Skip to main content
Electronice

Top 4 Cele mai bune drone

15 februarie 2023No Comments

Dronele sunt dispozitive ce zbor controlate de obicei prin telecomanda sau aplicatii pe telefon, unele modele oferind chiar posibilitatea de a filma sau capta fotografii din perspective inedite. Cu ajutorul lor poti imortaliza diferite ocazii, vacante sau chiar supraveghea si topografia o anumita suprafata. In acelasi timp, sunt folosite in divertisment pentru o gama larga de trucuri sau experimentarea zborului prin ochelarii FPV(first person view), dar si in cadrul competitiilor de viteza.
In continuare am ales cele mai bune drone luand in considerare utilizarea, autonomia bateriei, manevrabilitatea, raza de actiune, dar si o varietate de functii specifice.

Top 4 cele mai bune drone

iDrive Noriel

Cele mai bune drone pentru copii.

Drona Noriel iDrive -Pareri

Este o drona wireless cu camera foto si video inclusa, care poate fi manevrata prin telecomanda sau direct de pe smartphone, prin accesarea aplicatiei gratuite. Totodata, are functii avansate(decolare si aterizare automate, giroscop cu 6 axe, rostogolire, zbor multidirectional, zbor la punct fix, intoarcere automata) care permit executarea acrobatiilor aeriene, fiind astfel ideala pentru divertismentul copiilor.

Drona cantareste 630 de grame, distanta maxima de operare este de 120 de metri, iar autonomia bateriei acopera 8 minute de funcționare continua.

Minidrona Parrot Mambo Fly

Cele mai bune drone pentru divertisment.

Mini drona Parrot Mambo Fly -Pareri

Are un design compact si prezinta functie de auto-pilotare. Contine un sistem avansat de control al zborului si senzori puternici, fiind simplu de pilotat in exterior si in interior. Daca sistemul de intrerupere(cut-out system) este activat, motoarele se vor opri automat in caz de coliziune. Drona poate fi accesorizata cu ajutorul sistemului patentat Smart Block. Astfel, poate fi echipata cu un aruncator de bile, un cleste de prindere sau o camera FPV pentru o experienta inedita. Fiind agila si usoara, poate face rasuciri inainte si inapoi, o intoarcere de 90° sau 180° si acrobatii de 360°.

Greutatea acestei drone este de 63 grame, autonomia bateriei este de 9 minute, distanta de operare atinge un maxim de 100 de metri, iar aparatul de zbor poate fi manevrat prin intermediul telefonului sau tabletei.

DJI Mavic Mini

Cele mai bune mini drone.

Drona DJI Mavic Mini -Pareri

Are o greutate de 249 de grame. Fiind una dintre dronele sub 500 grame, este deosebit de portabila si este considerata in multe tari ca fiind exonerata de anumite reglementari, devenind astfel ideala pentru calatorit. Este echipata cu un dispozitiv de protectie 360 de grade care protejeaza complet elicele. Datorita GPS-ului si sistemului de viziune pentru planare, poate plana cu precizie atat in interior, cat si in exterior.

Mavic Mini realizeaza fotografii utilizand camera de 12 MP si videoclipuri Full HD. Un gimbal motorizat pe 3 axe asigura o stabilitate superioara a camerei si imagini clare, iar cu ajutorul Cine Smooth Mode are loc incetinirea vitezei si a miscarilor pentru un nivel suplimentar de precizie si stabilitate. Modul este util in special in spatii inguste sau complexe. Distanta maxima de operare este de 2000 de metri, autonomia bateriei acopera 30 de minute, viteza maxima este de 46 km/h si poate fi controlata prin smartphone.

DJI Phantom 4 Pro

Cea mai buna drona profesionala foto și video.

Drona DJI Phantom 4 Pro -Pareri

Phantom 4 Pro este echipata cu un senzor imbunatatit de 20 MP care este capabil sa filmeze la calitate 4K cu 60fps si sa fotografieze in mod rafala la 14 fps. Adoptarea aliajului de titan si a constructiei de aliaj de magneziu creste rigiditatea corpului dronei si reduce greutatea. Sistemul Flight Autonomy cu 5 axe adauga senzori duali de detectie, dar si senzori cu infrarosu pentru a asigura evitarea obstacolelor.

Aplicatia DJI GO, pune la dispozitie mai multe moduri interactive si ofera acces total la functiile camerei, deschidere, viteza, formate de imagine etc. Orice schimbare in aplicatie va fi proiectata imediat pe ecran. Folosind functia Gesture Mode, pot fi capturate imagini doar prin cateva gesturi: recunoaste automat subiectii, urmareste si capteaza imaginile in functie de miscarile acestora. Se seteaza orice directie, iar drona se va deplasa ocolind obstacolele. De asemenea, se poate trasa o ruta pe ecran, iar dispozitivul va zbura pe acea traiectorie fara diferente de altitudine, astfel dand pilotului posibilitatea de focalizare pe controlul camerei. Autonomia este de 30 minute cu o singura baterie, iar greutatea este de 1388 de grame.

De ce am tinut cont

Tipul de drona

In functie de utilizarea lor, dronele pot fi destinate divertismentului sau competitiilor de viteza, dar si potrivite artei fotografice si cinematografice.

Drone pentru copii si divertisment

Dronele destinate divertismentului sunt simplu de folosit, pot fi gasite la un pret mai accesibil si au in general o dimensiune redusa. Pot fi controlate prin intermediului unei telecomenzi sau chiar printr-o aplicatie pe telefon, iar timpul posibil de pilotare este de aproximativ 5-15 minute. Daca datorita trucurilor facute in aer, drona este accidentata, repararea ei si piesele de schimb vor fi mai putin costisitoare. Unele modele includ si camera video, dar calitatea imaginii nu este una profesionala. Din sfera divertismentului face parte si experimentarea senzatiei de zbor cu ajutorul ochelarilor speciali care te vor pune in postura de pilot.

Drone profesionale foto si video

Este o drona cu camera foto si video, astfel fiind ideala pentru realizarea fotografiilor si filmarilor aeriene. In functie de rezolutia digitala a camerei, claritatea si gradul de detaliere a imaginii pot varia. O drona 4k UHD(3840 x 2160) este cea mai recomandata pentru capturile de calitate inalta si pentru redarea inregistrarilor pe ecranele 4k. Totodata, rezolutia 1080p Full HD(1920 x 1080) poate fi eficienta in functie de nevoi. Cele care nu sunt construite cu o camera proprie, au un sistem de montare pentru a atasa camere de actiune.

In achizitionarea acestui tip de aparat, viteza de filmare este importanta si se masoara in cadre pe secunda(FPS). De obicei, dronele si camerele video sport utilizeaza o viteza de filmare de minim 30fps, dar unele modele ofera si optiunea de 60fps, 120fps sau chiar mai mult.

Daca scopul achizitionarii este supravegherea, analiza solului sau maparea 3D, este necesar sa fie inclusa si o tehnologie de transmisie in timp real a cadrelor.

Drone de viteza

Dispozitivele destinate competitiilor sunt de dimensiuni mici si foarte rapide, fiind construite pentru a fi usor de manevrat. In general, sunt dotate cu ochelari FPV pentru a permite utilizatorului sa vada in timp real ceea ce vede device-ul. Viteza acestor drone poate ajunge la 50-70 km/ora.

Autonomie si manevrabilitate

Autonomia presupune raza de actiune(distanta maxima la care poate ajunge fata de punctul de control), dar si capacitatea bateriei. In mod obisnuit, dronele profesionale au dimensiuni mai mari si baterii cu capacitate crescuta(15-30 minute), iar cele pentru viteza sunt mai mici, mai usoare, cu un design mai compact, dar cu o baterie de dimensiuni reduse.

Compozitia unei fotografii si unghiul de filmare sunt determinate de controlul aerian. Unele drone profesionale pot fi ghidate prin telecomanda(sau mai multe telecomenzi), pentru ca manevrarea sa se realizeze independent de unghiurile pe care le adopta camera.

RTF sau ARTF

Dronele RTF(ready to fly) sunt mai simplu de folosit, nu au nevoie de asamblare si sunt gata de zbor imediat ce sunt scoase din cutie, fiind de obicei destinate divertismentului. Cele ARTF(almost ready to fly) sunt dronele profesionale care au nevoie de asamblare sau in unele cazuri de echipament suplimentar.

Functii

  • Dronele cu camera vin de obicei cu un stabilizator(gimbal) incorporat pentru a reduce miscarea datorata vibratiilor motorului si a mentine lentilele stabile. Acesta este fie un sistem electronic in interiorul camerei, fie un sistem fizic.
  • Functiile precum intoarcerile la 180 sau 360 de grade si vitezele diferite de zbor sunt utile atat in filmare si fotografie, cat si in variate trucuri pentru divertisment.
  • Cu ajutorul modului de urmarire, drona te va urma indiferent daca esti in masina, pe bicicleta sau alergi.
  • Functia GPS ofera posibilitatea ca aparatul de zbor sa navigheze pe un curs prestabilit. Majoritatea dronelor cu aceasta functie au si o optiunea „return to home” ce ajusta drona in modul de „supravetuire” cand bateria este pe sfarsite sa se intoarca la punctul de unde a decolat
  • Prin intermediul senzorului pentru obstacole, dispozitivul va evita imediat posibilele coliziuni

Inregistrare drona și legislație

Din punct de vedere legislativ, o drona este o ”aeronava motorizata fara pilot la bord”, iar prevederile în Romania difera in functie de greutate si marime:

  • Dronele cu greutate peste 500 de grame necesita inregistrare la Autoritatea Aeronautica Civila Romana.
  • Pentru aparatele de zbor mai mari de 15 kg este nevoie de un certificat de navigabilitate suplimentar certificatului de inregistrare.
  • Daca drona are mai mult de 20 kg, asigurarea RCA este obligatorie.
  • Orice zbor este permis doar cu menținerea contactului vizual cu drona la o altitudine de maxim 300 de metri.
  • Pentru filmari sau fotografii aeriene cu drona este necesara o aprobare MAPN in prealabil.
  • Aterizarea sau decolarea în zonele intravilane(orașe), dar si survolul peste multimi mari de oameni sunt interzis.

Pentru inregistrarea aparatului de zbor la Autoritatea Aeronautica Civila Romana în cazul dronelor cu o greutate peste 500 de grame, se completeaza formularul DN-219 si se scaneaza o serie de acte(factura device-ului, fotografii cu drona, actul de identitate al operatorului si dovada platii taxei de 90 euro) care vor fi trimise prin e-mail(drone@caa.ro), prin posta sau curier. În continuare, utilizatorul se va prezenta la sediul AACR din Bucuresti unde se va monta un chip pe drona si se va primi un numar de inregistrare.

Mai multe informatii despre legislatia dronelor in Romania si in Uniunea Europeana pot fi gasite:

http://www.caa.ro/page/rpasuavdrone

http://www.caa.ro/media/docs/Ghid_RPAS_Ed_2.pdf

Intrebari frecvente

Cum functioneaza o drona?

Poti manevra drona cu smartphone-ul, telecomanda sau tableta. De obicei, miscarile stanga-dreapta si inainte-inapoi sunt realizate cu ajutorul controlerului din partea dreapta, in timp ce cel din stanga ajusteaza rotirea aparatului sau controlul altitudinii. In cazul in care drona include o camera, telecomanda s-ar putea sa dispuna si de un ecran pe care sa poti urmari in timp real imaginile sau acest lucru se poate efectua prin intermediul telefonului mobil.

Cum sa aleg o camera de actiune pentru drona?

Camera de actiune se alege in functie de calitatea si rezolutia imaginii(HD, Full HD, 4k etc), viteza de filmare(30fps, 60 fps, 120 fps etc), campul de vizualizare(larg, mediu, ingust), greutate si dimensiune, rezistenta la umiditate, dar si diversele functii detinute.

De unde pot cumpara o drona?

Poti achizitiona o drona din magazinele fizice specializate sau din magazinele virtuale:

Cât de util a fost articolul?
0 / 5

Nota ta:

Leave a Reply