Skip to main content
Electronice

Cele mai bune routere wireless

15 februarie 2023No Comments

Un router wireless (fara fir) este un aparat care ofera acces la internet dispozitivelor care dispun de functia Wi-Fi (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, televizoare inteligente, electrocasnice etc). Routerul wireless trebuie sa fie conectat la un distribuitor de internet prin cablu, modem sau cartela SIM. Totodata, un cablu Ethernet poate fi introdus in portul LAN al routerului si conectat la computer sau consola pentru a imbunatati viteza de internet.

Top 6 cele mai bune routere wireless

Tenda AC10U

De ce am ales Tenda AC10U

Routerul Tenda AC10U functioneaza pe baza standardului 802.11AC si asigura o viteza pe doua benzi de pana la 1167 Mbps. Viteza pe fir este de 1 Gbps. Tehnologia incorporata permite routerului sa comunice cu mai multe dispozitive simultan. Aplicatia Tenda WiFi app ofera posibilitatea realizarii actualizarilor online si administrarea retelei si a dispozitivelor de la distanta, prin internet.

Tp-Link Archer AX10

De ce am ales Tp-Link Archer AX10

Routerul Tp-Link Archer AX10 dual-band face fata unui numar mare de dispozitive conectate simultan si are un nivel ridicat de performanta wireless (IEEE 802.11AX). Procesorul Triple-Core de 1.5 GHz ofera raspuns in timp real, putere mare pentru transferul de date si o calitate buna a chat-ului video si audio online. Are 4 antene pentru a mari semnalul si dispune de 4 porturi LAN Gigabit Ethernet pentru conectarea prin cablu a calculatoarelor, televizoarelor si consolelor de jocuri.

Mercusys MR50G

De ce am ales Mercusys MR50G

Mercusys MR50G este un router dual-band de inalta performanta care prezinta o viteza de pana la 1900 Mbps (1300 Mbps pe banda de 5 GHz si 600 Mbps pe banda de 2.4 GHz). Cele 6 antene imbunatatesc considerabil puterea semnalului si portul LAN ofera o viteza de pana la 1 Gbps.

Administrarea routerului poate fi personalizata pentru a asigura siguranta pe internet a copiilor si pentru a permite vizitatorilor sa se alature retelei, protejand simultan confidentialitatea si siguranta retelei principale. In plus, prin Mod Access Point poti conecta dispozitivul la un alt router, utilizand un cablu Ethernet. Astfel, raza de acoperire a semnalului va fi mai mare.

TP-Link M7450

Cel mai bun router wireless portabil de dimensiuni reduse.

De ce am ales TP-Link M7450

Routerul TP-Link M7450 este usor de transportat datorita dimensiunilor mici (112.5 x 66.5 x 16 mm) si greutatii reduse. Include un port Micro USB, o antena interna, un slot pentru card Micro SD de 32 GB, un ecran TFT de 1.44 inch si un slot pentru cartela SIM. Acumulatorul are o autonomie de pana la 15 ore de lucru si viteza de conectare este de 300 Mbps pe banda de 2.4 GHz si 867 Mbps pe banda de 5 GHz. In acelasi timp, traficul de date poate fi urmarit pentru a evita depasirea bugetului lunar. Routerul poate fi incarcat prin conectare cu cablu Micro USB la laptop, incarcator portabil sau adaptor.

NetGear Gigabit LB2120

Cele mai bune routere wireless cu SIM si porturi WAN si LAN.

De ce am ales NetGear Gigabit LB2120

Routerul NetGear Gigabit LB2120 cu design compact poate fi utilizat atat acasa, prin intermediul porturilor WAN si LAN, cat si in calatorii sau in zone izolate, cu ajutorul cartelei SIM si a vitezei de internet 4G. In cazul in care conexiunea la internet prin cablu WAN este intrerupta, routerul NetGear LB2120 cu SIM ofera o solutie alternativa pentru a putea beneficia de internet in orice conditii. Setarile pot fi administrare de la distanta. Dimensiunile routerului sunt 119.38 x 99.06 x 30.48 mm.

Asus RT-AC5300

De ce am ales Asus RT-AC5300

Routerul Asus RT-AC5300 prezinta standardul wireless 802.11AC ultra-rapid si ofera trei benzi care au in total o viteza de pana la 5334 Mbps, avand astfel capacitatea de a sustine cele mai performante jocuri si continut video Full HD si 4K UHD. Poate mentine simultan mai multe fluxuri 1080 p Full HD. Cele doua benzi de 5 GHz au fiecare viteze de pana la 2167 Mbps si cea de-a treia banda, de 2.4 GHz, are o viteza de 1000 Mbps.

Tehnologia Tri-Band Smart Connect selecteaza in mod automat cea mai rapida banda de frecvente disponibila pentru fiecare device, in functie de viteza acestuia, puterea semnalului si nivelul de utilizare al benzii respective.

De ce am tinut cont

Standard wireless

Standardul wireless al unui router sugereaza viteza maxima de transfer Wi-Fi, exprimata in Mbps (megabit pe secunda). Cu cat valoarea vitezei de transfer Wi-Fi este mai mare, cu atat routerul este mai performant.

Acest standard este clasificat in 6 categorii: IEEE 802.11A (54 Mbps), IEEE 802.11B (11 Mbps), IEEE 802.11G (54Mbps), IEEE 802.11N (aproximativ 450 Mbps), IEEE 802.11AC (866 Mbps) si IEEE 802.11AX (aproximativ 10 GBPS).

Desi standardele IEEE 802.11N (WiFi 4) si IEEE 802.11AC (WiFi 5) sunt cele mai utilizate in momentul actual, standardul IEEE 802.11AX (WiFi 6) este cel mai eficient. In acelasi timp, routerele care beneficiaza de tehnologia AX suporta mai multe conexiuni simultane si permit transmiterea de continut video de inalta calitate fara dificultati.

Dual-band

Un router cu dual-band are doua emitatoare: unul pentru o frecventa de 2.4 GHz si unul pentru 5 GHz. Cea de-a doua retea ajuta utilizatorii sa evite interferentele cu alte conexiuni wireless din jur. In acelasi timp exista si routere tri-band care ofera trei benzi separate pentru a evita aglomerarea retelei si o viteza wireless mai buna.

Viteza Wi-Fi

Viteza de conexiune este afisata in Mbps si poate atinge valori de pana la 3000 – 5000 Mbps sau chiar mai mult. Viteza poate fi gasita si sub forma “AC1200” in care AC reprezinta standardul wireless si numarul alaturat sugereaza viteza.

Numarul exprimat este o suma a vitezei totale in conditii ideale. De exemplu, AC1900 va livra 1300 Mbps pe banda de 5 GHz si 600 Mbps pe banda de 2.4 GHz, impreuna ducand la o viteza de 1900 Mbps.

Viteza obtinuta in realitate este influentata de o serie de factori: structura casei, abonamentul la internet, distribuitorul de internet (de exemplu RDS&RCS, Telekom, UPC, Vodafone), gadgeturi etc. Routerul este limitat de viteza oferita de distribuitorul de internet. Exista limitari si din partea dispozitivelor conectate wireless (telefon, tableta, laptop etc) care uneori nu reusesc sa atinga potentialul maxim al vitezei de internet.

Viteza pe fir

Viteza pe fir (viteza Ethernet) obtinuta este mult mai mare decat cea wireless, ajungand pana la 100 Mbps (Fast Ethernet), 1000 Mbps (Gigabit Ethernet) sau chiar 10000 Mbps cu un cablu performant. Utilizatorii de calculatoare, televizoare inteligente, console de jocuri si laptopuri cu port pentru cablu de internet pot beneficia de o astfel de viteza. Folosirea firului este recomandata in special pentru programele si jocurile complexe derulate pe computer sau consola.

Securitate

Securitatea online in cazul routerului este reprezentata prin standardele WEP, WPA si WPA2, acestea fiind protocoale de protectie ale accesului Wi-Fi care cripteaza reteaua si solicita celorlalte dispozitive sa utilizeze un cod pentru a accesa routerul. Cele mai bune protocoale sunt in acest moment WPA si WPA2.

Functiile precum serverul VPN (Virtual Private Network), antivirus si firewall vor oferi un plus de securitate pentru reteaua Wi-Fi, dar pretul unui dispozitiv cu aceste caracteristici va fi mai mare.

Functii si accesorii

  • Un router cu mai multe antene poate creste puterea wireless, dar acest lucru depinde si de grosimea pereteilor din casa;
  • Routerul cu port pentru cartela SIM devine util in calatorii si poate fi utilizat fara cablu de internet. Este important sa poata oferi viteza 3G si 4G;
  • Numarul de porturi LAN (pentru cablu Ethernet) este important pentru a putea conecta cat mai multe dispozitive prin fir;
  • Unele modele de routere au porturi USB care suporta atasare unui hard disk extern pentru a creea un spatiu de stocare suplimentar in reteaua ta;
  • Un port USB la router poate fi folosit si pentru a conecta un smartphone sau un modem pentru situatiile in care nu functioneaza internetul oferit de distribuitor;
  • Functia “Mod Access Point” permite routerului sa se conecteze la un alt router prin cablu Ethernet, pentru a mari astfel raza de actiune si puterea semnalului wireless;
  • Sistemele Mesh Wi-Fi ofera un router si o serie de dispozitive (module satelit) care vor fi plasate in mai multe parti ale casei pentru a extinde semnalul wireless in toata locuinta.

Intrebari frecvente

Cum schimb parola la router?

Metoda de schimbare a parolei unui router difera in functie de modelul dispozitivului. Modalitatea specifica de modificare a setarilor este mentionata in manualul de utilizare al fiecarui router.

Pentru routerele Tp-Link, in general, un computer trebuie sa fie conectat fizic la portul LAN al dispozitivului, dupa care utilizatorul se va loga la interfata si va putea modifica parola din meniu.

In cazul routerelor Asus, utilizatorul se conecteaza la router printr-un cablu de retea sau Wi-Fi, se autentifica si acceseaza un link pentru a putea modifica setarile.

Pentru routerele Huawei, de obicei, se acceseaza un anumit link, utilizatorul se autentifica si poate schimba parola din meniu (Setari – WLAN – Setari de baza WLAN), completand noua parola in campul “Cheie pre-partajata WPA”.

Cum se conecteaza 2 (doua) routere?

Pentru a conecta cele doua routere prin cablu, acestea trebuie sa aiba functia Bridge. Cablul furnizorului de internet este introdus in portul WAN al primului router, iar firul de conectare este conectat la portul LAN al primului router si portul WAN al celui de-al doilea router. Astfel, primul dispozitiv este configurat pentru furnizorul de internet si cel de-al doilea pentru o conexiune bridge.

Conectarea a doua routere se poate realiza si fara fir, dar cele doua routere trebuie sa aiba functia releu WiFi sau tehnologia WDS. Toate dispozitivele trebuie sa functioneze pe aceeasi banda (2.4 GHz sau 5 GHz), sa aiba aceeasi parola si aceeasi metoda de criptare. Primul router este conectat la distribuitorul de internet, iar celelalte vor fi repetoare care vor replica in lant semnalul wireless. Activarea acestei functii se face din interfata de configurare a dispozitivului, setarile fiind diferite in functie de model.

Cum instalez un router?

Modalitatea de instalare a unui router difera in functie de model, iar pasii specifici necesari pentru instalare sunt inclusi in manualul de instructiuni al produsului.

De obicei, routerul se conecteaza la un computer prin cablu Ethernet sau Wi-Fi pentru a putea accesa interfata de configurare. Adresa web care trebuie accesata va fi specificata pe cutie sau in manualul de instructiuni. In continuare, va aparea un ecran de autentificare, iar in general, combinatia standard de logare este admin – admin. In caz contrar, acest aspect este de asemenea mentionat in instructiunile de utilizare.

Dupa autentificare, se va seta un nou nume de utilizator si o noua parola. In cazul in care se cere o modalitate de criptare (WEP sau WPA), cea mai buna optiune este Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2). Alternativ, unii producatori de routere ofera posibilitatea instalarii unei aplicatii pe smartphone pentru a putea instala si configura routerul.

Cum configurez un router?

Fiecare model de router are propriile particularitati cand vine vorba despre configurare, iar acestea vor fi mentionate in manualul de utilizare. In general, routerul este conectat la computer prin cablu sau Wi-Fi, dupa care se acceseaza pagina de management (un link specific). Urmeaza stabilirea setarilor. Utilizarea unei aplicatii mobile este de asemenea permisa in cazul anumitor modele.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply