Skip to main content
Electronice

Cele mai bune sisteme audio

15 februarie 2023No Comments

Sistemul audio se conecteaza la o sursa cu transmisie audio ce va amplifica in bine sunetele reproduse. Cu cat sistemul audio este mai puternic cu atat calitatea transmiterii sunetelor va creste iar atunci cand te vei uita la un film te vei simti ca si cum ai fi prezent acolo.
Sistemele audio pot fi de mai multe tipuri, in functie de numarul si de felul difuzoarelor. Cele mai populare sisteme sunt cele de tip 2.0, 2.1 si 5.1. Prima cifra o reprezinta numarul de boxe iar a doua cifra o reprezinta subwoofer-ul.
Un lucru important pentru a alege cel mai bun sistem audio este puterea sistemului, care este exprimata in watti (w) si este determinata de amplificator. Cu cat puterea sistemului este mai mare cu atat sunetul este mai puternic si clar.

Top 6 cele mai bune sisteme audio

Sistem audio Bluetooth Sony MHC-M60D

Cele mai bun sistem audio cu bluetooth.

De ce am ales Sony MHC-M60D

Sistemul audio Sony MHC-M60D dispune de doua intrari, una de sunet si una pentru microfon, pentru a putea face karaoke.

Muzica este redata la calitate inalta prin tehnologiile LDAC si BLUETOOTH. In acelasi timp, daca va doriti, puteti sa mariti numarul de boxe asociate, posibilitatea se face prin intrarile tip jack de care dispune unitatea centrala.

Sistemul Sony are si un DVD Player incorporat pentru cinefili, cu usurinta puteti sa va uitati la un film, tot ce trebuie sa faceti este sa conectati sistemul audio la televizor printr-un cablu HDMI.
Printre functiile extra ale acestui sistem audio putem reaminti: Egalizator, Sunet Surround, DSEE, ClearAudio+, Party Chain.

Boxe Logitech 5.1 Z906 THX

Cel mai bun sistem audio 5.1 pentru redarea filmelor.

De ce am ales Logitech 5.1 Z906

Sistemul audio Logitech 5.1 Z906 vine la pachet cu o decodare digitala de exceptie, puteti sa auziti absolut orice, de la vuietul unei multimi la pasi facuti de o persoana si asta din coloanele sonore codificate in Dolby Digital sau DTS.

Se pot conecta pana la 6 surse audio inclusiv TV-ul , Blu-ray-ul / DVD / XBOX , PlayStation, Wii, IPod, PC sau altele.

Consola de control are un design ergonomic , usor de citit si se potriveste de minune sistemului audio. Cu acesta puteti controla volumul, oprirea sau pornirea alimentarii sau sa setati intrarile.

Calitatea sunetului este atestata prin intrunirea unor standarde stricte de performanta, motiv pentru care au obtinut certificarea THX. In plus, boxele au posibilitatea de a fi montate pe perete, cu siguranta acest lucru va va transforma camera intr-o adevarata sala de cinema.

Microsistem audio Philips BTM2310/12

Cel mai bun sistem de sunet wireless.

De ce am ales Philips BTM2310/12

Sistemul audio Philips vine cu o conectivitate prin legatura mp3 ce permite redare directa a materialelor de pe playerele media portabile si este extrem de comoda.

Sistemul de bass(Bass reflex) faciliteaza obtinerea unui bas puternic si profund in ciuda faptului ca dispune de incizii de dimensiuni mici. Acest microsistem audio se diferentieaza printr-un tub acustic suplimentar aliniat la woofer.

Sistem 5.1 Genius SW-HF5

De ce am ales Genius SW-HF5

Sistemul audio Genius 5.1 vine cu un design elegant fiind construit pe baza unui lemn masiv si ofera un sunet surround puternic.
Acest sistem audio este format din 6 piese, combina cu woofer de 100 Watti care ofera un bass puternic si 5 sateliti de 20 Watti cu o putere totala de 200 Watti. Vine la pachet cu posibilitatea conectarii la o telecomanda ce faciliteaza controlul combinei la distanta destul de mare.

Combina se poate conecta cu usurinta la DVD, TV, console de gaming dar si la multe alte dispozitive.

Sistem audio 2.1 AKAI SS034A-66T

Cel mai bun sistem audio 2.1 pentru acasa.

De ce am ales AKAI SS034A-66T

Sistemul audio AKAI dispune de claritatea sunetului destul de buna printr-o putere a amplificatorului de 100 Watti. Constructia acestuia este una rezistenta si rigida, baza fiind formata dintr-un lemn de calitate inalta.

Functiile de care dispune acest sistem audio sunt destul de bune, putem vorbi de functia de Karaoke, Control treble, Control ecou, Bass Reflex.

Sistem de sunet MYRIA MY8031

Cel mai bun sistem de sunet Myria.

De ce am ales MYRIA MY8031

Sistemul audio MYRIA este compatibil cu multiple surse audio : TV, DVD, PC, Laptop,Tablet, Mobile, MP3, player si altele.

Acest sistem audio suporta redarea directa a fisierelor de pe un card sau a unui dispozitiv USB a fisierelor mp3. In plus este protejat electromagnetic pentru a nu interfera cu computerul sau televizoarele.

Dispune de o impedanta de 10 OHM, ceea ce il face sa produca un bass mai slab, in schimb va face foarte multa economie la consumul de energie electrica.

De ce am tinut cont

Tipuri

Sistemul audio se imparte in mai multe tipuri. In principal, prima cifra se refera la numarul boxelor iar a doua cifra se refera la subwoofer.

  • sistem stereo 2.0 sunt cele mai populare fiind si sunt destinate utilizatorilor mai putin pretentiosi. Sistemele 2.0 sunt acelea formate din doua boxe.
  • sistem audio 2.1 – acesta este ideal pentru ascultarea muzicii.
  • sistem 5.1(surround) – perfecte atunci cand vrei sa vizionezi un film sau sa te joci un joc pe calculator sau consola.

Putere

Poate fi un factor decisiv in alegerea unui sistem audio bun potrivit nevoilor tale. Puterea sistemelor audio este exprimata in Watti(W) si este determinata de amplificator. Intotdeauna le veti gasi mentionate in specificatiile tehnice ale sistemului.

Cu cat valoarea puterii este mai mare, cu atat si sunetul este mai puternic.

Frecventa

In functie de modul de folosinta al sistemului audio, putem sa ne alegem si frecventa optima a acestuia.

Pentru a asculta muzica, frecventa trebuie sa fie de minim 30000 Hz pe cand atunci cand vrei sa vizionezi un film sau sa te joci un joc pe calculator sau consola, este de ajuns o frecventa de 25000 Hz.

Sensibilitatea ne poate indica eficienta cu care puterea sistemului(RMS) este transformata in volum si se masoara in dB.

Design

Atunci cand va decideti sa investiti intr-un sistem audio, o veti face pe durata mai mare de timp, astfel incat va trebui sa va alegeti dimensiunile sistemului in concordanta cu dimensiunile camerei in care acesta va reda muzica. Materialul din care este facut sistemul trebuie sa fie unul rigid si rezistent. Cel mai popular material fiind cel din lemn.

Impedanta

In cazul in care impedanta este mare, atunci veti avea bass mai slab dar consumul de energie electrica va scadea si ea e cand o impedanta redusa va v-a aduce un bass mai puternic dar va creste si consumul de energie.

Felul in care sunt amplasate boxele poate fi vitala, in special pentru efectul surround. Spre exemplu, la sistemele de tip 5.1 , 2 boxe trebuie sa fie amplasate frontal, 2 boxe trebuie sa fie amplasate in partile laterale iar 1 trebuie sa fie pozitionata in mijlocul celor 2 frontale impreuna cu subwoofer-ul.

Conectivitatea

Tipul de conectivitate a sistemului audio va va permite sa va jucati cu foarte multe funcionalitati si anume :

  • sistem audio wireless/bluetooth  – va permite sa renunta la toate cablurile in exces din camera si design-ul interior va fi cu mult imbunatatit.
  • sistem audio USB– foarte multe sisteme au posibilitatea de a va conecta printr-un port USB. Pentru redarea muzicii printr-un stick de tip USB.
  • Cele mai bune sistemele audio sunt prevazute cu o telecomanda, asta pentru a putea facilita functionalitatea remote, fara a fi nevoie sa va deplasati pana la boxe pentru a mari sau micsora volumul.

Intrebari frecvente

Care este cel mai bun sistem audio?

In functie de nevoile pe care le ai, fie ca vorbim de redarea muzicii fie ca vorbim de vizionarea filmelor sau a jocurilor pe PC sau consola, cele mai intalnite sisteme audio sunt cele de tip 2.0, 2.1 si 5.1.

Prin calitatea sistemelor audio trebuie sa tinem cont de puterea, cea care va da si calitatea sunetului redat  dar si de frecventa si sensibilitate. Pentru redarea muzicii, frecventa trebuie sa fie de 30000 Hz pe cand pentru filme este suficienta o frecventa de 25000 Hz. In plus sistemele audio bune vin cu diferite modalitati de conectivitate, printre care si cele wireless sau bluetooth dar si cu foarte multe functii de redare. Nu trebuie sa facem rabat nici de la posibilitatea de a controla totul cu ajutorul telecomenzii care ar trebui sa vina la pachet cu sistemul audio.

Ce inseamna sistem audio 5.1?

Sistemul audio 5.1 reprezinta acel sistem audio care vine in dotare cu 5 boxe si un subwoofer. Acest sistem este foarte bun pentru redarea filmelor dar si pentru jocurile de pe PC sau de pe console.

Pe langa acest tip de sistem audio, mai putem gasi cel de 2.0(stereo) care vine doar cu 2 boxe si este recomandat pentru utilizatorii fara pretentii foarte mari si cel de 2.1 care vine cu 2 boxe dar si cu subwoofer si este recomandat pentru redarea muzicii.

Cum se monteaza un sistem audio?

Atunci cand montam un sistem audio, trebuie sa tinem cont foarte mult si de dimensiunile camerei in care acest sistem audio va face parte, mai ales pentru tipurile care contin mai mult de 2 boxe. Pozitionarea lor este vitala pentru efectul surround. Spre exemplu , pentru sistemul de tip 5.1 (cu 5 boxe si 1 subwoofer) trebuie sa pozitionam 2 boxe frontal, 2 boxe lateral, 1 boxa in fata.

Ce inseamna HI-FI?

Un sistem audio cu sunet Hi-Fi este capabil sa creeze o iluzie sonora foarte convingatoare, atat de convingatoare incat daca ai incerca sa inchizi ochii sa ai impresia ca artistii sunt langa tine. Pentru ca acest lucru sa se intample, sistemul audio trebuie sa indeplineasca mai multe lucruri printre care pozitionarea boxelor, puterea amplificatorului dar si frecventa si sensibilitatea subwoofer-ului. In principal, sunetele nu trebuie percepute ca venind din boxe, ci din spatiul dintre ele. In acelasi timp, reproducerea corecta a sunetului este la fel de importanta ca si capacitatea sistemului audio de a oferi o dinamica cat mai realista a sunetului.

Este importanta impedanta sistemului audio?

Prin  impedanta ne putem da seama de calitatea bass-ului pe care sistemul audio o poate avea. Daca impedanta sistemului este mare, atunci veti avea bass mai slab dar consumul de energie electrica va scadea. Cand o impedanta redusa va v-a aduce un bass mai puternic dar va creste si consumul de energie.

Cat de importanta este constructia sistemului audio?

Tinand cont ca achizitia sistemului audio se va face pe termen indelungat, constructia sistemului audio trebuie sa fie rigida si rezistenta. Cele mai populare sisteme audio vin cu o constructie din lemn masiv ce va ingreuna distrugerea sau avarierea boxelor sau a subwoofer-ului.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply