Skip to main content
Electronice

Cele mai bune hidrofoare

15 februarie 2023No Comments

Hidroforul este o instalatie ce ajuta la ridicarea presiunii apei reci la un nivel mai mare, atunci cand reteaua de distributie nu asigura acest fapt. Presiunea apei poate fi un motiv de frustrare pentru oricine, mai ales atunci cand aceasta este scazuta, tocmai de aceea, cel mai bun hidrofor de pe piata te poate ajuta sa treci peste acest impediment. Acest lucru se poate intampla indiferent de loc, de la zone rezidentiale, cladiri publice, spitale, scoli sau birouri.

Hidroforul mai are si o alta intrebuintare, acesta ajuta si la pomparea apei din fantani sau puturi. Cele mai bune hidrofoare rezolva aceasta problema cu succes, fiind o alternativa in ceea ce priveste optimizarea alimentarii cu apa.

Top 4 cele mai bune hidrofoare

Hidrofor fara vas de expansiune Grundfos

Cel mai bun hidrofor/pompa de hidrofor Grundfos fara vas de expansiune de adancime.

De ce am ales acest hidrofor Grundfos Scala2

Pompa de hidrofor Grundfos Scala2 este o alegere excelenta, datorita zgomotului redus pe care-l produce, motorul fiind racit cu apa. Acest aparat pompeaza apa de la o adancime maxima de 8 metri. Functioneaza bine chiar daca in timp ce curge apa din robinet – spala masina de rufe. Este perfect pentru cladiri de maxim 3 niveluri.

Are inclus un panou de control, care permite ajustarea parametrilor doriti si iluminare LED. Electronica pompei este setata inteligent, astfel are capacitatea de a asigura mereu o presiune optima a apei. Are o putere de 550W si o tensiune de alimentare de 230V.

Sistem hidrofor cu pompa submersibila Maxima 4QGD

Cel mai bun hidrofor cu pompa submersibila.

De ce am ales acest hidrofor Maxima

Acest hidrofor cu pompa submersibila cu surub are o capacitate a vasului de expansiune de 24 litri. Permite alimentarea cu apa curata si potabila pentru orice activitate este nevoie, fie domestica, industriala sau agricola. Debitul maxim al acestui hidrofor este de 40 de litri/minut. Este confectionat din inox, dintr-un material care va rezista in timp. Datorita cablului lung de alimentare (15 m) poate fi pozitionat in orice loc al incaperii. Manometrul indica presiunea aerului din vas, iar presostatul este o componenta mecanica si electrica care porneste sau opreste functionarea pompei sau a hidroforului.

Hidrofor profesional Metabo HWW 3300/25 G

Cel mai bun hidrofor profesional.

De ce am ales acest hidrofor Metabo

Acest pachet Metabo face parte din categoria de hidrofoare profesionale. Este dintr-un material dur – fonta – care va rezista in timp. Este echipat cu o pompa durabila, cu o presiune de 4,5 Bar. Acest hidrofor reprezinta un raport pret-calitate foarte bun si este dotat cu protectie anticoroziva. Poate fi utilizat cu usurinta pentru mai multe activitati:

  • Permite scoaterea apei din fantani;
  • Irigarea gradinii;
  • Pompeaza apa curata si potabila;
  • Alimenteaza automat casele.

Hidrofor de mare adancime Omnigena OM5003/50M

Cel mai bun hidrofor de mare adancime cu ejector.

De ce am ales acest hidrofor Omnigena

Acest hidrofor de mare adancime cu ejector este pentru uz casnic, agricol sau industrial. Poate fi utilizat pentru irigare, umplerea sau golirea piscinei in orice moment este nevoie. Este un sistem automat de alimentare cu apa si alcatuit dintr-o membrana cu capacitatea rezervorului de 50 de litri. Motorul este racit cu ajutorul ventilarii externe. Are o putere buna de 750W, cu o viteza maxima de 2900 rpm.

In fiecare gospodarie sau in orice alt domeniu este nevoie de un astfel de aparat, care pompeaza o cantitate mare de apa. Hidroforul asigura rapid cu apa orice activitate, fie pentru spalarea veselei, pentru baie, masini de spalat rufe etc.

De ce am tinut cont

Tipuri

Exista doua tipuri de hidrofoare pe piata, diferentiate prin modul de amplasare.

Hidrofoare de suprafata

Cel mai important lucru atunci cand vreti sa achizitionati un hidrofor este sa cunoasteti sursa de apa. Hidroforul de suprafata este destinat exclusiv surselor de apa cu o adancime mica de pana la 10 metri.

Hidroforul de suprafata vine cu un motor mai slab , insuficient de puternic pentru a pompa eficient apa pe distante mari. Cu toate acestea, hidroforul de suprafata are avantajul de a avea un consum de energie electrica mai redus.

Hidrofoare submersibile

Hidroforul submersibil este varianta cea mai buna daca sursa ta de apa este la o adancime mai mare de 10 metri. Vine cu un motor mai puternic care este capabil sa pompeze si sa transporte apa la presiune mare. Totusi, consumul de energie electrica este direct proportional, avand un pret ceva mai mare.

Componente

Hidroforul este compus din componente principale si componente consumabile, care necesita inlocuire in timp, pentru buna functionare a hidroforului. Astfel, printre componentele principale ale hidroforului se numara:

  • Motor – cu cat motorul este mai puternic cu atat hidroforul este mai performant si va putea fi folosit la adancimi mai mari.
  • Pompa – functioneaza pe curent electric monofazat sau trifazat si produce puteri nominale, incepand cu 1 kw. In momentul alegerii pompei, asigurati-va ca aceasta este realizata dintr-un material de calitate superioara.
  • Sistem de electricitate – asigura intreaga functionare a hidroforului.
  • Filtru de apa – in cazul in care apa este murdara.
  • Manometru – are functia de a afisa si masura presiunea apei, data de pompa.
  • Racord antivibrant – furtunul care leaga pompa de vasul de expansiune.
  • Presostat hidrofor – presostatul hidroforului este o componenta importanta, mecanica si electrica care are functia de pornire sau oprire a hidroforului in functie de instalatie.
  • Vas hidrofor (Vas expansiune hidrofor/Rezervor) – ajuta la reglarea presiunii din sistemul de incalzire, de a produce apa calda sau de alimentare, astfel incat sa ramana in limitele optime. O alta caracteristica important e ca reduce consumul de energie electrica.
  • Membrana hidrofor – utilizata in interiorul rezervorului de hidrofor, pentru a mentine apa in interiorul rezervorului, astfel protejeaza contactul cu partea metalica a acestuia.
  • Cablu de alimentare – pentru conectarea la o sursa de curent.

De asemenea, hidroforul contine si anumite componente consumabile, adică în timp anumite piese se pot deteriora si este necesara inlocuirea acestora pentru o functionalitate durabila. Atenție! Nu executati nicio operatiuni asupra hidroforului fara a-l deconecta de la reteaua de curent pentru a evita riscul de electrocutare. Printre componentele consumabile se numără: supapa, presostatul, motorul, membrana, filtrul si racordul antivibrant, care pot fi usor inlocuite.

Functionare

Hidrofoarele sunt o modalitate sigură cu care se poate realiza alimentarea cu apa, a casei sau a gradinii. Acesta functioneaza pe baza a doua procese care se afla intr-o succesiune continua. Momentul cand apa este trasa de catre hidrofor este numit aspiratie, iar cand apa ajunge la destinație(robinet) se numeste refulare. Apa ajunge in robinete prin tevi, care sunt de obicei de cupru sau propipopilena. Presiunea in acest circuit este exercitata de electropompa, iar presostatul este cel care o controleaza si masoara. Daca se intampla sa ca presiunea sa scada sub 1,5 bari, atunci presostatul opreste electropompa pana cand atinge 2,5 bari.

Materiale

Materialele ideale din care sunt construite cele mai bune hidrofoare sunt fonta si inox-ul, chiar daca in compozitia acestuia intalnim si alte tipuri de materiale. Materialul motorului nu are importanta datorita faptului ca toate sunt concepute sa reziste la orice temperatura si orice tip de conditii. Indiferent de materialul din care sunt fabricate, debitul de apa atinge aceleasi valori.

Puterea

Puterea motorului este cea care va dicta eficienta si performanta hidroforului. Aceasta este exprimata in W(watts) si cu cat este mai mare cu atat hidroforul va fi capabil va extraga apa de la adancimi din ce in ce mai mari.

Pompa

Pompa este componenta care va aspira apa pentru a putea fi folosita. In functie de tipul de hidrofor, exista mai multe tipuri de pompe. Astfel, un hidrofor submersibil trebuie sa fie dotat cu o pompa submersibila care la randul ei este de doua feluri: monoetajate si multietajate.

Pompa monoetajata pate sa filtreze apa, in consecinta daca sursa ta de apa este murdara, atunci aceasta este alegerea corecta.
Pompa multietajata poate fi folosita doar in cazul surselor de apa curata.

In plus mai exista si pompe de suprafata care pot fi destinate puturilor de diferite adancimi. Cele de adancimi mici pot pompa apa de la maxim 10 metri iar cele pentru adancimi mari se introduc in sursa de apa si pot aspira adancimi care depasesc 10 metri. Diferenta o face un element numit tubul ejector.

Dimensiune

Dimensiunea rezervorului conteaza pentru a controla volumul hidroforului si trebuie aleasa in functie de numarul de membrii ai familiei, numarul de bai si robinete, precum si in functie de frecventa si scopul cu care veti folosi apa.
Pentru o casa fara gradina cu putini membri, un hidrofor cu un rezervor de capacitate mica(25l) este suficient, insa daca doriti sa alimentati o locuinta mare cu un numar mare de bai si robiente, trebuie sa va orientati catre un rezervor cu o capacitate mai mare de 100 litri.

Presiunea

Un alt element important in alegerea celui mai bun hidrofor este presiunea. Aceasta are un rol important in procesul de impingere a apei la suprafata. Cu cat este presiunea mai mare cu atat hidroforul are putearea sa impuna apa de la adancimi mari si pe distante mari.
Cel mai bun hidrofor de pe piata va avea o functie de auto-amorsare, asta inseamna ca reglajele de presiune se fac automat.

Montare

Montarea corecta a hidroforului este recomandata sa fie realizata de catre un specialist in domeniu, care va fi atent la toate detalii. Insa, daca doriti sa realizati de sine statator  montarea hidroforului, atunci o sa aveti nevoie de urmatoarele materiale: un cutter, cheie reglabila, banda de teflon si o surubelnita, iar restul componentelor vor fi incadrate in pachet. Este recomandata realizarea unui circuit separat pentru hidrofor si evitata conectarea la reteaua de apa potabila existenta. Pentru montarea hidroforului puteti urma pasii de mai jos:

  • Hidroforul este ideal sa fie montat in garaj, in subsolul casei sau intr-un camin pentru hidrofor cu capac.
  • Fixarea hidroforului se poate realiza cu suruburi pe o placa de lemn drept, ca sa nu alunece.
  • Ce tine de racord, aplicati 5-6 randuri de banda de teflon pe filet pentru o etanseitate sporita.
  • In pachet, gasiti un tub inelar cu diametrul cel putin egal cu orificiul de aspiratie al pompei. Racordati-l si daca pompa nu este echipata cu un prefiltru, instalati unul intre tub si pompa. La cealalta extremitate, echpati-l cu un sorbfiltrend cu clapeta antiretur.
  • Apoi, racordati o conducta de alimentare rezistenta la presiune, de un diametru cel putin egal cu iesirea pompei, aceasta se afla la deasupra vasului.
  • In functie de modelul pompei, umpleti usor pompa prin orificiul de refulare, prin capacul de acces la filtrul integrat sau prin dopul de umplere. Turnati apa, pana tubul de aspiratie si corpul pompei se vor umple.
  • Introduceti cablul de alimentare la o priza cu o putere suficienta pentru aparatul ales si al carei circuit este protejat de un disjunctor diferential de 30 mA(miliamperi).
  • Inainte sa puneti pompa in functiune, trebuie sa deschideti robinetele instalatiei, pentru ca aerul sa se evacueze.

Intrebari frecvente

Cum se monteaza un hidrofor?

Pentru montarea hidroforului nu trebuie sa pierzi foarte mult timp, ai nevoie de cateva unelte si piesele necesare. In principal ai nevoie de:

  • Doua chei reglabile
  • Surubelnita
  • Banda de teflon
  • Cutter

Inainte de a infileta elementele intre ele, aplica 5-6 straturi de banda de teflon pe filet pentru a mari impermeabilitatea circuitului.

  1. Racordeaza furtunul de absorbtie la pompa si fixeaza sorbul filtrant la celalalt capat al furtunului.
  2. Fixeaza racordul pe partea superioara a pompei. Acesta va fi legatura dintre pompa si instalatia sanitara.
  3. Monteaza manometrul pe una din iesirile racordului.
  4. Monteaza presostatul pe una din iesirile racordului iar la nevoie, conecteaza la reteaua electrica.
  5. Conecteaza racordul antivibrant intre pompa si rezervor.

Cum se amorseaza corect un hidrofor ?

Atunci cand hidroforul ramane fara presiune atunci singura solutie pentru ca acesta sa fie functional din nou este amorsarea lui. De obicei dezamorsarea este realizata atunci cand hidroforul este lasat pe repaus pe o perioada de timp indelungata.

Tot ce trebuie sa faci este sa:

  1. Opreste alimentarea electrica a pompei.
  2. Gaseste un loc unde poti umple sistemul cu apa.
  3. Verifica daca ai clapete de sens sau robineti si asigurate ca sunt pe pozitia de deschis.
  4. Racordeaza furtunul de gradina.
  5. Asteapta si asculta daca apa intra in vasul de expansiune.
  6. Opreste apa de la furtun si porneste pompa.
  7. Testeaza functionarea pompei de apa.
  8. Daca pompa s-a oprit dupa terminarea ciclului de pompare, atunci ai amorsat cu succes.
  9. Daca pompa functioneaza fara orpire atunci trebuie sa verifici vasul de expansiune si presostatul.

Cum se regleaza presiunea la hidrofor ?

Pentru reglarea presiunii unui hidrofor, trebuie sa te folosesti de o surubelnita lata si sa desurubezi piulita de plastic ce se ragaseste in partea superioara a capacului. Odata indepartat capacul, observam locul unde se conecteaza conductorii electrici precum si cele doua arcuri. Prin arcul mare facem reglarea valorii presiunii la care va porni pompa. Pentru a mari aceasta valoare, trebuie sa rotesti piulita de pe arc in sens orar iar pentru a micsora trebuie rotit in sens trigonometric. Prin arcul mic facem reglarea diferentei de presiune dintre presiunea la care se va opri pompa si cea la care va porni.

Ce presiune trebuie sa fie in vasul de expansiune hidrofor?

Exista doua tipuri de vase de expansiune: vas de expansiune inchis si vas de expansiune deschis. De cele mai multe ori pentru hidrofor se foloseste vasul de expansiune inchis. Acesta este compus din doua componente: perna de aer si spatiul pentru lichid. Volumul vasului de expansiune si presiunea pernei de aer sunt calculate astfel incat presiunea apei din instalatii sa nu intreaca anumite limit. Atfel, presiunea optima a unui vas de expansiune deschis pentru hidrofor poate fi spre exemplu intre 1.5 si 2 bar). Presiunea vasului este masurata cu manometru.

Cat costa montarea unui hidrofor?

Preturile pentru montarea hidroforului variaza in functie de problema pe care o intampina acesta. In general, pentru montarea sau inlocuirea hidroforului simplu pretul poate fi de 200 de lei, iar pentru montarea unui hidrofor cu ejector pretul este mai mare de 250 de lei. Dacă este nevoie de inlocuirea vasului de expansiune, atunci serviciul costa 100 de lei, pentru montarea presostatului si pompei de baza pretul este de 50 de lei fiecare. Iar pentru montarea pompei submersibile pretul este de 200 de lei.

Ce este ejectorul la hidrofor?

Ejectorul este componenta care functioneaza in baza unei presiune exact fixate la hidrofor. Cu ajutorul acestuia se formeaza debitele de apa. Hidrofoarelor cu ejector se utilizeaza pentru alimentarea cu apa a bailor, gradinilor a clădirilor etc. Exista si hidofor cu pompa cu ejector, acesta se utilizeaza pentru adancimi de la 9 pana la 25 de metri.

Cum se regleaza presostatul la hidrofor?

Presostatul are rolul de a cupla sau decupla motorul electropompei in dependenta de valoarea presiunii apei. Aceasta trebuie să vină reglat de la producători, cu valori pentru presiunea minima de 1,5 bari, pentru cuplarea motorului, iar pentru decuplarea motorului presiunea maxima trebuie sa fie de 2,5 bari.

Cum se schimba membrana la hidrofor?

De indata cum ati observat ca membrana hidroforului s-a deformat, aceasta necesită înlocuire pentru buna functionare a aparatului. Pentru schimbarea membranei hidroforului puteți urma pașii de mai jos:

  • Demontati vasul de expansiune de la sistem;
  • Pentru a ajunge la membrana deformata, trebuie sa desfaceti suruburile de pe capac si sa-l scoateti;
  • Apoi, apucati cu ambele maini membrana (din cauciuc) si scoateti-o la exterior;
  • Verificați daca in interiorul vasului nu s-a format vreo eroziune, care ar mai putea provoca pe viitor deformarea membranei, in momentul cand aceasta se umfla;
  • Daca totul este in regula, luati membrana noua, strangeti-o un pic si introduceti-o in vas, exact in locul de unde ati scos-o pe cea veche. Cu ajutorul mainii aranjati membrana in interiorul vasului;
  • La sfarsit, asezati capacul, puneti suruburile in locul de unde le-ati scos și uniti vasul de expansiune la sistem.

Webografie

In analiza noastra pentru a cauta cele mai bune hidrofoare, am folosit informatii din urmatoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply