Skip to main content
Electronice

Cele mai bune sisteme home cinema

15 februarie 2023No Comments

În perioada aceasta de incertitudine, când cinematografele nu rămân deschise constat, o soluție perfectă ar fi să-ți construiești propriul tău cinematograf acasă.
Astfel, poți să-ți inviți prietenii sau familia la tine și alături de un popcorn sărat să vizualizați cele mai recente filme apărute pe piață. Datorită tehnologiei dezvoltate, practic nu vei simți vreo diferență, pentru că cele mai bune sisteme home cinema pot transmite aceleași sunete profunde, ca și cele dintr-un cinema adevărat și te vei putea bucura de frecvențele și efectele sonore gândite de producători.

Top 3 cele mai bune sisteme home cinema

Home Cinema Wireless Harman Kardon Hksurround 5.1

Cel mai bun sistem home cinema 5.1 wireless.

De ce am ales Harman Kardon

Acest sistem home cinema fără fire și wireless are un design unic și atrăgător, dar și boxe home cinema, prin intermediul cărora vă puteți bucura de un sunet puternic chiar de acasă. Difuzoarele boxelor sunt poziționate cu precizie, în așa fel încât vei avea parte de un sunet excepțional, fie că te vei afla lângă sistem sau într-o altă camera a casei. Cu toate că boxele sunt mici, acestea sunt completate de o a cincea boxă, una centrală de 15 cm care are un design orizontal și se potrivește cu televizorul, fiind și ușor de poziționat oriunde.

Rolul boxei centrale este de a face ca dialogurile din filme și seriale să se audă cât mai clar și natural posibil. De asemenea, acest sistem home cinema vine la pachet și cu un bass puternic pentru muzică, dar și pentru fimele cu modulul wireless Acoustimass. Mai mult decât atât, are un design elegant, datorită sticlei securizate, dar și a difuzorului și tehnologiei QuietPort.

Home cinema wireless are un aspect impecabil, și o tehnologie de nivel înalt, conectivitate Bluetooth, dar și Wifi, compatibilitate video 4 K, 6 intrări pentru cablul HDMI, dar și o comandă universală care poate controla toate funcțiile sistemului. Pe lângă toate astea, tehnologia Unify are rolul de a te ghida în procesul de instalare prin intermediul mesajelor apărute pe ecran, iar calibrarea ADAPTiQ are rolul de a potrivi cu finețe sunetul din toate încăperile.

Sistem Home Cinema 5.1 Canton Movie 265

Cel mai bun sistem home cinema cu difuzor central mare.

De ce am ales Canton Movie

Sistemul audio home cinema are difuzoarele centrale puternice, acestea pot transmite până la 70% din informațiile din filme/seriale și muzică, având caracteristici de disperie foarte largă și oferind o experiență optimă de sunet. De asemenea, acest sistem home cinema deține un subwoofer activ puternic care are dimensiuni generoase, dar și amplificatoare digitale de capacitate mare, cât și sisteme de difuzoare cu lungime mare care transmit emoții prin intermediul muzicii și al filmelor.

Redarea sunetului tv prin home cinema se realizează printr-o gamă varietată de setări, care îți oferă posibiliattea de a le ajusta în funcție de dorințele și spațiile tale de ascultare.

Sistem Home Cinema Bose Lifestyle 600

Cel mai bun home cinema cu bass răsunător.

De ce am ales Bose Home Cinema Lifestyle 600

Lifestyle Bose home cinema este un sistem care atrage atenția, datorită designului și detaliilor sale, dar și a bassului puternic fără fir și a boxelor Jewel Cube. Designul boxelor este creat în așa fel încât să găzduiască câte două incinte acustice care sunt orientate în direcții opuse una față de cealaltă, pentru crearea difuzoarelor omnidirecționale. Acestea ne oferă o dispersie a sunetului de 360 de grade pentru a experimenta o experiență de home cinema la cel mai înalt nivel. De asemenea, bassul are o putere imensă și se poate conecta fără fir. Mai mult decât atât, datorită părții superioare care este acoperită de sticlă, modelul de bass wireless Accoustimass nu oferă doar sunet, cât și stil.

Consola dispune de o tehnologie la cel mai înalt nivel, dar și de Wifi și conectivitate Bluetooth pentru streaming de muzică fără fir. Sistemul îți permite să asculți muzica direct de pe tableta sau telefonul personal.

De ce am tinut cont

Componente

Când ai luat decizia de a achiziționa cel mai bun sistem home cinema, un lucru important de care trebuie să ții cont sunt componentele cu care acest sistem home cinema vine. Prin acest fel, vei putea alege pachetul perfect care îți va satisfice nevoile.
De multe ori ajungi la un preț mult mai ridicat dacă cumperi componentele separate, iar uneori există posibilitatea ca aceste componente să nu fie compatibile.

Componentele unui sistem home cinema sunt:
•Televizorul și un proiector sau un ecran
•Surse video, Blue Ray/CD/DVD Player și semnalul de la cablul TV.
•Receiverul este una dintre cele mai importante componante deoarece toate celelalte piese se conectează la el.
•Boxele sunt la fel de importante. Acestea trebuie să conțină atât un difuzor central, cât și două boxe frontale la dreapta, dar și doua boxe frontale la stânga, două boxe posterioare stânga și dreapta și unul sau mai multe subwoofer-e. De altfel, sistemul poate dispune și de boxe opționale care au efecte speciale.

Receiver (Receptor)

Receiver-ul este cea mai importantă componentă dintr-un Sistem Home Cinema, el este centrul de control. Mai exact, în receiver se conectează toate celelalte componente ale unui sistem home cinema, adică televizorul, consola de joc, buwoofer-ul, boxele sau playerele Blue Ray sau DVD.
De asemenea, Receiver-ul este cel care se ocupă cu transmiterea semnalului audio dintre boxe și subwoofer și creează senzațiile de sunet imersiv.

Când vrei să cumperi cel mai bun sistem de home cinema, trebuie să te interesezi de puterea receiverului. Pe lângă aceasta, dacă camera în care te decizi să instalezi sistemul home cinema are o dimensiune medie, ca un receiver să fie suficent trebuie să aibă 300 W. Însă dacă camera este mai mare, se recomandă un receiver de cel puțin 500 W sau chiar mai mulți. Este important să ai puterea cât mai mare în cazul în care ai nevoie, pentru că volumul se poate da oricând mai încet.

Un lucru important de știut, este faptul că cu cât rulezi mai mult sistemul la un volum mai mare, cu atât mai repede se vor uza componentele. În timp, acest lucru poate duce la distorsionarea sunetului.

Conectivitate

Indiferent de brandul și tipul televizorului pe care îl ai sau boxele pe care vrei să le achiziționezi, un alt lucru important de care trebuie să ții cont este alegerea unui Sistem Home Cinema care dispune de cât mai multe opțiuni de conectivitate. Se consideră că cel mai bun Sistem Home Cinema este cel care are cât mai multe porturi, chiar și pentru aparatura pe care nu o folosești în momentul prezent, poate pe viitor vei achiziționa mai multă aparatură.

Câteva dintre modalitățile de conexiune de care trebuie să dispună un sSistem Home Cinema sunt:
•RCA
•S-video
•HDMI
•S/PDIF
•Euroscart
•Jack

Desigur, există și sisteme home cinema wireless. Aceste modele se conectează prin intermediul Bluetooth-ului și a Wi-fi-ului. Sunt printre cele mai convenabile variante, datorită faptului că nu au cabluri și fire care se pot rupe și care îți fac camera să arate inestetic. Mai mult decât atât, prin intermediul funcției Miracast, poți să proiectezi pe ecran orice conținut de pe tableta sau telefonul personal.

Formatul audio

Când ești în căutarea celui mai bun sistem home cinema, vei vedea că există două formate audio care sunt cele mai populare, și anume: DTS:X și Dolby Atoms. Prin intermediul acestor două tehnologii, sunetul va părea ca un obiect în spațiu, ceea ce înseamnă că nu va fi direcționat la un anumit canal.

Tehnologia DTS:X presupune emiterea sunetului de sus în jos, însă spre deosebire de cealaltă tehnologie, și anume Dolby Atoms, aceasta nu necesită prezența difuzorului în tavan. De asemenea, acest sistem îi oferă sunetului înălțime și putere, datorită boxelor pe care le combină cu o funcție de calibrare al cărui rol este de a observa care canal emite un anumit tip de sunet. Tehnologia DTS:X utilizează un număr infinit de canale.

Pe cealaltă parte, tehnologia Dolby Atoms are nevoie ca difuzoarele să fie instalate în tavan. Însă, la fel ca tehnologia DTS:X, Dolby Atoms emite sunetul de sus în jos, din tavan la receptor. Acest tip de tehnologie poate să separe sunetul în 128 de canale, ceea ce înseamnă că pentru ca sunetul să fie cât mai clar și realist, va fi transmis către boxe specifice.

De reținut este faptul că pentru tehnologia Dolby Atom, va trebui să instalezi boxele în tavan, iar pentru tehnologia DTS:X nu trebuie să faci acest lucru, atât timp cât folosești sisteme home cinema 5.1 sau chiar 7.1

Intrebari frecvente

Care este prețul unui sistem home cinema?

Prețuri diferă în funcție de specificațiile fiecărui sistem home cinema, în funcție de câte boxe are acesta, cât subwoofer-e, de puterea receptorului și multe altele. Însă, nu te speria. Pe piață găsești sisteme home cinema care pornesc de la prețul de 600-700 lei, preț care poate urca până la 20.499 lei sau chiar mai mult.

Care este cel mai bun sistem home cinema 2.1; 5.1 sau 7.1?

Un sistem home cinema diferă în fucnție de configurațiile sale, acestea pot să fie de 2.1, 5.1, 7.1 sau chiar și de 7.2 sau 9.2.4.

Ce înseamnă primul număr? Ei bine, primul număr se referă la numărul de boxe, iar cel de-al doilea face referire la numărul de subwoofer-e. Spre exemplu, există sisteme de home cinema cu 2 boxe și un subwoofer sau 5 boxe și un subwoofer și așa mai departe. Cu toate că cele mai multe sisteme dispun de câte un subwoofer, există și unele sisteme care au configurații cu două subwoofer-e.

Mai departe, cel de-al treilea număr face referire la boxele care emit sunete din tavan. Aceste configurații sunt utilizate de către sistemele care folosesc tehnologia Dolby Atoms, dar uneori și cele cu tehnologia DTS:X. Spre exemplu, în cazul unui sistem care are 3 numere, mai exact 9.2.4, vei putea utiliza și difuzoare care emit sunete din tavan.

Desigur, cu cât configurația unui sistem este mai mare, cu atât mai mare va fi și prețul acestuia. De obicei, modele 2.1 sunt recomandate în cazul în care dispui de un spațiu limitat, însă nici experiența nu va fi la fel de ridicată precum va fi la modelele de 5.1, ceea ce înseamnă că nu se compară cu experiența pe care o ai atunci când mergi la cinema.

Modelele 5.1 sunt însă de ajuns, deoarece acestea sunt dotate cu seturi de boxe și frontale și posterioare, al căror rol este de a face experiența să fie cât mai imersivă. Cele mai scumpe sisteme home cinema sunt cele care au modele 7.1.

Dacă dispui de un spațiu cât mai mic, Sistemul Home Cinema cu Soundbar este cel potrivit pentru tine, datorită faptului bara de bază are încorporate toate difuzoarele într-o singură piesă. Se recomandă alegerea unui model care este egal cu lățimea televizorului pe care îl folosești.

Care sunt funcțiile de care trebuie să dispună cel mai bun sistem home cinema?

Tehnologie 3 D – funcția perfectă pentru fanii tehnologiei tridimensionale. Dacă vrei să vizionezi filme 3d chiar de la tine de acasă, vei avea nevoie de un sistem home cinema 3D. Filmele în Blue Ray se pot reda în formatul 3D. Un lucru important de menționat, dacă un conținut 2 D se convertește în 3D, calitatea acestuia va scădea și va fi mai mică decât calitatea unui film 3D original.

Funcția upscaling – este responsabilă de ridicarea rezoluției unui anumit fișier video. Spre exemplu, dacă ești deținătorul unor colecții vechi de filme pe DVD, cu această funcție te poți bucura de o calitate și claritate a imaginii superioară.

FM – ești obișnuit să asculți radio când mergi cu mașina, dar ai vrea să asculți și acasă. Ei bine, banda FM îți oferă posibilitatea de a asculta chiar de la tine de acasă postul de radio preferat la o calitate superioară.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply