Skip to main content
Electronice

Cele mai bune telescoape astronomice și terestre

15 februarie 2023One Comment

Dacă ai descoperit că ai o pasiune pentru magia Universului și te simți relaxat atunci când cerul este senin și admiri stelele, dar în același timp ai vrea să explorezi mai mult misterele Universului, nu trebuie să faci parte din Nasa. Pentru a afla mai multe despre galaxiile care ne înconjoară, despre planetele din sistemul solar, despre stele și nebuloase, îți trebuie doar un telescop astronomic.

Astronomul la început de drum se simte copleșit de multitudinea de informații și detaliile tehnice cu care vine un telescop astronomic, însă nu trebuie să te impacientezi. Multe dintre aceste telescoape astronomice sunt chiar simplu de utilizat și vin însoțite cu un manual de utilizare sau chiar și cu cărți speciale care te învață despre obiectele din spațiu.

Top 4 cele mai bune telescoape

Telescop terestru Levenhuk Blaze 50

 Cel mai bun telescop terestru pentru amatori.

De ce am ales telescopul terestru Levenhuk Blaze 50

Acest telescop terestru Levenhuk are o putere de mărire între 15X – 45 X, ceea ce înseamnă că vă permite să surprindeți obiecte care se află la o distanță destul de mare. Un alt plus este dat de obiectivele care sunt acoperite cu starturi antireflex, al căror scop este să crească transmisia luminii.

Datorită dimensiunilor mici, puteți lua telescopul terestru în orice călătorie, deoarece este ușor de transportat. Mai mult decât atât, kitul include și o husă de protecție, alături de un trepied din metal și șervețele pentru curățare.

Telescopul se poate utiliza și pe condiții de ploaie sau vreme nefavorabliă, deoarece este rezistent la apă, iar husa nu trebuie îndepărtată complet pentru a putea face observații, ci este de ajuns să deschideți partea frontală.

Telescop astronomic Levenhuk Skyline Travel 80

Cel mai bun telescop pentru începători.

De ce am ales telescopul astronomic Levenhuk

Când descoperi că ai o pasiune pentru astronomie sau atunci când vrei să-i faci cadou unui copil care este pasionat de astronomie, alegerea unui telescop astronomic îți poate da bătăi de cap. Dacă îți dorești un telescop astronomic pe care să îl poți lua după tine în excursii și să îl folosești constant în natură, acest model de la Levenhuk este cel mai bun telescop pentru începători, datorită faptului că, spre deosibire de alte telescoape cântărește doar 3,8 kg și poate fi transportat ușor.

Mai mult decât atât, craterele lunii se pot observa incredibil de bine, la fel și celelalte planete din sistemul nostru solar. Geanta de transport cu care vine telescopul, este suficient de spațioasă, încât să intre și accesoriile optice, cât și tubul optic, montura și trepiedul. Acest set conține atât oculare, cât și oglindă diagonală și ocular Barlow. De asemenea, tubul optic dispune de o busolă care facilitează găsirea obiectelor cerești, dar și o orientare mai rapidă.

Telescop refractor National Geographic 9015000

Cel mai bun telescop refractor pentru copii.

De ce am ales telescop refractor National Geographic 901500

Acest telescop astronomic refractor National Geographic este destinat în special astronomilor amatori, deoarece nu este un telescop astronomic profesional. Cu toate acestea, el dispune de o distanță focală de 350 mm, de o distanță focală ocular de 20 mm și un zoom optic de 117x, 18x, proprietăți care îl fac să fie un telescop perfect pentru un astronom care se află la început de drum.

De asemenea, având în vedere că cântărește doar 280 gr, acest telescop devine perfect pentru copilul dvs., deoarece acesta nu va întâmpina dificultăți pentru manevrarea noului său prieten. Un alt avantaj de care dispune este faptul că vine din start asamblat, fără să trebuiască să pierdeți timp pentru montare.

Telescop profesional Seben Star Sheriff 114/1000 EQ3

Cel mai bun telescop astronomic profesional newtonian.

De ce am ales acest telescop astronomic Seben Star Sheriff

Alegerea unui telescop astronomic poate să fie destul de complicată, deoarece este important să stabilești înainte ce așteptări ai tu de la un telescop reflector. Acest tip de telescop refractor Seben Star Sheriff este o alegere bună în special pentru astronomii intermediari, dar și pentru profesionaliști, datorită aperturii de 114 mm și a zoom-ului optic de 250x.

Mai mult decât atât, telescopul Seben Star face posibilă și astrofotografierea, cât și utilizarea filtrelor. Montura este EQ3, iar raportul focal este f/9.Trepiedul este stabil și permite reglarea pe verticală. De asemenea, se pot face atât observații astronomice, cât și observații terestre, Filtrul lunar de 1,25 are rolul de a reduce din luminozitatea mare a lunii, în timp ce ocularul Barlow de 1,25 dublează puterea de mărire a ocularului. Căutătorul 5×24 ajută la localizarea obiectelor celeste.

De ce am tinut cont

Tipuri

Newtonian

Se mai numește și telescop reflector. Acest tip de telescop astronomic are tubul deschis la un capăt. Avantajele folosirii acestui tip de telescop constau în faptul că nu suferă de aberații cromatice, motiv pentru care oglinda oferă o mai bună fidelitate culorilor. Mai mult decât atât, efectele de difracție sunt mai mici, față de telescopul refractor, ceea ce înseamnă că este mai ușor și mai puternic. De asemenea, prin intermediul aperturii mai mari, se pot realiza observații mai calitative. Un plus este faptul că se pot observa atât roiuri de stele, cât si galaxiile îndepărtate, nu doar planetele sistemului solar. Acest tip de telescop este special pentru oamenii care vor să treacă de la amator la profesionist.

Refractor

Este una dintre cele mai accesibile opțiuni si le este recomandat în special astronomilor amatori care își doresc să învețe si să studieze despre lună si despre planetele sistemului solar, dar si despre observațiile terestre. Are tubul închis la ambele capete, ceea ce înseamnă că nu poate intra praful și le este recomandat începătorilor. Un dezavantaj al acestui telescop este dat de lungimea sa și de costul ridicat al lentilelor.

Catadioptric

Acest tip de telescop astronomic este un hibrid între telescopul refractor și telescopul reflector. Dezavantajul telescopului catadioptric este dat de faptul că prețul este mai mare.
Acest tip de telescop se recomandă mai mult persoanelor care vor să îl folosească în scop profesional, nu doar ca hobby din cauza prețului ridicat.

Există 2 modelele de telescoape catadioptrice și anume : Schmidt – Cassegrain și Maksutov – Cassegrain.

Montura telescopului

Montura se ocupă de manevrarea și stabilitatea telescopului și poate să fie de 3 tipuri: GOTO, ecuatorială și alt-azimutuală.

Montura GOTO

Acest tip de montură programează telescopul să urmărească anumite puncte cosmice prin intermediul unei funcții computerizate. Sistemul de control ghidează telescopul către un anume corp ales dintr-o bază de date și îți oferă posibilitatea de a putea studia rezultatele când vrei tu.

Montura ecuatorială

Acest tip de montură necesită ca telescopul să fie aliniat după Steaua Polară. Deși, este puțin mai greu de manevrat decât primul tip de montură, vei reuși să focalizeze orice corp cosmic dorești. Mai mult decât atâta, acest tip de montură este perfect pentru astrofotografie.

Montura alt-azimutuală

Acest tip de montură este perfect pentru astronomii amatori, datorită faptului că este ușor de utilizat și are un preț accesibil. De asemenea, montura Dobson este o subcategorie a acestei variante. Telescopul se poate deplasa atât pe verticală, cât și pe orizontală, însă nu poate fi folosit pentru astrofotografie.

Apertura

Înainte să achiziționezi un telescop terestru, este destul de important să te interesezi mai întâi de toate, de diametrul obiectivului. Cu cât un telescop deține o apertură mai mare, cu atât imaginile pe care le vei vedea vor fi mai clare. Mai mult decât atât, telescopul va putea capta mai multă lumină și va pune mai mult accent pe detaliile mici.

Desigur, dacă ești un astronom amator care a descoperit pasiunea pentru spațiu și stele de puțin timp, o apertură mică de 50-70 mm poate să fie alegerea potrivită. Telescoapele care au apertura mai mare de 70 mm se încadrează în categoria de telescoape astronomice profesionale, datorită faptului că vei putea să observi și stelele care se află la o distanță mare de Pământ și de sistemul nostru solar.

Raportul focal

În funcție de această valoare, se face împărțirea telescoapelor în modele lente și modele rapide. Diferența dintre sistemul lent și cel rapid este dată de faptul că, prin intermediul sistemului lent te poți bucura de un câmp vizual mai îngust.

Branduri

Printre cele mai cunoscute mărci de telescoape astronomice profesionale sunt: Bresser, Orion, Sky-Watcher, Celestron, Svbony și Meade. Acestea produc diferite tipuri de telescoape astronomice al căror preț poate varia de la unul mic, la unul mare. Înainte de a achiziționa cel mai bun telescop astronomic, citește despre toate brandurile, dar și despre produsele pe care acestea le oferă, pentru a putea alege cel mai bun telescop pentru tine.

Intrebari frecvente

Cine a studiat prima dată stelele folosind un telescop?

Galileo Galilei este recunoscut a fi unul dintre cei mai mari astronomi care au avut un rol important în Revoluția Științifică. Mai mult decât atât, Galileo a fost numit și “părintele astronomiei observaționale moderne”. Cu toate că primele lentile au fost construite de către artizanii olandezi în anul 1607, Galileo a primit rolul de îmbunătățire, dar și de prima utilizare astronomică.

Telescopul astronomic se folosește doar noaptea?

Greșit. Telescoapele astronomice nu se utilizează doar noaptea, se pot face atât observații solare, cât și observații planetare sau terestre și pe timp de zi. Pentru observațiile solare trebuie să aveți instrumente care au diametru de 80-100 mm, iar pentru observațiile planetare aveți nevoie de telescoape cu apertura mai mare.

Telescop astronomic preț?

Prețul unui telescop astronomic profesional diferă în funcție de tipul și proprietățile acestuia. Un preț poate porni de la 740 lei și poate urca până la 114.300,00 lei sau chiar mai mult. Dacă ești în căutarea unu telescop astronomic terestru, alege telescopul în funcție de tipul, bugetul și așteptările pe care le ai.

Webografie

În analiza noastră pentru a căuta cele mai bune telescoape astronomice și terestre, am folosit informații din următoarele surse:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Join the discussion One Comment

  • DYI spune:

    Aceasta idee de a verifica pretul este interesanta si poate fi o modalitate excelenta de a economisi bani. Ofera o buna viziune asupra cumparaturilor si a celei mai bune modalitati de a face alegeri bune si economice. Bravo pentru aceasta initiativa!

Leave a Reply