 mm. Motorul ax cu care este dotată mașina de gravat este de tip DC24V, max. 120 Watt și 10000 rpm, în timp ce motorul pas cu pas are intrare DC12V, 1.3A, cuplu 0,3Nm.

Aparat de gravat mecanic pentru bijuterii

Cea mai bună mașină de gravat pentru bijuterii.

De ce am ales mașina de gravat bijuterii

Mașina de gravat mecanică GE 20 proxxon 27106 este ideală pentru gravarea plăcuțelor informative, a ecusoanelor, bijuteriilor sau alte obiecte. Poate grava suprafețe din metal, lemn, plastic, ceramică, sticlă, argint și aur. Conturul șabloanelor este urmat cu precizie de mânerul cu cap rotund. Modelul poate fi redus foarte simplu în raporturi de 2:1 ; 3:1 ; 4:1 sau 5:1 prin poziționarea a două șuruburi.

Dispozitivul pentru gravat este compatibil cu toate mașinile Proxxon MICROMOT cu diametrul gâtului de prindere de 20 mm.

Mașină de gravat în lemn Brenn-Peter Mini

Cea mai bună mașină de gravură în lemn.

De ce am ales mașina de gravat în lemn

Având un design simplu și compact, mașina de pirogravură este cea mai potrivită unealtă pentru desen pe suprafețe din lemn. Este un model simplu de utilizat chiar și pentru copii sau persoane începătoare care vor să deseneze ca hobby. Totuși, este important să nu lăsați copiii nesupravegheați când folosesc astfel de mașină pentru pirogravură.

Puterea mașinii este de circa 20W, voltajul de 230V/0.8V, iar temperatura de ardere poate ajunge la circa 450/650 Grade Celsius. Setul conține o stație de pirogravură cu vârf de ardere, 4 anse diferite de ardere, o perie de curățat și un manual de instrucțiuni.

Mașină de gravat metal Titan BBM16234

Cea mai bună mașină de gravat metal.

De ce am ales mașina de gravat metal

Având incluse în set peste 230 de accesorii, mașina de gravat Titan poate fi folosită, pe lângă gravură, și pentru lustruit sau găurit materiale din lemn, plastic sau metal. Setul de accesorii este compus din diferite mărimi de burghie, freze și materiale abrazive, precum și dispozitive pentru lustruirea suprafețelor delicate.

Motorul este de 160W, iar viteza axului este reglabil între 8.000 și 35.000 de rotații pe minut. Corpul mașinii de gravat este confecționat din plastic rezistent la șocuri, iar corpul de foraj este dotat cu un număr mare de conducte de ventilație pentru a evita supraîncălzirea. Este un dispozitiv ușor de mânuit, având un diametru de 1.6 – 3.2 mm și o greutate totală de 0,75 kg.

Mașină pentru gravare plastic Dremel Engraver 290 JJ

Cea mai bună mașină de gravat plastic.

De ce am ales mașina de gravare plastic

Utilă pentru gravat piele, ceramică, plastic, metal și lemn, mașina de gravat Dermel este ideală pentru un business cu produse hand-made. Aceasta are un design ergonomic și este foarte ușor de utilizat. Pachetul include 3 șabloane cu modele diferite pe care le puteți folosi pentru personalizarea produselor.

De asemenea, folosind mașina Dermel se pot grava atât pe rame pentru tablouri, sau sticle de șampanie, cât și pe lumânări.  Puterea mașinii de gravat ajunge la 35 W, putând să atingă viteza maximă de 6.000 de rotații pe minut cu un nivel de zgomot de 97dB.

Mașină de gravat în lemn profesională

Cea mai bună mașină de gravat text pe lemn.

De ce am ales mașina de gravat in lemn

Folosită de obicei pentru decorarea obiectelor din lemn, mașina de gravat în lemn este ideală pentru persoanele pasionate de desen. Aceasta este dotată cu 13 modele de vârfuri diferite care sunt menite să confere o precizie cât mai bună pentru trasarea liniilor de detaliu. Șase dintre aceste vârfuri sunt special destinate scrierii caligrafice, iar celelalte 7 sunt simboluri reprezentative.

Vârful mașinii de gravat  poate atinge temperatura maximă de 550 grade Celsius, puterea totală fiind de 30W. De recomandat este ca mașina de gravat să nu fie lăsată la îndemâna copiilor, deoarece există riscul să se accidenteze.

De ce am tinut cont

Suprafețe

Există posibilitatea de a grava aproape orice tip de material, însă nu toate mașinile de gravat sunt compatibile în mod universal. Pe piață se găsesc următoarele modele:

Cu laser

Este destinată gravurii în detaliu. Unele mașini de gravat laser au o precizie de ordinul sutimilor de milimetru.

Mecanic

Ideală pentru gravură pe bijuterii, medalioane, pandantive, brichete, brelocuri etc. În funcție de model, poate grava chiar și fotografii pe suprafețe plane sau bombate.

În marmură

De obicei funcționează cu ajutorul unui bit cu diamant natural. Acest tip de mașină se folosește de cele mai multe ori pentru a scrie pe pietrele funerare. În unele cazuri, acestea pot grava chiar și fotografii sau simboluri complexe.

În lemn

Acest tip de gravură este bazat pe căldură și funcționează atât pentru lemn, cât și pentru unele tipuri de piele. Deseori au un design de stilou sau de pistol de lipit pentru a putea fi mânuite cu dexteritate.

Pe lângă aceste exemple, unele mașini de gravat funcționează și pentru carton, piatră sau sticlă. Excepția de la regulă o fac materialele textile pentru care există mașini speciale de imprimare a designului.

Mod de utilizare

Multe persoane achiziționează o mașină de gravat pentru că și-au descoperit o nouă pasiune pe care poate își doresc să o dezvolte. Având în vedere că gravarea este o tehnică precisă, e important ca mașina să fie ușor de utilizat și pentru începători.

Mașinile de gravat cu design de stilou sunt cele mai potrivite pentru persoanele începătoare care nu au o dexteritate formată, ele fiind ușor de mânuit. De asemenea, folosirea șabloanelor ușurează considerabil trasarea detaliilor.

În cazul gravurii cu laser cunoștințele trebuie să fie mai complexe, deoarece sunt necesare niște detalii tehnice. Acest tip de gravură funcționează cu ajutorul unui software instalat pe calculator, iar cu ajutorul acestuia pot fi programate modelele sau imaginile pe care urmează să le gravați.

Preț

În general, prețurile se încadrează între 100 și 30.000 de lei, în funcție model, dar și de scopul pentru care urmează să fie folosită mașina de gravat.

Pe de-o parte, există mașini profesionale cu specificații complexe și care sunt destinate producțiilor mari. În acest caz prețurile sunt mai ridicate, pentru că o astfel de gravură necesită totodată și o calitate înaltă.

Pe de altă parte, există mașini de gravat de dimensiuni mai mici, cu specificații mai puține și  care pot fi folosite manual. Acestea se găsesc la un preț mai accesibil, însă sunt utile doar pentru personalizarea obiectelor în regim de hobby sau pentru un mini business.

Intrebari frecvente

Cum funcționează gravura cu laser și cât de calitativă este?

Gravura cu laser este o procedură de personalizare a suprafețelor de pe diferite obiecte din metal, lemn, plastic etc. care se obține cu ajutorul laserului. Acest sistem este asemănător cu cel al unei imprimate cu jet de cerneală, însă în cazul gravurii cu laser este vorba despre un fascicol de lumină trimis pe material. Modelul pe care mașina de gravat trebuie să-l creeze este setat de un software specializat instalat în calculator. Calitatea gravurii cu laser este una dintre cele mai bune deoarece imaginea este una permanentă. Nu există riscuri de decolorare sau distrugere în timp.

Pot fi folosite și pentru materiale textile sau hârtie?

Nu. Mașinile de gravat funcționează doar pe suprafețe de lemn, metal, piele sau plastic, ori derivate solide ale acestora. Pentru suprafețele din material textil sau hârtie există imprimante speciale.

Există șabloane cu modele de cumpărat din comerț pentru mașinile de gravat?

Da. Puteți achiziționa multiple șabloane cu modele de tot felul dar care nu sunt compatibile cu mașinile de gravat cu laser, acelea funcționează doar pe bază de software.

Webografie

In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune masini de gravat, am folosit informatii din urmatoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply