Bormașina (autofiletanta) este un echipament electric cu ajutorul căreia se pot găuri diferite tipuri de materiale sau pentru a înfileta șuruburi, printr-o acțiune rotativă. Această mașină de găurit va înlocui șurubelnița manuală, vă va ușura munca și va scurta timpul de lucru. Aceasta se poate folosi atât pe suprafețe dure, cât și pe suprafețe fine.
O autofiletanta este un instrument foarte important în fiecare casă, însă pentru a nu da greș în momentul alegerii, trebuie să țineți cont de câteva aspecte esențiale. Aceste aspecte le-am încadrat în acest articol, pentru a vă facilita alegerea și a vă ajuta să alegeți cea mai bună bormașină.
Top 4 cele mai bune bormașini(autofiletante)
Bormasina cu percutie Bosch Profesionala GSB 13 RE
-
- Poate fi utilizata pe mai multe suprafete, fie lemn, metal sau zidarie;
- Produsul vine la pachet cu o valiza profesionala;
- Are un motor puternic de 600W;
- Greutatea este mica, doar 1,7 kg.
-
- Nu se recomanda utilizarea bormasinei pentru beton.
De ce am ales bormasina Bosch
Aceasta masina de gaurit cu percutie profesionala poate fi utilizata pentru gaurirea mai multor suprafete: lemn, otel sau zidarie. Are un motor bun, cu puterea de 600W si este setat cu functionarea dreapta si stanga. Greutatea de 1,7 kg a produsului promite o manipularea usoara, fara a simti disconfort in momentul utilizarii. Designul este modern si compact, iar bormasina in sine este considerata de calitate, mai ales datorita brandului producator Bosch.
Datorita valizei profesionale, aparatul este usor de deplasat dintr-un loc in altul si este perfect mai ales pentru persoanele cu copii mici sau pentru specialistii in domeniu.
Mașină de găurit și înșurubat Makita HP457DWE
-
- Este o masina de gaurit si de insurubat;
- Tipul de alimentare este prin acumulator;
- Manerul este din cauciuc, astfel devine ușor de manipulat;
- Este apreciata de majoritatea utilizatorilor.
-
- Nu contine lumini LED, care sa lumineze campul de munca.
De ce am ales bormașina Makita
Autofiletanta este produsă de către un brand japonez – Makita, cunoscut pentru calitatea sculelor electrice. Este conceputa atat pentru gaurit, cat si pentru insurubat. Datorită acumulatorului prin care se alimentează, nu trebuie sa purtati dupa dumneavoastra cablul, care va poate provoaca incomoditati. Cu ajutorul controlului electronic al turatiei puteți selecta viteza potrivită pentru lucru.
Acesta bormașină este compact și ușor de utilizat, iar mandrina permite schimbarea ușoară a accesoriilor. Setul cuprinde doi acumulatori, pentru a nu va întrerupe în timpul muncii.
Mașină de găurit și înșurubat cu cablu Skil Energy F0156221AA
-
- Este o masina de gaurit si insurubat cu 2 trepte de viteza;
- Cablul de alimentare este lung, de 6 m;
- Oferă protectie mediului înconjurător;
- Are un buton de actionare, pentru reglarea turatiei.
-
- Pentru unii utilizatori viteza de rotatie este mica.
De ce am ales autofiletanta Skil Energy F0156221AA
Aceasta mașină de găurit și înșurubat are un preț accesibil și își îndeplinește funcțiile foarte bine. Are 2 viteze, cu putere mare, care pot fi ușor ales cu ajutorul butonului de selectare. Aparatul oferă și o protecție asupra mediului înconjurător, datorită consumului redus de energie și consumului limitat de materie prima. Acționează pe mai multe materiale fie lemn, metal sau zidarie.
Mandrina este fără cheie(10mm) și permite schimbarea ușoară a accesoriilor. Cu ajutorul aceste mașini de găurit și înșurubat veți putea realiza orice lucru din casă și nu numai.
Bormașina verticală de banc Tolsen
-
- Potrivită pentru lucrări în beton;
- Viteza de încărcare este de 620-2620rpm;
- Axul conține 5 viteze.
-
- Se potrivește doar pentru prelucrarea metalului.
De ce am ales bormașină de banc Tolsen
Bormașina de banc Tolsen este un model puternic și rapid, cu o putere de intrare de 350W și o tensiune de 250V. Axul are 5 viteze, pe care le puteți selecta în funcție de nevoile voastre. Se potrivește excelent pentru prelucrarea metalului. Pentru un astfel de aparat, greutate pe care o are este optimă, de 16 kg, astfel puteți să-l mutați în orice loc vă este comod.
Include o masă cu dimensiuni de 160x160mm, iar dimensiunile bazei sunt 290x190mm.
De ce am tinut cont
Tipuri
Mașină de găurit fără percuție
Acest model se potrivește foarte bine pentru găurirea suprafețelor mai moi, precum este lemnul, plasticul sau metalul, însă întâmpină dificultăți pe suprafețe mai dure, precum: cărămida, betonul sau piatra. Un astfel de model nu s-ar potrivi unui profesionist în domeniu, ci mai degrabă pentru treburile casnice.
Mașină de găurit cu percuție
O mașină cu percuție pătrunde prin materiale mai dure, cum ar fi cărămida, betonul sau piatra. Acesta bormasina pe lângă mișcarea clasică, mai îndeplinește și funcția de lovire(câteva mii de lovituri pe minut).
Mașină de găurit și înșurubat
Acesta bormasina este o adevărată invenție, acționează dublu și economisește timpul de lucru. Este ușor și comod de utilizat, se potrivește foarte bine pentru înșurubarea și deșurubarea pieselor de mobilier.
Mașină de găurit sub unghi
Acest tip se potrivește mai ales pentru locurile greu accesibile și înguste. Orice profesionist în domeniu are nevoie de un astfel de aparat pentru a putea realiza orice lucrare.
Mașină de amestecat
Un tip de bormașină mixer, care este utilizată pentru amestecarea compozițiilor lichide. Mânerul acestui model este foarte comod de utilizat.
Mașină verticală
Este un model de mare precizie, care de cele mai multe ori este folosită pentru confecționare sau asamblarea mobilierului. A fost inventată special pentru persoanele care activează în acest domeniu, pentru a nu efectua vreun efort din partea utilizatorului.
Tipul de alimentare
La acest aspect, distingem două moduri de alimentare a mașinilor de găurit: cele care funcționează pe baza acumulatorului și cele care se alimentează prin cablu, direct de la rețea.
Cu acumulator
In prezent majoritatea persoanelor preferă bormașinele care funcționează pe baza acumulatorilor. Acest model este caracterizat prin portabilitate completă, este compact și ușor de utilizat. Din cauza acumulatorului bormașina este mai grea. Însă, trebuie să aveți grijă și să vă achiziționați un acumulator de rezervă, pentru a nu vă întrerupe în timpul muncii si totodata trebuie să ai grijă si la voltajul acumulatorului.
Voltajul mașinilor de găurit fără fir variază, de la 7,2 volți până la 20 volti. O putere de 12 sau 18 volți este suficient pentru ca bormașina sa iși facă datoria pentru sarcinile ușoare. Totuși meseriașii care lucrează in domeniul construcțiilor preferă o putere ceva mai mare, bormașinile având chiar peste 20 de volți in anumite cazuri. Cu cât voltajul este mai mare cu atât puterea crește iar mașina de găurit v-a deveni foarte greu de manevrat.
Există două tipuri de baterii pentru bormașini, cele cu nichel-cadniu (NiCd) sau nichel-metal hybrid (NiMH). Cea mai bună bormașină cu acumulator este echipată cu baterie litiu-ion. Ca și avantaj major al bormașinilor echipate cu acest tip de baterie putem aminti de greutatea acesteia, care este foarte mică, dar și durata mai mare de viață sau timp de încărcare mic.
Cu cablu
Autofiletantele care se alimentează prin cablu sunt mai ușoare, în momentul utilizării este nevoie doar de o sursă de energie pentru funcționare, au mereu putere maximă în timpul utilizării. Însă, poate provoca dificultăți în timpul muncii din cauza firului, care poate să nu ajungă în toate locurile.
Greutate
Pentru a evita utilizarea excesivă a forței fizice, care poate a avea ca urmare oboseală puternică în mâini sau în zona gâtului, atunci când alegeți cea mai bună bormașină este recomandat să atrageți o atenție sporită la greutate. O greutate optimă a autofiletantei va oferi precizie, comoditate și ușurință în timpul muncii. În general, mașinile de găurit care se alimentează direct de la rețea sunt, de regulă, mai ușoare în comparație cu cele care se alimentează cu ajutorul acumulatorului.
Accesorii
Probabil fiecare specialist în domeniu sau gospodar priceput își dorește ca bormașina sa să includă toate dotările necesare pentru o muncă cât mai eficientă. Specialiștii în domeniu susțin că un model, cu adevărat potrivit fiecărui meșter, este cel dotat cu lumini LED, pentru a lumina câmpul de muncă, cel cu două mânere, pentru o manevrarea mai eficientă, cel cu toate piesele incluse și desigur, pentru o organizare mai bună, cel care are valiză.
Intrebari frecvente
Cum alegi o bormașină?
Pentru a alege o bormașină potrivită necesităților voastre, trebuie să fiți atenți la câțiva criterii de bază, precum:
- Greutatea – un instrument ușor vă va oferi comoditate, ușurință și precizie în timpul lucru, fără a vă provoca oboseală.
- Tipul de alimentare – există autofiletante, care funcționează pe baza acumulatorilor și cele prin cablu, care necesită acces la energia electrică. Dacă aveți nevoie de un instrument portabil, atunci optați pentru prima variantă, însă dacă vă doriți o mașină de găurit pentru treburi casnice, e perfectă a doua variantă, pentru că are o greutate mai mică.
- Puterea – acest criteriu este foarte important, cu cât puterea aparatului vostru este mai mare, cu atât bormașina este mai profesională și posibilitatea operațiunilor se lărgește. Însă, odată cu creșterea puterii, crește greutatea și dimensiunile instrumentului. Capacitatea recomandată pentru un aparat într-adevăr bun este între 800 și 1000W.
- Viteza – există bormașini cu o singură viteză, cu 2 viteze și cele mai performante cu mai multe viteze. Diferența dintre modelul cu o viteză și cea cu două este de 500 rpm. Modelul cu mai multe viteze oferă posibilitatea de a lucra pe mai multe tipuri de suprafețe, intervalele acestora variază de la 0 la 1100 rpm, până la 3000 rpm. Comutatorul de viteză poate fi de două tipuri: comutator pas și electronic.
- Tipul de mandrină – aceasta poate fi cu cheie sau cu auto înșurubare. Pentru primul model este nevoie de o cheie pentru fixarea burghiei, în cazul auto înșurubări nu este nevoie de cheie, burghia este montată fără alte instrumente.
- Lampă cu LED – aceasta permite iluminarea zonei de lucru, astfel este foarte comod de utilizat mai ales când încăperile sunt slab luminate.
- Reversarea – butonul va permite schimbarea direcției de rotație a sfredelului.
- Producător – o marcă producătoare de bormașini recunoscută la nivel național sau internațional, asigură calitatea și ridică nivelul de credibilitate. Printre cei mai buni producători de autofiletante se numără: brandul Makita, Bosch, Einhell, Skil etc.
Cât costă o bormașină?
Prețurile bormașinilor variază foarte mult, în dependență de funcționalitate, calitatea de care dispune și dotări. În general, prețurile încep cu aproximativ 100 de lei și ajung până la aproximativ 3000 de lei. Dacă vă doriți o autofiletantă profesională, cu toate dotările necesare (lumini led, valiză etc.), calitativă și pe care o veți folosi des sau în scopuri profesionale, atunci ar fi bine să investiți mai mult. În cazul în care, aveți nevoie de o bormașină pentru treburi casnice, atunci pe piață găsiți modele bune la un preț avantajos.
Cât timp este permisă utilizarea bormașinei?
În cazul bormașinei care funcționează pe baza acumulatorului, timpul de lucru este prestabilit, aproximativ 5-6 h de muncă, iar timpul de încărcare variază între 3 și 4 h. Dacă utilizați bormașina cu fir, atunci utilizați aparatul pe întreaga durată a muncii, însă dacă acesta se încălzește, puteți lăsa bormașină se se răcească.
Cum se folosește o bormașină?
Pentru a utiliza corect bormașina ar fi bine să urmărești următorii pași esențiali:
- Marchează locul în care în care îți dorești să faci o gaură;
- Ai grijă la materialul în care găurești și în dependență de acesta alege modelul potrivit de bormașină;
- Fixează bine aparatul pentru a evita devierea în timpul lucrului;
- Nu permiteți încălzirea aparatului;
- Folosiți căști și ochelari speciali;
- Dacă bormașina are mai multe viteze, setați cu ajutorul butonului viteza necesară.
Cum se schimbă carbuni (perii colectoare) la bormașină?
Pentru înlocuirea periilor colectoare deteriorate, urmați pașii de mai jos:
- Înlăturați capacul din spatele aparatului;
- Decompresați arcuri care țin apăsate periile;
- Scoateți portperiile împreună cu periile;
- Cu ajutorul cleștelui șpiț scoateți periile vechi printr-o smulgere;
- În locul de unde ați scos peria veche, introduceți peria nouă;
- După ce ați unic totul bine, montați suportul de perii în mașina de găurit, ținând cont de arcuri;
- Verificați buna funcționare a piesei și puneți înapoi arcurile, care țin apăsate periile;
- Puneți capacul și utilizați bormașina.
Cine a inventat bormașina?
După mai multe încercări de a crea o mașină de găurit, în anul 1937 apare prima bormașină, asemănătoarea cu cea din prezent, de către Robert Bosch. Iar, în anul 1978 a apărut prima mașină cu acumulator de la brandul cunoscut Makita.
Cum se demontează mandrina la bormașină?
Pentru a desface mandrina unei bormașini cu acumulator, urmați pașii de mai jos:
- Desfaceți șurubul din interiorul mandrinei, cu o șurubelniță în sensul acelor ceasornicului;
- Scoateți șurubul în exterior;
- Introduceți în interior o cheie imbus, strângeți partea de sus a mandrinei, iar apoi setați poziția ,,găurire” pentru a opune rezistență.
- Luați un ciocan sau ceva dur și loviți puternic în imbus, în sensul opus a acelor ceasornicului, pentru a desface mandrina.
- Rotiți până ce mandrina se desface de pe filet.
Pentru a desface mandrina unei mașini de găurit cu fir, trebuie:
- Deșurubați șuruburile de pe bormașină pentru a o desface în două părți;
- Scoateți mandrina în exterior.
Webografie
În analiza noastră pentru a căuta cele mai bune bormasini, am folosit informații din următoarele surse: