Skip to main content
Electronice

Cele mai bune smartphone-uri

15 februarie 2023No Comments

Daca in anii ’90, primele smartphone-uri aveau ecrane monochrome, o durata a bateriei de 1 ora si nu ofereau acces la internet, in prezent aceste dispozitive au devenit o partea importanta a vietii majoritatii oamenilor.

Telefoanele moderne ofera posibilitatea conversatiilor prin scris sau video cu cei apropiati sau cu partenerii de afaceri, navigarea pe internet pentru divertisment sau informare si pot inlocui cu usurinta multe camere foto sau aparate GPS.

O gama larga de modele includ chiar securizare prin recunoastere faciala, asistenta virtuala si control prin intermediul vocii sau al gesturilor.

Top 5 cele mai bune smartphone-uri

Allview Soul X7 Pro

Allview Soul X7 Pro -Păreri

Soul X7 Pro este cel mai bun smartphone Allview dual SIM, avand o capacitate de stocare de 64 GB si un sistem de operare Android.
Telefonul are 5 camere foto: cea frontala pentru selfie(16 MP), camera din spate standard(13 MP), camera cu unghi de vizibilitate ultra larg(8 MP cu 120 de grade) pentru peisaje, obiectivul pentru portrete cu fundal blurat(2 MP) si camera macro(2 MP) pentru a imortaliza obiecte sau animale foarte mici.
AVI, asistentul virtual in limba romana, ofera servicii permanente, asigurandu-se ca nu ratezi nici un mesaj, redandu-l vocal in difuzorul smartphone-ului sau in castile conectate la acesta. De asemenea, fotografierea poate fi asistata de inteligenta artificiala care selecteaza modul sau setarile potrivite in functie de cadrul pe care vrei sa-l imortalizezi.
Diafragma are un f/1.8 si aduce o cantitate ideala de lumina in portretele realizate, inclusiv seara.
Functiile Slow Motion, Time Lapse si Mod Profesional pot crea efecte video inedite, iar filmarile pot fi facute la o rezolutie 4k Ultra HD.
Carcasa este realizata din sticla Corning Gorilla Glass, in timp ce marginile rotunjite ofera un plus de ergonomie si eleganta. Vizualizarea ecranului este buna chiar si in lumina directa a soarelui.
Deblocarea se face pe baza de amprenta sau Face ID(prin scanarea fetei).
Greutatea dispozitivului este de 193 g.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Cel mai bun smartphone pana in 1000 RON.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro -Păreri

Smartphone-ul Xiaomi Redmi Note 8 Pro ofera o camera de inalta rezolutie cu 64 MP care suporta calitate 4k cu 30 fps si Full HD cu 60 fps. Telefonul are 4 camere foto si video: obiectiv macro pentru subiecti de marime redusa, lentila wide(unghi larg) de 120 de grade pentru peisaj, o camera selfie de 20 MP cu blurare a fundalului si camera standard cu 79 de grade.
Bateria are o autonomie de 4500 mAh, ecranul este Full HD, securizarea se face pe baza de amprenta, si diagonala este de 6.53 inch.

Samsung Galaxy A51

Cel mai bun smartphone raport calitate preț.

Samsung Galaxy A51 -Păreri

Smartphone are capacitate de stocare de 128 GB si memorie RAM 4 GB, ecranul AMOLED avand o diagonala de 6.5 inch Full HD.
Device-ul include 4 camere de fotografiere si filmare, cea principala oferind o calitate de 48 MP.
Obiectivul de unghi larg are 123 de grade si 12 MP, iar camera macro pentru cadre apropiate poate captura imagini cu 5 MP.
Apare posibilitatea fundalului blurat(bokeh) pentru portrete, in timp ce camera frontala are 32 MP.
Bateria este de 4000 mAh cu incarcare la 15W.
Cu functia Game Booster poti avea o grafica cu miscari line si realiste in timpul jocului.

Huawei P40 Pro

Cel mai bun smartphone pentru poze.

Huawei P40 Pro -Păreri

Cel mai bun smartphone Huawei, P40 Pro, are un ecran Quad-Curve Overflow care reda o senzatie de dizolvare a barierelor imaginii pe fiecare margine cu o rata de reimprospatare de 90 Hz.

Smartphone-ul dispune de 5 camere foto:

  • Camera frontala de 32 Mp poate produce un selfie cu efecte naturale de bokeh(blur de fundal) si o optimizare eficienta a culorii pielii si iluminarii in timp ce focalizarea este mentinuta asupra ochilor.
  • Camera principala are 50 Mp, functie de focalizare automata, capturand detaliile si lumina cu acuratete. Teleobiectivul de 12 Mp prezinta un zoom optic 5x, zoom hibrid 10x si zoom digital 50x, eliminand distanta si fotografiind detalii nevazute.
  • Camera foto cinematografica cu unghi larg de vizualizare(wide) are 40 Mp si poate filma un videoclip 4k cu 60 de cadre pe secunda, incluzand posibilitatea de a accesa functiile Slow Motion si Time lapse.

Functia de securitate Face ID(recunoastere faciala) functioneaza si lumina slaba.
Asistentul virtual, Celia, recunoaste vocea utilizatorului si primeste comenzi vocale prin care poate raspunde la mesaje, suna, porneste muzica, verifica vremea, traduce meniuri si analizeaza numarul de calorii al mancarii din fata ta.

iPhone 11 Pro Max

Cel mai bun smartphone pentru baterie.

iPhone 11 Pro -Păreri

Cel mai bun iPhone filmeaza videoclipuri 4k Ultra HD cu 60 fps care pot fi editate ulterior cu instrumente precum rotire, decupare si aplicare de filtre.
Metoda de autentificare este Face ID(recunoastere faciala), iar telefonul nu stocheaza si nu distribuie poza.
Design-ul include o camera frontala si 3 camere in partea din spate: grandangular de 13 mm cu unghi de vizualizare de 120 de grade, superangular 26 mm cu focalizare optica a imaginii si telefoto cu 52 mm, zoom optic 2x si diafragma f/2.0.

De ce am tinut cont

Sistemul de operare

Sistemul de operare Android(utilizat pentru multe modele de telefoane Samsung, HTC, Xiaomi etc) este cunoscut pentru posibilitatile de personalizare in functie de preferinte, numarul mare de aplicatii disponibile si capacitatea de a fi compatibil cu toate serviciile Google.

Pe de alta parte, sistemul iOS(folosit pentru iPhone) are o interfata intuitiva, ofera mai multa securitate si este potrivit pentru integrarea cu alte produse Apple(Tv, laptop etc).

In acelasi timp, exista un sistem de operare dezvoltat de Microsoft(Windows Phone) care este utilizat in telefoane calitative la un pret accesibil, dar aplicatiile disponibile pentru a fi descarcate sunt limitate in comparatie cu celelalte sisteme de operare.

Caracteristicile ecranului

Dimensiunile ecranului difera in functie de model, putand varia intre 3.5 inch si 6.5 inch. Telefoanele care incap in buzunar pot avea un pret mai accesibil si sunt mai usor de transportat, iar cele cu ecran mai mare vor fi potrivite pentru persoanele care vizioneaza filme si videoclipuri pe smartphone in mod frecvent. In cazul sistemului iOS, seria ”SE” ofera variante compacte, iar modelele ”Plus” au ecrane mai mari. Telefoanele Android au o gama larga de marimi, inclusiv dimensiuni de ecran foarte mari(Nexus 6P, Galaxy Note etc).

Rezolutia ecranului este definita prin numarul de pixeli asezati orizontal si vertical, iar aceasta determina calitatea si cantitatea detaliilor. Exista ecrane de smartphone cu rezolutie Quad HD(2560 x 1440 pixeli) sau chiar 4k UHD(3840 x 2160 pixeli), dar calitatea Full HD(1920 x 1080 pixeli) poate de asemenea sa redea imaginile acurat. O rezolutie mai mare, necesita un consum de baterie mai mare.

Tehnologia de realizare a display-ului este un alt aspect important de luat in considerare. Sistemul LCD(Liquid Crystal Display) face ca ecranul sa fie utilizabil in lumina directa a soarelui, in timp ce modelele OLED(Organic Light-Emitting Diode) si AMOLED(Active Matrix Organic Light-Emitting Diode) ofera un contrast al culorilor mai bun si un unghi de vizualizare mai larg, telefonul putand fi privit din lateral fara modificari de culoare. Ecranele AMOLED vor consuma cea mai mare cantitate de energie, dar vor avea o rata de reimprospatare mai rapida. TFT-LCD si IPS-LCD sunt variantele imbunatatite ale ecranelor LCD care au un unghi de vizualizare imbunatatit si o reprezentare mai performanta a culorilor, dar bateria telefonului va fi golita mai rapid.

Camera foto si video

Numarul de megapixeli este un aspect demn de luat in considerare, fiind necesari cel putin 12 Mp, dar unele modele au chiar peste 20 Mp. In acelasi timp, pentru persoanele care sunt pasionate de fotografie si filmare, exista mai multe specificatii relevante cand vine vorba de camera telefonului.

Diafragma este reprezentata prin litera ”f” urmata de un numar, iar cu cat acest numar este mai mic(1.5, 1.8 etc), cu atat calitatea imaginilor in lumina slaba va fi mai buna si se poate obtine efectul de fundal blurat(bokeh) specific portretelor. Pentru fotografierea peisajelor, nu va fi necesar un numar mic al diafragmei, cu exceptia cazurilor de luminozitate precara.

Functia HDR(High Dynamic Range) ofera posibilitatea de a inregistra cadre cu un contrast si o calitate superioara. Acest lucru se realizeaza prin captarea mai multor imagini simultan cu expunere diferita pe diverse parti ale fotografiei si combinarea lor automata.

Controlul ISO(sensibilitatea la lumina) poate deveni benefic in situatiile cu luminozitate redusa, dar o valoare ISO ridicata va creste posibilitatea de aparitie a zgomotului de imagine(purici) in fotografie.

Majoritatea lentilelor utilizate de producatorii de smartphone-uri vor fi fixe(prime lenses), fara capacitatea de zoom optic(un obiectiv care poate apropia imaginea fara diminuarea calitatii) pentru a mentine design-ul compact. Apare in multe cazuri posibilitatea de zoom digital(imaginea este apropiata prin taierea ei de catre procesor), dar acesta va reduce din calitatea fotografiei sau filmarii. Pe de alta parte, unele modele ofera doua sau chiar trei lentile fixe cu distanta focala(zoom) diferita pe acelasi telefon, astfel creand un zoom optic care va reda imagini cu multe detalii chiar si de la o distanta considerabila. Exista si optiunea de a atasa un obiectiv achizitionat separat(clip-on lens) si acesta poate sa fie cu lentila ultra wide-angle(un unghi larg pentru peisaj, dar cu distorsiuni geometrice pe margini), standard(27-28 mm) sau telephoto(un unghi ingust special pentru portrete, fotografierea animalelor etc).

In cazul filmarilor, sunt variante de telefoane care pot obtine videoclipuri cu rezolutie 1080p Full HD sau 4k UHD si 30 sau chiar 60 de cadre pe secunda(fps). Numarul cadrelor pe secunda sugereaza cate imagini pot fi captate intr-o secunda pentru a fi ulterior transformate intr-un videoclip, 30 fps fiind potrivite pentru majoritatea intrebuintarilor. Calitatea 4k Ultra HD va fi necesara doar pentru documentare sau filmari profesionale, in timp ce o rezolutie Full HD este suficienta pentru videoclipuri din vacanta sau care urmeaza a fi incarcate pe platforma YouTube.

Anumite smartphone-uri au un sistem de stabilizare optica a imaginii incorporat care va minimiza efectul de miscare si tremur al mainilor(shake effect) in cazul fotografiilor, dar si al filmarilor. De asemenea, functiile de high-speed(viteza accelerata) si slow-motion(viteza incetinita) sunt utile ca efecte in timpul filmarii, iar un blit integrat va fi benefic in lumina redusa.

Memoria

Capacitatea de stocare a telefonului, exprimata in GB(gigabyte), masoara cate fisiere(fotografii, filmari, aplicatii etc) pot fi depozitate in telefon in orice moment. Se estimeaza ca un smartphone cu o capacitatea de 16 GB poate stoca simultan 10000 de poze sau 4000 de melodii. Unele telefoane permit atasarea unui card de memorie extern, in timp ce anumite sisteme de operare au un spatiu de depozitare virtual(iCloud). Se recomanda dispozitivele cu minim 32 GB de memorie, dar cele mai bune au 64 GB sau chiar 128 GB.

Memoria RAM(random access memory) este de asemenea calculata in GB si va influenta performanta smartphone-ului. Acest tip de memorie stocheaza pe termen scurt activitatea din momentul folosirii, iar cu cat un telefon va rula mai multe aplicatii complexe simultan, cu atat are nevoie de mai multi GB. O memorie RAM de 4-6 GB este potrivita in cazul majoritatii scopurilor de utilizare, dar exista si modele care au o capacitate de pana la 12 GB.

Procesorul

Procesorul telefonului este punctul central al dispozitivului care receptioneaza si executa toate comenzile, performand miliarde de calcule pe secunda. Eficienta acestuia afecteaza direct toate aplicatiile care ruleaza, incluzand camera foto, programele de e-mail si de muzica etc. Un procesor prea lent poate provoca blocaje ale sistemului, erori ale aplicatiilor sau o functionare deficitara a internetului. Pentru o performanta mai buna, se poate verifica viteza de lucru(se masoara in GHz) si numarul de nuclee(dual-core, quad-core etc). Printre cele mai bune procesoare in momentul actual se numara: Snapdragon 865, Apple A13 Bionic, Exynos 990, MediaTek Dimensity 1000+ etc.

Bateria

De obicei, durata bateriei variaza intre 8 si 18 ore si capacitatea este masurata in mAH(milliampere-hour) care poate fi in jur de 2600-2700 mAH, dar acumulatorii recomandati sunt cei cu o autonomie mai mare de 3000 mAH, in special pentru jocuri pe telefon. Frecventa si rapiditatea cu care bateria se descarca este influentata si de intensitatea utilizarii, aplicatiile folosite, tipul de ecran, rezolutie etc.

Intrebari frecvente

Care este cel mai bun smartphone Xiaomi?

In prezent, cel mai bun smartphone Xiaomi este considerat modelul Xiaomi Mi 10 Pro.

Cum sa aleg un smartphone bun?

Pentru a alege cel mai bun smartphone este important sa iei in considerare caracteristicile ecranului(diagonala, rezolutia, tehnologia etc), calitatea camerei foto si video, memoria de stocare, memoria RAM, tipul de procesor si autonomia bateriei.

Care este cea mai buna aplicatie de stocare?

Aplicatia de stocare compatibila cu sistemul de operare iOS este iCloud, iar cu sistemul de operare Android este Google Drive. Totodata, exista posibilitatea alegerii unei alte aplicatii pentru stocare si partajarea fisierelor: Microsoft OneDrive, Dropbox etc.

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply