Skip to main content
Electronice

Cele mai bune aparate foto compacte

15 februarie 2023No Comments

La fel ca tehnologia telefoanelor, și tehnologia camerelor foto a avansat în ultimii ani. Cu toate că oamenii au început să facă cât mai multe fotografii prin intermediul smartphone-urilor, acestea nu se compară cu camerele compacte care au apărut pe piața de-a lungul timpului. Camerele foto compacte au avut parte de îmbunătățirea capacităților de procesare atât a senzorului, cât și a imaginilor.

Diferența dintre camerele foto compacte și DSLR-uri este dată de faptul ca acestea sunt mai simplu de utilizat, le poți lua cu tine peste tot si nu trebuie să ai mereu după tine și un obiectiv. Daca îți place să călătorești, dacă ai un vlog sau pur și simplu îți place să fotografiezi momentele importante pentru a rămâne cu amintiri, aparatul foto compact este soluția ta.

Top 4 cele mai bune camere foto compacte

Aparat foto mirrorless Sony Alpha A6000

Cel mai bun aparat foto mirrorless compact.

De ce am ales camera foto Sony compacta

Focalizarea automată hibridă a camerei foto compacte, poate combina punctele forte ale focalizării automate cu detecția fazei, dar și a contrastului. Aparatul foto compact Sony dispune de 179 puncte de detecție a fazei, al căror rol este acoperirea întregii imagini, dar are și o funcție de detecție a contrastului mare de viteză.

Mai departe, este o cameră foto compactă ideală nu doar pentru fotografiile în natură, ci și pentru portrete. Poate surprinde subiectul sau obiectele pe care le doriți la o rată de 11 cps. Camera nu este eficientă doar în realizarea fotografiilor, ci și în realizarea videoclipurilor în stil cinematografic, datorită funcției de Full HD 1080 la 60 p sau chiar 24 p.

Poți crea cadre și portrete perfecte cu funcția de focalizare automată, iar controlul expunerii îți vine în ajutor, deoarece compensează scenele luminate prea puternic sau prea slab.

Aparat foto digital compact Canon Powershot SX70HS

Cel mai bun aparat foto compact cu zoom mare.

De ce am ales camera foto digitală Canon

Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestui aparat foto compact este strâns legat de sistemul HS combinat cu senzorul CMOS de 20,1 megapixeli de tip 1,0 și a iluminării din spate, care are puterea de procesare a sistemului DIGIC 7. Datorită acestui beneficiu, puteți realiza fotografii ideale și clare în orice condiții de lumină. De asemenea, componentele optice, obiectivul f/1.8-2.8 de 24 mm și zoom-ul optic 4,2 x combinat cu ISO extensibil de până la 12.800, contribuie la rezultatul ideal al unor imagini superbe.

Stabilizatorul optic cu 4 opriri cu tehnologie IS împreună cu pornirea ultrarapidă și focalizarea automată în 31 de puncte cu viteză mare de reacție, ajută la păstrarea clarității imaginii.

Cameră foto compactă Panasonic Lumix DMC-LX100

Cea mai bună cameră foto compactă cu senzor mare.

De ce am ales camera compactă Panasonic

Senzorul MOS Micro 4/3 de 12,8 megapixeli este elementul central al acestei camere foto compacte. Modelul Lumix LX 100 este mai performant în condiții de iluminare redusă și saturație optimă, motiv pentru care senzorul MOS și comutatorul radio permit selectarea rapidă a diverselor rapoarte de aspect pentru compozițiile cu unghi larg.

Aparatul foto compact Panasonic Lumix dispune de obiectivul Leica DC Vario-Summilux de 24-77 mm și are cel mai lung unghi de captură. Rezultatul fotografiilor realizate este unul clar, deoarece intervalul focal F1, 7-2,8 îmbunătățește condițiile de iluminare redusă și reduce neclaritățile imaginilor.

Funcția Focus Peaking are rolul de a asigura afișarea grafică în timp real a zonelor focalizate, în timp ce funcția MF Assist are rolul de a oferi o mărire de 10 ori a imaginii pentru claritatea garantată. Mai mult decât atât, cu modul Pinpoint AF puteți stabili mult mai ușor punctele de focalizare specifice în condiții de iluminare redusă.

Cameră foto digitală compactă Canon Powershot G9 X

Cel mai bun aparat foto digital compact.

De ce am ales camera foto digitală Canon

Datorită procesorului de imagine DIGIC 7, imaginile au o rezoluție foarte bună (5472 x 3648). Este un aparat foto compact de calitate superioară, dar în același timp raportul calitate-preț este unul bun și avantajos.

Stabilizatorul de imagine are 3,5 trepte, iar carcasa aparatului este confecționată dintr-un material rezistent care are rezistență în cazul căzăturilor și a expunerii la șocuri. Mai mult decât atât, această cameră foto compactă dispune de o serie de elemente care îi permit fotografului să personalizeze modul de fotografiere.

De ce am tinut cont

Apertura

Este unul dintre parametrii lentilei și este reprezentată de deschiderea fantei în momentul în care lasă lumina să intre prin obiectiv. Fanta, care se mai numește și diafragmă lucrează cu timpul de expunere și se ocupă cu moderarea cantității de lumină în tandem cu aceasta. De obicei, aparatele foto compacte reglează apertura manual sau automat, chiar înainte de a face fotografia.

Zona maximă a clarității imaginii este strâns legată de deschiderea diafragmei, motiv pentru care printre cele mai recomandate camere foto compacte sunt cele care au deschiderea largă, iar treptele de închidere mici pentru a putea fi reglată profunzimea de câmp cuprinsă în imagine.

Distanța focală

La fel ca apertura, distanța focală este o altă caracteristică a lentilei. Prin intermediul acesteia se pot măsura atât milimetri, cât se poate exprima și capacitatea de mărire a unei imagini. De aceea, în momentul în care distanța focală este mai mare, automat obiectele fotografiate sunt văzute de mai aproape și se pot mări.

Vorbind despre distanța focală și de importanța acesteia pentru o cameră foto compactă, se consideră că cel mai bun aparat foto compact este cât mai „wide”, deoarece acesta vă oferă posibilitatea și de a realiza fotografii de grup, peisaje sau chiar fotografii de interior dacă aveți nevoie. Mai departe, raportându-ne tot la distanța focală, zoom-ul obiectivului este important pentru aceasta, datorită faptului că poate acoperi mai multe distanțe focale.

Rezoluția

Dacă aparatele foto care existau în trecut nu aveau rezoluția destul de mare, majoritatea aparatelor foto care se găsesc acum pe piață au rezoluția suficient de mare pentru a te asigura că pozele pe care le faci vor avea calitatea dacă nu maximă, măcar bună.

Rezoluția este strâns legată de numărul de pixeli care sunt cuprinși într-o imagine, ceea ce înseamnă că influențează automat calitatea imaginii la vizualizare. Cu cât mai mulți pixeli sunt într-o imagine, cu atât mai mare este rezoluția, motiv pentru care și calitatea imaginii va fi mai bună.

Important
Atunci când te hotărăști să cumperi un aparat foto compact nou, trebuie să îi acorzi o atenție sporită capacității de procesare a aparatului. Majoritatea aparatelor foto compacte existente pe piață, nu pot procesa fotografiile executate la rezoluție maximă. De aceea este recomandat să te asiguri că nu folosești aparatul pentru a realiza fotografii la rezoluție maximă.

Stabilitatea imaginii

De câte ori ai crezut că ai făcut fotografia perfectă, iar în momentul în care ai verificat-o, ai descoperit de fapt că fotografia nu este chiar perfectă, ci mai degrabă mișcată. Ei bine, stabilitatea imaginii este unul dintre cele mai importante caracteristici ale unui aparat foto compact, deoarece multe fotografii sau chiar videoclipuri sunt stricate din cauza lipsei acesteia.

Însă, raportându-ne la majoritatea aparatelor foto compacte și moderne care se regăsesc acum pe piață, putem spune că multe dintre acestea dispun de un stabilizator de imagine. Rolul acestuia este de a se asigura că imaginea fotografiei sau a videoclipurilor nu este perturbată de mișcările bruște. Cel mai bun exemplu este cel în care mergi fie cu mașina, fie cu avionul, bicicleta sau chiar barca și vrei să imortalizezi momentul cu o fotografie sau un clip video, dar vrei ca acestea să aibă claritate maximă și să nu fie mișcate. Ei bine, cu această funcție te vei putea bucura de calitatea imaginilor tale.

Cu toate acestea, dacă aparatul foto compact nu este setat pe modul auto, stabilitatea imaginii nu își va putea face treaba, prin urmare, nu va avea nici un efect asupra fotografiilor pe care le realizezi. Setarea expunerii mărite nu permite funcționarea stabilității imaginii, iar mai departe, tipul de stabilizator determină calitatea funcției în funcție de tipurile: optic, electronic sau shift.

Se consideră că unul dintre cele mai bune camere foto compacte este echipat cu un stabilizator optic, deoarece este cel mai eficient dintre cele trei tipuri amintite anterior. Stabilizatorul electronic funcționează la fel de bine ca stabilizatorul optic, însă acesta poate influența negativ calitatea imaginii.

Intrebari frecvente

Contează nivelul de experiență al fotografului?

Nivelul de experiență al fotografului este un criteriu important și este strâns legat de cel mai bun aparat foto compact pe care îl vei alege în funcție de nevoile și cunoștințele tale.

Dacă vreți un aparat foto pentru a imortaliza cele mai bune momente din excursiile și vacanțelor voastre, cel mai recomandat tip de aparat este cel compact. Acesta se recomandă datorită calității la un preț avantajos, dar și a faptului că este mult mai ușor de folosit decât un DSLR.

Intrebarea numarul 2 ?

  • Fișierul RAW – conține toate informațiile necesare înregistrate de senzorul camerei în timpul unei expuneri și nu există nici o procesare sau o compresie aplicată fișierului de către cameră.
  • Fișierul JPEG – spre deosebire de fișierul RAW, fișierul JPEG este comprimat de camera dumneavoastră, ceea ce înseamnă că nu conține toate informațiile necesare înregistrate de senzorul camerei în timpul unei expuneri. Mai explicit, camera alege anumite informații pe care le aruncă.

Acum, după cum mulți fotografi știu deja, informațiile conținute în fișierele RAW oferă posibilitatea de a corecta cu ușurință imagini sub sau supraexpuse fără o pierdere drastică a calității, regla balansul de alb și atinge niveluri mai mari de detalii și claritate în post-procesare decât este posibil atunci când utilizați fișiere JPEG, după cum se explică mai sus.

Informațiile din fișierele RAW pot oferi posibilitatea de a corecta într-un mod mult mai ușor imaginile supraexpuse fără a pierde din calitatea imaginii. De asemenea, se poate regla balansul de alb și se pot atinge niveluri mult mai mari de claritate și detalii în post-procesare, decât se pot obține cu fișierele JPEG.

Cât de important este senzorul aparatului de fotografiat?

Senzorul face diferența dintre o fotografie care beneficiază de condițiile unei lumini perfecte și configurații care nu au calitatea bună. Spre exemplu, dacă senzorul este mai puternic, automat imaginea va avea mai multă calitate. O rezoluție bună a senzorului trebuie să fie de cel puțin 20-25 MP.

Webografie

În analiza noastră pentru a căuta cele mai bune aparate foto compacte, am folosit informații din următoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply